Sos de patrunjel

Retete condimente Retete de Pasti Retete rapide Retete simple Retete de Sosuri si Salsa

Reteta Sos de patrunjel

In 1 Mai incepe oficial (desi la Cluj a inceput demult) sezonul gratarelor. Anul asta e mai special deoarece coincide cu Pastele. Daca ar fi sa aleg un sos cu care sa ma descurc in ambele situatii ar fi acest sos de patrunjel. Merge perfect cu orice carne la gratar (chiar orice, inclusiv peste), legume la gratar (dovlecei, vinete, sparanghel) dar merge bine si pe friptura de miel sau rasolul din supa de vita. Merge si pe simpli cartofi noi fierti sau cu o bucata de focaccia. Asa ca asta e, dragilor, sosul meu pentru luna mai. Sau chiar pentru toata vara asta. Pentru momente simple sau sofisticate.

Ingrediente

1 legatura patrunjel (50 gr cu tot cu cozi)
2 fire tarhon (cca 1 lingura tarhon tocat)
2 fire ceapa verde
1 catel de usturoi
coaja rasa de la 1 lamaie mica
100 ml ulei
2 linguri suc de lamaie
1/2 lingura otet de pe tarhon
sare, piper negru

  1. Se spala si apoi se usca foarte bine verdeturile, absorbindu-le cu servetele de hartie sa nu mai ramana apa pe ele. Daca aveti timp le puteti lasa sa se zvante. Se taie coditele de la legatura de patrunjel si se iau frunzele de tarhon. Se toaca marunt patrunjelul si tarhonul.
  2. Se ia cam o jumatate din verdeturile tocate (ochiometric) si se pune in mojar. Se adauga usturoiul, 1/4 lingurita sare si se rasneste piper negru. Se piseaza cu pistilul pana se obtine o pasta. Aceasta pasta va lega sosul.
  3. Se adauga pasta peste verdeturile tocate, apoi se rade coaja de lamaie, se adauga ceapa verde tocata si ea cat mai marunt. Se amesteca.
  4. Se adauga treptat ulei doar pana verdeturile sunt legate. Se va folosi un ulei cu gust neutru (poate fi de masline neutru, de samburi de struguri sau de floarea soarelui).
  5. Se adauga sucul de lamaie si otetul si se gust sa fie pe gustul vostru ca aciditate. Mutati sosul intr-un vas cat mai stramt (un borcan inalt), astfel incat sa fie expus aerului cat mai putin sos, sa nu se oxideze. Acum sosul trebuie lasat sa stea macar 1 ora la temperatura camerei, sa se macereze verdeturile si sa se combine gusturile. Daca sta cateva ore la temperatura camerei e si mai bine. Daca vreti sa-l pastrati pana a doua zi trebuie pus in frigider.

Comentarii (7)

 

Simona  acum 7 ani - 27 Aprilie 2016 13:01  

=P~
 

adriana  acum 7 ani - 27 Aprilie 2016 14:33  

Buna Ioana, mereu lecturez retetele tale ca pe o carte buna si-ti multumesc pt. toate secretele culinare impartasite. As vrea sa stiu daca tu apreciezi uleiul de palmier.
 

Alice  acum 7 ani - 27 Aprilie 2016 15:04  

Delicios!!! Asa sos (fara tarhon) facem si noi pt dorada la gratar, atata ca eu tai usturoiul marunt. Ceva asemanator am mancat in Portugalia cu peste la gratar.
 

Ioana  acum 7 ani - 27 Aprilie 2016 16:13  

Adriana, uleiul de palmier este indicat pentru deep-fry (prajire la temp mari) si demult nu mai fac asa ceva acasa... deci nu cumpar acest ulei. folosesc doar de floarea soarelui si masline la gatit. si cateva tipuri de ulei ca si condiment (de nuca, seminte dovleac, fistic, susan). el de samburi de struguri e dintre cele mai slabe calorice si il cumpar din cand in cand pt. salate.

in acest sos recoamnd un ulei bun calitativ, dar cu gust nu foarte intens, fiindca acopera gustul verdeturilor. de exemplu l-am incercat cu uleiul de masline din Creta si e prea puternic in aceasta combinatie.
 

Ioana  acum 7 ani - 27 Aprilie 2016 16:26  

Alice, tarhonul si mai ales otetul de pe tarhon ii da putin caracter. am folosit si otet de orez brun si a iesit bun, mai dulceag, dar prefer gustul tarhonului. si coaja de lamaie mi se pare esentiala pentru prospetime.

mai am un sos de genul asta, dar e picanta si prospetimea e data de busuioc:[link] se poate adauga si menta
 

Elena Mah  acum 7 ani - 27 Aprilie 2016 17:25  

Reteta asta este o varianta de chimichurri? A mea este cu oregano in loc de tarhon dar amindoua sunt la fel de bune. Multumesc pentru delicioasele tale retete!
 

Ioana  acum 7 ani - 27 Aprilie 2016 17:38  

mai mult o salsa verde, Elena. care seamana cu chimichurri.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...