San Sebastian

Categorie: Vacante

 

San Sebastian
Pinterest

In aprilie am vizitat pentru prima data Spania. Am ales orasul San Sebastian. Si ce bine am ales! Cel mai bun loc ca sa gust Spania pentru prima oara. Am zburat de la Cluj la Zaragoza (3 ore) si apoi am inchiriat o masina pana in San Sebastian. Drumul pe autostrada a fost lejer, a durat 3 ore, incluzand si o scurta oprire in Pamplona (orasul cursei de tauri si alergatori).

San Sebastian este un oras cochet, pe malul golfului Biscaia. Are trei plaje lungi de o parte si de alta a centrului vechi (Parte Vieja). In dreapta cum stai cu fata la mare e plaja Zurriola, iar in dreapta Ondarreta si Concha (Kontxa). *Primul lucru pe care l-am invatat aici a fost ca TX in basca se citeste CH! Orasul este foarte elegant, cu arhitectura din perioada belle epoque (orasul vechi a aars), foarte verde si foarte curat.

Am inchiriat un apartament in centrul vechi, la doi pasi de piata alimentara (Bretxa). Pana la urma am fost la doi pasi de orice ne-am fi dorit. In capatul strazii era faleza. La 5 minute erau cele mai bune baruri Pintxos.

Si asa am ajuns la ce ma interesa mai mult. Deci pintxos... Sunt un fel de tapas. Sunt portii miniaturale de mancare servite cu sau pe o felie de bagheta. San Sebastian e foarte aproape de Franta, asa ca au impumutat bagheta de la ei.
Acest stil de a manca mi s-a potrivit atat de bine! Fiecare bar are specialitatea lui, iar traditia este sa mergi din bar in bar luand in fiecare cate 1-2 portii de pintxo si o bautura. Astfel am avut ocazia sa gust in doar cateva zile zeci de feluri de mancare fara sa ma simt o singura clipa plina. Pozele pe care le-am atasat sunt graitoare. Dar nici chiar pozele pe care le-am vazut pe net inainte, nu m-au putut pregati pentru ce am gasit In San Sebastian. Acea atmosfera efervescenta care se creeaza cand multa lumea se aduna in jurul unei mese cu mancare si bautura buna.

Tejghelele sunt de obicei pline cu pintxo-uri reci. Sunt bune, mai ales daca ti-e foarte foame si vrei ceva rapid. De obicei barmanul le incalzeste daca e cazul.
Insa adevarata mancare buna e cea facuta pe loc, pintxos calde. Se comanda de pe tablele din spatele barmanilor. Costa intre 2 si 5 euro bucata.

In baruri sunt foarte putine mese. Se mananca la tejghea. E inghesuiala mare, asa ca nu a fost loc de politeturi. De obicei ne strecuram incet si sigur catre tejghea si cum ajungeam acolo nu mai miscam pana faceam comanda. Tot sistemul e bine pus la punct. Comenzile se preiau rapid si mancarea vine la fel de rapid. Servetelele sunt la indemana, sub tejghea, iar la final se arunca pe jos. Acesta a fost cel mai greu lucru din San Sebastian. Doua zile am umblat cu ele in buzunare! Se spune ca, cu cat sunt mai multe servetele pe jos, cu atata mancarea din acel loc e mai buna. Intr-un final m-am convins ca TREBUIE sa arunc si eu servetelele pe jos ca sa dau de stire celor de dupa mine ca acolo se manaca bine.

De fapt la Cuchara de San Telmo am dat cu toate servetelele de pamant. A fost barul preferat. Aici au doar pintxos calde, la comanda. Am ajuns cu 20 minute inainte de deschidere. Doi asiatici erau deja acolo. Ne-am asezat la rand si dupa 10 minute se facuse o coada mare, mare, de se opreau turistii sa ne fotografieze. Dar a meritat asteptarea, iar mancarea venea in ritm atat de rapid incat nimeni nu a suferit vreo cadere de glicemie vesel

Maximul a fost cand la Bar Nestor a trebuit sa mergem cu 1 ora aininte de deschidere sa ne inscriem pe o lista de asteptare pentru o bucata de tortilla. Acest bar face doar 2 tortilla pe zi (una la pranz si una seara). Daca ai noroc, prinzi una din cele 16 bucati de tortilla din fiecare tura. In acea zi, noi am fost mai mult decat norocosi. Am prins ultimele doua bucati! Dupa o ora ne-am intors si triumfatori ne-am primit portia in fata a zeci de persoane care se uitau cu invidie la noi. Le-a trecut cand si-au primit txuleta, care aici e la fel de fabuloasa ca si aceasta rara tortilla.

Un alt bar preferat a fost Casa Urola. Anghinarea cu sos de alune de padure a fost preferata mea. Dar si restul au venit destul de aproape.

Borda Berri, un al loc fain, cu cele mai fragede coaste.

Bar Sport, detinut de fratele gazdei noastre Maria, au cei mai buni calamari la gratar. Se topeau in gura, n-am mai mancat asa ceva.

La Gandarias am mancat solomillo, portii individuale de muschiulet de vita cu ardei verde si sare de mare. La Fuego Nero am mancat mini-hamburgeri de vita Kobe.

La Vina am mancat "cel mai bun cheesecake din lume", asa il numeau localnicii. A fost minunat, de fapt atata de minunat ca am mers acolo pentru desert in fiecare zi. Servit cu un pahar de Nectar Pedro Ximenez. Am primit reteta, abia astept sa vad daca-mi iese. Si alt desert extraordinar: budinca de paine de la Atari.

Gilda, este cel mai cunoscut pintxos. A fost creat in barul Casa Valles. Este de fapt o frigaruie pe care se pun masline, ardei iuti guindilla murati si un file de ansoa. Se mananca dintr-o singura muscatura. Mai greu, dar am reusit si eu acest lucru. Aperitivul este inspirat de Rita Hayworth cand a jucat in filmul Gilda. Scena in care Rita dansa a fost cenzurata in Spania, asa ca toti au mers in Franta sa o vada. Se pare ca scena este la fel de verde, sarata si picanta ca si acest aperitiv. Acu' trebuie sa vad si eu filmul. Cele mai bune gilda le-am mancat in Bar Sport si Bar Nestor.

Talos, este mancarea stradala care ne-a placut in mod special. Sunt de fapt lipii de malai facute pe loc in care se invart chorizo proaspeti fripti, bacon, branza sau ciocolata. In fiecare dimineata am mancat pe faleza talos cu chorizo si am baut un cortado (cafea, ca un macchiato). Desi eu nu beau cafeaua indulcita am comandat de fiecare data cortado con sacarina, fiindca suna atat de haios cum il pronuntau acolo... Asta a fost primul lucru pe care l-am auzit in Spania si am izbucnit in ras in fata saracului individ care-si comanda o cafea.

Am ametit doar amintindu-mi aceste mancaruri. Si nici nu am ajuns inca la: foie gras la gratar, ton confiat cu ceapa, merluciu sau bacalao fript, ardei verzi fripti cu un pahar de bere, jambonul iberic bellota.

In timpul zilei am baut bere (servita si la pahare mici potrivite portiilor mici de mancare), vino tinto (vin rosu), vino tinto de verano (vin rosu cu limonada si vermut). In loc de apa am baut Txakoli Getariako (Txakolia de Getaria). Pe bune, doar dupa cateva zile am realizat ca n-am prea baut apa. Este un vin alb, usor spumos, proaspat, cu aciditate ridicata, simplu dar perfect combinat cu mirosul de mare si soarele caldut din San Sebastian. Curgea asa usor pe gat, ca o limonada. Vinul se toarna prin niste dopuri speciale care il fac mai spumos. Se toarna de la jumatate de metru in pahare joase de apa. O adevarata revelatie acest vin. Numai ce scriu si papilele mele reactioneaza.

Seara am baut vermut si gin. Ce n-am baut in SS: calimocho (vin rosu cu cola). Singurul lucru care nu mi-a placut in SS: cidrul. Raman la varianta franceza.

Desi noi am reusit performanta sa nu mancam la un restaurant normal, cu mese, acestea exista. Se numesc jatetxe. De fapt San Sebastain detine 16 stele Michelin, are cateva din cele mai bun restaurante din lume, printre care Mugaritz si Arzak.

In prima zi am fost ajutati sa descoperim orasul de Lurdes, ghida noastra minunata. Am luat un tur de pintxos, de pe Viator.com A durat 3 ore, prin 6 baruri. Turul a fost rentabil calitate/pret, il recomand.

Shopping de mancare am facut la Mimo, un magazin pentru gurmanzi in hotelul Maria Cristina. Branzeturi am luat de la magazinul Elkano.

Pe langa mancat si plimbari pe plaja, am vizitat muzeul San Telmo si acvariul. Ne-am plimbat prin parcul Cristina-Enea. Am urcat pe muntele Urgull ca sa vedem panorama orasului. Am mirosit orasul in Prafumeri Benegas, o parfumerie veche cu parfumuri de colectie. Aici am descoperit ca San Sebastian are propriul parfum: Sirimiri, care inseamna ploaie razleata. Mirosit, placut, cumparat. Desi clima este ploioasa in timpul iernii si a primaverii, noi ne-am bucura de 20 de grade cu soare aproape tot timpul. Multi faceau baie in ocean, dar eu n-am indraznit, la 14 grade cat avea apa. Doar mi-am inmuiat gleznele. Si am mancat prima inghetata din acest an, de mango, de la Boulevard.

San Sebastian - Pluerotus la gratar cu rosii

1. Pluerotus la gratar cu rosii

San Sebastian - Cheesecake (Vina)

2. Cheesecake (Vina)

San Sebastian - Chorizo proaspat (Bar Sport)

3. Chorizo proaspat (Bar Sport)

San Sebastian - Foie a la plancha (Bar Sport)

4. Foie a la plancha (Bar Sport)

San Sebastian - Frigarui de porc si vita (Bar Sport)

5. Frigarui de porc si vita (Bar Sport)

San Sebastian - Txuleta (Txuleta)

6. Txuleta (Txuleta)

San Sebastian - Merluciu proaspat pane (Vina)

7. Merluciu proaspat pane (Vina)

San Sebastian - Pintxos

8. Pintxos

San Sebastian - Solomillo (Gandarias)

9. Solomillo (Gandarias)

San Sebastian - Pintxos

10. Pintxos

San Sebastian - Cheesecake  (Vina)

11. Cheesecake (Vina)

San Sebastian - Patatas bravas ( La Mejillonera)

12. Patatas bravas ( La Mejillonera)

San Sebastian - Calamari fripti ( La Mejillonera)

13. Calamari fripti ( La Mejillonera)

San Sebastian - Bar Sport

14. Bar Sport

San Sebastian - Modul de turnare a Txakoli

15. Modul de turnare a Txakoli

San Sebastian - Jumari (Txuleta)

16. Jumari (Txuleta)

San Sebastian - Ardei Piquillo confiati (Txuleta)

17. Ardei Piquillo confiati (Txuleta)

San Sebastian - Gin (Atari)

18. Gin (Atari)

San Sebastian - Pitxos

19. Pitxos

San Sebastian - Tortilla cu salata de rosii (Bar Nestor)

20. Tortilla cu salata de rosii (Bar Nestor)

San Sebastian - Pitxos

21. Pitxos

San Sebastian - Pitxos

22. Pitxos

San Sebastian - Budinca de paine (Atari)

23. Budinca de paine (Atari)

San Sebastian - Pitxos

24. Pitxos

San Sebastian - Vin Rioja (Atari)

25. Vin Rioja (Atari)

San Sebastian - Pitxos

26. Pitxos

San Sebastian - Pitxos

27. Pitxos

San Sebastian - Tartine cu feta

28. Tartine cu feta

San Sebastian - Ciuperci (Zeruko)

29. Ciuperci (Zeruko)

San Sebastian - Frigarui de caracatita

30. Frigarui de caracatita

San Sebastian - Pitxos (Zeruko)

31. Pitxos (Zeruko)

San Sebastian - Cortado (faleza)

32. Cortado (faleza)

San Sebastian - Caracatita marinata (Vina)

33. Caracatita marinata (Vina)

San Sebastian - Pui fript (cu rozmarin; Fuego Nero)

34. Pui fript (cu rozmarin; Fuego Nero)

San Sebastian - Tortilla (Bar Nestor)

35. Tortilla (Bar Nestor)

San Sebastian - Coaste cu sos de mere (Borda Berri)

36. Coaste cu sos de mere (Borda Berri)

San Sebastian - Inghetata de branza de capra (Atari)

37. Inghetata de branza de capra (Atari)

San Sebastian - Anghinare cu sos de alune de padure (Casa Urola)

38. Anghinare cu sos de alune de padure (Casa Urola)

San Sebastian - Meniul... greu de citit si inteles

39. Meniul... greu de citit si inteles

San Sebastian - Crochete cu sunca(Casa Urola)

40. Crochete cu sunca(Casa Urola)

San Sebastian - Scoica Saint Jacques in sos de usturoi Ajo Blanco (Casa Urola)

41. Scoica Saint Jacques in sos de usturoi Ajo Blanco (Casa Urola)

San Sebastian - Gilda (Bar Nestor)

42. Gilda (Bar Nestor)

San Sebastian - Calamari la gratar (Bar Sport)

43. Calamari la gratar (Bar Sport)

San Sebastian - Ciuperci cu piure de cartofi (Casa Urola)

44. Ciuperci cu piure de cartofi (Casa Urola)

San Sebastian - Sparanghel cu sos de portocale (Borda Berri)

45. Sparanghel cu sos de portocale (Borda Berri)

San Sebastian - Risotto cu branza Idiazabal afumata (Borda Berri)

46. Risotto cu branza Idiazabal afumata (Borda Berri)

San Sebastian - Caractita la gratar (Cuchara de San Telmo)

47. Caractita la gratar (Cuchara de San Telmo)

San Sebastian - Obraji de vita in vin rou (Cuchara de San Telmo)

48. Obraji de vita in vin rou (Cuchara de San Telmo)

San Sebastian - Bacalao  (Cuchara de San Telmo)

49. Bacalao (Cuchara de San Telmo)

San Sebastian - Purcelus de lapte copt 6 ore (Cuchara de San Telmo)

50. Purcelus de lapte copt 6 ore (Cuchara de San Telmo)

San Sebastian - Talos - preparare

51. Talos - preparare

San Sebastian - Talo cu chorizo fripti

52. Talo cu chorizo fripti

San Sebastian - Casa Valles

53. Casa Valles

San Sebastian - San Sebastian

54. San Sebastian

San Sebastian - Hamburger Kobe

55. Hamburger Kobe

San Sebastian - Jamon iberico

56. Jamon iberico

San Sebastian - San Sebastian

57. San Sebastian

San Sebastian - Parc Enea Cristina

58. Parc Enea Cristina

San Sebastian - San Sebastian

59. San Sebastian

San Sebastian - San Sebastian

60. San Sebastian

San Sebastian - San Sebastian

61. San Sebastian

San Sebastian - San Sebastian

62. San Sebastian

San Sebastian - San Sebastian

63. San Sebastian

San Sebastian - San Sebastian

64. San Sebastian

San Sebastian - San Sebastian

65. San Sebastian

San Sebastian - San Sebastian

66. San Sebastian

San Sebastian - Muzeul Balenciaga (Getaria)

67. Muzeul Balenciaga (Getaria)

San Sebastian - San Sebastian

68. San Sebastian

San Sebastian - San Sebastian

69. San Sebastian

San Sebastian - Vedere de pe muntele Urgull

70. Vedere de pe muntele Urgull

San Sebastian - San Sebastian

71. San Sebastian

San Sebastian - Servetele pe jos

72. Servetele pe jos

San Sebastian - Cea mai veche cladire din SS

73. Cea mai veche cladire din SS

San Sebastian - Eu, facand ce fac cel mai bine (dupa primul cuplu de asiatici)

74. Eu, facand ce fac cel mai bine (dupa primul cuplu de asiatici)


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 10)  

 

Casa de oaspeti din Cincsor

8 Septembrie 2016

Casa de oaspeti din Cincsor

 

 

Mirela  acum 5 zile - 4 Mai 2017 12:09  

Re: San Sebastian

imi e pofta Minunat! Ce de bunatati. Cantarul ce zice? vesel Par mancaruri usoare totusi. M-am uitat bine, dar nu te-am identificat in ultima fotografie.
 

Marina  acum 5 zile - 4 Mai 2017 12:10  

Re: San Sebastian

imi e pofta
 

Ioana  acum 5 zile - 4 Mai 2017 13:35  

Re: San Sebastian

cantarul e fericit. eu la fel, nimic in plus. ne-am plimbat mult pe jos.

sunt a doua la rand, aplecata, parca pregatita sa iau startul.
 

Mirela  acum 5 zile - 4 Mai 2017 13:41  

Re: San Sebastian

Aha. Eu ma uitam dupa o persoana care mananca vesel vesel
 

Ioana  acum 5 zile - 4 Mai 2017 13:46  

Re: San Sebastian

nu, la Cuchara mergi cu burta goala. dar la 10 minute dupa ce a fost facuta poza am mancat cele mai bune pintxos. Radu zice ca am lacrimat, dar eu nu-mi amintesc vesel
 

Simona Adina  acum 5 zile - 4 Mai 2017 16:57  

Re: San Sebastian

Oai! Ce poze! Ce pofta! Sa va fie de bine.
 

Olga  acum 4 zile - 4 Mai 2017 20:35  

Re: San Sebastian

Mi-am clatit ochii cu pozele alea, desi iti trebuie o doza de masochism sa privesti la toate bunatatile! Numai ce am mancat o portie de sparanghel, si nu mi-ar fi displacut niste sos de portocale ca in poza ta. Si anghinarea aia cu sos de alune mi-a mai atras atentia. Oare putem spera la ceva retete?
Oricum, sa-ti fie de bine vacanta!
 

olga  acum 4 zile - 5 Mai 2017 08:25  

Re: San Sebastian

Si uite cum raiul capata un nou nume vesel
 

Ioana  acum 4 zile - 5 Mai 2017 09:26  

Re: San Sebastian

multumesc! retete da, dar nu stiu daca anghinarea o pot face ca acolo. rar de tot gasesc anghinare buna la noi. o sa incerc cheesecakeul Vina duminica sa vad cum iese.

exact cuvantul rai l-am folosit si eu pentru SS. sa stii ca arhitectura seamana cu cea a Parisului vesel
 

Olga  acum 4 zile - 5 Mai 2017 09:48  

Re: San Sebastian

N-am cumparat niciodata anghinare. Faptul ca te referi la "anghinare buna" ma face sa fiu si mai precauta in caz ca m-as incumeta sa cumpar. As aprecia mult daca ai putea sa ne dai niste sfaturi despre cum se alege o anghinare buna! vesel
 

Ioana  acum 4 zile - 5 Mai 2017 10:14  

Re: San Sebastian

cred ca stau prea mult pe raft, de obicei sunt deshidratate, uscate. iar pretul e atat de mare la noi incat nu renteaza sa le cumperi asa. prefer sa cumpar pasta de anghinare.
tulpina si frunzele sa fie verzi (fara pete maro) si daca o strangi sa se simta compacta ca o varza. frunzele din afara se curata si doar interiorul e moale si bun.
 

Olga  acum 4 zile - 5 Mai 2017 10:21  

Re: San Sebastian

Multumesc mult! Aceeasi poveste ca si la sparanghel: e asa de scump ca sta pe raft pana se vestejeste. De curand am inceput sa gasesc la Lidl sparanghel la un pret mai mic decat la Mega, si pot sa zic ca am mancat mai des anul asta vesel.
 

Ioana  acum 4 zile - 5 Mai 2017 10:24  

Re: San Sebastian

exact aceeasi situatie. sparanghel verde se gaseste bun din cand in cand. sparanghel alb inca n-am gasit bun la noi, e atat de vechi incat e amar...
 

Olga  acum 4 zile - 5 Mai 2017 10:35  

Re: San Sebastian

Cu riscul sa duc discutia un pic in off-topic, intreb, totusi: de ce ai vrea sparanghel alb? Am inteles ca e crescut asa incat sa nu vada lumina soarelui. Crescatorii il acopera si creste in intuneric, de aici si culoarea alba. Din cauza asta, din punct de vedere nutritional este mult sub cel verde. Poate stii tu (alt)ceva despre el?
 

Ioana  acum 4 zile - 5 Mai 2017 11:06  

Re: San Sebastian

gustul e diferit. e dulceag, nu are acea nota ierboasa a sparanghelului verde. sparanghelul alb e cu atat mai carnos cu cat e mai gros. chiar si in Spania capetele au fost mai atoase, dar varfurile erau ca untul.
 

Olga  acum 4 zile - 5 Mai 2017 11:46  

Re: San Sebastian

Ok, ca si variatie, din cand in cand ar merge.
Multumesc vesel.
 

Mari Ana  acum 4 zile - 5 Mai 2017 15:55  

Re: San Sebastian

Ne-ai ametit cu gusturi si arome... razbat din fiecare cuvintel pe care l-ai aruncat in textul asta. vesel Cum stii tu, Ioana, sa le alegi si sa ni le impartasesti!
 

Dana S.  acum 3 zile - 5 Mai 2017 19:35  

Re: San Sebastian

Foarte frumoase pozele.
Pe mine m-au incintat cel mai mult cele cu peisajele si locurile din San Sebastian.
O vacanta incintatoare!

Multumesc ca ai luat timpul sa impartasesti cu noi asa amintiri placute.

O zi buna.


 

Maria  acum 3 zile - 5 Mai 2017 19:51  

Re: San Sebastian

Bine ai revenit! Asteptam retete
 

Nicole  acum 3 zile - 5 Mai 2017 20:44  

Re: San Sebastian

Ati avut o vacanta minunata Ioana ! Multumesc ca ai ales sa impartasesti cu noi atatea poze frumoase si informatii utile !
Am zambit cand am vazult titlul San Sebastian caci urmatorul episod din seria "Parts Unknown" a sefului Anthony Bourdain (va fi difuzat pe canalul CNN North America duminica seara la ora locala de aici 21:00 EST - 7 ore in urma orei din RO) are loc in San Sebastian. In avanpremiera care precede episodul, Anthony Bourdain spune ca nu mai vrea sa plece de acolo, atat e de frumos si mancarea buna. Abia astept sa vizionez acest episod acum ca am citit ce ai scris tu ! vesel
 

Ioana  ieri - 8 Mai 2017 10:29  

Re: San Sebastian

Dana, si imprejurimile sunt la fel de frumoase. Multa verdeata si plaje lungi, bune pentru surf.
 

Ioana  ieri - 8 Mai 2017 10:31  

Re: San Sebastian

Maria, am postat azi una, sper sa-ti placa. A doua e pe vine...
 

Ioana  ieri - 8 Mai 2017 10:32  

Re: San Sebastian

Nicole, o sa caut episodul. Abia astept sa-l vad.
 

Eli  ieri - 8 Mai 2017 14:08  

Re: San Sebastian

Buna Ioana,zi'mi te rog cam cat te'a costat aceasta vacanta.pe viitor mi'ar placea sa merg si eu in S.S. Ms
 

Ioana  ieri - 8 Mai 2017 14:21  

Re: San Sebastian

chiar nu stiu sa-ti spun, a fost cadoul de la sotul meu pentru aniversarea a 10 ani de casatorie.
dar pot sa-ti spun ca o masa de 2-3 pintxos cu bautura (vin, bere) costa undeva la 12-15-20 euro / 2 persoane. cafeaua 1-2 euro. paharul de vin 2 euro. inghetata mare 1.9 euro. talos costa 4-5 euro. cazare pe airbnb gasesti de la 35 euro in sus, rezervata din timp. avionul nu stiu sa-ti spun, dar am zburat cu Wizz-ul, gasesti pretul. iar masina a fost cam in plus de data asta, am iesit doar o data din SS. din Zaragoza se poate ajunge cu trenul in SS.
 

Nicole  acum 10 ore - 9 Mai 2017 08:57  

Re: San Sebastian

Ioana draga, pun aici link-ul direct de pe pagina CNN North America dedicata emisunii Parts Unkown - episodul San Sebastan de duminica trecuta. Sper sa-l poti accesa din Ro si sa nu primesti mesajul ca videourile nu sunt accessible din zona unde te afli.
Vad ca pe site au impartit episodul de 1 ora in mai multe videouri.

[link]

 

Ioana  acum 9 ore - 9 Mai 2017 09:59  

Re: San Sebastian

Merci, Nicole. Le vad! vesel
 

Nicole  acum 50 minute - 9 Mai 2017 18:40  

Re: San Sebastian

Ma bucur Ioana ! vesel
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus