Sos de rosii

Retete din Italia Retete cu legume Retete de Sosuri si Salsa

Reteta Sos de rosii

Sos de rosii pentru paste si pizza. Acum este cel mai bun moment sa-l pregatiti fiindca aveti nevoie de rosii foarte coapte, cele prea moi deja pentru a le mai folosi in salate, cele pe care le puteti negocia in piata la un pret mai mic.

Daca faceti doar o portie de sos de rosii, il pastrati in frigider pentru 1 saptamana, iar daca faceti cantitate mai mare il puteti pastra in congelator minim 6 luni.

Ingrediente

2.5 kg rosii foarte coapte
2 cepe
6 catei usturoi
1 lingurita rasa piper negru
1 lingurita oregano uscat
1 1/2 lingurite sare
10 frunze busuioc
8 linguri ulei de masline
1-2 lingurite zahar (optional)

Portii: 600 ml sos de rosii

  1. Rosiile se spala bine si se pun in cuptorul incins la maxim pentru 30 minute.
  2. In acest timp incingem uleiul intr-un vas incapator (eu am folosit wok-ul) si calim ceapa tocata marunt la foc mic pana se rumeneste usor.
  3. Rosiile le punem in robotel si le mixam cateva secunde, doar cat sa se marunteasca un pic.
  4. Usturoiul strivit il punem peste ceapa si mai calim 1 minut.
  5. Turnam rosiile maruntite peste ceapa si condimentam cu sare, piper si oregano. Aducem la fierbere si lasam sa fiarba la foc mediu pentru 30 minute.
  6. Punem rosiile iar in blender si le mixam bine de data asta.
  7. Le trecem printr-o sita fina. In sita vor ramane toti samburii, cotoarele si coaja rosiilor. Acestea se vor arunca.
  8. Pulpa fina obtinuta se pune iar la fiert pentru cca 1 ora la foc mic de data asta. Se amesteca in el din cand in cand. Sosul se gusta acum si se adauga sare daca mai este necesar si zahar daca il simtiti acidulat.
  9. In ultimele 10 minute de fierbere adaugam busuiocul taiat fin.

Calim ceapa

Calim ceapa

Adaugam rosiile coapte si fierbem 30 minute

Adaugam rosiile coapte si fierbem 30 minute

Sosul mixat il trecem prin sita

Sosul mixat il trecem prin sita

In sita raman doar cojile si samburii

In sita raman doar cojile si samburii

Pulpa fina o punem iar la fiert sa scada un pic

Pulpa fina o punem iar la fiert sa scada un pic

La final adaugam busuioc

La final adaugam busuioc

Comentarii (17)

 

Ultimele comentarii

Laura  acum 13 ani - 6 Septembrie 2010 23:12  

L-am facut si eu sambata. Impartit in trei cutiute pus la congelator, il voi folosi la pizza. are gust foarte bun.
 

marnie  acum 13 ani - 13 Septembrie 2010 13:20  

foarte bun sosul incat dau 5 puncte pt vot.
 

Ioana  acum 13 ani - 13 Septembrie 2010 13:43  

merci pt vot :)
 

cristina  acum 12 ani - 14 Noiembrie 2011 22:49  

va pup si va multumesc ptr.retete
 

Loredana  acum 10 ani - 10 August 2013 21:14  

Deosebit,tocmai am facut doua portii.
Felicitari si multumim pentru reteta.
 

Laura  acum 10 ani - 9 Septembrie 2013 19:04  

Ioana, fierberea se face cu capac sau fara? Multumesc
 

Ioana  acum 10 ani - 9 Septembrie 2013 19:07  

fara capac, sa scada.
 

lia  acum 10 ani - 1 Februarie 2014 10:23  

excelent
 

Lidia  acum 7 ani - 18 August 2016 09:35  

:) Foarte gustos! Multumim pentru retete.
 

Cristina   acum 3 ani - 28 Iulie 2020 22:33  

Buna, Ioana. In ce fel de cutiute pot pune sosul in congelator? Din plastic, altfel...? Multumesc.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...