Rillette de somon

Retete aperitive Retete din Franta Retete cu peste si fructe de mare Retete de Craciun Retete simple

Reteta Rillette de somon

Rilette de somon este un pate de somon (crud si afumat). Este un aperitiv usor de preparat, se poate face cu cateva zile in avans si este delicios. De aceea l-am inclus anul acesta pe lista mea cu propunerile pentru Sarbatori. Este bun servit pe paine prajita, cu capere sau castraveciori in saramura si o salata de verdeturi.

Ingrediente

250 gr file somon crud (fara piele)
125 gr somon afumat
50 gr unt (la temperatura camerei)
2 linguri smantana acra (fermentata; sau creme fraiche)
1 lingura ulei de masline neutru
2 linguri ceapa verde mica tocata (chives; sau putin marar)
5 fire patrunjel tocate 
1 lingurita hrean (din borcan)
1/2 lamaie
sare, piper, chili

Pentru somon

300 ml lapte
1 foaie dafin
1 lingura Pernod (sau 1 steluta anason)
cateva fire ceapa verde (sau 1/2 ceapa foarte mica)
sare

  1. Se pune la fiert laptele cu restul ingredientelor pentru somon. Se pune fileul de somon presarat cu putina sare in lapte, se acopera cu hartie de copt (sa vina in contact cu pestele) si apoi cu capac. Se stinge focul si se lasa 15 minute. Dupa acest timp se strapunge somonul in partea cea mai groasa cu varful unui cutit si se verifica sa fie roz pal pana in centru (semn ca e facut). Daca nu e facut il mai lasati in lapte, altfel ridicati capacul si hartia de copt si lasati sa se racoreasca somonul in lapte.
  2. Tocati marunt somonul afumat.
  3. Cand il puteti manevra cu mana, il scoateti din lapte si il faramitati intr-un bol pe care-l dati la frigider 30 minute (sau 10 minute la congelator, daca va grabiti). Ideea e ca somonul sa fie racit complet, fiindca vine pus peste unt si smantana si nu dorim sa le topeasca.
  4. Intr-un bol frecati untul cu uleiul pana devine ca o crema. Adaugati smantana si omogenizati.
  5. Adaugati peste crema de unt cele doua tipuri de somon si omogenizati cu o furculita. Adaugati si verdeturile tocate.
  6. Urmeaza condimentarea: adaugati sucul (3 linguri) si coaja rasa de la lamaie, piper negru si chili dupa gust,  hreanul. Amestecati bine si gustati. Adaugati daca mai simtit nevoia suc de lamaie, hrean sau condimente. Adaugati sare daca e necesar.
  7. Puneti pasta intr-un borcan si pastrati la frigider pana aveti nevoie de ea. Se va servi la temperatura camerei, pentru a redeveni tartinabila. Rezista 2-3 zile la frigider.

 

Somon afumat taiat marunt

Somon afumat taiat marunt

Untul si smantana

Untul si smantana

Adaugam cele doua tipuri de somon

Adaugam cele doua tipuri de somon

Condimentam pateul de somon

Condimentam pateul de somon

Comentarii (6)

 

Diana  acum 10 ani - 20 Decembrie 2013 12:41  

Arata minunat si pare delicios. =P~ Cam pentru cate tartine (taiate dintr-o bagheta) ajunge cantitatea indicata in reteta? As vrea sa le includ printre aperitivele de revelion.
 

Ioana  acum 10 ani - 20 Decembrie 2013 12:54  

mi-au iesit 2 borcane de 150 ml fiecare. deci ies multe tartine din aceste cantitati.
 

Corina  acum 10 ani - 27 Decembrie 2013 07:08  

Este minunata reteta, isa cred ca ar merge mai bine cu brinza philadelphia in loc de unt frecat cu ulei pt. ca untul se intareste la rece. Cantitatea este prea mare pentru a fi consumata la o singura masa. Eu am incercat-o si am fost incantata!
 

Mari Ana  acum 10 ani - 20 Ianuarie 2014 18:09  

Excelent aperitiv. Si ce mi-a placut mirosul laptelui cu condimente... ;)
 

Ioana  acum 10 ani - 20 Ianuarie 2014 18:12  

asa-i? trebuie folosita ideea laptelui aromat si in alte preparate ;)
 

Muresan Doina   acum 9 ani - 14 Decembrie 2014 23:11  

Super bun
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...