Panna cotta de vanilie cu capsuni si sirop de busuioc

Categorii: Retete desert, Retete din Italia, Retete fara gluten, Retete simple

 

Panna cotta de vanilie cu capsuni si sirop de busuioc
Pinterest

Sezonul decapsuniainceput! Este un an prielniccapsunilor, parca niciodata nu au fost asa bune.

Sarbatoresc acest moment cu un desert elegant care pune in valoare gustulcapsunilor proaspete. Este echivalentul dulce al salatei Caprese.

Ingrediente
Panna cotta de vanilie cu capsuni si sirop de busuioc

150 ml lapte
200 ml smantana pentru frisca (35%)
150 gr iaurt grecesc
1 pastaie de vanilie (sau 1 lingurita pasta de vanilie)
5 gr gelatina granulata (incolora)
40 gr zahar
8-12 capsuni proaspete

Sirop de busuioc

100 gr zahar
100 ml apa
5 gr frunze busuioc (frunzele de la 3 fire)

Portii: 4

Preparare
Panna cotta de vanilie cu capsuni si sirop de busuioc

  1. Intr-un vas cu cioc se pun 50 ml lapte si se presara deasupra gelatina. Se lasa se se umfle pana pregatiti restul.
  2. Intr-o craticioara se pune zaharul, restul de lapte si smantana. Se da la foc mic si se infierbanta (nu e nevoie sa fiarba) pana zaharul se dizolva.
  3. Se toarna acest amestec peste laptele cu gelatina si se amesteca timp de 1 minut, ca sa se dizolve gelatina. Se adauga miezul/pasta de vanilie. Se lasa amestecul sa se racoreasca bine de tot, amestecand din cand in cand.
  4. Cand compozitia e doar calduta, se adauga iaurtul. Se amesteca bine, eventual folosind un tel pentru o mai buna omogenizare. Se lasa compozitia sa stea cam 15 minute, amestecandu-se din cand in cand.
  5. Impartiti compozitia in 4 forme (am folosit inelele de patiserie de 8 cm diametrul, carora le-am invartit fundul in folie de plastic; se pot folosi si inele usor mai mici) si dati la frigider minim 4-6 ore, pana se incheaga.
  6. Se topeste zaharul in apa la foc mic. Se da focul la mediu si se mai fierbe siropul 5 minute. Se lasa sa se raceasca complet.
  7. Se mixeaza in robot siropul si busuiocul. Se lasa 5-10 minute sa se infuzeze. Se strecoara siropul printr-o sita fina (cea de ceai). Se pune la frigider pana e nevoie de el.
    * siropul este suficient pentru minim 8 bucati de panna cotta
  8. Se taie capsunile rondele si se presara cu o priza de zahar si se lasa sa stea pana pregatiti restul.
  9. Servire: se scoate folia de pe fiecare inel si se aseaza inelul in mijlocul farfuriei de servire. Cu uscatorul de par se incalzeste putin, pe exterior, marginea inelului, de jur imprejur. Incercati sa-l scoateti. Daca panna cotta nu se desprinde usor de pe pereti, continuati sa incalziti. La un moment dat inelul va aluneca usor si panna cotta ramane intacta in farfurie.
  10. Asezati pe fiecare panna cotta rondele de capsuni. Turnati cate 2-3 linguri sirop de busuioc peste ele. Serviti imediat.
 
Panna cotta de vanilie cu capsuni si sirop de busuioc - Panna cotta de vanilie cu capsuni si sirop de busuioc

1. Panna cotta de vanilie cu capsuni si sirop de busuioc


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 6)  

 

 

 

Simona  acum 2 saptamani - 17 Mai 2017 13:29  

Re: Panna cotta de vanilie cu capsuni si sirop de busuioc

Wow, teribil de bun trebuie sa fie! Numai gandul imi lasa gura apa...
 

Camelia  acum 3 zile - 3 Iunie 2017 13:43  

Re: Panna cotta de vanilie cu capsuni si sirop de busuioc

Reteta suna f bine si nu este dificila. Este sezonul capsunelor locale, deci trebuie sa profitam, iar Combinatia capsune -busuioc este minunata. Am totusi o nelamurire: partea de sus sau cea de jos a inelelor se inveseleste in folie? Termenul folosit (fundul ) imi sugereaza cea de jos, deci compozitia se toarna in inel peste folie?
 

Ioana  acum 3 zile - 3 Iunie 2017 15:00  

Re: Panna cotta de vanilie cu capsuni si sirop de busuioc

le invelesti in partea de jos cu folie, pe exterior. Practic creezi un fund de folie, fiindca compozitia e foarte moale si daca nu pui folie o sa-ti curga toata compozitia pe langa.
poti pune panna cotta si in cesti de cafea, dar atunci nu le vei mai scoate din forma, le servesti direct din ceasca.
 

Camelia  acum 22 minute - 6 Iunie 2017 16:02  

Re: Panna cotta de vanilie cu capsuni si sirop de busuioc

Multumesc pt raspuns. As putea folosi formele de creme brulee, dar, vizual, mi se pare mai interesant rezultatul cu inele. De aceea vroiam sa verific ca am inteles bine.
 

Ioana  acum 7 minute - 6 Iunie 2017 16:17  

Re: Panna cotta de vanilie cu capsuni si sirop de busuioc

da, vizual arat cel mai bine asa. din forme nu o sa poti scoate aceasta panna cotta intacta, e prea delicata.

am gasit o poza cu inelul si folia. am pus-o jos.
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus