Retete Culinare : e-Retete

 

Pasca

Categorii: Retete aluaturi, Retete cu branza, Retete desert, Retete de Pasti, Retete lact-ovo-vegetariene, Retete romanesti

 

Pasca. Imagini pas cu pas pentru pasca

Mai bine mai tarziu decat niciodata, nu-i asa? In sfarsit am preparat si eu o pasca care in viziunea mea arata astfel: aluat pufos de cozonac, frumos impletit, umplut cu o compozitie spumoasa de branza, aproape ca un sufleu, cu parfum dominant de vanilie.

Am spus viziunea, fiindca la noi nu se face asa ceva, in realitatea mea, pasca e doar paine frumoas impletita si sfintita la biserica. Aceasta paine se consuma ca atare, iar o parte se taie cubulete si se amesteca cu vin rosu sfintit si el. Aceast amestec se numeste sfintele pasti la noi. Ritualul e ca dimineata, pe stomacul gol, sa se ia 3 lingurite din acest amestec, dupa fiecare imbucatura facandu-se semnul crucii si zicandu-se "Hrisos a inviat", iar cineva din casa trebuie sa-ti raspunda "Adevarat ca-nviat". Apoi se pregateste o farfurie cu apa in care se pune o urzica, un banut si un ou rosu si cu acea apa ne spalam pe fata. Superstitia spune ca astfel vei fi imbujorat (sanatos) ca oul, aspru ca urzica si vei avea un an prosper. Ceea ce va doresc si voua

Ingrediente pentru Pasca

400 gr faina alba
80 gr zahar
1/2 lingurita sare
1 pliculet drojdie uscata (8 gr)
1 plic zahar vanilat (bourbon, de la Dr Oetker am folosit)
2 oua (la temperatura camerei)
60 gr un topit
80 ml lapte (caldut)
60 ml apa (calduta)

Umplutura

100 gr branza de vaci cremoasa
30 gr zahar
50 ml lapte
1/2 baton vanilie
1/2 lingura faina alba
50 ml smantana pentru frisca
1 ou mare

Pentru uns

1 ou
4 linguri lapte

Pasca - Preparare

  1. Se amesteca faina cu zaharul si sarea.
  2. Se bat ouale si se amesteca cu laptele, apa si untul topit.
  3. In masina de paine se pune amestecul de oua peste care se presara drojdia uscata si zaharul vanilat. Deasupra se aseaza amestecul de faina. Se seteaza masina pe programul de framantat si dospit.
    * aluatul se poate framanta si de mana, apoi se lasa la crescut la loc caldut timp de 1 ora.
  4. Aluatul dospit se pune pe masa data cu faina si se framanta usor. Se imparte in doua bucati.
  5. Cu mainile se intinde o bucata foaie rotunda de 26 cm. Se aseaza intr-o tava rotunda de 26 cm diametru, cu hartie de copt pe fund.
  6. Restul aluatului se imparte in 2 sau 3 bucati. Se intind rulouri subtirele si lungi din aceste bucati. (cca 70 cm lungime). Se impletesc rulourile (daca ati facut 3) sau se rasucesc (daca ati facut 2). Se aseaza impletitura pe marginea tavii.
  7. Se introduce tava intr-o punga si se lasa la crescut, la loc caldut, timp de 1 ora.
  8. Pentru umplutura se freaca branza cremoasa cu zaharul, miezul de vanilie, laptele si faina. Se adauga galbenusul si se omogenizeaza. Se incorporeaza cu un tel frisca batuta. Se incorporeaza la final albusul batut spuma, dar nu chiar asa tare incat sa stea pe tel.
  9. Se pune umplutura in centrul cozonacului crescut. Se unge pasca cu ou batut cu lapte.
  10. Se coace pasca, la 170C pentru 35-40 minute, pana e rumen deasupra. Se lasa la racit complet si abia apoi se poate felia. Am pudrat umplutura cu f. putina scortisoara.

 
Click pe imagini pentru a mari

Branza cremoasa de vaci
Branza cremoasa de vaci
Branza
Branza
Aluatul
Aluatul
Foaie intinsa pe fundul tavii
Foaie intinsa pe fundul tavii
Impletitura
Impletitura
Asezam impletitura pe margine
Asezam impletitura pe margine
Umplutura
Umplutura
Pasca crescuta si umpluta
Pasca crescuta si umpluta
Pasca
Pasca

 

5 13

 

 

Retete similare 

Coronita cu mac Cozonac cu stafide
Coronita cu mac Cozonac cu stafide
Rulou cu nuca Cozonac cu ciocolata
Rulou cu nuca Cozonac cu ciocolata

3 persoane au incarcat fotografii cu "Pasca". Vezi fotografiile »

 

Comentarii

Mariana  acum 11 luni 2 Mai 2013 09:37  

Re: Pasca

interesant cu umplutura aia...desi am facut brinza cremoasa ieri (si inca multa) as vrea sa-l fac fara umplutura de brinza!ce zici?ai uns cu ou cozonacul inainte de coacere?merci!
Sarbatori frumoase,cu drag!
 

Ioana  acum 11 luni 2 Mai 2013 09:41  

Re: Pasca

da, am uns cozonacul cu ou batut cu lapte.
vrei sa faci cozonacul simplu sau cu alta umplutura?
 

Maria Vanjurec  acum 11 luni 2 Mai 2013 11:19  

Re: Pasca

Ioana,mi-ai amintit de locurile mele natale,tinutul Chioarului,Maramures.Era o bucurie imensa si un intreg ritual cu spalatul .Imi amintesc si eu cu atata placere de acele vremi si de obiceiurile de acasa .
Prosperitate si tie si familiei tale!Sarbatoarea Pastilor sa-ti umple sufletul de bucurii nenumarate !
PS: Voi incerca si eu reteta !
 

Lucia  acum 11 luni 2 Mai 2013 11:47  

Re: Pasca

Multzumesc Ioana, sunt multe retete de pasca in net dar asta e cea pe care o asteptam. Te pup. Sarbatori fericite iti doresc
Lucia
 

Ioana  acum 11 luni 2 Mai 2013 14:29  

Re: Pasca

Lucia, se zice ca daca iti doresti mult ceva, se va implini. Se pare ca mai multi ati asteptat reteta asta, fiindca nu era in plan, dar ieri dimineata m-am trezit cu gandul la ea.
 

Silvia Marinescu  acum 11 luni 3 Mai 2013 11:09  

Re: Pasca

Aceasta pasca se face si la noi in Bucuresti,eu ac rescut cu aceasta pasca de cand ma stiu.Si de la biserica luam Paste stropit cu vin si se sfinteste de catre preot,cu ou si un banut in cana ne spalam si noi,nu cred ca toti depinde ce au vazut sau au fost invatati de bunici sau parinti,dar voi pune si urzica.De la mama mai stiu o reteta de pasca dar cu branza sarata amestecata cu putina ceapa verde si marar,iar coca este cea de paine dar cu lapte si se impleteste la fel ca cea facuta de tine.Iti doresc sa fi sanatoasa si SARBATORI CU MULTA IUBIRE SI LINISTE SUFLETEASCA.
 

Oana  acum 11 luni 3 Mai 2013 16:06  

Re: Pasca

Ioana, as vrea sa fac si eu ceva prajitura cu branza si aluat pt. dupa Pasti. Care dintre retetele tale ai recomanda-o? As vrea ceva simplu si bun. Care e favorita ta? Pasca am mai incercat si pentru cat timp si efort am depus, rezultatul nu a fost asa nemaipomenit... Multumesc pt. raspuns si pentru ca imparti retetele tale cu noi. Sarbatori fericite.
 

Ioana  acum 11 luni 3 Mai 2013 16:18  

Re: Pasca

aceasta mi se pare cea mai potrivita prajitura, in loc de pasca: [link] dar trebuie o data sa incerci si pasca asta, nu de alta, dar sa nu ramai cu impresia asta despre ele.
 

Mari Ana  acum 11 luni 3 Mai 2013 16:40  

Re: Pasca

Sarbatori fericite, Ioana! Sa te bucuri de sarbatoare si de masa de Paste, alaturi de cei dragi si sa simti gandurile noastre de bine in tot acest timp.
 

Maria  acum 11 luni 3 Mai 2013 19:29  

Re: Pasca

Sarbatori fericite,cu pace in suflet si bucurii.
sa fii binecuvantata!
 

maria vasiloiu  acum 11 luni 4 Mai 2013 08:28  

Re: Pasca

Ioana, reteta cu branza sarata nu-mi poti recomanda?Matusa mea facea o pasca cua baranza sarata de nu pot s-o uit, din pacate nu o mai pot avea.
 

Andreea  acum 11 luni 7 Mai 2013 14:28  

Re: Pasca-delicioasa

Am facut aceasta pasca de Paste si a iesit mininata!Felicitari Ioana si multumim pentru reteta. Tot ce gatesc dupa tine, iese ABSOLUT delicios. Umplutura a fost un fel de crema de branza...yami..yami...yami
 

Ramona  acum 2 luni 4 Februarie 2014 12:37  

Re: Pasca

Buna Ioana,
Minunata reteta ta! Imi poti spune te rog ce diamentru are forma detasabila in care ai copt pasca? Multumesc frumos!
 

Ioana  acum 2 luni 5 Februarie 2014 11:29  

Re: Pasca

26 cm
 

ila  acum 3 saptamani 2 Aprilie 2014 10:10  

Re: Pasca

Buna Ioana, imi poti spune daca folosessc mai multa branza(eu asa am mai mancat cu multa branza in interior)ar fi vreo problema la coacere(in sensul sa se arda baza din cozonac)?
Multumesc frumos.
 

Ioana  acum 3 saptamani 2 Aprilie 2014 10:36  

Re: Pasca

nu se arde, doar trebuie sa faci impletitura de pe margini mai subtire ca sa ai spatiu mai mare pentru umplutura. atata tot...
poti sa nici nu faci impletitura, doar faci foaia de la baza mai mare astfel incat sa urce aluatul si pe marginile tavii, lasi la crescut si apoi pui umplutura cat iti incape acolo.
 

Martina Sandra  acum o saptamana 16 Aprilie 2014 12:29  

cas galben un deliciu

CAS GALBEN DE SF. PASTI
Aveti nevoie:
Un litru de lapte de casă, sau minim 3,5% grăsime, 10 ouă, 4 linguri de zahăr, 3-4 batoane de scortișoară, 2 batoane de vanilie, 2 plicuri de zahăr vanilat, puțină sare (se mai pot adăuga stafide după gust).
Mod de preparare Laptele, cu bucățile de scortişoară şi cu foarte puțină sare se pune la fiert, la foc mic. Se bat bine ouale cu zahărul şi cu zahărul vanilat, se toarnă īn laptele călduț şi se fierbe amestecānd īn continuu, pānă cānd īncepe să formeze cocoloaşe. Cānd bucățile prinse sunt de mărimea unor nuci, dacă ați folosit se scot bețele de scortişoară, se adaugă stafidele, se mai amestecă puțin şi se toarnă īntr-un tifon aşezat īn prealabil īntr-o strecurătoare, iar aceasta, la rāndul ei īntr-un vas de vreo 2-3 litri, apoi tifonul se leaga, ca pentru o brānză. Caşul se stoarce bine, cāt timp e fierbinte, apoi se mai lasă atārnat, să se scurgă 3-4 ore. Nu se aruncă nici zerul ce rămāne, şi acesta se poate consuma, are un gust foarte plăcut.
 

Lăzuran Iasmina  acum 5 zile 18 Aprilie 2014 13:56  

Re: Pasca

Nu stiu sigur de ce aveam eu impresia ca la pasca trebuie si stafide... Tocmai am cumparat de la magazin si acuma mi-am dat seama ca nu era nevoie ))
 

Ioana  acum 5 zile 18 Aprilie 2014 14:02  

Re: Pasca

poti pune cateva fie in aluat, fie in umplutura daca nu ai altceva la ce sa le folosesti.
 

Mihaela  acum 5 zile 18 Aprilie 2014 19:54  

Re: Pasca

Buna Ioana, daca framant manual aluatul, pasul 3 ramane acelasi? Se schimba ceva la aluat?
 

Ioana  acum 4 zile 19 Aprilie 2014 16:41  

Re: Pasca

nu se schimba nimic, doar sa-l framanti super bine, in jur de de 20-30 minute manual. faci ce scrie la pasul 3, textul cu * in italic.
 

Mihaela  acum 4 zile 19 Aprilie 2014 21:55  

Re: Pasca

Am facut azi pasca, problema nu am avut-o la aluatul facut manual ci la umplutura...Am hotarat sa fac cantitatea dubla, doar ca nu s-a copt bine, am mai lasat 10 min la cuptor, si cand am scos pasc, umplutura care era umflata, arata bine s-a retras.

Cu ocazia Īnvierii Domnului iti urez toate cele bune: lumina īn suflet, dragoste şi sănătate.

Hristos a Īnviat!
 

Cristina  acum 2 zile 21 Aprilie 2014 19:34  

Re: Pasca

Fetelor am incercat-o si eu, dar aluatul a iesit foarte moale si lipicios. Parca am pus ingredientele asa cum e scris, dar era imposibil de facut ceva din el. De aceea am mai adaugat faina, cam multisoara. Oare ce am facut gresit? Mersi si Sarbatori Fericite!
 

Ioana  ieri 22 Aprilie 2014 11:12  

Re: Pasca

ce tip de faina ai folosit? cu ce ai framantat aluatul?
 

Cristina  acum 15 ore 23 Aprilie 2014 18:12  

Re: Pasca

Am folosit Baneasa. Am framantat cu mana. Am facut si coronita cu mac si la fel a iesit aluatul foarte lipicios si moale
 

Ioana  acum 15 ore 23 Aprilie 2014 18:25  

Re: Pasca

Cristina ma intereseaza felul fainii (tip 550, 480 (trei nule 000), 650 etc). cu cat e mai rafinata cu atata ia mai putin lichid de aceea intreb. asta ar putea fi una dintre cauze...
aluatul asta e exceptional, dar trebuie framanta bine. Daca il framanti cu mana se simte lipicios cand nu e suficient framantat. el trebuie framantat pana devine omogen si nu se lipeste decat foarte putin de mana. dupa crestere, cand il pui pe masa de lucru, il rulezi usor prin faina si nu va mai fi lipicios deloc.

uite un filmulet [link] cu cea mai buna metoda de framantare manuala. vezi cum e aluatul de lipicios la inceput si cum devine la final. solutia nu e sa pui faina in plus ci sa-l framanti mai bine stiu ca e greu fizic, dar daca nu pui suficient lichid faina nu va fi hidratata bine si rezultatul va lasa de dorit.
 

Cristina  acum 11 ore 23 Aprilie 2014 22:36  

Re: Pasca

E trei nule 000. E ok? Mersi mult, poate nu am framantat eu bine. Mai incerc saptamana asta inca odata.
 

Ioana  acum 22 minute 24 Aprilie 2014 09:48  

Re: Pasca

000 e cea mai procesata, mai fina. eu folosesc faina 550 pentu toate retetele unde specific doar faina alba. incearca cu asta si framanta cat mai bine (eu framantam cozonacul de mana minim 30 minute) si apoi spune-mi cum ti-a iesit.
 

 

Adauga comentariu

 
nu va fi facut public


zambet
zambet
zambet
pofta
trist
greata

 

 

 

 

 

 

 

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon

 

 

 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email:

 

 

Constructii si amenajari interioare Cluj www.casamicon.ro
Noi am amenajat bucataria e-Retete!
Click aici ca sa vezi rezultatul

 

 

 

 

 
 

 

 

Ultimele Retete RSS

Ultimele Comentarii RSS