Orez indian

Categorii: Retete garnituri, Bucataria indiana, Retete cu orez, Retete de post

 

Orez indian
Pinterest

Acesta este un mod de a gati orezul astfel incat sa se desfaca bob cu bob si sa fie perfect facut. Este garnitura ideala pentru mancarea indiana.

Ingrediente
Orez indian

1 cana de orez basmati
1 1/4 cana apa
1/2 lingurita sare
2 cuisoare
1 pastaie cardamom verde
1 bucata baton scortisoara de 1/2 cm (sau 1 foaie dafin)
1/4 lingurita turmeric
1 lingurita chimion
1 lingura ulei

Preparare
Orez indian

  1. Orezul se spala in mai multe ape pana ramane apa curata pe el. Se acopera apoi cu apa rece si se lasa 30 minute.
  2. Se pune apa la fiert cu sarea, cardamomul, cuisoarele, scortisoara si turmenicul. Cand apa fierbe se adauga orezul bine scurs. Se aduce iar la fierbere, se da focul la mic, se acopera cu capac si se lasa la fiert timp de 5 minute.
  3. Se ridica capacul, se aseaza un prosop pe oala (veti vedea ca nu mai este apa pe orez), apoi se pune la loc capacul. Se stinge focul si se lasa orezul sa se faca in abur timp de 15 minute. In acest timp nu ridicati capacul!
  4. Dupa acest timp, ridicati capacul si luati condimentele din el.
  5. Intr-o tigaie larga incingeti bine uleiul si adaugati semintele de chimion. Prajiti-le timp de 1 minut, apoi puneti orezul (gustati-l de sare si daca vi se pare ca mai trebuie presarati sare pe el inainte de a amesteca) si cu o paleta amestecati orezul cu miscari de rasturnare (bagati paleta sub orez si intoarceti deasupra).
  6. Este bun cald sau rece.
 
Orez indian - Orez basmati

1. Orez basmati

Orez indian - Orezul se face in abur

2. Orezul se face in abur

Orez indian - Orezul fiert

3. Orezul fiert


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 12)  

 

Pilaf de orez

15 Iulie 2010

Pilaf de orez

Orez prajit

3 Iunie 2010

Orez prajit

 

 

decat eu  acum 4 ani - 20 Februarie 2013 23:34  

Re: Orez indian

Unde gasesc acel orez?
 

Ioana  acum 4 ani - 21 Februarie 2013 09:18  

Re: Orez indian

l-am luat din piata Naschmarkt, din Viena. de la noi din supermarket poti sa iei acest orez basmati: [link]
 

olga  acum 4 ani - 21 Februarie 2013 12:42  

Re: Orez indian

Draga Ioana,

Am o curiozitate, calatoresti in interes culinar in toate aceste locuri din care procuri tot felul de ingrediente exotice?
Mi se pare absolut fabulos cat de multe stii.

Sa ai o zi minunata !
 

Ioana  acum 4 ani - 21 Februarie 2013 13:10  

Re: Orez indian

da, impreuna cu sotul meu fac "turism gastronomic". noi vizitam pietele si restaurantele locale in loc de muzee vesel
 

Valentina  acum 4 ani - 1 Martie 2013 13:01  

Re: Orez indian

Excelenta mancare !
Multumesc mult.

Ziua Martisorului sa vina cu bucurii si multa inspiratie!
Valentina
 

mihaela  acum 3 ani - 12 Noiembrie 2013 14:52  

Re: Orez indian

iese si cu alt tip de orez? in momentul asta am orez ptr pilaf, merge si cu el?
 

Da, este ok reteta!  acum un an - 12 Iulie 2015 17:54  

Re: Orez indian

Foarte buna reteta, asa se face!Imi place noua interfata a site-ului tau.Spor la treaba si la cat mai multe retete! vesel
 

Ioana  acum un an - 12 Iulie 2015 19:57  

Re: Orez indian

merci!
 

stanciu mimi  acum 10 luni - 31 Mai 2016 16:27  

Re: Orez indian

Am fost si eu in acea piata si am cumparat muuuuulte condimenta. Eu lucrez cu strainii si fac f multa mancare arabeasca, turceasca. pakistaneza, e la fel ca cea indiana. Ata eu cat si familia mea sunteam innebuniti dupa bucataria arabeasca.Multumesc mult pt retete
vesel
 

Ioana  acum 10 luni - 1 Iunie 2016 11:07  

Re: Orez indian

Daaa, e grozava piata, nu trebuie ratata. Ma bucur ca-ti plac retete mele!
 

Ioan  acum 18 ore - 4 Martie 2017 17:13  

Re: Orez indian

Nu am inteles. Cum scot condimentele din orez? Cum le pun ca sa pot sa le scot?
 

Ioana  acum 18 ore - 4 Martie 2017 17:36  

Re: Orez indian

se vad in poza 3 codimentele intregi care stau deasupra. ei, acelea le scoti daca vrei. daca nu sunt toate deasupra, cu o furculita afani orezul si o sa le gasesti repede.
 

Ioan  acum 3 ore - 5 Martie 2017 08:23  

Re: Orez indian

Am analizat reteta cu sotia. In Romania turmericul se gaseste exclusiv sub forma da praf, deci acest condiment nu poate fi scos din orez.In fond, daca il lasam acolo, ce se intampla?Nu cred ca-i schimba gustul.
 

Ioana  acum 2 ore - 5 Martie 2017 09:36  

Re: Orez indian

Ioan, se scot doar condimentele intregi, adica scortisoara, cuisoarele si cardamomul. pot fi lasate in orez, dar am observat ca e neplacut pentru cei care nu stiu ce e in orez cand nimeresc o bobita de cardamom sau un cuisor. de aceea prefer sa le scot.
 

Ioan  acum o ora - 5 Martie 2017 10:46  

Re: Orez indian

Multumesc.O zi placuta
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus