Pavlova

Retete desert Retete cu fructe Retete cu ou Retete lact-ovo-vegetariene

Reteta Pavlova

Fiindca am o problema de dezbatut, sa trecem repede peste istoria acestui desert: un bucatar din Australia sau Noua Zeelanda l-a creat dupa ce a vazut-o pe celebra balerina Pavlova dansand.

Acum, ce ce ma macina pe mine este daca aceasta este o prajitura sau un tort. Fiindca promisesem doua torturi si nu stiu daca acest desert se poate numara in contul acelei promisiuni. Deci am facut un tort sau nu?

Ingrediente

3 albusuri (la temperatura camerei)
150 gr zahar pudra vanilat + 3 lingurite zahar pudra (cumparat fiindca contine amidon)
2 lingurite otet
200 ml smantana pentru frisca (rece, de la frigider, astfel se va bate mai bine)
20 capsuni frumoase
5 frunze menta

  1. Se spala bine, se usca bine si apoi se degreseaza cu o felie de lamaie vasul in care bateti albusurile (inclusiv telul si alte accesorii, daca folositi robotul de bucatarie). Se pun albusurile cu o priza de sare in vas si incepeti sa le bateti. Cand incepe sa se vada doar spuma alba, incepeti sa adaugati zaharul pudra (cele 150 gr), cate o lingura o data, poai faceti pauza sa se incorporeze bine si treceti la urmatoarea lingura. Cand ati pus jumatate de zahar adaugati o lingurita otet. Adaugati si restul de zahar, tot asa treptat, cate o lingura pe rand. La final adaugati cealalta lingurita de otet. Mai bateti un minut spuma. Acum, ea trebuie sa stea pe tel si sa fie lucioasa. Daca nu este asa, continuati sa bateti.
  2. Pe tava cuptorului puneti hartie de copt. Trasati un cerc pe hartie (diametru 20 cm) si asezati spuma in mijlocul lui. Cu dosul unei linguri, incepand dinspre centru, faceti un crater in mijlocul spumei. Faceti ce modele doriti cu lingura (dar nu prea vartos ca sa nu se lase spuma!), iar spuma sa se incadreze in cercul trasat.
  3. Dati spuma la cuptor, la 150C pentru 1 ora. Nu deschideti cuptorul in acest timp. Bezeaua va deveni crem pe dinafara si cu o crusta foarte casanta. Insa in interior va ramane alba si va avea consistenta de marshmallow. Stingeti focul dupa o ora si lasati bezeaua sa se raceasca in cuptor. Acest pas este obligatoriu, altfel bezeaua poate crapa sau se poate lasa.
  4. Desfaceti hartia de copt de sub bezea, tragand usor de ea, fara sa rupeti blatul. Asta e pasul cel mai greu. Daca apar mici fisuri in bezea e ok, dar nu-l rupeti! Trageti de hartie ca si cum ati dezlipi un autocolant ;) Asezati bezeaua pe platou.
    * bezeaua rece se poate pastra la frigider intr-un vas cu capac sau acoperit cu folie pana in momentul servirii
  5. Urmatorii pasi se fac doar cu maxim 30 minute inainte de a servi tortul.
  6. Preparati crema de capsuni: mixati in blender 10 capsuni, cu 1 lingurita zahar pudra si frunzele de menta.
  7. Bateti frisca pana sta pe tel si indulciti-o dupa gust (eu am pus 2 lingurite zahar pudra).
  8. Asezati frisca in craterul din bezea. Turnati cateva lingurite bune de sos peste ea si amestecati usor cu lingurita ca sa arate marmorata. Asezati deasupra restul de capsuni intregi (cu codita arata mai bine) sau taiate felii. Sosul de capsuni care va ramane il serviti langa tort, sigur va fi cerere pentru el.

Spuma sta pe tel

Spuma sta pe tel

Spuma cu crater

Spuma cu crater

Crema de capsuni

Crema de capsuni

Pavlova

Pavlova

Bezea de la MariAna

Bezea de la MariAna

Sectiune Pavlova de la MariAna

Sectiune Pavlova de la MariAna

Comentarii (62)

 

Ultimele comentarii

Magda  acum 9 ani - 25 August 2014 11:56  

Aveam un marshmallow si o crusta subtire un pic crapata.
 

Ioana  acum 9 ani - 25 August 2014 12:51  

ok, daca crusta era subtire e semn ca temperatura era mai mica decat ce am indicat eu. te rog sa-ti verifici cuptorul cu un termometru sa fii sigura de temperaturile setate. solutia acum e doar sa tii pavlova mai mult la cuptor. cred ca nu era facuta suficient inauntru, de aceea s-a lasat.
 

Magda  acum 9 ani - 25 August 2014 13:04  

Multumesc Ioana !
 

Ioana  acum 9 ani - 26 August 2014 09:36  

cu placere, magda. daca verifici temperatura, s-ar putea sa-ti rezolvi si problema pandispanului.
 

Cori Cj  acum 6 ani - 18 Mai 2017 16:30  

Am facut-o acum 2 saptamani..a iesit dementiala bezeaua DAR! "craterul" l-am umplut cu, crema de lamaie ;)
Singura chestie care am facut-o altfel a fost ca, cuptorul a fost incalzit la 180 grade (tocmai scosesem o paine din cuptor si am zis sa risc sa bag bezeaua imediat)..
 

Elena  acum 6 ani - 9 Iulie 2017 01:18  

Cate portii ies din ingredientele date in retea?
Mersi frumos!
 

Ioana  acum 6 ani - 10 Iulie 2017 09:37  

4 mai generoase sau 6 normale.
 

Camelia   acum 5 ani - 27 Iunie 2018 13:18  

Este o reteta pe care o fac si o refac in sezonul capsunelor. Ai mei sunt fani bezea, iar toti pe cei care i-am servit, au fost intotdeauna impresionati de gust si de aspect. Bezeaua o fac in cuptor electric cu ventilatie, la 120 de grade si o las 1 ora si jum si o las sa se raceasca in cuptor. Iese alba si frumoasa, pastrand consistenta de marshmallow in interior. Hartia de copt nu mi s-a lipit niciodata, se scoate chiar f usor. Nu e deloc dificil, iar rezultatul este spectaculos si ...... f gustos.
 

Ioana  acum 5 ani - 27 Iunie 2018 14:27  

mi-ai facut pofta Camelia. chiar demult nu am mai executat o Pavlova. in weekend ar merge una...
 

Mihaela Csonka  acum 2 ani - 26 Aprilie 2021 16:36  

Ioana, as vrea sa incerc o portie dubla... cum sa reglez temperatura si timpul de coacere? Multumesc!
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...