Orez spaniol

Categorii: Retete garnituri, Retete din Mexic si Tex-Mex, Retete cu orez, Retete de post, Retete simple

 

Orez spaniol
Pinterest

Desi poarta numele de "orez spaniol" nu este nicidecum traditional din Spania ci din tarile Americii de Sud, in special Mexic unde este servit ca si garnitura langa orice mancare impreuna cu alta garnitura populara la ei: frijoles refritos (un fel de fasole batuta). Este un orez uscat, asemanator cu paella si opus risotto-ului italian. Caracteristica principala este prajirea orezului pana devine auriu.

Ingrediente
Orez spaniol

350 gr orez cu bob lung
30 ml ulei
1 ceapa mare
1 ardei gras
3 catei usturoi
250 gr rosii din conserva sau proaspete
650 ml apa sau supa de pui
sare, piper
chili (optional)
1 varf lingurita chimion/cumin macinat (optional)
1 lingurita oregano

Preparare
Orez spaniol

  1. Prajim orezul in ulei pana devine auriu, cam 10 minute.
  2. Adaugam ceapa tocata marunt si ardeiul taiat fasiute subtiri si mai calim 5 minute.
  3. Adaugam rosiile strivite cu furculita, iar daca sunt proaspete le luati pielita jos si le macinati in blender. Adaugam si usturoiul strivit si mai calim 1 minut.
  4. Stingem totul cu apa sau supa de pui si condimentam cu aprox. 2 lingurite sare, piper, chili dupa gust, chimen daca doriti si oregano.
  5. Aducem totul la fierbere, apoi dam focul pe mic, punem capacul si lasam la fiert aprox. 15 minute, pana orezul absoarbe tot lichidul. daca dupa acest timp orezul nu e facut mai picurati putina apa si mai lasati la fiert.
 
Orez spaniol - Prajim orezul

1. Prajim orezul

Orez spaniol - Adaugam ceapa si ardeiul

2. Adaugam ceapa si ardeiul

Orez spaniol - Adaugam rosiile si usturoiul

3. Adaugam rosiile si usturoiul

Orez spaniol - Stingem cu apa si condimentam

4. Stingem cu apa si condimentam

Orez spaniol - Orez spaniol

5. Orez spaniol


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 26)  

 

Orez indian

20 Februarie 2013

Orez indian

Pilaf de orez

15 Iulie 2010

Pilaf de orez

Orez prajit

3 Iunie 2010

Orez prajit

 

 

FLORINA  acum 7 ani - 6 Februarie 2009 16:04  

Re: Orez spaniol

vesel AM INCERCAT SI EU SI ESTE DELICIOS imi e pofta
 

roxana  acum 7 ani - 16 Martie 2009 21:29  

Re: Orez spaniol

impreuna cu fasole bauta, putin picanta sisi cu paine prajita e minunat acest orez
 

Gabi  acum 7 ani - 14 Mai 2009 14:13  

Re: Orez spaniol

Reteta e interesanta, dar Mexicul se afla in America de Nord, nu de Sud. vesel
 

Titi  acum 7 ani - 14 Mai 2009 14:26  

Re: Orez spaniol

Hello!
 

Ioana  acum 7 ani - 14 Mai 2009 14:26  

Re: Orez spaniol

da, erau trecute la America de Sud si cand mi-am dat seama de greseala am facut o categorie speciala cu Retete din Mexic, dar am uitat sa le scot din categoria gresita. ma duc sa le verific pe toate, poate mi-a mai scapat vreuna.

merci mult vesel
 

Ioana  acum 7 ani - 14 Mai 2009 14:31  

Re: Orez spaniol

gata, mai erau doua mexicane care mi-au scapat vesel

hello titi vesel
 

Dan  acum 6 ani - 28 August 2009 21:00  

Re: Orez spaniol

Eu fierb orezul si deobicei folosesc orez brun,4catei de usturoisi un castravete taiat recomand fierberea orezului pentru ca e mai sanatos si nu cade greu la ficat.

Gabi, tu confuzi Canada cu Mexicul? :O
 

Claudiu  acum 6 ani - 30 August 2009 12:26  

Re: Orez spaniol

Foarte buna mancarea, e foarte usor de facut si la gust ... mmmmmm

Multumesc mult!
 

Alexandru Nedelea  acum 6 ani - 22 Septembrie 2009 23:03  

Re: Orez spaniol

Am incercat si eu.. e super delicios.. l`am folosit drept garnitura la piept de pui cu miere, otet balsamic si smantana.. incercati si voi.. e delicios..
 

camelia  acum 6 ani - 14 Noiembrie 2009 13:07  

Re: Orez spaniol

mexico is a north american cuontry
vesel
 

delia  acum 6 ani - 10 Ianuarie 2010 11:08  

Re: Orez spaniol

sincer ?es una comida muy interesante y savurosa.a mi me ha encantado,,,mi,a placut ca se face repede nu necesita mult ulei si este f gustoasa vesel vesel daca mai aveti in genul asata reyete va rog sa le publicati
 

arsi  acum 6 ani - 20 Ianuarie 2010 15:10  

Re: Orez spaniol

am sa fac si eu,dar oare merge ca si garnitura la peste? vesel
 

bucatarica  acum 6 ani - 7 Februarie 2010 20:50  

Re: Orez spaniol

Mexicul este in America Centrala
 

Sorina  acum 6 ani - 10 Mai 2010 22:04  

Re: Orez spaniol

am avut o tema la scoala si am ales aces orez...este foarte bun...profesorii s-au lins pe degete:>vesel) ... merci mult ! vesel
 

amalia  acum 6 ani - 4 Iunie 2010 18:08  

Re: Orez spaniol

am incercat reteta este super de buna vesel
 

Teodor Maria  acum 5 ani - 31 Martie 2011 15:12  

Re: Orez spaniol

Ar fii frumos sa scrieti la finalul retetelor si "Pofta buna!"...e ca un salut al bucatarilor! vesel
 

Lucian Mihalea  acum 4 ani - 9 August 2011 17:53  

Re: Orez spaniol

Buna,

Am fost cu familia in Antalia si fac turcii un orez care nu pare a avea ceva special dar mie imi place foarte mult. Are un gust deosebit, boabele nu se lipesc, culoarea nu este alba ca si cum ar fi doar fiert in apa, este putin mai inchis la culoare dar tot spre alb, poate este un soi aparte, pe langa boabe nu se vede altceva, presupun ca este fiert cumva aparte ...
Nu stiu sa vi-l descriu altfel, dar va rog daca puteti sa ma ajutati sa-mi spuneti despre ce este vorba si poate imi dati si reteta.

Am sris la sectiunea orezul spaniol pt ca nu am stiut unde sa intreb in alta parte, oricum scriu aici pentru prima data. Multumesc anticipat!
 

Ioana  acum 4 ani - 10 August 2011 09:57  

Re: Orez spaniol

cred ca e cel facut cu unt si supa de pui. orezul de calitate bine spalat (asa nu va iesi lipicios) e prajit in unt pana devine transparent, apoi se adauga supa de pui si se fierbe la foc mic, cu un prosop peste oala si apoi un capac. pentru metoda cea mai buna de fierbere poti urma reteta de aici: [link]
 

Dia  acum 11 luni - 19 August 2015 23:45  

Re: Orez spaniol

Oregano poate fi inlocuit cu ceva in caz ca nu avem?
 

Ioana  acum 11 luni - 20 August 2015 08:27  

Re: Orez spaniol

poti pune putin cimbru uscat sfaramat.
 

Dia  acum 8 ore - 12 Iulie 2016 01:27  

Re: Orez spaniol

Buna, mi-a placut foarte mult acest orez, dar idee nu am cu ce sa-l combin, eu si iubitul suntem mai carnivori de felul nostru, insa cu carte simpla coapta nu prea merge, totul e uscat.
Cu ce se poate combina cel mai bine?
 

Dia  acum 8 ore - 12 Iulie 2016 01:41  

Re: Orez spaniol

oare o sa mearga cu tocanita filipineza de porc si pui?
 

Ioana  acum 10 minute - 12 Iulie 2016 10:11  

Re: Orez spaniol

Dia, poti face carne simpla coapta in cuptor, dar as face atunci si o salsa suculenta, cu multe rosii. asta merge: [link] sau asta: [link]
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus