Prajitura prajiturilor

Retete cu branza Retete desert Retete de Pasti Retete lact-ovo-vegetariene Retete din Slovenia

Reteta Prajitura prajiturilor

Aceasta este o prajitura speciala prin faptul ca reuseste sa combine mai multe umpluturi, asa ca veti multumi pe toata lumea cu ea, de aceea am si numit-o prajitura prajiturilor. Contine mere, branza, nuca si mac.

Este traditionala din Slovenia, din zona Prekmurje. Se numeste Prekmurska gibanica, adica "prajitura stratificata din Prekmurje". Reteta este adaptata de aici.

Ingrediente

2 pachete foi placinta
1 foaie aluat foietaj
700 gr smantana
2 oua
250 gr unt topit

Umplutura mac

150 gr mac macinat
80 gr zahar
1/2 lingurita scortisoara
coaja rasa de la 1/2 portocala/lamaie

Umplutura branza

800 gr branza proaspata de vaci
80 gr zahar
1 plic zahar vanilat
1 ou
50 gr stafide
putin rom

Umplutura nuca

400 gr nuca macinata
100 gr zahar
1/2 lingurita scortisoara
coaja rasa de la 1/2 portocala/lamaie

Umplutura mere

1 kg mere razuite
100 gr zahar
1 lingurita scortisoara

  1. Se amesteca smantana cu ouale. Se topeste untul.
  2. Se unge foarte bine cu unt o tava dreptunghiulara de 22cm x 33 cm si inalta de cca 10 cm.
    * tava mea avea doar 7 cm inaltime si prajitura a fost la limta, e bine sa aveti o tava mai inalta.
  3. Umplutura de mac: se amesteca toate ingredientele, apoi se adauga 7 linguri din smantana cu oua si se omogenizeaza.
  4. Umplutura de branza: se freaca branza cu zaharul si oul. Se adauga stafidele inmuiate in prealabil in apa fierbinte si putin rom (macar 30 minute). Se adauga 10 linguri din smantana cu oua si se omogenizeaza.
  5. Umplutura de nuca: se amesteca toate ingredientele, apoi se adauga 5 linguri din smantana cu oua si se omogenizeaza.
  6. Umplutura de mere: se amesteca merele razuite pe razatoarea mare cu zahar si scortisoara, apoi adaugam 1 lingura din smantana cu oua si se omogenizeaza.
  7. Se intinde un pic aluatul foietaj, apoi decupam din el o bucata cat dimensiunea tavii. Se aseaza aluatul pe fundul tavii.
  8. Apoi luam 2 foi de aluat de placinta, le ungem cu unt topit, le pliem in doua pe latime si le asezam peste aluat.
    * nu uitati, foile de placinta cu care nu lucrati le tineti acoperite cu un prosop umed fiindca se usuca repede
    ** nu veti folosi toate foile din cele doua pachete de foi de placinta, doar cate sunt necesare pentru a construi straturile dupa instructiunile de mai jos
  9. Incepem sa formam straturile in ordinea aceasta: mac, branza, nuca si mere. Ordinea e importanta fiindca se alterneaza straturile cu umplutura uscata (mac si nuca) cu straturile cu umplutura mai umeda (branza si mere).
    Deci continuam asa:
    - peste foile de placinta intindem 1/2 din compozitia de mac, apoi o stropim cu 2 linguri unt topit.
    - punem iar 2 foi de aluat de placinta, le ungem cu unt topit, le pliem in doua pe latime si le asezam peste mac
    - intindem 1/2 din compozitia de branza, apoi o stropim cu 2 linguri unt topit.
    - punem iar 2 foi de aluat de placinta, le ungem cu unt topit, le pliem in doua pe latime si le asezam peste branza
    - intindem 1/2 din compozitia de nuca, apoi o stropim cu 2 linguri unt topit.
    - punem iar 2 foi de aluat de placinta, le ungem cu unt topit, le pliem in doua pe latime si le asezam peste nuca
    - intindem 1/2 din compozitia de mere (stoarse usor de suc), apoi o stropim cu 2 linguri unt topit.
    - punem iar 2 foi de aluat de placinta, le ungem cu unt topit, le pliem in doua pe latime si le asezam peste mere
    Avem deci pana acum 4 straturi de umplutura cu foi de placinta intre ele.
    Si acum reluam straturile, in aceeasi ordine, astfel incat la final vom avea 8 straturi de umplutura cu foi de placinta intre ele.
  10. Ultimul strat va fi unul de foi de placinta pe care-l ungem cu unt deasupra si apoi cu smantana cu ou.
  11. Dam tava la cuptor la 170C pentru 75 minute. La final dam drumul la grill pentru cateva minute daca dorim sa fie mai rumena foaia de deasupra.
  12. Scoatem prajitura din cuptor, o ungem inca o data cu un strat subtire de smantana cu ou si o lasam sa se raceasca complet.
  13. Se serveste taiata cuburi, eventual presarata cu zahar pudra vanilat.

Umplutura de mac

Umplutura de mac

Umplutura de branza

Umplutura de branza

Umplutura de nuca

Umplutura de nuca

Umplutura de mere

Umplutura de mere

Strat de mac

Strat de mac

Strat de branza

Strat de branza

Strat de nuca

Strat de nuca

Strat de mere

Strat de mere

Ungem cu smantana la final

Ungem cu smantana la final

Prajitura coapta

Prajitura coapta

Sectiune

Sectiune

Prajitura prajiturilor

Prajitura prajiturilor

Comentarii (59)

 

Ultimele comentarii

monica  acum 11 ani - 13 Octombrie 2012 22:10  

multumesc,ioana.sper sa o reusesc.o sa-ti scriu.

;)
 

ADELINA  acum 11 ani - 18 Octombrie 2012 14:05  

ARATA SENZATIONAL O INCERC SI EU, DAR AM O NEDUMERIRE BRANZA TREBUIE SA FIE SARATA SAU DULCE?
 

Ioana  acum 11 ani - 19 Octombrie 2012 10:08  

Adelina, branza dulce.
 

CLARYSSA  acum 11 ani - 29 Noiembrie 2012 17:08  

Am o intrebare:Am primit vreo 5 pachete de FOI DE PLACINTA -LINCO de la cineva ,vreau sa fac aceasta prajitura,dar cu restul de foi pot sa fac o BACLAVA?Merg foile astea ?Multumesc mult.
 

Ioana  acum 11 ani - 29 Noiembrie 2012 17:12  

da, foile de placinta merg si la aceasta prajitura si la baclava.
 

Carmen  acum 9 ani - 19 Mai 2014 00:20  

Draga Ioana,
m-ai facut fericita! Nici nu speram sa gasesc aceasta reteta. Eu am mancat in Slovenia si de atunci mi-am spus ca este cea mai grozava prajitura. azi, cautand o reteta de prajitura cu rubarba, mi-am amintit de Gibanica, nici nu stiam cum se scrie corect numele ei, dar cand am scris Slovenia, am gasit-o si abia astept s-o fac, e mult mai usor sa faci o prajitura, cand deja ai mancat. Dar problema este ca nu stiu unde sa gasesc o tava atat de inalta? Tu ai gasit? Unde? oricum iti multumesc mult, chiar nu speram s-o mai mananc decat mergand iar acolo. :)
 

SELTON HUREM LUIZA   acum 6 ani - 9 Ianuarie 2018 14:26  

ff buna am facut aseara..
 

Miricescu Constanta  acum 5 ani - 12 Mai 2018 17:18  

Doresc s-o fac si eu. De care smantana trebiue dulce sau fermentata?
 

Ioana  acum 5 ani - 13 Mai 2018 09:28  

fermentata!
 

Liana   acum 3 ani - 2 Mai 2020 11:35  

Prajitura asta am mancat-o la un restaurant la mama ei acasa,in Slovenia.Este cea mai buna prajitura pe care am mancat-o vreodata.Acum,ca am mai mult timp am cautat reteta si am sa incerc sa o prepar si eu.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...