Pilaf de orez cu praz

Categorii: Retete garnituri, Retete cu legume, Retete cu orez, Retete de post, Retete fara gluten, Retete la cuptor, Retete lact-ovo-vegetariene, Retete turcesti

 

Pilaf de orez cu praz
Pinterest

O noua reteta tip "go low". Ca sa nu uit ca viata e mai simpla decat pare.

Reteta e inspirata dintr-o mancare turceasca, zeytinyagli pirasa, adica praz in ulei. Am facut cateva mici modificari la reteta originala din cartea mea cu retete turcesti: am redus cantitatea de ulei, am crescut cantitatea de orez ca sa iasa un pilaf si am adaugat verdeturi si felii de lamaie (nu doar suc) ca sa usureze gustul prazului.

Ingrediente
Pilaf de orez cu praz

500 gr praz
1 morcov
1 lingura pasta de rosii
150 gr orez (am folosit cu bob rotund)
3-4 fire marar
1 fir menta
1/2 lamaie
1 lingura unt (optional; se omite in varianta de post)
4 linguri ulei de masline
sare, piper negru

Portii: 3

Preparare
Pilaf de orez cu praz

  1. Se taieprazulsi morcovul rondele nu foarte groase. Daca prazul e mai gros, se taie prima data in doua pe lungime si apoi felii. Aveti nevoie de 500 gr praz, cantarita doar partea alba si verde-deschis (fara frunze).
  2. Intr-o cratita larga (cca 25 cm) se incinge uleiul si se adauga legumele si se presara putina sare. Se calesc la foc mic pana prazul se inmoaie si isi pierde mult din volum (cca 10-15 minute).
  3. Se face un pic de loc in mijlocul legumelor si acolo se adauga pasta e rosii si se caleste 1 minut.
  4. Se adauga 500 ml apa, inca putina sare si piper negru proaspat rasnit. Se aduce la fierbere si se da focul la mic. Se fierbe cu capac 5 minute.
  5. Se spala orezul in cateva ape pana aceasta ramane curata, nu mai e laptoasa.
  6. Se adauga verdeturile tocate si orezul. Se amesteca sa se distribuie egal orezul in cratita. Se adauga deasupra cateva felii de lamaie.
  7. Se pune capacul si se fierbein continuare la foc mica pana orezul e facut (putin peste 15 minute, dar verificati si ambalajul orezului pentru a stabili timpul de fierbere). Se ia cratita de pe foc.
  8. Se scoate lamaia din cratita si se adauga deasupra untul taiat bucatele. Se pune iar capacul si se lasa sa stea 10 minute. Se amesteca usor folosind 2 furculite.
  9. Se serveste cald ca atare sau pe post de garnitura. E bunut si rece.
 
Pilaf de orez cu praz - Calim legumele

1. Calim legumele

Pilaf de orez cu praz - Se adauga apa si se aduce la fierbere

2. Se adauga apa si se aduce la fierbere

Pilaf de orez cu praz - Se adauga orezul, verdeturile si lamaia

3. Se adauga orezul, verdeturile si lamaia

Pilaf de orez cu praz - Orezul e fiert

4. Orezul e fiert

Pilaf de orez cu praz - Adaugam unt si lasa pilaful sa stea cateva minute

5. Adaugam unt si lasa pilaful sa stea cateva minute


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 9)  

 

Pilaf cu carne de porc

17 Octombrie 2014

Pilaf cu carne de porc

Orez indian

20 Februarie 2013

Orez indian

 

 

Olga  acum 2 zile - 3 Aprilie 2016 19:23  

Re: Pilaf de orez cu praz

E interesanta reteta asta, am de gand sa o adaug pe lista mea cu retete de post. Nu prea gatesc cu praz, n-am nimic cu el, doar ca n-am retete pentru el. In 500 de grame de praz, cam cate fire intra, cu aproximatie? cati 'praji'? vesel
 

Ioana  acum 2 zile - 4 Aprilie 2016 10:31  

Re: Pilaf de orez cu praz

Olga, cam 3 fire nu extrem de groase. spre 750 gr au avut prajii mei cu tot cu frunze.
 

Olga  acum 2 zile - 4 Aprilie 2016 11:13  

Re: Pilaf de orez cu praz

Multumesc, Ioana!
 

Mirela  ieri - 5 Aprilie 2016 14:06  

Re: Pilaf de orez cu praz

Azi il execut, dar cu orez negru, ca mai am fix un rest de 150 gr. + sunt curioasa cum iese...
 

Mirela  acum 5 ore - 6 Aprilie 2016 10:18  

Re: Pilaf de orez cu praz

A iesit foarte interesant cu orez negru. Interesant adica bun, si ca gust si ca aspect. O singura chestie de retinut: orezul negru are nevoie de mai putina apa, cam 250 ml. Cred ca o sa incerc la un moment dat reteta si cu orez alb, sigur e foarte diferit la gust. vesel
 
loading

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus