Pastitsio

Categorii: Retete din Grecia, Retete de mancaruri cu carne, Retete cu carne de miel, Retete de Pasti, Retete cu carne de vitel sau vita

 

Pastitsio
Pinterest

Sora din Grecia a lasagnei este noua propunere pentru Pasti. De ce? Pentru ca este gustoasa, pentru ca se poate asambla si coace din timp, pentru ca este buna reincalzita si pentru ca se poate face si cu miel. Si pentru ca este gustoasa. Am mai zis asta?

Ingrediente
Pastitsio

250 gr paste bucatini

Sosul de carne

500 gr carne tocata de vita (sau miel)
1 ceapa mare
2 foi dafin
1 conserva rosii (de 400 gr)
1/2 lingurita oregano uscat
1/2 lingurita cimbru uscat
1 boaba ienibahar
2 prize scortisoara macinata
2 linguri ulei
sare, piper negru

Sos bechamel

100 gr unt
2 linguri cu varf faina
600 ml lapte fierbinte
2 oua
200 gr cascaval (un cascaval care se topeste usor, eu am pus Moeciu)
putina nucsoara razuita
sare

Preparare
Pastitsio

  1. Incepem cu prepararea sosului de carne: in uleiul incins calim ceapa tocata marunt impreuna cu foile de dafin pana se inmoaie.
  2. Se aduga carnea tocata si se prajeste la foc mediu spre mare, amestecand din cand in cand pana se evapora toata apa pe care o lasa si apoi incepe sa se rumeneasca usor (cca 15 minute).
  3. Se adauga rosiile strivite cu furculita (inclusiv sucul de pe ele), restul condimentelor si se amesteca bine. Cand incepe sa fiarba sosul, dati focul la mediu spre mic, puneti capacul si lasati sa fiarba timp de 45 minute.
    * cand sosul e gata, daca vedeti ca s-a adunat prea multa grasime deasupra (asta e in functie de carnea folosita) o puteti lua cu o lingura
  4. Cu 15 minute inainte de a fi sosul gata puneti o oala cu multa apa si sare la fiert. Cand fierbe, adaugati pastele si fierbeti-le conform instructiunilor de pe pachet (sa fie fierte al dente).
  5. Pana fierb pastele pregatiti sosul bechamel conform instructiunilor de aici pana la pasul 4 (inclusiv). Luati sosul de pe foc si adaugati ouale batute, in fir subtire si amestecand non-stop cu telul, astfel incat sa nu faceti omleta. Apoi adaugati cascavalul razuit (pastrati 2-3 linguri) si amestecati pana se topeste. La final condimentati sosul cu sare si nucsoara dupa gust.
  6. Adaugati 2 linguri de sos bechamel in sosul de carne.
  7. Adaugati 1 polonic de sos bechamel peste pastele fierte si scurse.
  8. Intr-un vas termorezistent (eu am folosit forma ovala) puneti un strat subtire de bechamel, cat sa acopere fundul.
    - adaugati apoi jumatate din paste
    * daca vreti sa fiti scrupulosi, aveti grija ca pastele sa fie pe lungul vasului, astfel incat la final, cand taiati pastitsio sa se vada gaurile din bucatini
    - turnati apoi tot sosul de carne peste paste si nivelati.
    - peste carne asezati restul de paste
    * mie nu mi-au mai incaput in vas toate pastele, asa ca am pus doar cateva, astfel incat sa-mi ramana loc pentru ultimul strat de sos
    - turnati sosul bechamel ramas peste paste
    - presarati cascavalul pastrat peste sos
  9. Dati la cuptor, la 180C pentru 30 minute, pana se rumeneste frumos
  10. Lasati sa se racoreasca, apoi se poate servi. Este buna si reincalzita.
 
Pastitsio - Adaugamn rosiile si condimentele in sosul de carne

1. Adaugamn rosiile si condimentele in sosul de carne

Pastitsio - Sosul de carne e gata

2. Sosul de carne e gata

Pastitsio - Sosul bechamel

3. Sosul bechamel

Pastitsio - Pastele fierte

4. Pastele fierte

Pastitsio - Strat subtire de sos bechamel pe fundul vasului

5. Strat subtire de sos bechamel pe fundul vasului

Pastitsio - Strat de paste

6. Strat de paste

Pastitsio - Strat de carne

7. Strat de carne

Pastitsio - Al doilea strat de paste

8. Al doilea strat de paste

Pastitsio - Strat de sos bechamel presarat cu cascaval

9. Strat de sos bechamel presarat cu cascaval

Pastitsio - Pastitsio

10. Pastitsio

Pastitsio - Pastitsio

11. Pastitsio


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 18)  

 

Lasagna cu spanac

30 Mai 2014

Lasagna cu spanac

Cannelloni cu carne

18 Februarie 2013

Cannelloni cu carne

Lasagna vegetariana

21 Mai 2010

Lasagna vegetariana

 

 

Anca  acum 3 ani - 11 Aprilie 2012 09:40  

Re: Pastitsio

Arata minunat! Iti multumesc pentru toate retetele delicioase!
 

Raluca  acum 3 ani - 11 Aprilie 2012 10:37  

Re: Pastitsio

Si eu fac pastitsio, mai ales ca am vazut in Grecia cum gatesc bucatarii.. O idee pt sosul de carne e sa adaugi si un baton/doua de scortisoara. Ofera o aroma unica si mie chiar imi place! Am vazut ca bucatarii greci folosesc scortisoara pt pastitsio dar si pt paste bolognese.. Arata delicios!
 

Ioana  acum 3 ani - 11 Aprilie 2012 10:39  

Re: Pastitsio

dar am pus scortisoara, numai ca e macinata. intr-adevar scortisoara da un gust grozav sosului... o dulceata care te face sa-l tot gusti cat timp fierbe.
 

carmen  acum 3 ani - 11 Aprilie 2012 15:27  

Re: Pastitsio

Imi place,nu am facut niciodata dar voi incerca!arata tare bine.
 

Ioana  acum 3 ani - 11 Aprilie 2012 15:29  

Re: Pastitsio

este delicioasa. daca-ti place lasagna atunci vei fi incantata. tocmai acum am terminat caserola, am luat-o cu noi pentru pranz.
 

ALA  acum 3 ani - 18 Aprilie 2012 13:50  

Re: Pastitsio

SUPER RETETA!!!!
 

Laura  acum 3 ani - 19 Aprilie 2012 18:03  

Re: Pastitsio

Pana acum am ezitat sa pun in aplicare reteta, desi am auzit de ea mai demult . Arata grozav.
 

catalina  acum 2 ani - 1 Iunie 2012 16:41  

Re: Pastitsio

e super buna va asigur 100%eu am stat in bucataria greceilor 6 ani si va pot spune ca au fff multe retete delicioase
 

Miha  acum 3 saptamani - 4 Aprilie 2015 18:48  

Re: Pastitsio

Se poate folosi in loc de miel sau vita,carne de oare,cumva?la noi,la Bistrita,am vazut ca e tot timpul carne de oare in magazine le de carne..
 

Miha  acum 3 saptamani - 4 Aprilie 2015 20:43  

Re: Pastitsio

oaie,scuze.. trist
 

Ioana  acum 2 saptamani - 5 Aprilie 2015 08:23  

Re: Pastitsio

sigur ca da, daca-ti place carnea de oaie. poate o condimentezi mai puternic cu ienibahar si scortisoara, findca gustul e mai puternic decat cel de miel. la pasul 3 gusta sosul cat fierbe si mai adauga aceste condimente daca simti ca sunt prea slabe pentru carnea ta.
 
loading

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus