Paine toast

Retete aluaturi Retete lact-ovo-vegetariene

Reteta Paine toast

Paine moale pentru sandwichuri. Paine super alba, super pufoasa, super gustoasa. Coaja, e subtire si moale. Este ideala pentru sanwichuri proaspete sau toast.  In aceasta perioada merge perfect cu unt si ridichi. E foarte buna in ziua in care e coapta si a doua zi.

Ingrediente

450 gr faina alba (BL55)
150 ml lapte
150 ml apa
1/2 plic drojdie uscata (cca 4 gr; sau 15 gr drojdie proaspata)
1 priza zahar
1 lingurita sare
30 gr unt (la temp. camerei)

Bucati: 1 paine de 650 gr

  1. Apa si laptele se incalzesc usor impreuna, doar cat sa fie caldute. Se iau intr-o cescuta 2 linguri din acest amestec si in el se dizolva sarea. Separat se iau 50 ml (masurati ochiometric, nu trebuie sa fie exact) intr-o cana si se adauga drojdia si zaharul. Se lasa la loc cald doar pana face putina spuma deasupra (cca 10 minute).
  2. Intr-un bol se pune faina si se face un crater in centru. Se adauga acolo drojdia activata si restul de lapte+apa. Se framanta pana aveti un aluat omogen (10 minute cu mana sau 5 minute cu robotul). Se lasa aluatul sa stea 10 minute.
  3. Se continua apoi framantarea (cu mana sau robotul), adaugand treptat cubulete de unt (in 4 transe) si adaugand si putin din laptele cu sare. Dupa fiecare transa trebuie framantat pana aluatul redevine omogen, fiindca va parea ca aluatul se separa, dar trebuie sa insistati pana revine la consistenta normala (mai ales daca framantati cu mana). Dupa ce ati terminat de incorporat untul si sarea, continuati sa framantati aluatul (inca 10 minute cu mana sau 5 cu robotul). Lasati aluatul sa se odihneasca alte 10 minute.
  4. Mai framantati o tura aluatul (inca 10 minute cu mana sau 5 cu robotul). Va rezulta un aluat nelipicios, dar super elastic (asa stiti ca ati framantat cat trebuie).
    * nu sariti etapele de framantat si odihna fiindca acesti pasi dau textura miezului; daca nu le faceti cum trebuie miezul va iesi pufos si gustos, dar va fi usor faramicios.
  5. Asezati aluatul intr-un bol, acoperiti-l cu un prosop sau folie de plastic si lasati sa creasca la loc cald pana isi dubleaza volumul (cca 1 ora la 28C).
  6. Luati aluatul din bol, intindeti-l un pic cu mana pe masa de lucru si impaturati-l in doua si apoi iar in doua din partea opusa. Asezati aluatul iar in bol si mai lasati-l o tura la crescut pana-si dubleaza volumul (cca 1 ora la 28C).
  7. Puneti putina faina pe masa de lucru si intindeti cu mana aluatul o foaie dreptunghiulara, avand grija ca una din laturi sa aiba lungimea tavii pe care o veti folosi la copt. Rulati aluatul pe acea latura, apoi asezati-l in tava (L 30 x l 11 x h 8 cm) unsa cu putin ulei sau unt.
  8. Acoperiti tava si lasati aluatul sa creasca la loc cald pana tava aproape se umple (cca 30-40 minute).
  9. Se unge o bucata de hartie de copt cu ulei si se aseaza peste tava, cu partea unsa in jos. Se pune deasupra o greutate (am folosit o tava), ca sa va asigurati ca painea nu face "cocoasa".
  10. Coaceti painea la 190C timp de 20 minute, apoi cresteti temperatura la 220C si mai coaceti 10 minute, sa se rumeneasca un pic.
  11. Painea se lasa sa se raceasca in tava acoperita cu un prosop.

Aluatul framantat

Aluatul framantat

Aluatul crescut prima data

Aluatul crescut prima data

Aluatul pe masa de lucru

Aluatul pe masa de lucru

Aluatul rulat

Aluatul rulat

In tava

In tava

Dupa ce a crescut

Dupa ce a crescut

Cu hartie de copt si greutate deasupra

Cu hartie de copt si greutate deasupra

Comentarii (11)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 8 ani - 23 Martie 2016 15:04  

si eu :) iti inchipui ca am facut una sambata si alta luni si le-am mancat pana la ultima felie numai cu ridichi si unt.
 

olga  acum 8 ani - 23 Martie 2016 15:09  

Frumoasa viata :)
 

Ioana  acum 8 ani - 23 Martie 2016 15:14  

frumoasa... mai ales cand e primavara si totul se simplifica
 

VIO  acum 8 ani - 23 Martie 2016 16:50  

FOARTE FAINA.......................BINE CA ESTI SLABA SI POTI MANCA.......
 

Ioana  acum 8 ani - 23 Martie 2016 16:55  

:) sa stii nu sunt slaba natural, alerg frecvent tocmai ca sa pot manca orice mi-e pofta.
 

Anamaria  acum 8 ani - 23 Martie 2016 18:02  

Imi place mult painea preparata acasa, sunt cunoscute ingredientele si calitatea lor. Drept este ca eu cam scurtez procesul de fabricatie, din lipsa de timp. Voi incerca reteta aceasta, chiar daca o voi modifica putin, in sensul ca voi pune si faina integrala. Cred ca va rezulta ceva bun, nu-i asa ? Merci pentru reteta.
 

Mari Ana  acum 8 ani - 24 Martie 2016 09:06  

Cand vezi cum creste aluatul si ia forma, cum miroase paine in cuptor si cum ies aburi cand o scoti, nu iti mai vine sa cumperi paine niciodata. :) Eu fac paine cu maia, timpul de dospire e mult mai mare, dar cand simti mirosul in toata casa, iti spui ca merita. Din pacate, baiatului meu nu prea ii place gustul usor acrisor dat de maia, asa ca voi incerca reteta asta, mai ales ca prefera sandviciul de dimineata. Multumim pentru reteta. ;)
 

Ioana  acum 8 ani - 24 Martie 2016 18:31  

Anamaria, cand scurtezi procesul pierzi din textura miezului. Si painea asta poate fi facuta cu mai multi pasi pentru un miez si mai si, dar am scurtat-o cat sa fie cat de cat practica. Dar oricum ai face-o tot e mai buna decat multe paine de cumparat. Cred ca o sa iasa bine si cu faina integrala.
 

Ioana  acum 8 ani - 24 Martie 2016 18:42  

Mari Ana, ai atata dreptate, painea este una din micile minuni pe care le putem face in bucatarie.
 

Andra  acum 3 ani - 22 Noiembrie 2020 17:04  

Acum o scot din cuptor :) revin cu feedback
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...