Parfait cu lamaie

Retete desert Retete cu fructe Retete cu ou Retete lact-ovo-vegetariene

Reteta Parfait cu lamaie

Perfect pentru vara!

Reteta e preluata fara modificari din "Desserts" a lui Michel Roux. Nu am cumparat o sticla intreaga de limoncello, deoarece ochisem de ceva vreme limoncello facut in casa la Corso si am cumparat de acolo doar cat imi trebuia pentru aceasta reteta. Deci daca nu aveti vreo sticla de limoncello acasa, un cafe-bar bine aprovizionat va scuteste de o cheltuiala in plus.

Ingrediente

1 ou
5 galbenusuri de ou
coaja rasa de la 2 lamai
2 linguri suc de lamaie
100 gr zahar (macinat pudra)
1/2 foaie de gelatina (sau 1/4 lingurita gelatina granulata)
60 ml limoncello
300 ml smantana pentru frisca (rece, tinuta 10 minute la congelator)

Sos de zmeura

500 gr zmeura
75 gr zahar (macinat pudra)

frunze de menta (pentru decor)

Portii: 6 mari

  1. Se pun ouale, galbenusurile, zaharul, coaja si sucul de lamaie intr-un vas pe abur. Se bat cu telul (manual, sau puteti folosi mixerul cu tel para), la inceput mai rar, apoi constant cand incepe sa prinda volum, pana obtineti o crema care curge in valuri groase de pe tel, ca o lava (dureaza cca 20 minute). Puteti face acest pas in Thermomix, la 80C, viteza 3, timp de 6 minute.
  2. Mutati crema intr-un bol incapator si lasati sa se raceasca (macar 10 minute; trebuie sa nu o mai simtiti calda cand o atingeti).
  3. Cat se raceste crema, puneti limoncello intr-o craticioara si dati un clocot, doar cat sa se evapore putin din alcool. Mutati limoncello intr-o ceasca si lasati sa se racoreasca (sa se simta caldut la atingere).
  4. Puneti gelatina in apa rece (doar 1 lingura de apa daca folositi gelatina granulata) si lasati sa stea 5 minute. Dizolvati apoi gelatina in limoncello caldut.
  5. Turnati limoncello peste crema de oua si amestecati usor cu un tel.
  6. Bateti frisca pana sta pe tel si apoi adaugati-o in crema de oua in 3 transe, amestecand usor cu telul.
  7. Asezati 6 inele de patiserie (de 8 cm diametru; puteti folosi si alte dimensiuni) intr-o tava. Fiecarui inel i-am invelit baza in folie de plastic. Impartiti crema in inele.
  8. Dati tava cu inelele la congelator timp de minim 4 ore. Dupa 4 ore parfait-ul va fi perfect.
  9. Pentru sos, selectionati zmeura cea mai frumoasa (cca 150 gr). Restul puneti-o impreuna zaharul intr-un blender si mixati bine. Strecurati sosul printr-o sita fina pana in sita raman doar samburii. Sosul se tine la frigider.
  10. Servire: puneti cateva linguri de sos pe fundul unei farfurii. Asezati un inel de patiserie in centru (scoateti folia de plastic inainte). Cu un uscator de par incalziti rapid inelul de jur imprejur. Scoateti usor inelul de pe parfait. Decorati  parfait-ul cu zmeura intreaga si frunze de menta. Daca parfait-ul a stat peste noapte la congelator lasati-l sa stea 10 minute inainte de servire.

Ouale pe abur (sabayon)

Ouale pe abur (sabayon)

Crema in forme merge la congelator

Crema in forme merge la congelator

Comentarii (17)

 

Ultimele comentarii

Lia  acum 9 ani - 18 Iulie 2014 20:49  

Cioc, cioc! :) Am venit sa verific daca m-ai dezabonat de nu am mai primit nimic prin newsletter in ultima vreme (am un fix cu asta :))) ), dar m-am linistit, cred ca esti in concediu :)
Odihna placuta!
 

Raluca  acum 9 ani - 23 Iulie 2014 08:53  

Minunat a iesit! Cremos si aromat! Nu am avut rabdare si l-am preparat doar cu zeama de lamaie. Cred ca voi incerca si cu alte arome, este prea bun! Raluca
 

alynut  acum 9 ani - 26 Iulie 2014 22:49  

Arata destul de bine . :)
 

Ioana  acum 9 ani - 28 Iulie 2014 13:26  

da, am fost plecata Lia, acum am revenit :)
 

Mirela  acum 9 ani - 28 Iulie 2014 14:57  

Cu ce as putea inlocui zmeura? Exclus capsunii, ambele fructe imi fac rau. Multumesc :)
 

Ioana  acum 9 ani - 28 Iulie 2014 16:24  

afine sau coacaze rosie.
 

Damaris  acum 9 ani - 7 August 2014 14:39  

Mmm,mmm,mmm,,mmmmm bunnnn =P~
 

Ruxandra  acum 7 ani - 2 Aprilie 2016 19:08  

As vrea sa fac parfaitul cu cateva zile inainet si ma gandesc sa-l congelez si cu vreo 4-5 ore inainte sa-l mut in frigider, ca sa nu fie chiar inghetat beton. Ce parere ai? Crezi ca e ok ca timp?:)

Multumesc mult! Esti o adevarata inspiratie pentru bucataria mea. Am gatit peste 50 de retete (mancaruri clasice, quiche-uri, placinte, creme, etc) de pe siteul tau si nu am fost niciodata dezamagita :)
 

Ioana  acum 7 ani - 2 Aprilie 2016 19:19  

E ok sa il pui cateva zile la congelator. Din cauza ca are alcool si frisca nu se face beton la congelator si nu e necesar sa il scoti asa repede. Cu 10 -15 minute inainte il poti scoate si va fi ok din experienta mea cu el. Ca sa fii sigura, poti verifica unul cu o zi inainte sa vezi cum se comporta. Il testezi din 10 in 10 minute si stabilesti cand iti place textura. va fi micul tau bonus ;)

Multumesc pentru feedback, ma bucur sa aflu cum stau lucrurile in bucataria ta, asa stiu ca fac treaba buna aici.
 

Deea  acum 7 ani - 3 Ianuarie 2017 18:27  

Crema de oua este toate crema nu ?
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...