Sos de legume argentinian (Chimichurri)

Retete cu legume Retete cu putine calorii Retete de post Retete pentru gratar Retete de Sosuri si Salsa Retete din America de Sud si Centrala

Reteta Sos de legume argentinian (Chimichurri)

Pentru mine acest sos e descoperirea anului, e ceva extraordinar desi ingredientele de baza sunt comune, nimic spectaculos in aparenta. Secretul este macerarea legumelor pentru 2-3 zile inainte de a-l consuma. Aromele legumelor se imbina, se transforma si obtinem un sos foarte versatil. Iar numele e asa simpatic! :)

L-am descoperit din greseala, in mini-vacanta de iarna cand am mancat intr-un restaurant argentinian, tot din greseala normal... caci nu stiam ca e argentinian si dupa ce am aflat am vrut sa iesim fiindca eu nu cunoasteam bucataria lor, exceptand dulce de leche... pana la urma am ramas, nu stiu de ce... ca sa nu mai cautam altceva, ne era foarte foame probabil, dar nu regret nicio secunda, nici macar nota de plata exorbitanta. Masa de acolo a fost o lectie de gatit extraordinara.

Si acum sa va povestesc despre acest sos. El a fost creat de un irlandez, Jimmy McCurry, care milita pentru obtinerea independentei Argentinei. Dar numele lui a fost greu de pronuntat de localnici si a ajuns sa fie numit Chimichurri, iar in onoarea lui asa a ramas si numele sosului.

La baza sosul era preparat doar din patrunjel, usturoi si ulei dar cu timpul a evoluat si diferite variante ale lui s-au raspandit in intreaga America de Sud nu numai in Argentina. Acum fiecare familie argentiniana are varianta ei de Chimichurri, putandu-se omite anumite ingrediente sau creste cantitatea lor, dupa gustul fiecaruia, ceea ce puteti face si voi pornind de la reteta mea. Ce nu trebuie insa sa lipseasca estet uleiul, usturoiul si cel putin o verdeata (patrunjel sau oregano sunt cele mai folosite). In rest puteti face orice combinatii doriti.

Utilizari ale sosului:

  1. sos langa orice friptura de carne sau carne preparata la grill (porc, vita, pui, peste - in special pestele gras)
  2. Dressing pentru salate, mai ales uleiul aromat care va ramane in borcan este bun pentru asa ceva.
  3. Marinata pentru orice fel de carne.

Este recomandat sa consumati sosul in decurs de 1 saptamana de la preparare. Desi el rezista mai mult fara a se strica, unele arome vor deveni mai pregnanate si sosul va capata un gust neplacut.

Ingrediente

1 ceapa mica
1 ardei gras rosu
1 rosie
2 catei usturoi
8 fire patrunjel
2 foi dafin
1 lingurita oregano uscat
1 lingurita boia dulce
1 lingurita piper
1/2 lingurita sare
fulgi de chili dupa gust (se poate omite)
sucul de la 1/2 lamaie
120 ml ulei (de masline daca e posibil)
80 ml apa calduta

  1. Tocam foarte marunt ceapa, ardeiul, usturoiul si patrunjelul.
    * le puteti toca in robotel
  2. Rosia o tinem 30 secunde in apa fierbinte si o decojim. O taiem in doua si indepartam partea cu samburi. Tocam marunt pulpa.
    * toate legumele pot fi pasate si in blender pentru a obtine o pasta, dar eu personal am preferat varianta cu legumele tocate de mana si in plus are si un aspect mai frumos
  3. Punem toate legumele intr-un borcan.
  4. In masina de cafea macinam restul condimentelor (pana la sucul de lamaie). Le adaugam peste legume in borcan si adaugam si apa calduta. Punem capacul la borcan si scuturam bine. Lasam la temperatura camerei pentru 30 minute.
  5. Adaugam apoi in borcan sucul de lamaie si uleiul si scuturam iar de cateva ori pana se omogenizeaza sosul.
  6. Punem la frigider minim 1 zi, dar de preferat pentru 2-3 zile deoarece aromele se amesteca mai bine. In acest interval, de cate ori deschideti frigiderul si va amintiti de sos scuturati borcanul.
  7. Serviti la temperatura camerei. Se poate consuma in decurs de 1 saptamana.

Macinam condimentele

Macinam condimentele

Punem legumele tocate intr-un borcan

Punem legumele tocate intr-un borcan

Adaugam condimentul si apa

Adaugam condimentul si apa

Adaugam uleiul si sucul de lamaie

Adaugam uleiul si sucul de lamaie

Sos de legume argentinian (Chimichurri)

Sos de legume argentinian (Chimichurri)

Sos de legume argentinian (Chimichurri)

Sos de legume argentinian (Chimichurri)

Comentarii (23)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 15 ani - 1 Februarie 2009 13:05  

doar doua sosuri am dar probabil le-ai vazut. Tzatziki [link] si sosul de pe salata de cartofi noi, dar pui iaurt in loc de smantana [link]
 

Ancutza  acum 15 ani - 1 Februarie 2009 13:12  

ok,mersi o sa-l incerc pe cel de la salata de cartofi. Tzatziki l-am facut deja si imi place , dar parca nu merge peste salate.
 

Ancutza  acum 15 ani - 4 Februarie 2009 12:19  

Am facut ieri dupa masa sosul. Am respectat cantitatile , doar ca legumele le-am tocat in robot si s-au facut o pasta dar nu foarte fina. Problema este ca nu a lasat ulei deasupra , borcanul il tin cu capac in frigider si il tot scutur din cand in cand. Are un gust foarte interesant , un amestec de "de toate"
 

Ioana  acum 15 ani - 4 Februarie 2009 12:37  

daca nu are ulei deasupra, cat se vede in poza 4 mai adauga putin ulei lungit cu apa sau suc de lamaie, scuturi, iar adaugi si tot asa, nu ar trebui sa adaugi foarte mult...

sosul e facut sa fie pus peste ceva, mai ales peste carne asa ca pe maine sa programezi ceva friptura/gratar, cand il gusti gol nu-ti dai seama cum se combina cu carnea. eu l-am mancat si pe paine cu unt :)
 

Ancutza  acum 15 ani - 4 Februarie 2009 13:04  

Ok. Intentia mea este sa pun peste sos iaurt si astfel sa obtin dressing pentru salate. O sa incerc prima data cu o cantitate mai mica sa vad ce iese.
 

Ancutza  acum 15 ani - 9 Februarie 2009 22:03  

Iaurtul nu prea merge peste sos. Pentru ca nu am avut friptura cand am facut sosul , l-am pus intr-o cutiuta si l-am pus in congelator . ieri l-am decongelat . S-a pastrat foarte bine , ba chiar a lasat ulei deasupra , cat timp a stat in frigider nu a lasat ulei. Peste gratarul din piept de pui a fost super. Deci se pot pune cantitati mai mici la congelator ca se pastreaza foarte bine aromele.
 

Anca  acum 14 ani - 17 Iulie 2009 10:51  

Am facut si eu acest sos ieri si nu m-am putut abtine sa nu il gust. E delicios chiar si pe o felie de paine prajita =P~ (nu am mai avut rabdare pana azi cand am timp sa fac si carnea la gratar).
 

Dario  acum 14 ani - 15 Decembrie 2009 23:06  

Din pacate nu este o reteta reusita, si nu se mananca cu paine uscata, este pentru carne facuta la gratar, in special carne de vaca-vitel, caprioara.

daca vreti un chimichurri ca lumea cautati pe google.com.ar si bagati acolo receta chimichurri con puta pario.


Saludos Cordiales
 

Un sos foarte hranitor!  acum 4 ani - 24 August 2019 21:23  

Eu il fac rapid in blender si-l folosesc ca si dresing la multe tipuri de mancare, in special la orezul iranian si cel cu unt la cuptor.Rosii, ardei gras, ardei iute, masline verzi, frunze proaspete de:patrunjel, leustean, marar si telina, lamaie, capere, usturoi, parmezan, ulei de masline, sare si piper.Ma bucur ca acest sos e pe placul baiatului meu, in acest fel sunt linistit ca are un bun aport de vitamine. ;)
 

Mirela   acum 3 ani - 2 Mai 2020 18:02  

Foarte interesant! Nu stiu de unde pana unde eu credeam ca e o c9mbibatie de legume-sos coreeana! Nu stiu de unde am ramas cu impresia asta.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...