Placinta cu carne si orez

Retete din Grecia Retete cu carne de porc Retete de Craciun Retete ieftine

Reteta Placinta cu carne si orez

Placinta cu carne ca in Kefalonia, dupa reteta adusa de pe insula.

Umplutura este delicoasa. Am incercat-o asta vara in Kefalonia o singura data. Atunci erau peste 30 de grade si a fost greu de mancat, dar acum e numa' buna. Am taiat deja porcul, de aceea am ales sa folosesc 100% carne de porc.

Crusta facuta cu ulei este friabila, desi mai greu de lucrat decat cea cu unt. E mai greu de intins, dar nu este sensibila daca este prea mult lucrata. Si mai are marele avantaj de a nu se inmuia repede la copt chiar daca umplutura e mai lichida. Si nici nu trebuie racita!

Ingrediente

Crusta

500 gr faina alba (tip BL55/550)
200 ml ulei (de masline)
180 ml apa 
1/2 lingurita sare

Umplutura

600 gr carne tocata (de porc sau mixta)
60 gr orez cu bob rotund
1 ceapa mai mare (cca 150 gr)
2 catei usturoi
2 linguri rase pasta de rosii
50 ml ulei de masline
125 ml bulion
1 ou
1/2 legatura patrunjel
4 fire maghiran
1o frunze menta
1/8 lingurita scortisoara macinata
sare, piper negru

Portii: 6-8

  1. In uleiul de masline caliti ceapa tocata marunt doar pana se inmoaie. Adaugati orezul si lasati sa se caleasca cateva minute, pana orezul devine translucid. Adaugati usturoiul si pasta de rosii si caliti inca 2-3 minute.
  2. Turnati ceapa peste carnea tocata (trecuta doar o data prin masina de carne cu gauri mari; sa nu fie prea pastoasa). Adaugati restul ingredientelor (bulion, ou, verdeturi tocate, scortisoara, 1 lingurita de sare si 1/4 lingurita piper). Amestecati pana se omogenizeaza.
  3. Intr-un bol larg puneti faina si sarea pentru crusta. Amestecati. Turnati uleiul pe toata suprafata. Cu o furculita amestecati pana se formeaza cocoloase. Turnati apa treptat (cate o lingura pe rand) in timp ce amestecati aluatul, doar pana se lipeste toata faina. Puneti apoi aluatul pe masa de lucru si framantati cu mana de cateva ori pana aluatul devine mai omogen.
  4. Impartiti aluatul in doua bucati (una putin mai mare decat cealalta).
  5. Intindeti bucata mai mare foaie subtire care sa se potriveasca in tava de 28 x 18 cm si sa urce cativa cm si pe pereti (cam 35 x 25 cm sa aiba foaia). Cel mai usor e sa intindeti aluatul intre doua foi de copt. Daca e nevoie puteti apasa aluatul ca sa urca pe margini, iar daca se rupe il puteti petici, nu este asa sensibil ca cel cu unt si nu se va micsora la copt. Aluatul se intinde greu, si arata ciudat cumva uleios, dar e in regula.
  6. Turnati umplutura in tava si nivelati-o cu o furculita.
  7. Intindeti a doua foaie ca sa se potriveasca deasupra. Lasati marginile primei foi peste ea ca sa se sigileze umplutura. Intepati placinta din loc in loc cu o furculita. Ungeti placinta deasupra cu putin lapte.
  8. Coaceti la 180C timp de 1 ora si 20 minute (pana e rumena deasupra).
  9. Taiati placinta in 6 sau 8 bucati cu cutitul zimtat (cel de paine) si serviti-o calda, cu salata verde. E buna reincalzita.

Placinta cu carne si orez

Placinta cu carne si orez

Placinta cu carne si orez

Placinta cu carne si orez

Placinta cu carne si orez

Placinta cu carne si orez

Comentarii (3)

 

olga  acum 7 ani - 14 Decembrie 2016 13:19  

wow!!!!!
 

Ioana S.  acum 7 ani - 14 Decembrie 2016 20:33  

Abia astept sa o fac! Acest stil de foi de placinta sunt pe gustul meu, doar cu ulei, fara unt. Crezi ca se poate si congela?
 

Ema  acum 7 ani - 10 Februarie 2017 09:26  

Daca inlocuiesc carnea de porc cu cea de pui, pot folosi aceleasi condimente? Maghiranul uscat va da aceeasi aroma preparatului ca si cel proaspat?
Multumesc pentru retetele gustoase.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...