Saleuri

Categorii: Retete aluaturi, Retete gustari (snack), Retete cu iaurt, Retete de Craciun, Retete de Pasti, Retete lact-ovo-vegetariene

 

Saleuri
Pinterest

Ceva bun de rontait.

Ingrediente
Saleuri

150 gr faina
75 gr mascarpone
150 gr iaurt grecesc (10% grasime)
150 gr unt rece
1/4 lingurita sare

Pentru decorat

1 ou
seminte (2 lingurite mac + 2 lingurite susan + 2 lingurite fulgi de ceapa + 2 lingurite fulgi de usturoi + 1/2 lingurita sare se macina scurt in masina de cafea)
sare mare
cascaval afumat

Preparare
Saleuri

  1. Se pune iaurtul la scurs cu o zi inainte (intr-un tifon asezat pe o sita, deasupra unui bol; asezati o farfurioara cu o greutate deasupra). A doua zi, cantariti 75 gr din iaurtul scurs.
  2. Se pune faina intr-un bol, iar deasupra lui se pune mascarpone, cele 75 gr iaurt scurs si untul rece taiat cuburi. Se amesteca cu mainile reci, doar pana faina leaga restul ingredientelor.
  3. Pe masa de lucru data cu faina se intinde un dreptunghi de 1/3 cm grosime. Presarati faina si pe sucitor daca simtiti ca se lipeste. Se impatura in 3. Se intoarce aluatul cu partea impaturita in jos, se mai intinde o data si se impatura iar in 3.
    * acesti pasi se fac foarte repede; sub nicio forma nu lasati aluatul sa se incalzeasca; va puteti opri oricand intervine ceva, dar lasati aluatul al frigider pana reluati lucrul
  4. Se da aluatul la congelator pentru 15 minute.
  5. Se repeta pasul 3 inca o data (cele doua intinderi cu impaturire), apoi se pune iar la congelator 15 minute.
    *la fiecare intindere, daca aluatul se lipeste inseamna ca nu e suficient de rece si mai trebuie sa stea la rece; daca crapa inseamna ca e prea rece si atunci trebuie lasat cateva minute la temp. camerei si apoi continuati cu intinderea
  6. Se repeta inca o intindere cu impaturire in 3. Se intinde aluatul in foaie de 1/2 cm. Se taie aluatul bastonase, cercuri sau ce alte forme doriti, tinand insa cont ca aluatul creste destul de mult la copt.
  7. Se ung saleurile cu ou batut cu putina apa (sau cu lapte). Se presara cu sare, amestec de seminte sau cascaval afumat razuit.
  8. Se coc saleurile la 200C pentru 15 minute si inca 5 minute la 170C.
    * saleurile care nu intra in tava de copt dintr-o tura, se pastreaza la frigider pana in momentul coacerii
 
Saleuri - Ingredientele pentru aluat

1. Ingredientele pentru aluat

Saleuri - Aluatul

2. Aluatul

Saleuri - Prima intindere

3. Prima intindere

Saleuri - Impaturim in trei

4. Impaturim in trei

Saleuri - Aluatul final

5. Aluatul final

Saleuri - Aluatul in sectiune

6. Aluatul in sectiune

Saleuri - Saleuri lungi in tava

7. Saleuri lungi in tava

Saleuri - Saleuri dreptunghiulare in tava

8. Saleuri dreptunghiulare in tava


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 9)  

 

Saratele

6 Mai 2011

Saratele

 

 

lira  acum 2 ani - 27 Noiembrie 2012 10:42  

Re: Saleuri

ioana draga mea, faci numai retete din alea criminale ... ce bine arata ca deja salivez
 

Simona-Adina Hotea  acum 2 ani - 27 Noiembrie 2012 13:44  

Re: Saleuri

Da, e clar : vin sarbatorile ! vesel Mascarpone in loc de obisnuita telemea, interesant !
 

Gheorghe Sanda  acum 2 ani - 28 Noiembrie 2012 07:14  

Re: Saleuri

trebuie neaparat iaurt grecesc??,cu iaurt normal,romanesc ,nu merge?
 

Ioana  acum 2 ani - 28 Noiembrie 2012 09:12  

Re: Saleuri

iaurtul grecesc este gras (10%), este ca o crema, iar dupa scurgere are consistenta unei creme de branza. un iaurt romanesc gras (Cedra de 7%) ar trebui scurs 2-3 zile ca sa ajunga la consistenta asta. gasesti iaurt grecesc Olympus la supermarket.
 

Cristina  acum 2 ani - 28 Noiembrie 2012 09:41  

Re: Saleuri

F.buna ideea cu fulgii de ceapa si usturoi., cred ca e o nebunie. sa vina sarbatorile!
 

Ioana  acum 2 ani - 28 Noiembrie 2012 09:53  

Re: Saleuri

la chiftele, da vesel dau un gust bun, fara problema respiratiei neplacute de dupa
 

Elena  acum 2 ani - 4 Decembrie 2012 23:13  

Re: Saleuri

Geniale saleurile, incercat in seara asta. Foarte foarte bune si usor de facut, la cat de -poate- complicata ar suna reteta. Pff si repede, unde sa mai pui. Multumim, Ioana!
 

Laura Aioani  acum 2 ani - 18 Ianuarie 2013 16:13  

Re: Saleuri

Buna Ioana. Cat timp se pot pastra si cum? Daca le coc azi, sunt bune si duminica? Multumesc
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus