Placinta cu branza si spanac

Categorii: Retete aluaturi, Retete aperitive, Retete cu branza, Retete din Croatia, Retete de Pasti, Retete lact-ovo-vegetariene

 

Placinta cu branza si spanac
Pinterest

My precious: burek cu branza, asa cum l-am mancat de atatea ori in Croatia. Este o placinta tare buna, cu foi de placinta facute in casa. Probabil ca acum va spuneti ca este destul de greu sa faceti aceste foi, insa adevarul e ca aluatul se intinde usor, este o joaca de copil. Partea mai delicata este impaturirea, pentru ca trebuie sa fiti atenti sa nu se mototoleasca foile.

Acest gen de placinta, care se pare ca e de origine turca, se regaseste in multe alte bucatarii (Grecia, Serbia, tarile arabe etc), chiar si in Romania (placinta dobrogeana).

Ingrediente
Placinta cu branza si spanac

Aluat pentru foi de placinta

450 gr faina alba (tip BL55)
300 ml apa
1 lingurita rasa sare
4 linguri untura topita (optional, se omite in varianta lacto-vegetariana)
ulei

Umplutura

100 gr telemea (de oaie am folosit)
100 gr branza proaspata de vaca
70 gr spanac
2 fire marar
1 ou mic
piper negru

Preparare
Placinta cu branza si spanac

  1. Aluatul: Se pune faina intr-un bol larg si se face o gaura in mijloc. Se presara sarea pe marginea fainii, iar in centru se toarna apa. Cu degetele, incepeti sa trageti faina in apa, amestecand, pana cand toata faina e absorbita. Se framanta apoi fie manual timp de 10 minute, pana aluatul e elastic si nelipicioas, fie cu masina de paine pe programul de framantat.
  2. Se pune aluatul pe masa de lucru data cu putina faina. Se imparte in 5 bucati egale, la care se da forma de chifla. Se aplatizeaza bucatile de aluat in discuri de cca 10 cm diametru.
  3. Intr-un vas mic se pune untura topita (daca folositi) si putin ulei. Se pun discurile de aluat in grasime (unul peste altul) si apoi se completeaza cu ulei, astfel incat sa fie acoperite.
  4. Se lasa aluatul sa stea in grasime timp de 30 minute.
  5. In acest timp se prepara umplutura: se amesteca branza de vaca cu telemeaua razuita si mararul tocat. Se condimenteaza cu piper negru macinat si se adauga oul batut. Se amesteca bine.
  6. Spanacul daca a fost congelat doar se scurge bine de apa. Daca folositi spanac proaspat, il opariti in apa cu sare 1 minut. Il scoateti intr-o strecuratoare sa se scurga cateva minute, apoi se strange bine in pumn (sau tifon), sa se scurga bine de apa, dupa care se toaca marunt cu cutitul.
  7. Se adauga spanacul peste branza si se amesteca bine.
  8. Incepem formarea placintei: se ia o bucata de aluat din grasime, se scurge usor si se aseaza pe masa curata. Cu mainile incepeti sa intindeti aluatul. Se va intinde foarte usor, ca si guma de mestecat. Cand este subtirel, incepeti sa trageti de margini de jur imprejur, pana obtineti o foaie transparenta, prin care se vede masa (vezi poza 7). Daca apar cateva gaurele, mai ales pe margine nu e nicio problema. Cu un cutit taiati marginile groase, de jur imprejurul aluatului (vezi poza 6).
  9. Impaturiti aceasta prima foaie in patru. Veti obtine un dreptunghi care va reprezenta baza placintei (vezi poza 8).
    * la impaturiri, cand veti manevrati foaia de aluat, veti avea impresia ca aluatul e lipit de masa, insa nu e asa. Ridicati cu curaj marginile chiar daca se rupe un pic unde o prindeti si veti vedea ca foaia se dezlipeste ca o masca exfolianta pentru fata ( vesel femeile inteleg mai bine partea asta).
  10. Intindeti o a doua bucata de aluat la fel de subtire si decupati marginile. Asezati baza in centrul acestei foi (vezi poza 9).
  11. Presarati umplutura peste baza. Nu fiti tentati sa puneti multa umplutura, doar cat se vede in poza 10. Ridicati doua margini opuse ale aluatului peste umplutura (vezi poza 11), apoi ridicati si marginile opuse (vezi poza 12). Veti obtine un pachet dreptunghiular.
  12. Intindeti a treia foaie, asezati pachetul in centru, presarati umplutura si impachetati.
  13. Repetati, adica intindeti a patra foaie, asezati pachetul in centru, presarati umplutura si impacehtati.
  14. Intindeti a cincea foaie subtire, asezati pachetul in centru si impachetati. De data asta nu se mai pune umplutura. Placinta e gata!
  15. Asezati placinta pe o tava unsa cu putina grasime (cea in care ati tinut foile).
  16. Coaceti placinta la 220C, timp de 25 minute, pana e rumena.
  17. Se scoate din cuptor si dupa ce se racoreste se poate taia bucati (folosjnd un cutit zimtat, ca cel de paine). Este buna calduta sau rece. Este buna la micul dejun, cu iaurt.
 
Placinta cu branza si spanac - Aluatul

1. Aluatul

Placinta cu branza si spanac - Aluatul impartit in 5 bucati egale

2. Aluatul impartit in 5 bucati egale

Placinta cu branza si spanac - Aluatul aplatizat

3. Aluatul aplatizat

Placinta cu branza si spanac - Aluatul in ulei

4. Aluatul in ulei

Placinta cu branza si spanac - Umplutura

5. Umplutura

Placinta cu branza si spanac - Decupam marginile groase

6. Decupam marginile groase

Placinta cu branza si spanac - Intindem prima foaie

7. Intindem prima foaie

Placinta cu branza si spanac - Se impatura prima foaie in patru, formand baza

8. Se impatura prima foaie in patru, formand baza

Placinta cu branza si spanac - Asezam baza pe a doua foaie intinsa

9. Asezam baza pe a doua foaie intinsa

Placinta cu branza si spanac - Presaram umplutura

10. Presaram umplutura

Placinta cu branza si spanac - Impaturam din parti opuse

11. Impaturam din parti opuse

Placinta cu branza si spanac - Impaturam in patru

12. Impaturam in patru

Placinta cu branza si spanac - Placinta e gata

13. Placinta e gata

Placinta cu branza si spanac - Placinta in tava

14. Placinta in tava

Placinta cu branza si spanac - Placinta coapta

15. Placinta coapta

Placinta cu branza si spanac - Placinta cu branza si spanac

16. Placinta cu branza si spanac


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 20)  

 

Placinta cu carne

18 Martie 2013

Placinta cu carne

Placinta cu branza sarata

3 Septembrie 2009

Placinta cu branza sarata

 

 

Monica Mihaly  acum 2 ani - 7 Martie 2013 09:36  

Re: Placinta cu branza si spanac

putem trisa ? si sa cumparam aluatul?
vesel
 

Ioana  acum 2 ani - 7 Martie 2013 09:42  

Re: Placinta cu branza si spanac

in reteta asta, nu. pentru varianta rapida foloseste reteta de aici: [link], e cu aluat cumparat si la umplutura poti adauga spanac
 

Monica Mihaly  acum 2 ani - 7 Martie 2013 10:01  

Re: Placinta cu branza si spanac

merci cred ca totusi o sa il fac eu , doar ca aluaturile sunt chestia, singura de fapt care ma sperie in bucatarie vesel
 

Ioana  acum 2 ani - 7 Martie 2013 10:13  

Re: Placinta cu branza si spanac

ai masina de paine sau robot cu carlig pentru framantat? stiu ca ai probleme la framantat... ca si mine de altfel.
 

Monica Mihaly  acum 2 ani - 7 Martie 2013 10:31  

Re: Placinta cu branza si spanac

da pai cu robotul framant , o sa te anunt cum imi iese vesel
 

maria  acum 2 ani - 7 Martie 2013 14:01  

Re: Placinta cu branza si spanac

O singura placinta iese din toata treaba asta,ca
m-am zapacit?multumesc
 

Ioana  acum 2 ani - 7 Martie 2013 14:04  

Re: Placinta cu branza si spanac

da, una singura. tot intinzi foi si "pachetul" (ce ai construit pana in acel moment) il pui in centru si-l invelesti in foaia intinsa.
 

maria  acum 2 ani - 7 Martie 2013 14:45  

Re: Placinta cu branza si spanac

Ioana iti multumesc foarte mult.O zi placuta!!!!
 

Ioana  acum 2 ani - 7 Martie 2013 14:47  

Re: Placinta cu branza si spanac

cu placere. cand te hotarasti sa o faci, daca nu intelegi impachetarea, scrie-mi si voi detalia mai mult.
 

maria  acum 2 ani - 7 Martie 2013 15:02  

Re: Placinta cu branza si spanac

Draga Ioana,am facut din retele tale,acum recent ,sos de avocado si avocado cu ton.Vreau sa-ti spun ca desi am avut o retinere la inceput,ma refer la gust(avocado nu am mai mincat pina acum),am ramas placut impresionata de ceea ce a iesit.Urmatoarea reteta care imi trage cu ochiul este sfecla rosie cu telemea si ou pe care o s-o fac cit de curind,si binenteles multe din retele tale. Multumesc!!!!
 

Maria  acum 2 ani - 7 Martie 2013 16:43  

Re: Placinta cu branza si spanac

Cu interes si mare placere va urmaresc retetele.
Deobicei cānd citesc reteta deja o vad si simt
cu ochii mintii.De data aceasta nu o vad
cum si in ce fel este si se impatureste.
Va rog reveniti cu amanunte.mai ales ca saptamana viitoare (placinta)este recomandata ,
inceput de post.
Cu multumiri
 

Ioana  acum 2 ani - 7 Martie 2013 17:05  

Re: Placinta cu branza si spanac

in acest caz cel mai bun e un exemplu. urmereste te rog filmuletul acesta: [link] (intinsul si impaturatul e de la minutul 4:20). la minutul 5:00 vezi cum pune "pachetul" in centru si il impatura in patru.
 

Bunatati din Natura  acum 2 ani - 7 Martie 2013 18:19  

Re: Placinta cu branza si spanac

Chiar arata foarte bine! Felicitari!
Am sa incerc si eu reteta.
 

georgiana  acum 2 ani - 7 Martie 2013 18:42  

Re: Placinta cu branza si spanac

Binenteles, felicitari pentru retete...ce as dori sa stiu, foile trebuie acoperite numai de ulei? Merci
 

Maria  acum 2 ani - 7 Martie 2013 18:53  

Re: Placinta cu branza si spanac

Multumesc!
Sper sa reusesc.
 

Ioana  acum 2 ani - 8 Martie 2013 10:13  

Re: Placinta cu branza si spanac

da, doar cu ulei sau amestec de ulei si untura de porc topita daca ai untura sau nu esti in post
 

nouatigaraelectronica  acum 2 ani - 8 Martie 2013 10:22  

Re: Placinta cu branza si spanac

nu sunt o adepta a spanacului...dar in aceasta combinatie merge perfect...multumesc frumos si La multi ani tuturor femeilor!
 

Ioana  acum 2 ani - 8 Martie 2013 11:07  

Re: Placinta cu branza si spanac

o poti face doar cu branza si marar, daca nu esti prietena foarte buna cu spanacul.
 

gabriela  acum 2 ani - 8 Martie 2013 16:09  

Re: Placinta cu branza si spanac

Buna Ioana!

Pot sa pun unt mai moale pe aluat si apoi sa completez cu ulei? Pt ca nu am de unde sa gasesc untura.
 

Ioana  acum 2 ani - 8 Martie 2013 16:11  

Re: Placinta cu branza si spanac

unt topit poti pune si il amesteci cu ulei. sau poti folosi doar ulei. e ok si doar cu ulei. eu as pune unt doar daca as face umplutura dulce (branza cu stafide de exemplu)
 

Mari Ana  acum 2 ani - 8 Martie 2013 16:49  

Re: Placinta cu branza si spanac

Si cand se pune mararul? :-)))) Astept sa treaca cele 30 de minute pentru a scoate aluatul din baia de ulei, am emotii la intinsul aluatului, dar sunt lucruri mai grele pe lumea asta de facut, asa ca... Pun poze doar daca iese la fel ca a ta. :-) Ce dimensiuni ar trebui sa aiba placinta la final?
 

Ioana  acum 2 ani - 8 Martie 2013 16:54  

Re: Placinta cu branza si spanac

mararul se pune cand amesteci branzeturile .
placinta mea avea la final 20 cm x 18 cm. cam asa sa faci baza.
spor!

acum o joc tontoriu prin casa pana esti gata vesel
 

Mari Ana  acum 2 ani - 8 Martie 2013 18:51  

Re: Placinta cu branza si spanac

:-)) Sper ca nu te-am tinut prea mult... tataaam. A iesit foarte bine, sa stii ca si resturile de aluat le-am folosit pentru o mica placinta cu spanac (ce am avut la indemana). De intins, prima foaie a fost mai greu, pana m-am prins ca punand palmele si intinzand din centru spre margini e chiar o joaca.
Super reteta!
 

Ioana  acum 2 ani - 8 Martie 2013 19:59  

Re: Placinta cu branza si spanac

no, acuma pot dormi linistita vesel ai fost prima curajoasa la aceasta placinta si ma bucur ca ai confirmat ca nu e chiar asa greu cum pare.
 

morty  acum 2 ani - 9 Martie 2013 20:38  

Re: Placinta cu branza si spanac

delicios
 

adina grecu  acum 2 ani - 10 Martie 2013 12:34  

Re: Placinta cu branza si spanac

multumesc ioana pentru retetelede desert iti doresc oprimavara frumoasa
 

olga  acum 2 ani - 15 Martie 2013 17:42  

Re: Placinta cu branza si spanac

You are amazing !
 

Cristina  acum 2 ani - 17 Martie 2013 13:47  

Placinta cu branza si spanac

Buna, Ioana! Am incercat sa fac aceasta placinta dar a fost un esec total vesel . Am avut mari probleme la foi...cand sa ma apuc de ele mi s-au prins una de cealalta. Iti poti imagina ce a iesit. Intrebarea mea e : trebuie musai acest tip de faina? Eu am folosit tip 000. Multumesc mult si pentru sfatul de la prajitura cu branza. O duminica placuta!
 

Ioana  acum 2 ani - 17 Martie 2013 14:03  

Re: Placinta cu branza si spanac

cand le-ai scos din ulei erau lipite? data viitoare pune fiecare bucata, toarna ulei peste ea si tot asa. astfel te asiguri ca intra ulei intre discuri si nu se lipesc. asta a fost cauza, erau prea indesate in vas si nu a intrat ulei intre ele.
 

Ioana  acum 2 ani - 17 Martie 2013 14:12  

Re: Placinta cu branza si spanac

acum am vazut ca ai folosit faina 000. nu e bine trist nu ti-a iesit extrem de moale si lipicios aluatul dupa ce l-ai framantat?
 

olga  acum 2 ani - 19 Martie 2013 12:17  

Re: Placinta cu branza si spanac

Draga Ioana,

daca fac umplutura cu ceapa in loc de spanac, sau eventual cu umplutura dulce, crezi ca ar fi buna?

Multumesc frumos
 

Ioana  acum 2 ani - 19 Martie 2013 13:25  

Re: Placinta cu branza si spanac

Olga, avantajul este ca folosind reteta asta de foi de placinte, poti folosi orice umplutura doresti. dulce, sarata, de post... orice. atentie doar sa nu pui multa umplutura.
 

Cristina  acum 2 ani - 19 Martie 2013 13:48  

Re: Placinta cu branza si spanac

Buna, Ioana ! De indesat nu le-am indesat insa nu cred ca am pus suficient ulei intre ele. Multumesc mult pentru raspuns.
 

Ioana  acum 2 ani - 19 Martie 2013 13:50  

Re: Placinta cu branza si spanac

Cristina, deci aluatul sa fie usor modelabil, dar nelipicios daca pui mana pe el. si ulei intre fiecare disc, pentru siguranta. astept sa revii cu o placinta splendida.
 

Clara  acum 2 ani - 20 Martie 2013 16:08  

Re: Placinta cu branza si spanac

Buna ,Ioana!Acum ma apuc sa intind foile pentru placinta!Sunt foarte nerabdatoare sa vad cum o sa iasa!Eu ca umplutura folosesc branzica dulce in amestec cu telemea!Iti multumesc pentru reteta!Revin sa-ti spun cum mi-a iesit! vesel
 

Clara  acum 2 ani - 20 Martie 2013 18:04  

Re: Placinta cu branza si spanac

A iesit super placinta,Ioana!Am sa incerc sa_ti trimit si o poza cu produsul final!Multumesc inca o data!
 

Cristina  acum 2 ani - 23 Martie 2013 13:01  

Re: Placinta cu branza si spanac

Multumesc mult! Sa vad cand mai am timp sa experimentez retete noi. O intrebare, sper ca nu indiscreta: cand te vedem la MasterChef?
Un weekend placut. vesel
 

Florentina Cadwallen  acum 2 ani - 24 Martie 2013 06:32  

Re: Placinta cu branza si spanac

ahhhh am stricat pachetul cu totul - dezastru mare!!!! sa vadem ce o sa imi iasa acum trist(( Ioana poate imi dai si mie un link la alt mod de inpachetat, ceva mai usor mai simplu daca e posibil trist
 

olga  acum 2 ani - 24 Martie 2013 16:40  

Re: Placinta cu branza si spanac

Draga Ioana,

Revin iar cu intrebarile. Pentru ca e foarte delicioasa placinta as vrea sa o fac mai des cu mici modificari insa.( cu ceapa nu mi-a placut la fel de mult ca si cea cu spanac)

Daca pun unt in loc de ulei, si rulez in bucati mai mici crezi ca o sa arate ca un croissant?

Multumesc foarte mult
 

Ioana  acum 2 ani - 25 Martie 2013 09:21  

Re: Placinta cu branza si spanac

Florentina, uite aci varianta rulata, e mai simpla: [link] insa te poti uita la acest filmulet ca sa vezi cum se impacheteaza placinta: [link]
 

Ioana  acum 2 ani - 25 Martie 2013 10:54  

Re: Placinta cu branza si spanac

Olga, daca pui unt, in cele 30 minute risti sa se sleiasca pe foi. mai ales la contactul cu masa rece se va raci si intari cu siguranta.
 

Monica  acum un an - 14 Iunie 2013 20:16  

Re: Placinta cu branza si spanac

Buna , Ioana. Placinta asta este una din favoritele mele. Am incercat-o azi a treia oara si cred ca fac ceva gresit pt ca nu iese asa "umflata" ca a ta. Sa fie din cauza cuptorului? Am un cuptor electric? Sau din cazua uleiului? Nu am untura
trist . Ms
 

Ioana  acum un an - 15 Iunie 2013 09:22  

Re: Placinta cu branza si spanac

Monica, cand impaturi aluatul sa nu nivelezi "bulele" de aer care se formeaza. nu stiu daca ai observat, dar cand tragi cate o parte de aluat, se prinde mult aer dedesubt. ei, lasa-l asa, nu incerca sa nivelezi pachetelul vesel asa se formeaza straturile umflate. sa-mi spui daca nu e clar.
 

d  acum un an - 18 Noiembrie 2013 18:43  

Re: Placinta cu branza si spanac

Ioana, am modificat un pic reteta in sensul ca am folosit doar trei straturi [de fapt doua... ca am mototolit un pic ultima foaie si, in nemernicia mea..., m-am gandit sa refac de la inceput foaia asa ca am facut-o bila la loc si... am aruncat-o la gunoi- deh, omul din greseli invata...]. chiar din doua foi a iesit "ca in poza" insa aluatul a fost cam chewy= iasca, nu ca ala de pe placinta dobrogeana pe care il asteptam. este normal sa fie asa ori care-i buba? multam fain!
 

Ioana  acum un an - 18 Noiembrie 2013 18:53  

Re: Placinta cu branza si spanac

d, trebuie sa iasa crocant, exact ca la placinta dobrogeana.
ai framantat bine aluatul? cu ce l-ai framantat? ce tip de faina ai folosit?
 

myhaela  acum 13 luni - 29 Aprilie 2014 18:53  

Re: Placinta cu branza si spanac

buna...am facut placinta ta, e o minunatie..multumesc ioana..te pup si iti urez o zi frumoasa,,, multumesc ptr retetele tale super reusite.. imi e pofta
 
loading

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Afla mai multe detalii aici ›

Campanie sustinuta de organizatia M.A.M.E.


Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus