Pizzata

Retete aluaturi Retete cu branza Retete din Italia Retete lact-ovo-vegetariene

Reteta Pizzata

Pizzata Ligure, se mai numeste Focaccia di Recco, e o focaccia mai deosebita, foarte subtire si umpluta cu o branza cremoasa numita crescenza. Am descoperit-o acum cateva saptamani in Genova, si va spun ca e periculoas de buna. A fost preferata mea din concediul pe Riviera (franceza si italiana) de acum doua saptamani. As indrazni sa zic chiar ca imi place mai mult decat pizza. De fapt nu mai mult, muuult mai mult. Cred ca ati prins ideea, am o noua obsesie ;)

Ingrediente

Aluat

250 gr faina alba (tip BL550)
150 grame apa
30 grame ulei masline extravirgin
1/2 lingurita sare

Umplutura

350 gr branza crescenza (de capra gasesc la magazinul italian; stracchino)

Pentru uns

2 linguri ulei masline
2 linguri apa calduta
2 prize generoasa de sare de mare

Topping

150 gr passata
1/4 lingurita oregano
1 lingura otet de pe capere
sare, piper negru
capere (in otet)

Bucati: 2

  1. Pentru aluat se amesteca uleiul cu apa si sarea. Se toarna in mijlocul fainii si se framanta pana aluatul se leaga. Puteti continua framantarea cu mana, 5 minute cu robotul de framantat sau o tura in masina de paine. La final trebuie sa rezulte un aluat super elastic, ca o plastilina moale care parca nu mai opune rezistenta la intindere, dar fara sa fie lipicios deloc.
    * am dat cantitatea de ulei si apa in grame fiindca am preferat sa le cantaresc, mi se pare ca e mai precis asa decat cu cana gradata
  2. Se da forma de bila aluatului si se acopera cu un castron minim 2 ore, dar poate sta asa si pana la 5 ore.
  3. Preparati sosul de rosii: puneti passata intr-o craticioara, adaugati oregano, otetul de pe capere, sare si piper dupa gust si fierbeti la foc mediu spre mic pana sosul se ingroasa un pic, cam 5 minute. Lasati sa se racoreasca.
  4. Taiati aluatul in doua bucati egale (cca 200 gr / bucata). Urmati pasii 5-13 pentru fiecare bucata de aluat.
  5. Pe masa de lucru puneti foaie de copt taiata la dimensiunea tavii cuptorului. Presarati putina faina. Incepeti sa intindeti o bucata de aluat cu sucitorul, incercand sa obtineti o forma dreptunghiulara. Dupa ce e destul de subtire, continuati sa intindeti aluatul cu mana, bagand pumnul sau palma dedesubt si tragand spre margini, asa cum se intind foile subtiri de strudel. Intindeti aluatul pana puteti citi prin el (vezi poza 2). La final aluatul va fi mai mare decat foaia de copt, asa ca aveti grija cum il manevrati.
  6. Cu ajutorul foii de copt trageti aluatul in tava cuptorului. O parte din aluat va atarna peste margine, e ok.
    * daca va e mai comod, puteti taia bucata de aluat cu care lucrati in doua si intindeti doia foi subtiri, una jos si alta sus, cu care veti acoperi partea cu branza
  7. Rupeti bucatele jumatatea de branza si le asezati pe partea de aluat care e in tava, la distanta cat de cat egala.
  8. Aduceti partea de aluat care atarna peste tava astfel incat sa acoperiti partea cu branza.
  9. Taiati cu o rola de patiserie marginile mai groase de pe cele trei laturi ale focacciei (sau cele 4 laturi daca ati ales sa lucrati cu doua foi separate). Ideea aici e sa nu aveti margini groase, ci margini subtiri si drepte.
  10. Intepati focaccia cu o furculita pe toata suprafata, ca sa aiba pe unde sa iasa aburul.
  11. Intr-un pahar mic, amestecati bine apa cu uleiul si sarea, pana vedeti ca aproape se uniformizeaza. Stropiti (sau ungeti) cu acest amestec focaccia.
  12. Ungeti apoi focaccia cu un strat subtire de sos de rosii. Presarati capere, cate doriti.
  13. Coaceti focaccia la maximul cuptorului vostru (280C am setat). La aceasta temperatura a durat undeva intre 7 si 8 minute. Focaccia se va umfla usor si se va rumeni placut. Nu o lasati sa se rumeneasca prea tare, doar sa aiba pete aurii, altfel aluatul (marinile mai ales) se intareste prea mult.
  14. Scoateti focaccia din cuptor si serviti imediat, stropita cu putin ulei de masline daca doriti. E buna si la temp. camerei sau reincalzita, dar aluatul se inmoaie un pic, daca o lasati sa stea mai mult de 30 minute.

Aluatul framantat

Aluatul framantat

Foaie subtire de vezi prin ea

Foaie subtire de vezi prin ea

Branza peste jumatate din aluat

Branza peste jumatate din aluat

Acoperim branza cu cealalta jumatate de aluat

Acoperim branza cu cealalta jumatate de aluat

Se unge focaccia cu  cu sos de rosii si se presara capere

Se unge focaccia cu cu sos de rosii si se presara capere

Pizzata coapta

Pizzata coapta

Pizzata in Genova

Pizzata in Genova

Comentarii (5)

 

Iulia  acum 5 ani - 8 Octombrie 2018 14:08  

.buna, ioana!...ca toate retetele tale..arata minunat..cred , ca-i minunat gustul, asa cum spui :)...intrebarea ..ma intreb ce branza sa pun, nu ma ipac deloc cu branzeturile de aici din Franta...nu-mi place mirosul ...dar au ceva si de capra, oare o fi la fel.... sau pot folosi branza lor pt raclette ?...mersi si ...la cat mai multe retete ...esti una dintre muzele mele preferate in bucatarie ...:) ...
 

Ioana  acum 5 ani - 9 Octombrie 2018 09:55  

Iulia, din cate am vazut in Franta exista destule magazine italiene de branzeturi si erau foarte bine aprovizionate. Nu stiu exact unde esti, dar acum cand am vizitat Nisa erau mai multe.
acolo ar trebui sa gasesti aceasta branza (crescenza sau stracchino de vaca sau capra), fiindca sunt sigura ca o sa-ti placa. ca sa-ti faci o idee, e o branza cremoasa si dulceaga, varianta de lux pentru branza topita. aduce putin cu branza Brie tanara (nu foarte maturata), dar mai cremoasa si mai dulceaga (dulceata aminteste de mascarpone).
nu este deloc maturata, deci nu are mirosul acela specific care nu-ti place.
 

Mari Ana  acum 5 ani - 15 Octombrie 2018 09:37  

Ioana, ce pot folosi din branzeturile de la noi? Multumesc.
 

Ioana  acum 5 ani - 15 Octombrie 2018 10:18  

Brie, din cea mai tanara, cea de la Lidl e mai dulceaga. sau Brie de la Milkana, se gaseste la alte supermaketuri.
 

Ioana  acum 5 ani - 15 Octombrie 2018 10:24  

Pentru clujeni: crescenza se gaseste la Botegga Italiana (in malluri) si stracchino la Da Pino.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...