Retete Culinare : e-Retete

 

Pavlova

Categorii: Retete desert, Retete cu fructe, Retete cu ou, Retete lact-ovo-vegetariene

 

Pavlova. Imagini pas cu pas pentru pavlova

Fiindca am o problema de dezbatut, sa trecem repede peste istoria acestui desert: un bucatar din Australia sau Noua Zeelanda l-a creat dupa ce a vazut-o pe celebra balerina Pavlova dansand.

Acum, ce ce ma macina pe mine este daca aceasta este o prajitura sau un tort. Fiindca promisesem doua torturi si nu stiu daca acest desert se poate numara in contul acelei promisiuni. Deci am facut un tort sau nu?

Ingrediente pentru Pavlova

3 albusuri (la temperatura camerei)
150 gr zahar pudra vanilat + 3 lingurite zahar pudra (cumparat fiindca contine amidon)
2 lingurite otet
200 ml smantana pentru frisca (rece, de la frigider, astfel se va bate mai bine)
20 capsuni frumoase
5 frunze menta

Pavlova - Preparare

  1. Se spala bine, se usca bine si apoi se degreseaza cu o felie de lamaie vasul in care bateti albusurile (inclusiv telul si alte accesorii, daca folositi robotul de bucatarie). Se pun albusurile cu o priza de sare in vas si incepeti sa le bateti. Cand incepe sa se vada doar spuma alba, incepeti sa adaugati zaharul pudra (cele 150 gr), cate o lingura o data, poai faceti pauza sa se incorporeze bine si treceti la urmatoarea lingura. Cand ati pus jumatate de zahar adaugati o lingurita otet. Adaugati si restul de zahar, tot asa treptat, cate o lingura pe rand. La final adaugati cealalta lingurita de otet. Mai bateti un minut spuma. Acum, ea trebuie sa stea pe tel si sa fie lucioasa. Daca nu este asa, continuati sa bateti.
  2. Pe tava cuptorului puneti hartie de copt. Trasati un cerc pe hartie (diametru 20 cm) si asezati spuma in mijlocul lui. Cu dosul unei linguri, incepand dinspre centru, faceti un crater in mijlocul spumei. Faceti ce modele doriti cu lingura (dar nu prea vartos ca sa nu se lase spuma!), iar spuma sa se incadreze in cercul trasat.
  3. Dati spuma la cuptor, la 150C pentru 1 ora. Nu deschideti cuptorul in acest timp. Bezeaua va deveni crem pe dinafara si cu o crusta foarte casanta. Insa in interior va ramane alba si va avea consistenta de marshmallow. Stingeti focul dupa o ora si lasati bezeaua sa se raceasca in cuptor. Acest pas este obligatoriu, altfel bezeaua poate crapa sau se poate lasa.
  4. Desfaceti hartia de copt de sub bezea, tragand usor de ea, fara sa rupeti blatul. Asta e pasul cel mai greu. Daca apar mici fisuri in bezea e ok, dar nu-l rupeti! Trageti de hartie ca si cum ati dezlipi un autocolant Asezati bezeaua pe platou.
    * bezeaua rece se poate pastra la frigider intr-un vas cu capac sau acoperit cu folie pana in momentul servirii
  5. Urmatorii pasi se fac doar cu maxim 30 minute inainte de a servi tortul.
  6. Preparati crema de capsuni: mixati in blender 10 capsuni, cu 1 lingurita zahar pudra si frunzele de menta.
  7. Bateti frisca pana sta pe tel si indulciti-o dupa gust (eu am pus 2 lingurite zahar pudra).
  8. Asezati frisca in craterul din bezea. Turnati cateva lingurite bune de sos peste ea si amestecati usor cu lingurita ca sa arate marmorata. Asezati deasupra restul de capsuni intregi (cu codita arata mai bine) sau taiate felii. Sosul de capsuni care va ramane il serviti langa tort, sigur va fi cerere pentru el.

 
Click pe imagini pentru a mari

Spuma sta pe tel
Spuma sta pe tel
Spuma cu crater
Spuma cu crater
Crema de capsuni
Crema de capsuni
Pavlova
Pavlova
Bezea de la MariAna
Bezea de la MariAna
Sectiune Pavlova de la MariAna
Sectiune Pavlova de la MariAna

 

5 19

 

 

Retete similare 

Gem de capsuni cu banane Supa rece de capsuni
Gem de capsuni cu banane Supa rece de capsuni
Galuste cu capsuni Crostata cu gem de rubarba si capsuni
Galuste cu capsuni Crostata cu gem de rubarba si capsuni

3 persoane au incarcat fotografii cu "Pavlova". Vezi fotografiile »

 

Comentarii

Simona-Adina Hotea  acum 2 ani 14 Iunie 2011 11:19  

Re: Pavlova

No, cu siguranta ca-i tort, draga Ioana, caci pare ca cere oarecare indemanare ! Chiar voiam ceva nou cu capsuni...
 

Ioana  acum 2 ani 14 Iunie 2011 11:35  

Re: Pavlova

yupppi! un vot pentru tort.
chiar nu e greu de facut, simona, daca cuptorul tau nu are abatere si 150C sunt chiar 150C, atunci nu trebuie sa ai emotii. temperatura este esentiala.
 

ramisimion  acum 2 ani 14 Iunie 2011 11:41  

Re: Pavlova

Dupa cum arata eu zic ca e tort. Minunata combinatia de bezea cu capsuni, menta.
 

Ioana  acum 2 ani 14 Iunie 2011 12:08  

Re: Pavlova

rami, menta il face racoros. asta a fost adaosul meu ca sa zic asa... originalul continea doar frisca si fructe.
si am al doilea vot pentru tort!
 

catalin  acum 2 ani 14 Iunie 2011 13:35  

Re: Pavlova

yamiii
 

Ileana  acum 2 ani 14 Iunie 2011 15:34  

Re: Pavlova

nu e tort, tot doua mai ai de facut :D.
 

Monica Mihaly  acum 2 ani 14 Iunie 2011 15:48  

Re: Pavlova

e tort, mai special dar ... e tort
ai un vot de la mine
iar eu un tort de facut zilele astea de la tine
 

adry  acum 2 ani 14 Iunie 2011 17:34  

Re: Pavlova

Daca te poate ajuta in Italia, Pavlova este tort ! Foarte bine ti-a iesit bezeaua!!!
 

Mari Ana  acum 2 ani 14 Iunie 2011 18:47  

Re: Pavlova

Hai sa il trecem la tort si vara asta va reusi Ioana sa mai faca unul special, ca doar ne-a promis. Si dupa aceea probabil nu va mai promite torturi niciodata. Am comanda pentru reteta asta, asa ca maine musai sa il fac. Nu imi iese mie prea grozav bezeaua, sper ca lingura de otet sa fie secretul. Felicitari, Ioana.
 

Ioana  acum 2 ani 14 Iunie 2011 18:56  

Re: Pavlova

inca 2 pentru tort!

MariAna, otetul si amidonul (din zaharul pudra) sunt secretele (ele stabilizeaza spuma) + respectarea temperaturii
 

monici  acum 2 ani 14 Iunie 2011 20:33  

Re: Pavlova

Cuptorul meu nu are trepte in temperatura , ce inseamna 150 grade ?mic?mediu ? mare ?
 

Simona-Adina Hotea  acum 2 ani 14 Iunie 2011 22:33  

Re: Pavlova

Apropo: eu folosesc zeama de lamaie in loc de otet, ce zici ?
 

Ioana  acum 2 ani 15 Iunie 2011 08:35  

Re: Pavlova

monici, 150C este temperatura mica.

simona, sucul de lamaie este foarte bun si el, de fapt orice acid.
 

cristina  acum 2 ani 15 Iunie 2011 09:29  

Re: Pavlova

eu am cam 8 trepte la cuptor. la ce treapta il dau? mersi
 

Ioana  acum 2 ani 15 Iunie 2011 10:49  

Re: Pavlova

cristina, din experienta ta cu cuptorul cam pe la ce treapta ar fi temp. asa mica?
 

Mari Ana  acum 2 ani 15 Iunie 2011 14:58  

Re: Pavlova

Draga mea, bezeaua e la cuptor, inca vreo 15 min si e gata. Restul e simplu, Iti voi spune care au fost reactiile.
 

Ioana  acum 2 ani 15 Iunie 2011 15:15  

Re: Pavlova

cum arata bezeaua? s-a umflat putintel? e frumoasa? da-mi de stire ca sunt curioasa!!!
 

Mari Ana  acum 2 ani 16 Iunie 2011 14:43  

Re: Pavlova

Ei, ai vazut ce-a iesit! Am reusit si eu sa mananc putin din ea, e tare buna, cred ca am sa mai incerc si cu alte fructe. O recomand cu drag, e simplu de facut si arata foarte bine, as putea sa fac si mai multe bezele micute, ca niste tarte, sa nu mai tai feliute .. acum mi-a venit ideea.
 

Ioana  acum 2 ani 16 Iunie 2011 14:54  

Re: Pavlova

in forme individuale ar arata super! si sa pui frisca cu spritul sa arate mai sofisticat si apoi fructe de tot felul deasupra... ca niste mini tarte cochete! foarte faina ideea.
 

cornelia  acum 2 ani 20 Iunie 2011 19:04  

Re: Pavlova

Superba ca imagine, desigur super gustosa, racoritoare si aromata dar greuu de facut!!! as manca-o cu placere, dar facuta de altcineva, nu de mine! cere rabdare si eu nu am. ce bine ca iti pace sa faci asemenea chestii. Bravo!!!
 

viorica  acum 2 ani 21 Iunie 2011 08:06  

Re: Pavlova

Ooooo..! ce bine arata! Abia astept sa-mi vina nepotii sa o incerc si eu .Felicitari!
 

Lidia  acum 2 ani 6 Septembrie 2011 15:02  

Re: Pavlova


arata fb, ce fruct pot folosii in aceasta perioada?Lidia
 

Ioana  acum 2 ani 6 Septembrie 2011 15:20  

Re: Pavlova

prune sau piersici. le poti pune proaspete, taiate felii si marinate 15 minute intr-un sirop preparat din vin (alb pentru piersici si rosu pentru prune) fiert cu zahar. sau poti fierbe feliile de fructe in acest sirop cateva minute (scurt, sa nu se inmoaie tare).
 

Lidia  acum 2 ani 6 Septembrie 2011 15:36  

Re: Pavlova

multumesc. Esti o adevarata enciclopedie gasrtonomica. Lidia
 

Gabriel  acum 2 ani 16 Decembrie 2011 16:58  

Re: Pavlova

Daca apar fisuri in bezea, o spargi si faci Eton Mess.
Este un dulce dificil dar excelent.
 

Monica Mihaly  acum un an 17 Mai 2012 18:38  

Re: Pavlova

buna ioana, azi am vazut pavlova a la Jaime doar ca el a facut tortulete mici individuale, care le avea deja facute asa ca intrebare…
pot sa fac si eu torture individuale?
cat timp le las in cuptor?
cam cate ies din compozitia pe care tu ai dat o mai sus?
 

Ioana  acum un an 18 Mai 2012 16:33  

Re: Pavlova

monika, bineinteles ca poti faci mini pavlova. dimensiunea o alegi tu. Trasezi cerculetele pe hartia de copt si pui in mijlocul lor bezeaua. timpul de coacere va fi mai mic, eu dupa o jumatate de ora le-as verifica daca crusta arata crem (sacrifici una sa vezi daca e facuta).
nu stiu sa-ti zic cate iti ies, depinde ce marime alegi sa faci.
 

Ioana  acum un an 24 Mai 2012 14:44  

Re: Pavlova

ce de bezele reusite la pavlova! super, super, super!
 

DAlia  acum un an 24 Iunie 2012 10:15  

Re: Pavlova

Ioana ajutor!!! Am incercat sa fac si eu reteta, dar cand am separat galbenusurile de albusuri mi-a scapat putin galbenus la albusuri. Apoi am pus zaharul asa cum ai spus cand a inceput sa apara spuma si de atunci spuma nu s-a mai facut, tot lichida e. E pierduta deja? sau se mai poate recupera? Eu asa stiu ca zaharul se pune dupa ce spuma sta bine pe tel, si ca apoi cu zaharul se bate doar usor. No, acum ce sa fac?
A si cu galbenusurile ce sa fac? Apropo, eu am facut doza dubla, ca familia e mare.
Merci!
 

Ioana  acum un an 24 Iunie 2012 12:49  

Re: Pavlova

Dalia, nu pui zaharul cand incepe sa se faca spuma. spuma apare deasupra dupa primele secunde de mixat, dar inca nu pui zaharul fiindca dedesubt ai inca albus. in reteta scrie cand albusurile sunt total spuma, adica in vas nu se mai vede urma de albus. adica cand ai spuma, numai ca e inca moale, nu sta pe tel ca lumea. daca pui zaharul inainte devine greu albusul si nu se mai face spuma. daca o pui dupa ce spuma sta pe tel, exista riscul sa bati prea mult spuma si capata o textura neplacuta (as zice ca zgruntzuroasa).

alte reguli sunt ca bolul si telul sa fie curate (le degresezi cu o felie de lamaie inainte), iar albusurile la temp. camerei. si evident sa nu scapi galbenus in albus.

ce poti face cu galbenusurile? spre exemplu:
- sos bearnez sau alt sos de genula sta: [link]
- maioneza
- gogosi
- crema de vanilie [link] sau ciocolata [link]
 

DAlia  acum un an 30 Iunie 2012 23:58  

Re: Pavlova

Merci Ioana! A doua oara a iesit mai bine, ca m-am prins si eu de figura. Atata doar ca a iesit foarte dulce. Apoi a crescut si si-a capatat culoarea crem destul de repede, adica deja dupa 30 min mi-a fost frica s-o mai las ca deja incepea sa se faca maro dedesupt. Eu am facut-o cu cuptorul electric. Se poate sa trebuiasca o temp. mai joasa atunci? Ah, problema a fost ca a crescut dar apoi, chiar daca am lasat-o in cuptor pana s-a racit, au ramas peretii crocanti ridicati, iar marshmellowul meu asa cum il pusesem in tava - nici mai mult nici mai putin ... sau poate un pic mai putin.
 

Ioana  acum un an 1 Iulie 2012 11:11  

Re: Pavlova

cuptorul avea pornit ventilatorul? atunci sigur trebuie temp. mai mica.
daca nu aveai ventilatorul insemana ca oricum era temp. prea mare de s-a rumenitr asa repede si data viitoare va trebui sa cobori temperatura. trebuie sa experimentezi un pic fiindca cuptoarele sunt diferite si desi la alte retete diferentele nu se simt, la bezeaua delicata este important.
 

Mihaela  acum 10 luni 16 Mai 2013 20:48  

Re: Pavlova

Daca am cuptor electric, ce temperature ar trebui selectata? pornim ventilatorul sau nu?

Multumesc mult!
 

olga  acum 9 luni 13 Iulie 2013 12:05  

Re: Pavlova

Draga Ioana,

Am facut acest tort delicat cu gemul de agrise. A iesit extraordinary.
Am ramas si eu surprinsa de cat de bine a iesit bezeaua.
Parca era o bijuterie rara. Asa ca tine.

Multumesc foarte frumos .
 

Ioana  acum 9 luni 15 Iulie 2013 10:24  

Re: Pavlova

cu placere, olga!
 

Iulia Lupascu  acum 2 zile 25 Martie 2014 13:05  

Re: Pavlova

La cuptoarele electrice bezeaua iese impecabila la 100grade si ventilatie, o ora. Eu fac prajiturele mai mici, mi se par mai usor de manipulat.
 

Ioana  acum 2 zile 25 Martie 2014 13:12  

Re: Pavlova

la Pavlova mare (cum e aici) tot 100C folosesti pe electric?
 

Iulia Lupascu  acum 2 zile 25 Martie 2014 14:00  

Re: Pavlova

Tot 100C cu ventilator, doar ca o tin mai mult, cam 1 ora jumate.
 

Ioana  acum 2 zile 25 Martie 2014 14:38  

Re: Pavlova

acum am vazut ce frumoasa si alba ti-a iesit!!!calea catre macarons ti-e deschisa, sunt sigura ca-ti vor iesi.
o sa experimentez si eu la cumnata-mea in cuptor niste mini-pavlove sa vad cum ies.
 

 

Adauga comentariu

 
nu va fi facut public


zambet
zambet
zambet
pofta
trist
greata

 

 

 

 

 

 

 

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon

 

 

 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email:

 

 

Constructii si amenajari interioare Cluj www.casamicon.ro
Noi am amenajat bucataria e-Retete!
Click aici ca sa vezi rezultatul

 

 

 

 

 
 

 

 

Ultimele Retete RSS

Ultimele Comentarii RSS