Sos de legume argentinian (Chimichurri)

Categorii: Retete cu legume, Retete cu putine calorii, Retete de post, Retete pentru gratar, Retete de Sosuri si Salsa, Retete din America de Sud si Centrala

 

Sos de legume argentinian (Chimichurri)
Pinterest

Pentru mine acest sos e descoperirea anului, e ceva extraordinar desi ingredientele de baza sunt comune, nimic spectaculos in aparenta. Secretul este macerarea legumelor pentru 2-3 zile inainte de a-l consuma. Aromele legumelor se imbina, se transforma si obtinem un sos foarte versatil. Iar numele e asa simpatic! vesel

L-am descoperit din greseala, in mini-vacanta de iarna cand am mancat intr-un restaurant argentinian, tot din greseala normal... caci nu stiam ca e argentinian si dupa ce am aflat am vrut sa iesim fiindca eu nu cunoasteam bucataria lor, exceptand dulce de leche... pana la urma am ramas, nu stiu de ce... ca sa nu mai cautam altceva, ne era foarte foame probabil, dar nu regret nicio secunda, nici macar nota de plata exorbitanta. Masa de acolo a fost o lectie de gatit extraordinara.

Si acum sa va povestesc despre acest sos. El a fost creat de un irlandez, Jimmy McCurry, care milita pentru obtinerea independentei Argentinei. Dar numele lui a fost greu de pronuntat de localnici si a ajuns sa fie numit Chimichurri, iar in onoarea lui asa a ramas si numele sosului.

La baza sosul era preparat doar din patrunjel, usturoi si ulei dar cu timpul a evoluat si diferite variante ale lui s-au raspandit in intreaga America de Sud nu numai in Argentina. Acum fiecare familie argentiniana are varianta ei de Chimichurri, putandu-se omite anumite ingrediente sau creste cantitatea lor, dupa gustul fiecaruia, ceea ce puteti face si voi pornind de la reteta mea. Ce nu trebuie insa sa lipseasca estet uleiul, usturoiul si cel putin o verdeata (patrunjel sau oregano sunt cele mai folosite). In rest puteti face orice combinatii doriti.

Utilizari ale sosului:

  1. sos langa orice friptura de carne sau carne preparata la grill (porc, vita, pui, peste - in special pestele gras)
  2. Dressing pentru salate, mai ales uleiul aromat care va ramane in borcan este bun pentru asa ceva.
  3. Marinata pentru orice fel de carne.

Este recomandat sa consumati sosul in decurs de 1 saptamana de la preparare. Desi el rezista mai mult fara a se strica, unele arome vor deveni mai pregnanate si sosul va capata un gust neplacut.

Ingrediente
Sos de legume argentinian (Chimichurri)

1 ceapa mica
1 ardei gras rosu
1 rosie
2 catei usturoi
8 fire patrunjel
2 foi dafin
1 lingurita oregano uscat
1 lingurita boia dulce
1 lingurita piper
1/2 lingurita sare
fulgi de chili dupa gust (se poate omite)
sucul de la 1/2 lamaie
120 ml ulei (de masline daca e posibil)
80 ml apa calduta

Preparare
Sos de legume argentinian (Chimichurri)

  1. Tocam foarte marunt ceapa, ardeiul, usturoiul si patrunjelul.
    * le puteti toca in robotel
  2. Rosia o tinem 30 secunde in apa fierbinte si o decojim. O taiem in doua si indepartam partea cu samburi. Tocam marunt pulpa.
    * toate legumele pot fi pasate si in blender pentru a obtine o pasta, dar eu personal am preferat varianta cu legumele tocate de mana si in plus are si un aspect mai frumos
  3. Punem toate legumele intr-un borcan.
  4. In masina de cafea macinam restul condimentelor (pana la sucul de lamaie). Le adaugam peste legume in borcan si adaugam si apa calduta. Punem capacul la borcan si scuturam bine. Lasam la temperatura camerei pentru 30 minute.
  5. Adaugam apoi in borcan sucul de lamaie si uleiul si scuturam iar de cateva ori pana se omogenizeaza sosul.
  6. Punem la frigider minim 1 zi, dar de preferat pentru 2-3 zile deoarece aromele se amesteca mai bine. In acest interval, de cate ori deschideti frigiderul si va amintiti de sos scuturati borcanul.
  7. Serviti la temperatura camerei. Se poate consuma in decurs de 1 saptamana.
 
Sos de legume argentinian (Chimichurri) - Macinam condimentele

1. Macinam condimentele

Sos de legume argentinian (Chimichurri) - Punem legumele tocate intr-un borcan

2. Punem legumele tocate intr-un borcan

Sos de legume argentinian (Chimichurri) - Adaugam condimentul si apa

3. Adaugam condimentul si apa

Sos de legume argentinian (Chimichurri) - Adaugam uleiul si sucul de lamaie

4. Adaugam uleiul si sucul de lamaie

Sos de legume argentinian (Chimichurri) - Sos de legume argentinian (Chimichurri)

5. Sos de legume argentinian (Chimichurri)

Sos de legume argentinian (Chimichurri) - Sos de legume argentinian (Chimichurri)

6. Sos de legume argentinian (Chimichurri)


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 10)  

 

Sos de vin rosu

16 Decembrie 2013

Sos de vin rosu

Sos dulce-iute

18 Februarie 2011

Sos dulce-iute

Sos piri-piri

15 Februarie 2011

Sos piri-piri

Sos gorgonzola

2 Februarie 2011

Sos gorgonzola

 

 

Ardelean Ancutza  acum 6 ani - 31 Decembrie 2008 12:49  

Re: Sos de legume argentinian (Chimichurri)

Se iau douasprezece luni, se curata bine de amaraciune, stress, mandrie, invidie, egoism, formalism si frica. Se imparte fiecare luna in 28-31 de zile, pentru ca provizia sa ajunga exact un an. Se cantareste munca si linistea, adaugandu-se chibzuinta si harul. Se cerne cu abilitate, iubire si vointa, intelepciune, ingaduinta, frecandu-se cu sinceritate, tandrete, gratie si alint. Se uneste rabdarea cu bunavointa, muzica si buna dispozitie. Se impatureste cu intelegere si speranta, se pudreaza cu sacrificii, se presara vraja, daruire si receptivitate. Se acopera cu amabilitate, gingasie si mult bun simt. Se indulceste cu multa toleranta, optimism, veselie si umor. Se aromeaza cu blandete, bunatate, concesii si acuratete sufleteasca. Tapetata cu afectivitate si pretuire, se coace la caldura inimii, cu dragoste din belsug. Se flambeaza cu puritate, stima si respect. Preparatul se serveste zilnic, cu buchete de fericire, ornat cu surprize, invelit in invioratoarea si inepuizabila credinta in Dumnezeu! Pofta buna! LA MULTI ANI!
Urarea mea e cam lunga dar m-am gandit ca se potriveste... vesel
Mersi pentru toate retetele si sunt foarte bucuroasa ca v-am "intalnit".
 

Ioana  acum 6 ani - 31 Decembrie 2008 13:05  

Re: Sos de legume argentinian (Chimichurri)

Ce draguta esti, mesajele de azi m-au emotionat teribil. Multumesc din suflet pentru toate gandurile bune. "La multi ani!" si voua si sa petreceti bine diseara!
 

angela  acum 6 ani - 4 Ianuarie 2009 15:09  

Re: Sos de legume argentinian (Chimichurri)

ai dreptate sa fi incantata ,acum am terminat de pregatit si deja e buna ,copii au gustat deja si le place!pe maine o mancam cu costite de porc!
 

Ioana  acum 6 ani - 4 Ianuarie 2009 21:09  

Re: Sos de legume argentinian (Chimichurri)

asa-i, si proaspat e deja bun, dar pe maine va fi si mai si vesel
 

angela  acum 6 ani - 5 Ianuarie 2009 20:31  

Re: Sos de legume argentinian (Chimichurri)

acum am terminat de mancat ,data vitioare il fac fara ceapa si usturoi,am ajuns la concluzia ca nu mai pot manca ceapa cruda si usturoi!sau eventual folosesc ceapa verde!
 

Ioana  acum 6 ani - 5 Ianuarie 2009 20:43  

Re: Sos de legume argentinian (Chimichurri)

trist poti sa pui categoric ceapa verde sau sa scazi cantitatea de ceapa la jumatate sau chiar un sfert de ceapa, poate asa nu te deranjeaza. de usturoi ce sa zic, sunt doar 2 catei, daca i-ai simtit nu ai ce sa-i faci... desi varianta de chimichurri fara usturoi n-am vazut, nu stiu cu ce l-ai putea inlocui vesel
 

angela  acum 6 ani - 6 Ianuarie 2009 10:12  

Re: Sos de legume argentinian (Chimichurri)

a gasit explicatia ,am folosit ceapa alba putin necoapta si aia i-a schimbat gustul ,Dani a zis sa folosesc ceapa de la moldovenesti! vesel cand l-am facut era foarte bun ,dar a doua zi avea gust doar de la ceapa ,copii l-au mancat dar au zis ca de ce nu i-am lasat sa-l manance in prima zi ca era mai bun.
 

Ioana  acum 6 ani - 6 Ianuarie 2009 11:05  

Re: Sos de legume argentinian (Chimichurri)

daca era tare ceapa trebuia redusa cantitatea, dar de unde sa stii... poti sa faci cateva teste, ceapa trebuie sa se simta putin dupa 2 zile, dar ca o aroma, nu sa fie dominanta, trebuie sa se simta si restul legumelor. cam ca si la zacusca trebuie sa se imbine aromele, le simti pe toate dar niciuna foarte intepator

ieri am facut si eu alta portie dubla. am pus ceapa alba, azi am gustat-o si e buna.

o sa si schimb in reteta cantitatea de ceapa, o sa scriu una mica, sa se porneasca de acolo si cine vrea sa puna mai mult
 

angela  acum 6 ani - 6 Ianuarie 2009 11:09  

Re: Sos de legume argentinian (Chimichurri)

apoi a mine se simtea doar ceapa si am pus un sfert de ceapa mare.am schimbat magazinul de unde cumpar ceapa de obicei si uite ca m-am pacalit!
 

adry  acum 6 ani - 10 Ianuarie 2009 18:14  

Re: Sos de legume argentinian (Chimichurri)

E stiu o varianta de sos verde asemanator cu \"pesto\" la consistenta si la culoare dar reteta e asemanatoare cu reteta de baza de la chimichurri pe care ai dato tu, mult patrunjel, ulei si usturoi cu diferenta ca soacra-mea pune in mixer si un ou fiert tare si o bucatica de anchois in ulei! E super bun mai ales la carnea fiarta din supa!
O sa incerc varianta data de tine neaparat!
Un sfat pentru Angela: incearca sa pui praf de usturoi in loc de usturoi crud! gustul e mult, mult mai delicat!
 

Ioana  acum 6 ani - 10 Ianuarie 2009 18:47  

Re: Sos de legume argentinian (Chimichurri)

am vazut si eu variante de pesto cu patrunjel dar parca niciodata nu m-a tentat, insa cu ansoa si ou suna chiar bine
 

angela  acum 6 ani - 10 Ianuarie 2009 19:30  

Re: Sos de legume argentinian (Chimichurri)

adry-sosul pe care l-ai descris tu se numeste :salsa verde ,soacra ta e cumva italianca?
in ceea ce priveste sosul asta ,am inteles mai tarziu ca greseala e ceapa ,si cand am gatit cu ea am avut probleme cu digestia ,(ceea ce nu mi s-a mai intamplat niciodata),in prima zi ne-a placut la toti foarte mult dar a doua zi se simtea doar gustul de ceapa!
 

Ardelean Ancutza  acum 6 ani - 1 Februarie 2009 12:59  

Re: Sos de legume argentinian (Chimichurri)

Ciao, cred ca o sa fac si eu acest sos saptamana asta si in loc de maioneza(sos remoulade) o sa pun iaurt . Ceva reteta de dressing pentru salatate cu iaurt nu ai ? Mi s-a terminat cel cumparat din Germania si ce este la noi in magazine nu imi place doar cel la pliculet de la McDonald's. Eu consum zilnic salata de salate si nu pot trai fara acest dressing.
 

Ioana  acum 6 ani - 1 Februarie 2009 13:05  

Re: Sos de legume argentinian (Chimichurri)

doar doua sosuri am dar probabil le-ai vazut. Tzatziki [link] si sosul de pe salata de cartofi noi, dar pui iaurt in loc de smantana [link]
 

Ardelean Ancutza  acum 6 ani - 1 Februarie 2009 13:12  

Re: Sos de legume argentinian (Chimichurri)

ok,mersi o sa-l incerc pe cel de la salata de cartofi. Tzatziki l-am facut deja si imi place , dar parca nu merge peste salate.
 

Ardelean Ancutza  acum 6 ani - 4 Februarie 2009 12:19  

Re: Sos de legume argentinian (Chimichurri)

Am facut ieri dupa masa sosul. Am respectat cantitatile , doar ca legumele le-am tocat in robot si s-au facut o pasta dar nu foarte fina. Problema este ca nu a lasat ulei deasupra , borcanul il tin cu capac in frigider si il tot scutur din cand in cand. Are un gust foarte interesant , un amestec de "de toate"
 

Ioana  acum 6 ani - 4 Februarie 2009 12:37  

Re: Sos de legume argentinian (Chimichurri)

daca nu are ulei deasupra, cat se vede in poza 4 mai adauga putin ulei lungit cu apa sau suc de lamaie, scuturi, iar adaugi si tot asa, nu ar trebui sa adaugi foarte mult...

sosul e facut sa fie pus peste ceva, mai ales peste carne asa ca pe maine sa programezi ceva friptura/gratar, cand il gusti gol nu-ti dai seama cum se combina cu carnea. eu l-am mancat si pe paine cu unt vesel
 

Ardelean Ancutza  acum 6 ani - 4 Februarie 2009 13:04  

Re: Sos de legume argentinian (Chimichurri)

Ok. Intentia mea este sa pun peste sos iaurt si astfel sa obtin dressing pentru salate. O sa incerc prima data cu o cantitate mai mica sa vad ce iese.
 

Ardelean Ancutza  acum 6 ani - 9 Februarie 2009 22:03  

Re: Sos de legume argentinian (Chimichurri)

Iaurtul nu prea merge peste sos. Pentru ca nu am avut friptura cand am facut sosul , l-am pus intr-o cutiuta si l-am pus in congelator . ieri l-am decongelat . S-a pastrat foarte bine , ba chiar a lasat ulei deasupra , cat timp a stat in frigider nu a lasat ulei. Peste gratarul din piept de pui a fost super. Deci se pot pune cantitati mai mici la congelator ca se pastreaza foarte bine aromele.
 

Anca  acum 5 ani - 17 Iulie 2009 10:51  

Re: Sos de legume argentinian (Chimichurri)

Am facut si eu acest sos ieri si nu m-am putut abtine sa nu il gust. E delicios chiar si pe o felie de paine prajita imi e pofta (nu am mai avut rabdare pana azi cand am timp sa fac si carnea la gratar).
 

Dario  acum 5 ani - 15 Decembrie 2009 23:06  

Re: Sos de legume argentinian (Chimichurri)

Din pacate nu este o reteta reusita, si nu se mananca cu paine uscata, este pentru carne facuta la gratar, in special carne de vaca-vitel, caprioara.

daca vreti un chimichurri ca lumea cautati pe google.com.ar si bagati acolo receta chimichurri con puta pario.


Saludos Cordiales
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Afla mai multe detalii aici ›

Campanie sustinuta de organizatia M.A.M.E.


Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus