Retete Culinare : e-Retete

 

Paine frantuzeasca

Categorii: Retete aluaturi, Retete din Franta, Retete de post

 
Paine frantuzeasca. Imagini pas cu pas pentru paine frantuzeasca

Este sora mai putin cunoscuta a celebrei ciabatta. Este o paine cu gauri mari in interior si cu o crusta si un miez usor gumate. Eu am pregatit doar 2 painici-chifle din jumatate de aluat, iar maine va arat ce am facut cu restul de aluat.

Ingrediente pentru Paine frantuzeasca

500 gr faina alba
375 ml apa
25 gr drojdie proaspata
1 lingurita zahar
1 1/2 lingurita sare

Paine frantuzeasca - Preparare

  1. Se framanta bine faina cu 325 ml apa rece pana obtinem un aluat nelipicios. Se acopera aluatul cu folie de plastic astfel incat sa vina in contact cu el (ca sa nu se usuce deasupra) si se da la frigider 1 zi.
    * acest pas are doua scopuri: faina se hidrateaza peste noapte, intarind astfel glutenul, iar bulele care se vor dezvolta a doua zi cand punem drojdia vor fi mai bine retinute inauntru; astfel vom avea un miez cu gauri mari; al doilea motiv este formarea zaharurilor in aluat, astfel ca vom obtine o crusta consistenta si de o culoare aurie-maronie
  2. A doua zi se adauga peste aluat restul de 50 ml apa calduta in care am dizolvat drojdia si zaharul. Se adauga si sarea. Se framanta (obligatoriu manual, fiindca cu masina nu se va absorbi apa) pana apa este absorbita in totalitate in aluat. Va parea imposibil la inceput, dar incet, incet veti vedea ca apa se absoarbe. Eu dupa asta am mai framantat aluatul si cu masina, pentru a fi sigura ca e bine amestecat. Aluatul va fi mai moale, un pic lipicios, dar e ok asa.
  3. Se lasa aluatul la crescut pentru 1 ora, in acest timp va reveni si la temperatura camerei.
  4. Se presara faina pe masa de lucru si se intinde aluatul cu mainile date cu faina sub forma de dreptunghi. Se impatura in trei pe lungime si apoi iar in trei din partea opusa (vezi pozele 3 si 4 de jos). Se aseaza aluatul astfel impaturit intr-un vas incapator uns cu ulei si se lasa la crescut, acoperit cu un prosop pentru inca 1 ora.
  5. Se presara iar faina pe masa de lucru si se repeta operatia de impaturit a aluatului inca o data. Lucrati usor cu aluatul cat il intindeti pentru a nu scoate multe bule de aer din el. Puneti aluatul iar in vasul uns cu ulei, acoperiti si lasati la crescut pentru inca 2 ore.
    * cele doua intinderi si impaturiri ale aluatului au scopul de a da elasticitate aluatului, astfel incat la final va fi foarte usor de format sau intins (daca de exemplu faceti pizza din el) fara a iesi toate bulele din el; in plus se echilibreaza temperatura aluatului si va fermenta uniform in interior, astfel incat la final gaurile din miez vor fi uniform distribuite
  6. Se pune aluatul crescut pe masa de lucru si il taiati in 2 sau 4 bucati. Daca il taiati in 4 vor iesi chifle numai bune pentru sandwichuri. Daca doriti o paine mai mare il puteti lasa intreg. Lucrand foarte usor cu aluatul pentru a nu-l desumfla dati forma bucatilor de aluat, tragand marginile dedesubt. Lasati painicile formate sa se odihneasca 30 minute pe hartie de copt presarat cu putina faina.
  7. In acest timp incalziti cuptorul la 240C si lasati tava in care veti coace painile/painea in el ca sa se infierbante. Introduceti si o oala micuta cu apa pe nivelul de jos pentru a forma abur in cuptor.
  8. Luati tava fierbinte din cuptor, cu grija, sa nu va ardeti. Trageti hartia de copt cu painile pe tava si dati imediat la cuptor pentru cca 20-25 minute, pana se rumenesc frumos deasupra.
    * timpul de coacere este pentru aluatul impartit in 4
  9. Lasati sa se raceasca.

 
Click pe imagini pentru a mari

Aluatul
Aluatul
Aluatul crescut prima data
Aluatul crescut prima data
Impaturim aluatul
Impaturim aluatul
Impaturim aluatul
Impaturim aluatul
Aluatul impaturit la crescut
Aluatul impaturit la crescut
Aluatul crescut a doua oara
Aluatul crescut a doua oara
Formam painicile
Formam painicile
Paine frantuzeasca
Paine frantuzeasca

 

5 32

 

 

Retete similare 

Paine cu malai coapta pe foi de varza Paine cu branza si ou
Paine cu malai coapta pe foi de varza Paine cu branza si ou
Paine indiana cu branza Paine cu seminte
Paine indiana cu branza Paine cu seminte

O persoana a incarcat o fotografie cu "Paine frantuzeasca". Vezi fotografia

 

Comentarii

Anca  acum 4 ani 14 Iunie 2010 20:37  

Re: Paine frantuzeasca

arata extraordinar! imi vine s-o fur si s-o ung cu mult unt si dulceata de capsuni!!
 

Kun Maria  acum 4 ani 14 Iunie 2010 21:30  

Re: Paine frantuzeasca

Am sa incerc si eu.Pare delicioasa.Numai sa nu gresesc undeva.Nu am facut piine niciodata.
 

LALY  acum 4 ani 14 Iunie 2010 22:22  

Re: Paine frantuzeasca

Ce bine arata.Cu siguranta o voi icerca.
 

Lissa  acum 4 ani 15 Iunie 2010 02:35  

Re: Paine frantuzeasca

Se poate folosi drojdie uscata sau face diferenta la aluat?
 

LILIANA VARBAN  acum 4 ani 16 Iunie 2010 08:01  

Re: Paine frantuzeasca

Buna paine....
Multumesc mult pentru toate retetele trimise .
 

Monica Mihaly  acum 4 ani 17 Iunie 2010 22:49  

Re: Paine frantuzeasca

arata delicios, dar creed ca pentru prima data mi se pare ca am sa mai astept. e o reteta foarte elaborata.
am nevoie de putin curaj
 

Ioana  acum 4 ani 18 Iunie 2010 11:00  

Re: Paine frantuzeasca

lissa, poti pune si drojdie uscata

monika, reteta asta e numai buna pentru serile lungi de iarna, asa ca mai poate astepta. dar si dupa ce o faci, nu mai vrei alt aluat. partea cu intinsul/dospitul e smecheria. acum vreau sa experimentez si niste baghete in acelasi stil.
 

Mihaela  acum 4 ani 18 Iunie 2010 15:17  

Re: Paine frantuzeasca

Cum miroase... mori! Am executat painea asta. Acum am inchis cuptorul, am taiat un colt sa-l infulec. Coaja crocanta si miezul moale si gauros.
 

lulu  acum 4 ani 19 Iunie 2010 16:15  

Re: Paine frantuzeasca

am facut si eu azi. e superba. cea mai buna paine ever. mersi mult pentru reteta. cu unt e divina. a fost cam mult de lucrat cu aluatul dar merita sa faci macar de 2 ori pe luna cand ai timp. te pup si mersi pentru toate retetele
 

Ana  acum 4 ani 13 Iulie 2010 18:22  

Re: Paine frantuzeasca

Buna, Ioana. Ti-am descoperit recent site-ul si deja am incercat cateva retete care au avut un real succes. Desi sunt o gospodina tanara imi place sa gatesc si sa incerc gusturi noi. O sa incerc si reteta asta de painica, dat fiind ca arata extraordinar. Poate ne dai si o reteta de chabatta cu masline si rosii. In reteaua Kaufland fac una care imi place tare mult. cred ca e facuta cu faina neagra, caci e putin mai inchisa la culoare.
 

Ioana  acum 4 ani 13 Iulie 2010 18:26  

Re: Paine frantuzeasca

deci in Kaufland gasesc ciabatta buna. merci de info. eu luam din Cora dar acum s-a cam stricat acolo. adica nu mai e cu gauri mari cum era inainte si nici gustul nu mai e la fel.
o sa o gust pe cea din Kaufland si o sa vad daca pot face si eu ceva similar.
 

Florina Radu  acum 3 ani 24 Ianuarie 2011 21:05  

Re: Paine frantuzeasca

Coaja perfecta, miezul perfect, gaurile perfecte, emotii cu duiumul (da parca-i prea moale, daca se arde) dar... Am uitat sa-i pun sarea )

Super reteta!!! Si data viitoare promit sa nu mai uit sarea
 

Ioana  acum 3 ani 25 Ianuarie 2011 11:19  

Re: Paine frantuzeasca

florina, sunt incantata ca ti-a iesit. este reteta mea preferata de aluat. felicitari pentru rabdare, nu e un aluat greu de facut, dar cere timp.
fara sare e intr-adevar un pic "bland' gustul, dar bine ca nu ai uitat drojdia eu am facut o data crema de zahar ars si am uitat zaharul
 

Mihaela  acum 3 ani 13 Septembrie 2011 14:05  

Re: Paine frantuzeasca

Eu nu mananc paine. Dar in vara asta am cumparat de vreo 3 ori pt salata de vinete. Oribila! F. sarata, daca o lasam pe masa se usca, daca o puneam in punga se inmuia si devenea gumoasa. Asa ca zic sa fac paine. De challah nu ma puteam apuca, n-am fir de miere. Si asa am facut nebunia asta. Acum savurez niste felii uriase cu icre ca-s trista ca s-a dus vara. Multumiri ca impartasesti cu noi!
 

Iulia  acum 3 ani 1 Noiembrie 2011 09:21  

Re: Paine frantuzeasca

Cum sa fac sa iasa rumenita? Se coace foarte bine, dar coaja ramane alba.
 

Ioana  acum 3 ani 1 Noiembrie 2011 09:57  

Re: Paine frantuzeasca

un truc pe care eu il folosesc la chifle e ca in ultimele 2-3 minute de copt sa pornesc grillul si sa las painicile sub el pana capata crusta acea rumena. doar sa le supraveghezi cat merge grill-ul fiindca se ard repede.
 

szaszka elena  acum un an 26 Decembrie 2012 18:33  

Re: Paine frantuzeasca

Multumesc ptr reteta,este foarte buna si o fac destul de des...Felicitari,ai cele mai bune retete si le explici foarte bine...
 

Gerlinde  acum un an 26 August 2013 20:26  

Re: Paine frantuzeasca

Am facut astazi painea frantuseasca si mi- a reusit foarte bine. Am prgatito pentru cina si nu ne- a mai ramas nimic din ea atit de buna a fost.

Multumesc pentru reteta
 

anca olariu  acum 5 luni 26 Iunie 2014 17:56  

Re: Paine frantuzeasca

eu fac paine fara frmantare. Pun aluatul in 2 forme de chec si le bag la cuptorul incalzit ( incalzesc si tavile. Tiu la copt 1 ora. Una iese buna, iar una lipeste si nimeni nu pate sa-mi spuna de ce. Poate ma puteti ajuta
Reteta asta am sa o incerc si eu. Dar se poate face si cu drojdie uscata ?
Multumesc
Anca
 

Laura Aioani  acum 3 luni 4 Septembrie 2014 12:17  

Re: Paine frantuzeasca

Ioana, sunt acum la pasul la care aluatul trebuie lasat 2 ore la crescut. La mine, deja si-a dublat volumul dupa 1 ora si e plin de bule. Sa-l mai las oare?
 

Ioana  acum 3 luni 4 Septembrie 2014 12:46  

Re: Paine frantuzeasca

e foarte cald la tine in casa? probabil a crescut mai repede. daca e dublat volumul e ok, poti trece mai departe.
 

Laura Aioani  acum 3 luni 4 Septembrie 2014 12:49  

Re: Paine frantuzeasca

Nu, nu e cald, 22-23 grade. Dar cred ca stiu de ce, am pus faina din aceea care "creste singura", cred ca are praf de copt. Oricum aluatul arata super! Mi-a fost tare frica sa ma apuc, aman de vreo 6 luni dar acum am prins incredere
 

Ioana  acum 3 luni 4 Septembrie 2014 13:00  

Re: Paine frantuzeasca

la aluaturile cu drojdie trebuie faina fara agenti de crestere. oricum, daca e umflat si cu bule mergi mai departe...
 

Laura Aioani  acum 3 luni 4 Septembrie 2014 13:03  

Re: Paine frantuzeasca

Da, ma gandeam eu.. N-am folosit-o intentionat, pur si simplu nu am fost atenta. Dar arata asa de bine! Cand am intins aluatul, aproape ca auzeam bulele pocnind
 

Ioana  acum 3 luni 4 Septembrie 2014 13:06  

Re: Paine frantuzeasca

minunat! trebuie sa iasa ceva super atunci.
 

Laura  acum 2 luni 4 Septembrie 2014 16:56  

Re: Paine frantuzeasca

Ce bune au iesit Ioana!!!!! Multumesc frumos. Am facut si painici si baghete umplute cu sunca... Gata, nu mai cumpar paine frantuzeasca, e preferata mea, asa ca acum o prepar acasa. Multumesc!
 

Ioana  acum 3 luni 5 Septembrie 2014 11:26  

Re: Paine frantuzeasca

cu drag am vazut ce faine ti-au iesit, mai ales cele umplute sunt foarte atragatoare. sa va fie de bine!
 

brita  acum 3 zile 12 Noiembrie 2014 19:51  

astept sa vad ce iese. e la crescut

si tot asteptind, ma gindeam ca reteta seamana cu cea a lui Jim Lahey din NY, de piine fara framintare.
sper ca rezultatul sa fie similar, e absolut deosebita.
 

Ioana  acum 3 zile 12 Noiembrie 2014 20:51  

Re: Paine frantuzeasca

aici am testat aluatul lui Jim: [link] e bun, dar asta de paine frantuzeasca e muuult mai bun dar mai migalos si necesita framantare.
 

brita  acum 3 zile 13 Noiembrie 2014 10:36  

retete paine

multumesc pt raspuns.
hm. mi-au iesit cocoloase, se pare ca framintatul nu e pct meu forte.

cred ca ma intorc la Jim. si acolo (la faimosul video de prezentare a retetei, l-ai vazut?) mai am o intrebare, avind in vedere experienta ta: cum trec de la faza de aluat care bulbuceste in castron, dupa 18 h, la aluatul care se lasa la odihnit in servet inainte de riscanta aruncare in vasul fierbinte? (ca daca-l manevrez cu faina ii sparg bulele...
eu folosesc un vas de sticla, Pyrex, neaparat cu capac.
 

Ioana  acum 3 zile 13 Noiembrie 2014 11:00  

Re: Paine frantuzeasca

stiu... de aceea prefer si eu masina de paine pentru famantat, mainile nu ma ajuta.

se sparg din bule, dar lasi aluatul sa alunece singur din bol, ajutand cu mana doar daca vezi ca nu se desprinde de pe fund. astfel se vor sparge doar bulele care stau in contact cu bolul, restul raman inauntru. oricum se vor reface acele bule dupa a doua tura de crestere in prosop.

testeaza cu diferite boluri, din sticla sau plastic. mie mi s-a parut ca aluatul vine mai usor din cele de plastic mai ales daca le ungi cu ffff putin ulei inainte.

mi-ai facut pofta de copt paine acum!!!!!!!!!!!!
 

brita  acum 3 zile 13 Noiembrie 2014 12:10  

Re: Paine frantuzeasca

ah, ma refeream la vasul de copt, in loc de scumpele vase adinci de fonta, cum are Jim. pyrex nu m-a dezamagit, suporta socul termic.

mai am doua tavi din teracota nesmaltuita, alea-mi dau batai de cap.
 

Ioana  acum 3 zile 13 Noiembrie 2014 12:54  

Re: Paine frantuzeasca

am inteles, eu ma refeream la vasul in care cresti aluatul, ca sa nu ti se lipeasca asa tare cand il scoti. ce folosesti pentru copt e foarte bun.
 

olga  acum 2 ore 16 Noiembrie 2014 14:11  

Re: Paine frantuzeasca

Super, extraordinara, senzationala,delicioasa, etc., n-as mai manca altceva.

Multumesc, multumesc, multumesc.
 

Ioana  acum 21 minute 16 Noiembrie 2014 16:02  

Re: Paine frantuzeasca

Yupiii, ma bucur ca dupa atata munca rezultatul e la fel de satisfacator. felicitari pentru rabdare!
 

 

Adauga comentariu

 
nu va fi facut public


zambet
zambet
zambet
pofta
trist
greata

 

 

 

 

 

 

 

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon

 

 

 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email:

 

 

Constructii si amenajari interioare Cluj www.casamicon.ro
Noi am amenajat bucataria e-Retete!
Click aici ca sa vezi rezultatul

 

 

 

 

 
 

 

 

Ultimele Retete RSS

Ultimele Comentarii RSS