Retete Culinare : e-Retete

 

Roti (paine indiana)

Categorii: Retete aluaturi, Bucataria indiana, Retete de post, Retete ieftine

 
Roti (paine indiana). Imagini pas cu pas pentru roti (paine indiana)

Roti este una din multiplele tipuri de paine care se prepara in nordul Indiei, e o paine plata, asemanatoare cu lipia. O alta paine cunoscuta din India este Naan, dar aceasta se face cu drojdie si este mai pufoasa. Roti se prepara foarte repede si secretul prepararii este sa nu lasati aluatul sa stea deoarece isi schimba culoarea si gustul.

Cel mai bine este sa fie consumata calduta, imediat dupa preparare, dar puteti sa o pastrati in pungi pentru a nu se intari.

Ingrediente pentru Roti (paine indiana)

200 gr faina
inca putina faina pentru lucrat aluatul
100 ml apa
2 lingurite ulei
1/2 lingurita sare

Portii: 4 roti

Roti (paine indiana) - Preparare

  1. Faina se amesteca cu sarea intr-un vas, apoi turnati apa calduta si cu varful degetelor amestecati pana se leaga aluatul.
  2. Framantati usor si daca aluatul se lipeste de degete adaugati incet putina faina pana obtineti un aluat elastic care se desprinde de pe degete (asta din cauza ca faina difera de la o marca la alta, de la o tara la alta si necesarul de lichid e usor diferit)
  3. Adaugati uleiul si framantati inca 5-7 minute aluatul.
  4. Impartiti aluatul in 4 si cu mainile date cu faina formati bile. Treceti bilele prin faina. Presarati putina faina pe masa de lucru.
  5. Din fiecare bila intindeti o foaie rotunda, subtirica ca si clatitele. Nu le intindeti mai tare fiindca la copt se vor gauri.
    * Daca sunteti expert in intins aluat nu cititi urmatoarele instructiuni Cum fac eu sa-mi iasa foaia rotunda: pun bila data prin faina pe masa de lucru, o acopar cu folie de plastic si apoi pun deasupra o tava grea cu fund plat si apas bine sa se intinda foaia. Ridic tava si folia, apoi trec iar discul obtinut prin faina si continuu intinsul cu sucitorul pana obtin grosimea dorita.
  6. Intr-o tava incinsa fff tare (fara ulei! cel mai bine e daca aveti tava din fonta cu fund gros, sau chiar o plita de copt, dar merge si cu tigaie teflonata, eu din aceasta am folosit fara probleme) puneti foaia de aluat. Focul sub tigaie sa fie aproape la maxim.
    - veti vedea cum suprafata se usuca rapid si apoi apar mici bule pe toata foaia. Numarati pana la 5 dupa ce au aparut bulele si intorceti foia.
    - lasati 10 secunde pe cealata parte. Veti observa ca bulele se fac putin mai mari.
    - intorceti inca o data foaia si veti vedea ca aceasta se umple cu aer, se umfla foarte tare. O lasati alte 10 secunde si e gata.
  7. Repetati cu celelalte 3 foi. Foile coapte se pastreaza la cald. Se servesc de preferinta caldute langa orice mancare.

 
Click pe imagini pentru a mari

Aluatul
Aluatul
Impartim aluatul in 4 si formam bile
Impartim aluatul in 4 si formam bile
Acoperim bila cu folie alimentara sau cu o punga
Acoperim bila cu folie alimentara sau cu o punga
Punem o greutate deasupra si apasam
Punem o greutate deasupra si apasam
Ridicam greutatea si folia si mai intindem putin aluatul
Ridicam greutatea si folia si mai intindem putin aluatul
Foaie cu diametru cat palma
Foaie cu diametru cat palma
Foaie subtire
Foaie subtire
Faza 1 la copt: se usuca deasupra
Faza 1 la copt: se usuca deasupra
Faza 2: apar mici bule
Faza 2: apar mici bule
Faza 3: intorcem foia si bulele se fac mai mari
Faza 3: intorcem foia si bulele se fac mai mari
Faza 4: intoarcem a 3-a oara foaia si aceasta se umfla
Faza 4: intoarcem a 3-a oara foaia si aceasta se umfla
Roti
Roti

 

5 33

 

 

Retete similare 

Paine indiana cu cartofi Paine indiana stratificata
Paine indiana cu cartofi Paine indiana stratificata
Paine Naan
Paine Naan  

Conecteaza-te cu contul tau de Facebook folosind link-ul din dreapta sus si fii prima persoana care incarca o fotografie cu "Roti (paine indiana)" »

 

Comentarii

mihaela  acum 5 ani 12 Noiembrie 2008 17:18  

Re: Roti (paine indiana)

ce simpatica esti la faza cu" tava grea cu fundul plat"ai o multime de trucuri...am sa fac si eu sa vad daca-mi iese
 

Ioana  acum 5 ani 12 Noiembrie 2008 17:33  

Re: Roti (paine indiana)

daca nu am talent la intins aluat, macar trucuri sa gasesc. ideea mi-a venit de la presa mexicana cu care se fac foile de tortilla (vezi aici cum arata: [link])

pui in ea bila de aluat si presezi si iese o foaie subtire si perfect rotunda. prima data am vrut sa-mi construiesc eu presa fiindca nu se gaseste in RO, dar pana reusesc asta am improvizat putin si a functionat

si stii ce avantaj mai are trucul asta, iese foaia la fel de groasa pe toata suprafata. daca fac doar cu sucitorul marginile imi ies mai groase inevitabil, asa se preseaza egal
 

Druantia  acum 5 ani 5 August 2009 13:41  

Re: Roti (paine indiana)

am facut si eu dar nu mi-au iesit bune.sunt uscate
 

Ioana  acum 5 ani 5 August 2009 14:11  

Re: Roti (paine indiana)

imediat ce le-ai terminat erau uscate? atunci le-ai prajit prea mult. ies cam ca si lipiile, se pot rula usor. daca s-au intarit dupa ce le-ai terminat e din cauza ca nu le-ai acoperit dupa ce au fost gata. daca le pastrezi afara se intaresc, trebuie pune in punga
 

Druantia  acum 5 ani 5 August 2009 15:11  

Re: Roti (paine indiana)

le-am pus in punga...le-am bagat si la cuptor in folie de aluminiu si tot degeaba. nu s-au umfat ca in penultima poza...
 

Ioana  acum 5 ani 5 August 2009 15:53  

Re: Roti (paine indiana)

umflarea depinde in primul rand de cat de subtire ai intins roti (vezi randul 3, poza din mijloc, trebuie sa vezi tigaia prin foaie) si de plita/tigaia incinsa. si ar mai fi calitatea fainii daca stau sa ma gandesc bine. ce faina ai pus?
 

Druantia  acum 5 ani 5 August 2009 18:24  

Re: Roti (paine indiana)

le-am intins foarte subtiri...chiar m-am gandit ca din cauza ca le-am facut "prea subtiri" s-au uscat...nu ma pricep la "tipuri" de faina...am luat de la supermarket una (n-am luat-o pe cea mai ieftina ca m-am gandit ca nu e de calitate ) - "000", ca mama spunea ca aia e buna
 

Druantia  acum 5 ani 5 August 2009 18:24  

Re: Roti (paine indiana)

am uitat sa spun ca planuisem sa mancam roti cu Bouyourdi. aceasta mi-a iesit absolut delicioasa si a compensat faptul ca roti au fost un esec (am si dublat cantitatile sa imi iasa mai multe )
 

Iulia  acum 5 ani 26 Septembrie 2009 21:42  

Re: Roti (paine indiana)

le-am incercat si eu. sunt extraordinare!
o bucurie orientala. intr-adevar, e important ca tigaia/plita sa fie bine incinsa, si foaia sa fie intinsa bine bine. primul rand s-au intarit, insa, daca sunt acoperite imediat dupa ce sunt luate de pe foc (cu un servet curat) se inmoaie si sunt irezistibile.

merg in sute de combinatii.

multumesc pentru postare.
 

Monica Mihaly  acum 4 ani 29 Ianuarie 2010 20:59  

Re: Roti (paine indiana)

am incercat si eu dar ap plita vitro si tigaia de teflon a inceput sa miroasa ciudatsi au luat si ele miros ce ar trebui sa fac?
 

Monica Mihaly  acum 4 ani 30 Ianuarie 2010 12:07  

Re: Roti (paine indiana)

am vazut tigaia ta in poza si am schimbat o cu cea in care am incercat sa fac initial , nu a mai mirositdar cred ca din cauza ca vitro tot cupleaza si decupleaza la o anumita temperatura nu am cum sa le fac , le am intins foarte subtiri exact cum ai zis dar nu s au umflat, le am lasat mai mult timp cred ca in final s au facut cumva dar unele sunt tari si chiar acoperite cu prosopul tot nu s au inmuiat, si cele care nu erau tari s au intarit, ai vreo solutie pt mine?
 

Ioana  acum 4 ani 30 Ianuarie 2010 14:15  

Re: Roti (paine indiana)

monika, tigaia trebuie sa fie foarte tare incinsa ca sa se umfle painicile. probabil de aceea nu s-au umflat si a trebuit sa le lasi mai mult pe foc.
 

Monica Mihaly  acum 4 ani 1 Februarie 2010 15:34  

Re: Roti (paine indiana)

am mai incercat sa fac inca o data din pacate nu se i cinge constant cred ca nu o sa reusesc sa le fac pe vitro, multumesc oricum pentru sfat ioana
 

monica  acum 4 ani 14 Februarie 2010 20:32  

Re: Roti (paine indiana)

eu am vazut gatindu-se aceasta piine chiar intr-o casa de indieni... si am o completare la aceasta reteta. Cea care a facut piinile acestea sub ochii mei , cind piinea erra gata o punea intr-o oala cu capa dar cind o punea acolo ungea piinea cu unt, pentru a nu fii uscate. E chiar foarte buna.
incercati si veti vedea...
spor
 

bibi  acum 4 ani 31 Martie 2010 10:58  

Re: Roti (paine indiana)

foarte buna! insa anul trecut am fost in India si nu aveau gustul asta parca mai bune sunt astea facute de romani alea erau uscate si aveau un miros de ierburi oricum, super reteta!
 

Ioana  acum 4 ani 31 Martie 2010 11:40  

Re: Roti (paine indiana)

bibi, sunt multe feluri de roti, difera intre ele, asa cum ai observat, prin aromele pe care le pun in aluat. eu am facut varianta simpla ca sa se potriveasca la orice mancare.
 

Simmo  acum 4 ani 30 Aprilie 2010 23:43  

Re: Roti (paine indiana)

exact la fel prepar si eu roti!!! imi place la nebunie si ori de cate ori gatesc mancare indiana (cel putin odata pe saptamana!!), prepar repede si cateva roti! parerea mea e ca nici un preparat indian care necesita paine, isi pierde gustul daca nu are roti langa el . Ador bucataria indiana si, cu toate ca stiu sa fac roti, am citit cuvant cu cuvant aceasta reteta ca sa vad daca mai sunt si altii ca mine .
deja salivez!!! deci se stie, maine e ziua bucatariei indiene
 

violeta  acum 4 ani 20 Iunie 2010 20:00  

Re: Roti (paine indiana)

buna Ioana. in primul rand vreau sa iti multumesc pentru reteta. acum 10 minute am facut roti, nu am poze, pt ca atunci cand fac ceva pt prima oara tin rezultatul in casa. nu a iesit ca la carte, nu s-a umflat ca la tine, dar stiu ce am de facut data viitoare (sa intind foaia si mai subtire). le-am pus sub servet si nu s-au uscat. acum ne delectam cu painea, foarte buna si sunt foarte incantata ca mi-a iesit cum trebuie. esti o scumpa .
iubesc bucataresele de pe net. am luat in decursul timpului de ici, de colo, niste retete atat de simple si de bune...
inchei mesajul pt aceasta reteta (caci te am sub lupa si cu altele) dorindu-ti o saptamana usoara si frumoasa. multumesc inca o data
 

Raluca  acum 3 ani 29 Noiembrie 2010 12:42  

Re: Roti (paine indiana)

Eu fac aproape zilnic, de cand fiul meu a fost depistat cu diferite alergii, printre care si la drojdie. A devenit si painea mea preferata. Cand o fac, si baietelul cel mare si cel mic, de 1 an si 4 luni, abia au rabdare pana o fac pe prima si le-o impart. Mi-a placut mult trucul cu tigaia, o sa-l incerc. Eu tind sa le fac patrate, mai putina bataie de cap. Dar le fac si rotunde, si ca sa ma asigur ca este la fel de groasa peste tot, trec cu palma deasupra. La inceput faceam si eu cu ulei, acum fac doar din apa, faina si putina sare. Si ce-mi place cand se umfla toata ca un balon!!!!! Sunt tare mandra de mine Ah, si le fac cu faina integrala speciala pt. chapati, care este la fel de fina ca cea alba, am noroc ca aici unde suntem momentan gasesc asa ceva, cand ne vom intoarce in Romania, nu stiu cum voi face... probabil voi cerne faina integrala.
 

corina  acum 3 ani 7 Ianuarie 2011 20:53  

Re: Roti (paine indiana)

eu nu am nici o tava, si le-am pus la cuptor pe folie de aluminiu jos pe baza :D:D:D si au iesitPP
Multumest pentru reteta!!!
 

Cristina Valentina Cosa  acum 3 ani 12 Ianuarie 2011 12:22  

Re: Roti (paine indiana)

tocmai am terminat de facut roti si mi-au iesit foarte bine. am preparat si chili con carne care merge perfect cu aceste roti
 

stela  acum 3 ani 19 Februarie 2011 10:11  

Re: Roti (paine indiana)

sant casatorita de 20 de ani cu pakistanez au aceleasi feluri de mancare ca si indieni cu exceptia carnii de porc care noi nu mancam pe considerente religioase.roti cel mai bine se face pe tava de copt vinete.rotunda si potrivit de groasa tava sau tabla cum ii mai zice.mie mi-a adus din pakistan tava dar ininte faceam pe o tabla care a stat in mai mult timp pe foc pt a nu se lipi roti pe ea si mie imi plac si se fac si cu carne si cu cartofi si cu vinete si cu gobi adica conopida sant multe retete sant simplu de facut dar iti trebuie condimente anume care din pacate nu se gasesc in romania la macelariile arabesti sant alte condimente nimic nu se aseamana cu cele indiene la noi se face cu rotatia santem 3,4 familii care ne trimit din tara si le impartim intre noi sau ne trimit din anglia ,belgia sau franta.
 

aka  acum 3 ani 21 August 2011 18:34  

Re: Roti (paine indiana)

am f[cut si eu dar s-au uscat.
 

maria  acum 3 ani 14 Octombrie 2011 21:53  

Re: Roti (paine indiana)

arata foarte bine si o sa incerc sa fac si eu
 

maya  acum 2 ani 12 Aprilie 2012 00:08  

naan

am mancat in india roti dar nu mi-a placut asa mult prefer naan este mult mai gustoasa langa retetele lor cu pui preferatele mele dar oricum merci pentru reteta
 

Ioana  acum 2 ani 12 Aprilie 2012 10:11  

Re: Roti (paine indiana)

maya, gasesti aici reteta pentru naan:[link]
 

Mari Schofer  acum 2 ani 21 Octombrie 2012 19:00  

sau se mai numesc chapati

A scris cineva mai sus ca a facut dar s-au uscat.Imediat ce sunt gata se ia o bucata de unt rece si se manjesc pe ambele parti.In felul acesta raman moi.
 

Anca Ib  acum un an 20 Noiembrie 2012 16:50  

Re: Roti (paine indiana)

Sunt extraordinare. Daca incercati intocmai asa cum spune reteta,vor iesi bune cu siguranta. Nu este neaparat nevoie sa folositi tigaie de fonta(eu personal nu am avut,dar fiindca era foarte bine incinsa, foile s-au umflat si rumenit exact ca in fotografii ) eu le-am pus intr-un castron acoperite cu un capac, pana s-au racit,apoi intr-o punga,iar astfel nu se usuca
 

Danaups  acum un an 7 Decembrie 2012 14:06  

Re: Roti (paine indiana)

Ce ma bucur ca am gasit o varianta simpla de facut lipie..ca la aluaturi sunt "lemn"
M-a convins faptul ca este fara drojdie.

eu am sa incerc si cu faina integrala, ce spui?...pt ca faina alba nu consum la paine...si am sa-i pun si condimente si ierburi..
miam...miam
 

Ioana  acum un an 7 Decembrie 2012 14:08  

Re: Roti (paine indiana)

se poate face si cu faina integrala (probabil mai multa apa va cere faina). in india se foloseste mult faina integrala la paine.
 

Danaups  acum un an 7 Decembrie 2012 14:16  

Re: Roti (paine indiana)

da, multumesc..voi incerca dupa sarbatori..sa-mi fac curaj la facut aluaturi
 

Cocu Nicoleta  acum un an 3 Ianuarie 2013 14:44  

Re: Roti (paine indiana)

Stiu sa fac doar piine romaneasca, doresc sa invat si sa gatesc preparate din bucataria indiana, imi place ca ei gatesc condimentat.
imi place foarte mult lipia...
ma bucur ca am gasit acest articol
 

Ioana  acum un an 3 Ianuarie 2013 14:56  

Re: Roti (paine indiana)

Nicoleta, aici gasesti retetele mele indiene: [link]
 

Antonella  acum un an 14 Ianuarie 2013 11:54  

Re: Roti (paine indiana)

Felicitari Ioana!...si multumim pt retetele cu care ne imbogatesti cultura nostra culinara... Imi place mult bucataria indiana si gatesc des.
Mult succes in continuare!
Praga te saluta!
 

Adriana  acum un an 4 Martie 2013 10:16  

Re: Roti (paine indiana)

uau arata super si pare destul de usor chiar si pt o incepatoare ca mine. e perfecta mai ales ca sunt la dieta si nu am voie decat lipii cu carne fara grasime si far ulei, uf tare greu.
 

Ioana  acum un an 4 Martie 2013 11:31  

Re: Roti (paine indiana)

apoi le poti incerca si pe acestea: [link] desi esti incepatoare, nu te lasa intimidata de procedeu, sunt distractive de preparat.
 

Crina L. Morari  acum un an 11 Martie 2013 13:21  

Re: Roti (paine indiana)

am facut si eu si vreau sa zic ca sunt f usor de facut, mai ales daca le framantati cat zice Ioana 5-7 min, iasa un aluat f usor de modelat...mie nu mi-au iesit chiar rotunde dar nu conteaza ca sunt f bune ...inainte cumparam de la magazinele orientale dar astea facute de casa sunt cu mult mai bune eu am folosit tigaia de teflon la foc aproape maxim si s-au umflat frumos acum ca stiu cat de usor de facut sunt voi face mai des
 

puiu  acum un an 24 Martie 2013 14:53  

Re: Roti (paine indiana)

nu e mai simplu sa cumperi lipie arabeasca si sa pui pe ea negrilita dupa ce ai uns-o cu ulei si apoi sa o bagi cateva minute in cuptor ?
 

Ioana  acum un an 25 Martie 2013 09:26  

Re: Roti (paine indiana)

ba da, numai ca gustul nu e acelasi. imi place si lipia cumparata, dar astea in casa sunt altfel.
 

Madi Mihalcea  acum un an 13 Septembrie 2013 15:31  

Re: Roti (paine indiana)

Mă īnvārt de cāteva ore pe site-ul tău și tot găsesc rețete pe care vreau să le īncerc. Și ține cont că eu urăsc să gătesc. Dar multe rețete sunt așa ușoare, că mă īmbie să le dau o șansă.

La rețeta asta am o īntrebare. La punctul 5, spui că din fiecare bilă se fac 4 foi. Asta īnseamnă că, īn total, ies 16 foi? Īntreb pt că la porții ai scris 4 roti. Merci mult.

Zi faină!
 

Ioana  acum un an 13 Septembrie 2013 18:22  

Re: Roti (paine indiana)

bine ai venit, madi!
din fiecare bila se intinde o foaie. vei avea 4 paini. formularea din reteta e nefericita, o sa rescriu.
 

hutanu  acum un an 22 Septembrie 2013 18:13  

Rpaine indianae: Roti (paine indiana)

am terminat de facut sunt foarte bune, inainte faceam din aluat cu drojdie dar sunt mai repede acestea, timpul ne preseaza eu am mai adaugat in aluat si putin seminte de chimen le da o aroma super
 

georges ana maria  acum 9 luni 20 Ianuarie 2014 22:50  

Re: Roti (paine indiana)

imi place mult
 

Mihai  acum 44 minute 26 Octombrie 2014 14:38  

Re: Roti (paine indiana)

Multumesc pentru reteta excelent explicata mi-a iesit , eu le-am copt pe tabla aceea pe care se coc vinete si alte legume cu cu focul dat aproape l maxim ,nu le-am uns cu unt(cum sugera cineva intr-un comentariu mai sus) la sfarsit am pulverizat putin ulei aromat de oregano pe fiecare le-am pus in punga si apoi intr-un servet cred ca vor ramane moi ,o sa mai incerc retete de la dvs .
 

 

Adauga comentariu

 
nu va fi facut public


zambet
zambet
zambet
pofta
trist
greata

 

 

 

 

 

 

 

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon

 

 

 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email:

 

 

Constructii si amenajari interioare Cluj www.casamicon.ro
Noi am amenajat bucataria e-Retete!
Click aici ca sa vezi rezultatul

 

 
Visit Ioana's profile on Pinterest.
 

 

 
 

 

 

Ultimele Retete RSS

Ultimele Comentarii RSS