Piure cu legume

Retete garnituri Retete cu legume Retete din Olanda Retete ieftine Retete lact-ovo-vegetariene Retete rapide Retete simple

Reteta Piure cu legume

Acest piure, specific olandez (hutspot), este o mancare potrivita pentru sezonul rece. Olandezii obisnuiesc sa-l pregateasca prima data pe 3 octombrie, pentru a celebra incetarea asediului spaniol din secolul al 16-lea. La inceputuri, baza nu era din cartofi ci din pastarnac, cartofii aparand doar in varianta mai moderna.

De asemenea aceasta mancare a reprezentat in timpul ocupatiei naziste simbolul libertatii, in primul rand datorita ingredientelor simple pe care le puteau procura chiar si in acea perioada grea si apoi datorita culorii portocalii a mancarii, portocaliul reprezentand familia regala olandeza.

Ingrediente

500 gr cartofi (4 cartofi potriviti)
250 gr ceapa (2 cepe medii)
250 gr morcovi (2 morcovi mari)
50 gr unt
50 ml lapte caldut
2 catei usturoi
2 foi dafin
1 varf vutit nucsoara
sare, piper

Portii: 2-3

  1. Cartofii si morcovii curatati se taie in bucati mari si se pun la fiert in apa cu sare si frunzele de dafin.
  2. Cat fierb, se toaca ceapa marunt si se caleste cu usturoiul intreg, in uleiul incins pana se inmoaie, dar nu lasati sa se caramelizeze.
  3. Se scot morcovii fierti din oala si se pun peste ceapa, se adauga piper si se mai caleste totul cateva minute. Se arunca usturoiul.
  4. Se scurg cartofii si se pun intr-un bol. Peste ei se toarna ceapa si morcovii sotati, se condimenteaza cu sare si nucsoara si se strivesc bine cu instrumentul pentru facut piure. Acest piure nu trebuie facut fin, ca si cel de cartofi, e ok sa raman bucatele de legume prin el.
  5. Se adauga untul si laptele si se mai striveste pana se incorporeaza bine. Se gusta piureul de sare si piper. Se serveste imediat cu orice carne prajita, in special carnaciori.

Fierbem morcovii si cartofii

Fierbem morcovii si cartofii

Calim ceapa cu morcovii

Calim ceapa cu morcovii

Comentarii (14)

 

Ultimele comentarii

BA  acum 14 ani - 8 Februarie 2010 18:23  

Pe cat de simplu, pe atat de bun. Felicitari!! Tocmai l-am gatit pentru familia mea. E super. ;)
 

0ana  acum 13 ani - 30 Decembrie 2010 19:26  

Stampot, nu hutspot, se numeste, din cate stiu eu.
Se mai poate face (in loc de morcovi) cu spanac sau un tip de varza numit boerenkool [link] - si e destul de bun.
De obicei se serveste cu mici de carne de porc prajite bine, cu a caror grasime se stropeste putin si stampot-ul; trebuie din aceasta cauza mancat fierbinte, pentru ca altfel nu mai e bun.
 

0ana  acum 13 ani - 30 Decembrie 2010 19:28  

Colpa mia: am gasit si denumirea de "hutspot", dar n-am auzit-o vreodata de la vreun olandez.
 

Vio  acum 12 ani - 29 Octombrie 2011 17:13  

Pentru Oana: cel cu morcovi si cartofi se numeste HUTSPOT, asa cum a spus Ioana, despre ce spui tu, Oana, stamnpot, se numesc cele pe care le faci cu diverse legume. Tipul acela de varza nu se numeste borenkool (acela e verde) ci zuurkool-varza tocata marunt, acra. Nu stiu unde locuiestu tu, numai ca ce spui tu numai cu Olanda nu seamana. Toate aceste feluri de hutspot-stampot se mananca cu un carnat afumat, pe care noi l-am manca poate cu mustar, pentru ca seamana foarte mult la gust cu cremwurst-ii pe care noi, romanii ii stim. As vrea sa mai adaug ceva pentru cei care nu stiu: stampot provine de la stampen, a pisa, zdrobi. Zuurkoolstampot se mananca foarte des cu carne de vita ''dradjesvlees'', se lasa pe foc cam 3-4 ore, in unt si putin ulei, se mai adauga o lingura otet, condimente, dafin, sare, pana pur si simplu se descompune, iar zeama lasata de carne se numeste ''jus'', jus de altfel pe care il poti cumpara si la plic din supermarket-uri, insa nu se compara cu cel facut de tine. Scuza-ma Ioana daca am ocupat prea mult spatiu, insa ma irita informatia gresita a unora. Apreciez mult ceea ce faci!!!
 

0ana  acum 12 ani - 4 Noiembrie 2011 14:40  

Pt Vio: Ma refeream exact la boerenkool, si da, e verde si creata. O gasesti gata pregatita in pachete pentru stampot in sezonul potrivit pe la Coop sau Albert Heijn sau altele. Nu am auzit in schimb de zuurkool folosita pentru stampot, dar nu exclud ca se obisnuieste, probabil. Nu ma declar experta, am incercat sa completez informatiile cu ce stiu din experienta de dragul celor care viziteaza pagina.
Imi pare rau pentru tine daca Olanda nu-ti suna ca Olanda, care desi mica, ascunde multa diversitate si nu-i Friesland ca Randstad (sic) sau Groningen ca Gelderland.
Pentru curiozitatea ta: stampot cu boerenkool am mancat gatita de un cuplu de prieteni din zona Arnhem. Apoi la masa de Craciun oferita de profesoara de Olandeza studentilor ei.
Iar draadjesvlees prietenii mei o faceau cu aroma de cuisoare, puneau si bucatele de ontbijtkoek la fiert, si zilveruitjes. Iesea o minunatie! Daca nu ti se pare olandez comportamentul, va trebui sa-i anunt ca au fost pacaliti si ca probabil au fost adoptati din alta tara. ;)
 

nico  acum 12 ani - 24 Ianuarie 2012 12:20  

:) intotdeauna cand caut o reteta vin pe acet site si niciodata nu ma dezamageste....felicitari si spor la munca in continuare,esti minunata.
:) te pup
 

diana  acum 10 ani - 8 Noiembrie 2013 13:16  

Am terminat chiar acum pireul asta, e foarte bun. (n-am mai pus nucsoara, ca n-am avut la indemana, dar tot bun e).
 

Alexandra   acum 9 ani - 2 Iulie 2014 15:16  

Unii olandezi fierb ceapa impreuna cu morcovii si cartofii dupa care le paseaza pe toate in acelasi vas. La fel , se poate folosi si rookworst in loc de carnaciori cipolata.
 

Clarissa  acum 9 ani - 8 Noiembrie 2014 01:43  

Stamppot NU Stampot, daca de-acuma pe olandeza.
"stamp" inseamna presat, terciuit, resp. cum se fac cartofii piure. Iar "pot" este pur si simplu oala, cratita. La meniul asta se pot folosi pe langa cartofi, care se preseazaq nu asa fin ca la piure tot soiul de legume si mirodenii dupa gust si acestea la fel ca si cartofii nu fin presate si in final amestecate. Asta-i tot. Se pot servi carnaciori, mici, etc. la stamppot, se pot pune bucatele de costita in amestec, deci o reteta tipica nu exista, ci variaza de la gospodina la gospodina si in functie de ingredientele folosite pe langa cartofi. Mie mi se pare aspectul retei prezentate pe aceasta pagina mai apetisant decat originalul olandez, care arata cam o amestecatura de detoate. Dar sper ca numai mie imi face aceasta impresie.
 

Violeta  acum 3 ani - 14 Septembrie 2020 16:45  

Oana draga, dupa ani si ani citesc comentariul tau si raman la cele precizate sus.
In primul rand nu am observat ca am mancat litere si pt cultura ta generala vorbesc limba de 20 de ani. Oricum multumesc pentru explicatiile, gresite de altfel.

Iata aici explicatia acestui piure:

Hutspot, ook wel (penen-wortel)stamp of peestamp (brabants), peen en uien of wortels en uien genoemd, is een typisch wintergerecht. Het wordt gemaakt door aardappelen, wortelen (meestal winterpeen) en uien samen helemaal gaar te koken en daarna te stampen tot een stamppot.

Zuurkool is gesneden witte kool die door de inwerking van diverse melkzuurbacterien geconserveerd is. In Vlaanderen wordt frequent de term "choucroute" gebruikt, naar de Franse verbastering van de originele Middelhoogduitse term "s?rkr?t" (modern Duits: Sauerkraut).

Boerenkool of boerenkoolstamppot is een stamppotgerecht gemaakt van boerenkool. Het gerecht wordt in Nederland, grote delen van Noord-Duitsland en delen van Scandinavie gegeten. Men kan het boerenkoolblad zelf snijden maar dit is tijdrovend.

DACA NICI ACUM NU AM FOST EXPLICITA...
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...