Panna cotta de lapte batut cu sirop de struguri

Retete desert Retete cu fructe Retete din Italia Retete fara gluten Retete lact-ovo-vegetariene Retete simple

Reteta Panna cotta de lapte batut cu sirop de struguri

Desert inspirat de vizita la Bologna. In zona Emilia-Romagna (a carei capitala e Bologna) se produce, printre altele, vestitul otet balsamic de Modena. Otetul balsamic se face din must de struguri fiert pana devine sirop si lasat sa fermenteze in butoaie de lemn cel putin cateva luni. Acel sirop de must de la inceput este uneori imbuteliat inainte de fermentatie si folosit in bucataria italiana ca sos pentru branzeturi, deserturi, inghetata, carne. Italienii numesc generic acest sirop mosto cotto. Mosto cotto produs in Emilia-Romagna se numeste saba. Saba este produs din must de struguri Trebbiano si Lambrusco, struguri specifici zonei.

Cum vizita in Bologna s-a nimerit chiar inainte de culesul strugurilor, m-am gandit sa fac si eu un mosto cotto de Salaj. In general e bine sa folositi must din struguri negri, dar mustul de la bunica-mea contine si o parte struguri albi. Important e ca mustul sa fie aromat si dulce, sa va faca placere sa-l beti. Dupa reducere va rezulta un sirop cu gust intens de stafide si prune uscate si ... poate si alte arome, depinde de soiul strugurilor vostri. Siropul are gust intens si este foarte dulce (natural-dulce!), de aceea mi s-a parut potrivit sa-l servesc cu un alt desert italian (panna cotta) facut cu lapte batut, astfel incat sa-i contrabalansez dulceata cu aciditatea laptelui.

Cu acest desert sarbatoresc azi o saptamana fara gluten. Mi-am autoimpus o dieta fara gluten timp de cateva saptamani si pana acum n-a fost deloc rau, asa cum credeam. Mancam cam multa paine si am vrut sa vad daca e dependenta sau o obsesie din capul meu cum ca nu ma satur fara ea. Dupa o saptamana as zice ca e doar un obicei, dar mai vedem...

Ingrediente

300 ml lapte batut
200 ml smantana dulce pentru frisca (35% grasime)
4 gr gelatina incolora
30 ml apa
40 gr zahar
1 plic zahar vanilat bourbon
1 priza sare

Sirop de must (mosto cotto)

300 ml suc proaspat de struguri negri (must)
cateva boabe de struguri negri
1 varf cutit anason macinat (sau 1 steluta anason)

Portii: 3

  1. Se pune apa intr-o cescuta si se presara gelatina deasupra. Se lasa sa se umfle.
  2. Intr-o craticioara se pune smantana, zaharul si sarea. Se infierbanta si se amesteca pana zahrul se topeste complet. Se ia craticoara de pe foc si se adauga gelatina. Se amesteca 1-2 minute, ca sa fiti siguri ca gelatina e complet topita si omogenizata.
  3. Se toarna acest amestec peste laptele batut pus intr-un vas cu cioc (va fi mai usor de portionat in forme). Se amesteca bine, apoi se lasa sa se racoreasca 10-15 minute, amestecand din cand in cand.
  4. Se toarna panna cotta in 3 forme (cesti de ceai/cafea, borcanele, cupe sau forme din care o puteti rasturna la final) unse cu putin ulei.
  5. Se acopera formele cu folie si se dau la frigider cateva ore, pana panna cotta e inchegata.
  6. Se pune la fiert mustul si se fierbe la foc mediu. La inceput mustul va face spuma maronie, adunati-o cu o lingura si aruncati-o. Fierbeti in continuare pana aveti un sirop lejer, mai precis mustul se va reduce la mai bine de 1/3 (sa aveti mai putin de 100 ml la final; dureaza aproape 20 minute intr-o craticioara nu foarte larga; cu cat e vasul mai larg cu atat se va reduce mai repede). Strecurati siropul prin tifon. Adaugati anasonul macinat si boabe de struguri in siropul fierbinte si acoperiti vasul, lasand sa se raceasca complet. Se pastreaza apoi la frigider.
  7. La servire se toarna peste panna cotta cate 2-3 linguri de sirop si boabe de struguri. Daca doriti puteti rasturna panna cotta pe farfurie (desprindeti marginile cu un cutit, apoi inmuiati fundul formei in apa fierbinte cateva secunde sa se desprinda mai usor).

Comentarii (4)

 

Mirela  acum 7 ani - 24 Octombrie 2016 11:48  

Felicitari pentru vointa! :) Totul e in capul nostru, corpul poate orice ;)
 

olga  acum 7 ani - 24 Octombrie 2016 11:57  

Ohhh God!!! si deja e o saptamana excelenta :)
 

Ioana  acum 7 ani - 24 Octombrie 2016 13:02  

merci, Mirela! am vazut ca si tu rezisti bine fara paine :)
 

Ioana  acum 7 ani - 24 Octombrie 2016 13:04  

Olga, ma bucur ca pot face minunata chiar si o zi de luni :)
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...