Prajitura cu branza si smantana

Retete cu branza Retete de Pasti Retete fara gluten Retete lact-ovo-vegetariene Retete simple

Reteta Prajitura cu branza si smantana

Un fel de Pasca fara aluat. Deloc dulce si cu o textura extrem de placuta, fina care aminteste de un sufleu mai ales daca o gusti calduta.

Ideal e sa folositi la aceasta prajitura branza proaspata de vaca mai cremoasa, fiindca la cea mai uscata nu veti reusi sa desfaceti bulgarasii ca lumea incat prajitura sa iasa fina. Ca sa va faceti o idee despre branza, am folosit branza grasa la cutie de la ProdLacta.

Ingrediente

300 gr branza proaspata de vaca (cremoasa; grasa 24%)
200 gr smantana acra/fermentata (25% grasime)
120 gr zahar
1 plic zahar vanilat
coaja rasa de la 1/2 lamaie
1 priza de sare
80 gr amidon
4 oua

Portii: 6

  1. Intr-un bol se freaca bine, cu mixerul, branza cu smantana, ca sa se faramiteze branza cat mai bine.
  2. In alt bol se freaca cu mixerul galbenusurile cu zaharul si zaharul vanilat, cam 3-4 minute, pana aveti o crema groasa galben-pal. Se adauga amidonul si se freaca doar pana la omogenizare.
  3. Se adauga crema de mai sus si coaja de lamaie peste branza si se amesteca usor cu telul.
  4. In alt bol se bat albusurile cu sare, pana obtineti o spuma care sta pe tel. Se adauga spuma in 3 transe peste amestecul de branza, amestecand usor cu teleul dupa fiecare. La ultima transa amestecati usor pana vedeti doar dare fine de spuma prin aluat.
  5. Turnati aluatul de la mica inaltime intr-o tava rotunda de 23 cm, preferabil cu pereti detasabili (tapetata pe fund cu foaie de copt si unsa bine pe margini si pe fund cu ulei sau unt).
  6. Se coace prajitura timp la 180C (daca cuptorul e electric folositi doar caldura de jos) timp de 30 de minute.
  7. Se trece cu cutitul pe margine sa se desfaca prajitura de peretii tavii. Se scot peretii tavii. Prajitura se transfera prin rasturnare pe un platou. Daca cumva hartia de copt e prinsa de fund si nu se desface usor, va umeziti palmele si frecati hartia peste tot, asteptati 1 minut, apoi incercati iar sa o desfaceti, va veni usor jos. E mai buna dupa ce se raceste complet. Poate fi servita cu un coulis de fructe (capsuni, zmeura).

Branza si smantana cu amestecul de galbenusuri si amidon

Branza si smantana cu amestecul de galbenusuri si amidon

Se adauga albusurile in transe

Se adauga albusurile in transe

Aluatul in tava

Aluatul in tava

Prajitura coapta

Prajitura coapta

Rasturnam prajitura pe platou cu ajutorul fundului detasabil

Rasturnam prajitura pe platou cu ajutorul fundului detasabil

Comentarii (11)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 8 ani - 28 Martie 2016 21:54  

moale, moale sau scobitoarea iesi un pic umeda?
ai foloti tava mai mica de 23 cm?
 

olga  acum 8 ani - 28 Martie 2016 22:15  

Moale, dar am mai lasat-o 15 min, un pic e ,,coapta'' cam tare deasupra, sigur gustul o sa fie bun. tava e de 23 cm.
 

Ioana  acum 8 ani - 28 Martie 2016 22:24  

nu are mare importanta cum arata deasupra, oricum o sa o servesti cu fundul in sus :) , sa speram ca arata bine dedesubt, nu s-a rumenit prea tare.
 

Ioana  acum 8 ani - 28 Martie 2016 22:26  

in total ai lasat-o peste 1 ora???
 

Nicole  acum 8 ani - 6 Aprilie 2016 21:09  

Foarte gustoasa prajitura, multumim Ioana ! Are intra-adevar o textura foarte fina, ca un norisor :). E si foarte usor de facut si e o alternativa minunata pentru persoanele care urmeaza un regim fara gluten.Am facut-o cu ricotta in loc de branza de vaca caci aceasta din urma nu se gasea pe moment la magazinul romanesc de unde sunt eu. Am servit-o cu un coulis de capsuni.
 

Ioana  acum 8 ani - 11 Aprilie 2016 10:59  

Nicole, ma bucur, dupa cum ai descris-o ti-a iesit exact cum trebuie si cu ricotta.
 

Mari Ana  acum 7 ani - 19 Mai 2016 09:57  

Foarte buna in combinatie cu cirese si capsuni proaspete. :) Si eu am copt-o mai mult, cam 50 de minute, cred ca depinde de cuptor...
 

Ioana  acum 7 ani - 19 Mai 2016 10:41  

absolut ciudata diferenta asta mare de timp. o sa urmaresc tava asta in care am copt prajitura sa vad daca nu e si din cauza ei. are pereti foarte inalti (pentru blaturi de tort) si ma gandesc sa nu tina mai bine caldura deasupra...

MariAna, Olga, ati mai sesizat diferente asa mari de timp la prajiturile mele?
 

Ioana  acum 7 ani - 19 Mai 2016 10:57  

am vazut poza MariAna. categoric e undeva diferenta. se vede ca a ta e mai rumena si a crescut mult, apoi s-a lasat usor. a mea nu s-a lasat mai deloc.
acelasi lucru mi-a zis cineva ca s-a intamplat la prajitura fondanta, i s-a lasat probabil mai mult decat a mea. si am folosit aceeasi tava cu pereti inalti... hmmmm
 

Mari Ana  acum 7 ani - 20 Mai 2016 12:30  

Si eu am folosit forma de tort cu pereti detasabili..si cred ca la fel de inalta ca a ta. Adevarul e ca a crescut mult si deasupra nu se rumenise, am dat putin si pe grill. Cred insa ca lucrul asta nu a afectat gustul, chiar daca textura pare totusi un pic mai aerata la a ta. Nu imi amintesc daca am mai patit si la alte prajituri asa, adica sa creasca mult si sa se lase dupa, in comparatie cu ce prezentai tu. Posibil, iar daca se mai intampla, te anunt. :) Eu zic ca difera materialul tavii si modul in care coace cuptorul.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...