Parfait cu capsune si praline

Retete desert Retete cu ou Retete lact-ovo-vegetariene

Reteta Parfait cu capsune si praline

Am lipsit cateva zile de la postarile zilnice si nu din voia mea. Ieri eram asa fericita ca pot gati din nou incat mi-am zis sa va rasfat cu ceva perfect: parfait pentru vara, parfait pentru weekend, parfait pentru musafiri. Am ales aceasta combinatie pentru parfait-ul meu fiindca e sezonul capsunelor, iar pralinele mi s-au parut ca fac pereche perfecta cu ele.

Ingrediente

150 gr capsune
3 linguri praline
100 gr zahar
1 plic zahar vanilat
3 galbenusuri
2 linguri sherry dulce (oloroso; am folosit Sherry Solera 1847 Gonzalez Byass)
200 ml smantana pentru frisca (rece, tinuta 15 minute in congelator)

  1. Se fierb capsunele taiate felii cu 50 gr zahar, zaharul vanilat si 1 lingura apa, pana zaharul e topit (cca 2 minute). Se mixeaza rezultatul in blender si se trece piureul obtinut printr-o sita fina. Lasam sosul sa se raceasca complet.
  2. Punem galbenusurile, restul de zahar si sherry-ul intr-o craticioara. Frecam totul bine cu un tel. Punem oala pe bain-marie (adica deasupra altei oale cu apa care fierbe, fara ca fundul craticioarei sa ajunga in apa). Batem cu telul pana obtinem o compozitie cremoasa, care curge in fir gros de pe tel (maxim 5 minute).
  3. Mutam craticioara cu crema de ou cu fundul in apa rece si continuam sa amestecam pana crema se raceste complet (maxim 5 minute).
  4. Batem frica rece pana sta teapana pe tel. O adaugam in 3 transe in crema de ou, amestecand usor cu telul sa nu se lase frisca.
  5. Impartim compozitia obtinuta in doua.
  6. In prima parte adaugam 2/3 din sosul de capsune, amestecand usor pana la omogenizare.
    * in aceasta compozitie puteti adauga si cubulete de capsune
  7. In a doua parte adaugam pralinele, amestecand usor pana la omogenizare.
  8. Tapetam un vas cu folie de plastic. Presaram praline pe fundul vasului. Adaugam compozitia de parfait cu capsune si nivelam. Adaugam deasupra compozitia de parfait cu praline si nivelam.
  9. Acoperim vasul cu folie de plastic si dam parfait-ul la congelator minim 4 ore (sau peste noapte).
  10. Cand dorim sa servim scoatem vasul din congelator, il scufundam cateva secunde in apa fierbinte (sa nu ajunga apa la parfait!) si rasturnam parfait-ul pe o farfurie. Se feliaza cu un cutit inmuiat in apa fierbinte. Se lasa sa stea 5 minute.
  11. Se servesc feliile stropite cu restul de sos de capsune.

Crema de ou

Crema de ou

Crema de ou cu frisca

Crema de ou cu frisca

Vasul tapetat cu folie de plastic si praline

Vasul tapetat cu folie de plastic si praline

Vasul cu cele doua compozitii

Vasul cu cele doua compozitii

Parfait

Parfait

Comentarii (24)

 

Ultimele comentarii

olga  acum 10 ani - 26 Mai 2013 16:22  

Delicios.
Multumesc frumos, Ioana.
 

Laura  acum 10 ani - 17 Octombrie 2013 20:08  

Na, ca am cerere de parfait cu piure de castane si nu tiramisu! Ce fac?? Oare daca urmez reteta asta si folosesc piure-ul in loc de sosul preparat la pct 1, ar merge??
 

Ioana  acum 10 ani - 17 Octombrie 2013 20:26  

ce consistenta are piureul de castane. e tare, adica sta pe lingura sau e ca o lava si curge incet?
 

Laura  acum 10 ani - 17 Octombrie 2013 20:33  

Am in ambele variante..O cutie cu piure "vartos" si una cu unul mai moale, curge de pe lingura. Asa ca orice idee ai, e grozava!
 

Ioana  acum 10 ani - 17 Octombrie 2013 20:38  

cel care curge e perfect, il vei incorpora usor in compozitie. abia astept sa vad cum iti iese!!!!
 

Laura  acum 10 ani - 18 Octombrie 2013 14:18  

A iesit delicios! Acum e la congelator. Dar am modificat putin.. Nu am folosit frisca (nu imi place) si aveam in frigider o crema de branza philadelphia cu alune de padure. Am folosit-o in loc de frisca doar ca...surpriza! cand am deschis cutia crema avea si ciocolata:P Mea culpa, nu am citit cu atentie eticheta. In piure-ul de castane, inspirata de clatitele de ieri, am adaugat cateva visine strivite (se potriveste bine gustul lor acrisor cu cel dulce de castane). Sigur ca am gustat...divin! Cand scot pe farfurie, fac poza si iti trimit. Sper sa iasa bine si dupa congelare (ma refer la crema de branza). Multumesc inca o data. Deoarece mai am piure, o sa mai fac parfait si asa nu mai cumpar inghetata plina de e-uri :)
 

Catalina  acum 10 ani - 29 Noiembrie 2013 02:14  

Salutare...desertul Ioanei este o minune... A devenit preferatul meu. Am inlocuit capsunile cu fructul guava. E foarte parfumat si da o aroma extraordinara «parfaitului». Atata doar ca nu mai exista contrastul de culori...
 

Diana  acum 8 ani - 4 Iunie 2015 10:37  

sherry,cu ce-l mai putem inlocui?
 

Ioana  acum 8 ani - 4 Iunie 2015 10:45  

rom, vin rosu...
 

Niico  acum 7 ani - 3 Ianuarie 2017 18:13  

daca nu punem sherry are ceva?
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...