Salsa de legume pentru iarna

Retete cu legume Retete de Muraturi si Conserve Retete de post Retete de Sosuri si Salsa

Reteta Salsa de legume pentru iarna

Salsa este ideala ca si dip pentru cartofii prajiti sau tortilla chips. Puteti folosi aceasta salsa ca si inlocuitor pentru ketchup-ul cumparat. Gustul este parfumat de la legumele si verdeturile folosite, insa nota aparte este data de aromele mai exotice: scortisoara, cuisoare si ienibahar. Sper sa va incante aroma lui asa cum m-a incanta si pe mine in ultimii 20 de ani, fiindca este o reteta de familie, draga noua.

Ingrediente

6 rosii mari
10 gogosari rosii
12 cepe medii
6 morcovi
4 catei mari de usturoi
4 radacini patrunjel cu tot cu frunze
3 radacini telina (mici) cu tot cu frunze
2-4 ardei iuti (dupa cum vreti sa iasa de picanta)
100 ml otet
3 linguri sare
4 linguri zahar
5-6 foi de dafin
3 cotoare marar uscat
2 fire cimbru uscat
1/2 lingurita ienibahar macinat
1/4 lingurita cuisoare macinate
1 varf bun lingurita scortisoara macinata
1/2 l bulion

  1. Se dau prin masina de tocat sau in robotel toate legumele.
  2. Se pun intr-o oala impreuna cu toate ingredientelor exceptand bulionul. Se fierbe la foc mediu 1 ora dupa ce incepe sa clocoteasca.
  3. Se ia de pe foc oala si se lasa la racit. Se scot din oala cimbrul, dafinul si mararul.
  4. Se da sosul rezultat prin masina de tocat rosii pentru bulion.
  5. Toata pulpa fina pe care o obtineti se pune iar in oala, se adauga bulionul si se fierbe cca 30-40 minute.
  6. Acum aveti doua variante:
    - fie adaugati 3 aspirine in salsa, puneti in borcane sau sticle mici (gen suc Teddy), le infiletati bine, apoi asezati totul sub o plapuma si lasati sa se raceasca acolo pana a doua zi (dunst uscat).
    - fie puneti salsa in sticle infiletate bine, le puneti intr-o oala cu apa si fierbeti pentru cca 15-20 minute (le dunstuiti) si apoi le asezati sub o plapuma si le lasati sa se raceasca pana a doua zi.
  7. Pastrati la loc racoros.

Comentarii (26)

 

Ultimele comentarii

teodora  acum 10 ani - 20 Septembrie 2013 10:29  

Daca nu pun otet,e vreo problema ?
 

Ioana  acum 10 ani - 20 Septembrie 2013 10:33  

daca nu vrei sa-l pui fiindca nu-ti place otetul, sa stii ca la final nu se simte deloc. nici eu nu agreez gustul de otet pronuntat, dar aici nici nu-l simti.
 

Jana  acum 9 ani - 28 Septembrie 2014 15:20  

Ioana, spune-mi te rog ce ai in vedere prin bulion? Multumesc anticipate.
 

Ioana  acum 9 ani - 28 Septembrie 2014 17:51  

acesta e bulionul: [link]
 

Sorin Costache  acum 8 ani - 21 Septembrie 2015 13:33  

Doamne fereste!!! Asta numai salsa nu este! Asta-i un ghiveci de legume la borcan! Cine vrea într-adevar SALSA sa dea cautare pe "salsa receipe" si o sa vedeti ce este salsa! Spor la.... Cautare!
 

Ioana  acum 8 ani - 21 Septembrie 2015 13:36  

salsa inseamna "sos". si chiar asta e, un sos de legume
 

Sorin Costache  acum 8 ani - 21 Septembrie 2015 14:30  

Eu nu vorbesc de cuvântul salsa=sos, ci de Ingredientele recomandate in reteta! Nu am mâncat salsa cu Scortisoara, niciodata si niciunde! Slava Domnului, am mâncat salsa cat alti nu au macat mustar (de exemplu)!!
 

Ioana  acum 8 ani - 21 Septembrie 2015 15:05  

ciudat, cam orice salsa fiarta (adica nu salsa proaspata) de rosii are scortisoara. chiar si in salsa italiana de rosii se pune scortisoara... la salsa pentru enchilada se pune de asemenea scortisoara. exista numeroase salsa cu acest ingredient...
 

Laura  acum 7 ani - 22 Septembrie 2016 11:29  

Am facut de 2 ori salsa de legume si a iesit foarte bun la gust dar prea lichid. Nu inteleg ce fac gresit: las sa stoarca prea tare legumele fierte in masina de rosii? Ti s-a intamplat?
 

Ioana  acum 7 ani - 22 Septembrie 2016 11:39  

salsa asta este mai lichida, nu e ca si ketchupul cumparat. dar daca totusi o vrei mai consistenta la pasul 5 poti sa o fierbi mai mult, sa scada pana iti place.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...