Orez turcesc

Retete garnituri Retete cu orez Retete turcesti

Reteta Orez turcesc

Cum sa prepari orezul cu bob rotund, bogat in amidon, astfel incat sa se desfaca bob cu bob? Incearca aceast pilaf turcesc ca sa fii multumit de rezultat.

Ingrediente

1 cana orez cu bob rotund (arborio am folosit)
1 cana supa de pui
1/3 cana apa
20 gr fidea (sau orzo; sau 2 linguri migdale decojite)
1/2 lingura unt (sau ghee)
1/2 lingura ulei
sare

  1. Orezul se spala in multe ape, pana ramane apa curata pe el. Se acopera cu apa rece si se lasa sa stea 30 minute. Dupa aceea, se trece orezul sub jet de apa rece, se pune intr-o sita si se lasa la scurs pana e nevoie de el.
  2. Se pune supa si apa intr-o craticioara si se aduce la fierbere. Se adauga si 1/2 lingurita sare in supa.
    * daca doriti sa folositi arome, putei adauga in supa 1 foaie de dafin, boabe de cardamom, o bucatica de scortisoara etc.
  3. Intr-o oala mica se incinge uleiul si untul. Se prajeste, amestecand tot timpul, fideaua rupta bucati mici (sau orzo; sau migdalele). Cand se rumeneste, se adauga orezul si se amesteca astfel incat sa se acopere de grasime.
  4. Se adauga supa fierbinte si se aduce la fierbere.
  5. Se pune capacul pe oala si se fierbe la foc mic timp de 5 minute (daca va uitati prin capac, dupa acest timp supa va fi absorbita aproape de tot).
  6. Opriti focul. Puneti un prosop pe oala, apoi puneti capacul si lasati sa se faca orezul in abur timp de 10 minute.

Fidea prajita si orez

Fidea prajita si orez

Adaugam supa

Adaugam supa

Dupa 5 minute de fiert

Dupa 5 minute de fiert

Dupa 10 minute in abur

Dupa 10 minute in abur

Comentarii (16)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 10 ani - 21 Octombrie 2013 16:46  

Cati, mai greu cu fructele de mare la Cluj, la o supa se simte cand nu sunt proaspete, dar ma straduiesc sa fac una buna cand gasesc cele necesare.
 

bucatarul  acum 10 ani - 4 Decembrie 2013 21:18  

am lucrat pe un roro,transportam tiruri turcesti,aveam un bucatar turc care facea aceast orez aceiasi reteta si pot sa-ti spun ca sunt foarte incantat de acesta incercati si nu veti regreta
 

Gabriela  acum 10 ani - 4 Februarie 2014 21:23  

O reteta foarte buna. l-am gatit in seara aceasta si baitilor mei le-a placut foarte mult. Pentru o aroma deosebita puteti pune si putin sofran. Multumesc pentru reteta
 

Cineva  acum 9 ani - 20 August 2014 11:11  

In cazul in care a scazut apa si orezul nu este fiert mai pun apa?
 

Ioana  acum 9 ani - 20 August 2014 11:13  

adica dupa ce a stat la abur nu e fiert? fiindca lichidul e normal sa fie absorbit inca de la inceput, dupa cele 5 minute de fiert, dar apoi il lasi in abur.
 

Cineva  acum 9 ani - 20 August 2014 11:22  

N-am urmat pasii de la reteta aceasta
 

Ioana  acum 9 ani - 20 August 2014 11:24  

era o intrebare generala... da, mai pui apa fierbinte si lasi la fiert. nu amesteci in orez, doar scuturi oala sa intre apa bine pana la fund.
 

Cineva  acum 9 ani - 20 August 2014 11:32  

N-am experienta dvs...Sa scutur oala ca sa nu farame orezul,nu?Mami mi-a sp sa amestec cu furculita ca sa nu farame orezul...
 

Ioana  acum 9 ani - 20 August 2014 11:45  

ca sa nu se sfarme si ca sa nu lase orezul amidon si sa devina lipicios, sa ramana desfacut bob cu bob.
 

Mihaiela   acum 5 ani - 23 Mai 2018 14:00  

Orezul turcesc se prajeste si el in ulei incins cca. 6 min mestecand continui, doar dupa aceia se adauga apa sau supa.Acesta este secretul orezului sa ramana bob cu bob pt ca se prajeste.Si ca orezul sa ramana alb se adauga cateva picaturi de zeama de lamaie in apa cand fierbe.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...