Risotto cu dovlecei

Retete garnituri Retete din Italia Retete cu legume Retete cu orez Retete de post

Reteta Risotto cu dovlecei

Risotto cremos, o alta modalitate de a folosi dovleceii.

Ingrediente

2 dovlecei (cca 500 gr)
1 ceapa mare
300 gr orez pentru risotto (arborio)
100 ml vin alb sec
1 foaie de dafin
1.5 l supa de pui (sau de legume pentru varianta de post)
1 priza de turmenic (sau cateva firicele de sofran)
2 linguri parmezan razuit
4 linguri ulei
sare, piper

Portii: 4

  1. Supa o tineti pe foc mic pentru a o avea la indemana fierbinte. Se dizolva in supa turmenicul sau sofranul.
  2. Se taie dovleceii cubulete. Se incing 2 linguri de ulei si se calesc cubuletele timp de 10 minute. Se scot cam 1/3 (ochiometric) din cubulete, iar restul se lasa in tigaie. Se adauga peste cubuletele din tigaie ceapa tocata si se mai calesc 5 minute, pana ceapa e si ea moale. Se scoate continutul tigaii intr-un robotel si se mixeaza pana dovleceii devin pasta fina.
  3. In tigaie se incinge restul de 2 linguri de ulei. Se adauga orezul si se lasa 5 minute la prajit la foc mare, amestecand din cand in cand.
  4. Se toarna vinul si dupa ce s-a evaporat se adauga sare (1 lingurita) si cateva prize de piper. Apoi am adaugat pasta de dovlecei, foaia de dafin si am turnat primele doua polonice de supa fierbinte si am dat focul la mediu spre mic, doar cat sa bolboroseasca usor orezul.
  5. Continuati sa puneti supa, doar cate un polonic o data. Urmatorul polonic il puneti doar cand anteriorul polonic de supa a fost complet absorbit de orez. Amestecati constant in orez, asta e o conditie sa devina cremos! Operatia va dura cam 20-25 minute, pana terminati toata supa. La sfarsit orezul va fi fiert si cremos.
  6. Verificati risotto de sare, sigur va trebui sa mai adaugati. Adaugati parmezanul si cuburile de dovlecei si amestecati usor, pana parmezanul e topit. Stingeti focul, puneti capacul pe oala si lasati 5 minute sa stea.

Adaugam pasta de dovlecei peste orezul prajit

Adaugam pasta de dovlecei peste orezul prajit

Adaugam supa, cate un polonic o data

Adaugam supa, cate un polonic o data

Adaugam parmezanul

Adaugam parmezanul

Comentarii (15)

 

Ultimele comentarii

Alexandra  acum 10 ani - 5 Noiembrie 2013 18:10  

Buna Ioana,

Am inteles ca orezul pentru risotto nu se spala, dar eu am dubii in privinta asta. Tu cum procedezi?

Mersi :)
 

Ioana  acum 10 ani - 5 Noiembrie 2013 18:13  

nu se spala, ca sa ramana amidonul pe el. cremozitatea specifica unui risotto este dat de amidonul care ingroasa supa. daca il speli, reduci cremozitatea.
 

Roxana  acum 10 ani - 9 Aprilie 2014 14:31  

E a doua oara cand execut reteta asta :) eu pun extra parmezam :D yammy! dovlecelul e ieftin si extrem de versatil, din cate vad :)
 

Baldean Andreea  acum 9 ani - 21 Octombrie 2014 18:25  

Buna. De unde luati parmezan? Eu nu am gasit doar branza italieneasca pentru paste, razalita.
 

Ioana  acum 9 ani - 22 Octombrie 2014 09:31  

gasesti si la supermarket parmezan (la Kaufland, Cora, Carrefour), sunt triunghiuri invelite in folie de plastic. Scrie parmigiano reggiano pe ambalaj.
sau se gaseste la magazinele cu produse italienesti. eu de acolo iau, fiindca iti taie cat doresti si au pe diferite grade de maturare (12, 24 luni).
 

Dana  acum 9 ani - 22 Noiembrie 2014 21:45  

Draga Ioana,

am facut asta seara reteta aceasta, a iesit foarte bine - urmaresc de mult site-ul tau, si te felicit. Sunt o fana de vreo 4 ani cred, si desi nu am mult timp sa fac multe retete, ce am facut a iesit foarte bine.
Deci asta este un multumesc pentru toate lucrurile care le imparti cu drag, cu noi cele mai incepatoare (sau nu).

Dana
 

Ioana  acum 9 ani - 24 Noiembrie 2014 14:02  

cu drag, Dana
 

Lori  acum 8 ani - 28 Februarie 2016 13:26  

Azi l-am incercat si eu. Delicios!
 

Lori  acum 7 ani - 12 Noiembrie 2016 16:55  

Delicios, l-am facut de mai multe ori si sunt foarte multumita de rezultat.
 

Adriana  acum 3 ani - 5 August 2020 13:48  

Incercat ieri pentu prima data - foarte bun! Pana si sotul a apreciat :D
Sigur voi reface reteta cu alte ocazii!
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...