Placinta cu portocale

Categorii: Retete desert, Retete cu fructe, Retete din Grecia

 

Placinta cu portocale
Pinterest

Portokalopita, placintagreceasca cuportocale. E pufoasa, insiropata, aromata si e buna rece, de la frigider. Am mancat-o zilnic anul trecut in Kefalonia, la taverna Avithos. Pentru atata fidelitate am primit reteta. Am fost stupefiata de cantitatea de zahar pe care o foloseau: 850 gr!!! Va dati seama cat zahar am mancat in cele 10 zile? Dar din cauza ca e servita rece, nu se simte exagerat de dulce.In reteta mea, am redus zaharul la 500 gr. Asa ca, din cand in cand, in lunile de vara ma las sedusa de aroma ei si o savurez fara vinovatie. Pana la urma e unul dintre cele mai bune deserturi grecesti pe care le-am incercat in vacantele mele.

Ingrediente
Placinta cu portocale

1 pachet foi de placinta (400 gr)
4 oua
50 gr zahar
coaja rasa de la 1 portocala bio
1 lingurita pasta de vanilie (sau 1 pastaie de vanilie)
200 ml ulei(neutru; de floarea soarelui de exemplu)
2 plicuri praf de copt (20 gr)
200 gr iaurt grecesc

Sirop

250 ml suc de portocale (de la 2-3 portocale)
250 ml apa
450 gr zahar
coaja rasa de la 1 portocala bio
2 cuisoare
1/2lingura apa de flori de portocale (sau 1 lingura lichior de portocale; optional)

Portii: 8 mari

Preparare
Placinta cu portocale

  1. Se desface ruloulde foi de placinta si cu o foarfeca se taiebucati. Se pot rupe si cu mana, dar cu foarfeca merge mai usor. Se rasfira bucatile de aluat pe masa de lucru si se lasa cateva ore sa se usuce (3-4 ore), sa devina casante. Le amestecati din cand in cand sa se usuce uniform. Daca va grabiti, le puteti rasfira in tavile cuptorului si le dati la 100C cam 15 minute, amestecand de 2 ori in ele.
  2. Siropul se prepara din timp, sa aiba vreme sa se racoreasca. Se pun toate ingredientele la fiert, se lasa 5 minute dupa ce incep sa clocoteasca. Se lasa la racit.
  3. Se freaca cu mixerul ouale, zaharul, coaja de portocala si vanilia pana zaharul e topit (cca 3-4 minute). Continuati sa mixati si adaugati uleiul in fir subtire. Adaugati iaurtul si praful de copt si mixati pana se omogenizeaza. Veti avea un aluat moale, care curge de pe lingura.
  4. Adaugati bucatile de aluat uscat in amestecul de mai sus. Amestecati usor.
  5. Puneti aluatul intr-o tava de 18 x 28 cm. Nivelati cu dosul unei linguri.
  6. Coaceti placinta la 180C timp de 25-30 minute. Introduceti varful unui cutit in centru si verificati sa fie inchegata dupa acest timp.
  7. Lasati placinta sa se linisteasca 5-10 minute, apoi o puteti portiona cum doriti.
  8. Turnati tot siropul racorit peste placinta fierbinte, folosind o lingura, astfel incat sa distribuiti egal si incet siropul pe toata suprafata. Veti vedea ca la final placinta va absorbi mai incet siropul, dar e ok asa.
  9. Lasati placinta insiropata sa se raceasca, apoi o mutati la frigider.
  10. Se serveste rece, eventual cu un glob de inghetata de vanilie.
 
Placinta cu portocale - Aluatul taiat bucatele la uscat

1. Aluatul taiat bucatele la uscat

Placinta cu portocale - Ouale frecate cu zahar, ulei si iaurt

2. Ouale frecate cu zahar, ulei si iaurt

Placinta cu portocale - Aluatul in tava

3. Aluatul in tava

Placinta cu portocale - Placinta coapta

4. Placinta coapta

Placinta cu portocale - Placinta insiropata

5. Placinta insiropata


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 11)  

 

 

 

Cori Cj  acum 2 saptamani - 5 Iulie 2017 07:34  

Re: Placinta cu portocale

Vai ce-mi faci tu mie..........
P.S.: sunt la o mini-cura (fara dulciuri).. imi e pofta imi e pofta imi e pofta
 

Ioana  acum 2 saptamani - 5 Iulie 2017 10:44  

Re: Placinta cu portocale

reteta ramane aici pana cand termini vesel continua cura, o sa te simti excelent la final!
 

Clau  acum 2 saptamani - 5 Iulie 2017 11:01  

Re: Placinta cu portocale

Eu am mancat in Santorini, ce-i drept o singura data vesel, dar cu siguranta o sa ramana unul dintre cele mai dulci si racoroase deserturi imi e pofta
 

Ioana  acum 2 saptamani - 5 Iulie 2017 11:32  

Re: Placinta cu portocale

da, tu ti-ai luat si creierul in concediu vesel pe mine cand ma prinde o obsesie, nu ma pot abtine.
 

Clau  acum 2 saptamani - 5 Iulie 2017 12:27  

Re: Placinta cu portocale

Mie abia acum mi se face teama...Cand chiar stiu ce simplu e de facut vesel
 

Olga  acum 2 saptamani - 5 Iulie 2017 19:34  

Re: Placinta cu portocale

Hei, cred ca reteta asta mi-a dat un raspuns la o intrebare mai veche. Am incercat de mai multe ori sa fac placinte din astea grecesti cu foi rupte si amestecate cu o compozitie mai lichida. Nu mi-a trecut prin cap sa usuc foile pana acum, si negresit se lipeau intre ele cand turnam compozitia lichida, si se complica treaba. Oare daca-s uscate se distribuie mai uniform si mai usor in compozitie?
 

Elena  acum 2 saptamani - 6 Iulie 2017 10:10  

Re: Placinta cu portocale

Doamnelor,nu credeti ca este mai usor prima data sa uscati foile si abia apoi sa zdretuiti ? Eu asa procedez la prajitura greceasca cu foi si iaurt. vesel
 

Ioana  acum 2 saptamani - 6 Iulie 2017 10:21  

Re: Placinta cu portocale

Olga, se amesteca foarte usor dupa ce sunt uscate. initial pare ca aluatul nu va cuprinde foile uscate, dar amesteci pana sunt acoperite complet. ca sa-ti fie mai usor le poti adauga in 2-3 transe. nu se lipesc, nu o sa ai probleme cu ele.
 

Ioana  acum 2 saptamani - 6 Iulie 2017 10:24  

Re: Placinta cu portocale

nu am incercat asa, dar cu foarfeca de bucatarie se taie extrem de usor si ies bucati egale, fara firimituri. apoi doar se imprastie pe masa de lucru si se lasa la uscat.
imi place ca nici macar nu trebuie sa desfac foile bucata cu bucata, le tai direct dupa derulare.
 

Mari Ana  acum o saptamana - 8 Iulie 2017 18:35  

Re: Placinta cu portocale

Asa de buna, asa de buna. Chiar nu ma asteptam sa se combine atat de bine aluatul cu foile de placinta, dar tocmai de aici textura si gustul aparte. vesel
 

Sinziana  acum 2 ore - 20 Iulie 2017 21:36  

Re: Placinta cu portocale

Credeti ca as putea sa adaug mastic pentru aroma, eventual in loc de apa de flori de portocale? Am primit un pachetel cu mastic din Grecia, dar nu l-am deschis inca si nu stiu ce aroma are - am inteles ca e destul de intensa. Multumesc!
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus