Spanac cu naut

Retete cu legume Retete de post Retete ieftine Retete rapide Retete din Spania

Reteta Spanac cu naut
Am revizuit reteta din 2013 dupa ce am vizitat Sevilla. Acum este aproape ce am mancat acolo, doar ca versiunea mea nu este asa grasa, am redus cantitatea de ulei la minim.

Spanacul cu naut este unul dintre cele mai populare tapas care se servesc in Sevilla (orasul cu cele mai multe, bune si vechi tapas baruri). Se mai numeste "spanac andaluz". Are multe avantaje pe langa faptul ca e gustos. E si vegetarian si se prepara foarte repede daca folosesc spanac congelat si naut la conserva sau fiert din timp.

Ingrediente

400 gr spanac congelat tocat
3 linguri ulei
4 catei mari de usturoi
1 lingura rasa pasta de rosii
1 lingurita boia dulce
1 lingurita chimion macinat
1 lingurita oregano uscat
1/4 lingurita chili
1/4 lingurita turmeric
1/8 lingurita nucsoara razuita
1/8 lingurita scortisoara macinata
1 conserva de naut cu tot cu lichid (de 400 gr; sau 250 gr naut fiert si 150 ml apa in care a fiert)
2 lingurite otet (de mere am folosit)

Portii: 2 fel principal sau 4 stil tapas
Calorii: 350 cal / portie fel principal (14 gr proteina; 18 gr grasimi; 23.5 gr carbs)

  1. In uleiul incins se calesc scurt 2 catei de usturoi striviti. Se adauga pasta de rosii si se mai caleste 1 minut sa se caramelizeze.
  2. Se adauga toate condimentele si se mai calesc 1 minut, cat sa se dizolve in grasime.
  3. Se adauga bucatile de spanac congelat si se pune capacul. Se lasa pana spanacul e decongelat complet, amestecand de cateva ori in acest timp.
  4. Se presara sare, se rasneste piper negru si apoi se adauga nautul cu tot cu lichid. Se aduce la fierbere si se fierbe 10 minute. Daca pare ca scade prea repede, puteti pune capacul.
  5. Cat fierbe striviti restul de usturoi cu putina sare mare si apoi adaugati otetul. Cand mancarea e gata opriti focul si adaugati pasta de usturoi. Amestecati si gustati de sare.
  6. Mi se pare mai bun reincalzit. Se serveste cu cate o felie de bagheta prajita in ulei sau unt (pentru portia tapas) sau cu un ou fiert/ou ochi (la felul principal).

Spanac cu naut in Sevilia

Spanac cu naut in Sevilia

Comentarii (14)

 

Ultimele comentarii

Diana  acum 10 ani - 25 Ianuarie 2014 13:20  

:) ....Ce bun a iesit! Multumesc...
 

camelia sabou  acum 10 ani - 1 Februarie 2014 18:39  

acum fac aceasta reteta,sper sa imi iasa :)
o intrebare,cominos sunt cei care se folosec la callos?
 

Ioana  acum 10 ani - 3 Februarie 2014 09:22  

cred ca da, se pune cominos. in aceasta reteta folosesti "cominos".
 

ANDREEA  acum 9 ani - 24 Septembrie 2014 14:43  

Comino este chimen (macinat).
Reteta este buna, cu mici observatii, chili si otet sint optionale, un se pune piper, eventual doua cuisoare (mirodenii nu de fier), spanacul se toaca putin dar nu in mixer, chiar daca este post, se poate pune cod proaspat sau desarat (bacalao), sau mici cantitati de midii, creveti, iar daca nu este post e foarte bun cu putin chorizo feliute subtiri, sau incercati cu niste chiftelute mici si rotunde (bilute), piept de pui gatit pe plita si apoi taiat cubulete.
O alta varianta cu bucatele de pui dezosate puse la marinat 5 minute inainte cu un catel de usturoi pisat , sare sau putina DELICAT, un virf de cutit de chimen macinat sau busuioc (nu ambele), 4-5 linguri ulei si optional vin 4-5 linguri, bine amestecat total si 5-10 minute in frigider sa se odihneasca. Se trec bucatelele prin pesmet (faina nu), si se frig in ulei abundent, sau se dau la cuptor. se serveste cald, alaturi de Potaje.
Cu naut se pot face o multime de mincaruri.
Important daca nautul este fiert din conserva trebuie spalat sub jet de apa bine, bine de tot, daca aveti naut decojit si vreti sa-l fierbeti in casa se pune seara la inmuiat cu destula apa rece, cu o lingurita de bicarbonat cam 12 ore. se spala bine cu apa rece. Se pune la fiert la foc moderat si nu trebuie sa se opreasca din fiert pina cind nu sint gata, pentru care se pune o alta oala de apa la fiert alaturi si daca e nevoie sa adaugati apa se pune apa clocotita, niciodata apa rece, timp cam 2ore, la ochiometru, sau probati. Sarea se pune la sfirsit ultímele clocote (2-3minute).
Simplu este in oala express se pun la fel la inmuiat, bine spalat, apoi in oala expres, iar apa sa depaseasca cam cu o palma nivelul nautului (atentie la capacitatea oalei). Cam 40 de minute, dar un se incearca a raci rapid sub jet de apa, se lasa sa se raceasca la temperatura ambientala inainte de a deschide.

Numele retetei este Potaje :) :) :) :)
 

Mirela   acum 4 ani - 29 Ianuarie 2020 16:45  

Ah, ce bucurie sa citesc, pregatesc, fotografiez, mananc si sa postez din nou retetele de pe site! :) Foarte bun, doar oregano l-am inlocuit cu busuioc, caci asta aveam in casa, iar nucsoara nu am pus ca nu aveam. Revin vineri cu impresii daca reincalzit mi se pare chiar mai bun.
 

Ioana  acum 4 ani - 31 Ianuarie 2020 10:03  

:) azi aflam cum e reincalzit...
 

Mirela   acum 4 ani - 31 Ianuarie 2020 15:34  

:p acusi. Mi s a parut ca aromele sunt mai intense asa reincalzit. Parca totusi il prefer imediat cum e gata, dar asta a general valabil la mine. In copilarie bunica era cam terorizata de faptul ca nu mancam mancare de pe o zi pe alta si trebuia sa gateasca zilnic. Acum m am mai moderat, dar tot in ziua prepararii le prefer.
 

Ioana  acum 4 ani - 31 Ianuarie 2020 15:40  

:) da, aromele se simt mai bine a doua zi si se omogenizeaza tot parca.
stai linistita si eu in general prefer mancarea preparata pe loc, doar unele mi se par ca se imbunatatesc stand. Gordon Ramsay zicea ca gustul mancarii se degradeaza la fiecare 15 secunde :p nici chiar asa, cred ca vorbea mai ales de mancarurile de restaurant, cele tip risotto, spume.... care isi pierd textura, care se bazeaza pe mult unt sau care nu se comporta bine la reincalzire... sunt multe pe care nici eu nu le fac decat daca stiu ca le servesc imediat.
 

Ioana  acum 4 ani - 31 Ianuarie 2020 17:17  

am vazut acum si poza! multumesc :)
 

Mirela   acum 4 ani - 31 Ianuarie 2020 18:32  

Si eu multumesc!! ?
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...