Prajitura simpla cu fructe

Retete desert Retete cu fructe Retete cu ou Retete ieftine Retete lact-ovo-vegetariene Retete simple

Reteta Prajitura simpla cu fructe

Simpla si pufoasa. E prajitura verii! Incercati-o in fiecare saptamana pe masura ce apar fructele de sezon. Eu o prefer cu fructe mai acrisoare (visine, coacaze rosie, afine).

Ingrediente

4 oua medii
200 gr zahar
120 ml ulei
180 ml lapte
240 gr faina alba
1 priza sare
3/4 plic praf de copt
350 gr fructe la alegere (coacaze, zmeura, visine, afine, mure, caise, prune; cantarite dupa curatare si sortare)
1 lingurita cu varf amidon (optional)

  1. Daca e cazul fructele se curata de samburi (visine, caise). Restul doar se spala si apoi se pun intr-o sita. Gustati fructele si daca sunt acrisoare adaugati zahar (la visine sau coacaze de exemplu, pun 2 linguri de zahar; la caise sau prune nu pun deloc). Se lasa fructele la scurs pana aveti nevoie de ele.
  2. Se separa ouale. Cerneti faina cu praful de copt si sarea.
  3. Se freaca galbenusurile cu 100 gr de zahar, cu mixerul, pana se obtine o crema galben-pal pufoasa si in care se simte doar putin zaharul (cca 3 minute).
  4. In timp ce mixati adaugati uleiul in fir subtire. Adaugati apoi laptele, la inceput in fir subtire, dar cand se subtiaza compozitia il puteti adauga pe tot.
  5. Adaugati faina in 3-4 transe, amestecand cu telul doar pana se vad doar urme de faina. Cand ati terminat de pus toata faina lasati aceste amestec deoparte.
  6. Bateti albusurile spuma pana ce spuma e alba si pufoasa. Incepeti sa adaugati zaharul ramas, cate o lingurita pe rand si continuati sa mixati. Cand ati terminat zaharul ar trebui sa aveti o spuma lucioasa, densa, care sta pe tel. Daca nu sta, mai mixati
  7. Adaugati spuma in aluat, in 3 transe, amestecand usor cu telul.
  8. Turnati compozitia intr-o tava (20 x 32 cm) tapetata cu hartie de copt. Nivelati cu dosul unei linguri, insistand mai ales in centru, ca sa nu fie acolo prea mult aluat si sa faca cocoasa prajitura.
  9. Peste fructele zemoase (visine, coacaze, zmeura de exemplu), adaugati amidon si amestecati usor. Caisele sau prunele nu au nevoie de amidon.
  10. Se aseaza fructele pe aluat (visinele una langa alta; fructele mici precum coacazea se presara in strat uniform; jumatatile de caise sau prune se aseaza la o distanta de 1 cm una de alta).
  11. Se coace prajitura la 180C (sau 160C cu ventilator), timp de 45-50 minute.

Aluatul

Aluatul

Aluatul in tava

Aluatul in tava

Presaram fructele (coacaze rosie si mure) deasupra

Presaram fructele (coacaze rosie si mure) deasupra

Prajitura coapta

Prajitura coapta

Comentarii (36)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 6 ani - 13 Iulie 2017 10:51  

din toate materialele inoxul coace cel mai incet. metalul negru coace mai repede, fiindca atrage si mentine mai bine caldura. sticla se incalzeste incet, dar apoi tine bine caldura si rumeneste mai tare fundul prajiturilor.

de aceea iti recomand sa mergi data viitoare pe 180C (fara ventilator) cu caldura doar de jos sau sus-jos. si o verifici cu scobitoarea dupa timpul dat.

de asemenea piersicile sunt foarte suculente daca sunt coapte, e posibil daca au fost multe sa fi lasat suc, sa se fi adunat pe fund si sa fi inmuiat aluatul. de aceea data viitoare ori pui mai putine felii, sa ai spatiu intre ele. nu mai cantaresti, pui dupa ochi.
sau le tai in doua si le pui cu taietura in sus pe aluat.
 

Cristina  acum 6 ani - 13 Iulie 2017 10:54  

Multumesc mult, Ioana! :)
 

Ioana  acum 6 ani - 13 Iulie 2017 11:01  

cu mare drag, trebuie sa iasa bine. tine-ma la curent cu tura urmatoare!

a, si eu folosesc praf de copt desfacut. n-am avut probleme pana acum. decat daca al tau a fost extrem de vechi, deschis de mult timp. si sa ai grija sa bati bine albusurile!
 

sandra  acum 6 ani - 17 Septembrie 2017 09:12  

Draga Ioana,
Multumesc din suflet ! eu ador genul asta de prajitura si nu stiu cum de nu am remarcat-o mai repede pe siteul tau ! cert e ca incercasem inainte diverste retete pt pandispan si ba iesea prea uscat, ba simteam ca are un gust oribil de ou sau pur si simplu nu era bun ....Asta e in schimb perfecta ! Multumesc mult ! :)
 

Ioana  acum 6 ani - 18 Septembrie 2017 09:56  

Sandra ma bucur foarte tare!
 

Ioanademi  acum 6 ani - 13 Martie 2018 14:05  

Foarte buna.felicitari!
 

Bianca  acum 5 ani - 29 Iulie 2018 09:43  

Am facut prajitura e delicioasa si frageda! Mama mea a apreciat o foarte mult! Numai ca eu nu am pus amidon si am pus fructe de sezon (piersica, pere, am pus si banane). S au lasat fructele la fund, dar chiar si asa a iesit extra! Multumesc
 

cris  acum 4 ani - 1 Februarie 2020 11:54  

imi puteti spune,va rog,dimensiunile tavii?
 

Ioana  acum 4 ani - 4 Februarie 2020 10:59  

e trecuta in reteta dimensiunea.
 

Simona  acum 3 ani - 20 Mai 2020 14:16  

Am inlocuit laptele cu lapte de cocos. A iesit chiar mai buna, nefiind deloc uscata. O idee pentru cei care nu le este permis sa manance lactate. Multumesc.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...