Pate de naut cu usturoi

Retete aperitive Retete cu legume Retete de post Retete fara gluten Retete simple

Reteta Pate de naut cu usturoi

Va reamintesc ce sanatos si gustos este uleiul de casa in combinatie cu orice leguminoase. L-am folosit pana acum la salata de fasole rosie cu ceapa sau salata de fasole cu castane. M-a incantat si de data asta, in combinatie cu naut.

Uleiul de floarea soarelui presat la rece (de casa) il cumpar din piata (10 lei / l), dar se gaseste si la magazinele bio. Poate ati observat in ultima vreme ca va incurajez sa gasiti surse de ingrediente locale, naturale si cu gust. Am avut multe avantaje din asta si cred ca si voi veti simti asta. Pe cat mancarea devine mai simpla pe atat devine mai gustoasa si in acelasi timp se simte si la buget. De-a lungul timpului am tinut socoteala cheltuielilor cu mancarea si de cand gatesc pe cat posibil sezonier si cu ingrediente din zona, acestea au scazut dramatic. Cred ca s-a vazut asta din stilul meu de gatit din ultimii doi ani, mie cel putin mi s-a parut ca s-a schimbat mult fata de cand am inceput sa scriu pe acest site. Legat de asta, am citit in weekend o fraza pe care pur si simplu am simtit-o in fiecare celula a mea "Simplitatea nu este un scop in arta, insa ajungi la simplitate fara de voia ta, apropiindu-te de sensul cel real al lucrurilor. (Brancusi)"

Ingrediente

450 gr naut fiert
50 ml ulei de floarea soarelui de casa (presat la rece)
150-180 ml apa de pe nautul fiert
maioneza cu usturoi sau mujdei (din 3 catei de usturoi nu foarte mari)
sare, piper negru, seminte de susan

  1. Se fierbe nautul dupa instructiunile de aici (de data asta puteti folosi bicarbonat ca sa iasa pateul mai cremos; dupa fierbere puteti curata cojitele transparente de pe boabe, ca sa iasa pateul mai fin). Se scurge de apa si se cantaresc 450 gr naut. Se retin cam 200 ml din apa in care a fiert nautul.
  2. Se pun in robot/blender impreuna cu uleiul, putina sare si piper negru macinat. Se mixeaza bine pana nautul se sfarma. Cu robotul mergand se adauga incet apa si se mixeaza pana e pasta consistenta (spre 180 ml apa am folosit eu). Opriti robotul si gustati de sare, mai adaugati daca trebuie.
  3. Apoi incepeti sa adaugati treptat maioneza de usturoi sau mujdei, cate 1 lingurita pe rand. Mixati, gustati si continuati sa aaugati pana aveti gustul usturoiat dorit.
    * in general prefer sa folosesc aceasta maioneza cu usturoi pentru pastele de genul asta; dar e facuta cu lapte, asa ca in post puteti strivi 3 catei de usturoi in mojar, impreuna cu niste sare grunjoasa; apoi turnati in fir subtire ulei (neutru, nu mai folositi ulei de casa) in timp ce amestecati pana obtineti un mujdei pufos. veti folosi din acest mujdei cat e necesar astfel incat pasta sa fie placut aromata; folosind mudei in loc de usturoi pur si simplu strivit, nu exista riscul ca pasta de naut sa capete gust intepator de usturoi
  4. Dupa ce pasta e condimentata dupa gustul vostru, lasati robotul sa mai mixeze inca 1 minut la viteza mare, astfel incat pateul sa devina cat mai fin.
  5. Puneti pateul in borcan, nivelati si acoperiti cu un strat subtire de ulei (neutru, nu mai folositi ulei de casa) si presarati seminte de susan. Pastrati la frigider. E bun cu lipie integrala sau paine taraneasca.

Comentarii (13)

 

Ultimele comentarii

Mirela  acum 8 ani - 31 Martie 2016 14:12  

Ioana, cam ce cantitate iese? 450 gr. naut mi se pare mult, nautul e si consistent, deci ma intreb cat il pot pastra.
 

Ioana  acum 8 ani - 31 Martie 2016 14:32  

Mirela, iese un borcan mare, as estima unul cam de 800 ml. noi am fost 3 persoane si am terminat borcanul in 2 zile.
 

Dana  acum 7 ani - 3 Octombrie 2016 21:34  

Buna! Eram in cautarea unor retete cu faina din seminte de dovleac, tocmai am cumoarat pt prima oara 1 kg si as vrea sa o folosesc cat de curand. Reteta ta e fix pe gustul meu si sigur o execut in zilele ce urmeaza. Mai ai vreo reteta cu fainuri de seninte?
Poti, te rog, sa-mi spui din ce piata cunperi ulei, presat la rece, de casa? Multumesc si te felicit pentru blog si spor in tot ce faci!
 

Ioana  acum 7 ani - 4 Octombrie 2016 10:49  

Merci, Dana!
Uleiul mi-l cumpara maica-mea din orasul natal.
Cu faina de dovleac poti face pesto: adica freci faina cu ulei de dovleac pana ai o pasta groasa si adaugi usturoi strivit (sau maioneza de usturoi). Am mancat anul asta in Zagreb si a fost grozav. Se poate adauga pe paste, in salate, in supe etc.
 

Dana  acum 7 ani - 4 Octombrie 2016 11:10  

Multumesc frumos pentru idee, Ioana.
La pesto, faina din semintele de dovleac ar tine locul celor de pin, dar folosesti si busuioc sau alt frunzis/leguma, nu?
 

Ioana  acum 7 ani - 4 Octombrie 2016 11:24  

nu, doar faina+ulei din seminte prajite de dovleac+usturoi. iese mai mult o pasta de dovleac. poti stoarce putin suc de lamaie daca ti se pare prea greu la final.
poti sa faci si varianta italiana, cu busuioc si parmezan, dar atunci foloseste ulei de masline.
 

Diana  acum 7 ani - 29 Noiembrie 2016 14:10  

=P~ =P~ Exceptional gustul!
Tocmai l-am finalizat...nu stiu daca am rabdare sa se raceasca :)
Ioana, esti pe gustul meu! Am incetcat multe din retele tale si toate sunt geniale, ies perfect!
Felicitari draga Ioana si la cat mai multe retete la fel de gustoase ;)
 

Ioana  acum 7 ani - 30 Noiembrie 2016 16:11  

multumesc mult, Diana! ma bucura feedbackul tau :)
 

Adelina  acum 6 ani - 18 Septembrie 2017 22:04  

Buna! Imi puteti spune ce gust are nautul? Are vreun miros ciudat?!
Ideea este ca sunt insarcinata si am un regim bazat pe legume. Nu am mancat pana acum naut si as vrea sa incerc, insa mi-e putin teama pentru ca am inteles ca are gust bizar si miros ciudat..
 

Ioana  acum 6 ani - 19 Septembrie 2017 09:08  

are gust neutru, chiar mai slab decat fasolea fiarta. mirosul la fel. poate nautul din conserva are un usor miros, ca orice conserva, si te-ar putea deranja.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...