Steak onglet cu piperade

Retete din Franta Retete cu legume Retete de mancaruri cu carne Retete cu carne de vitel sau vita

Reteta Steak onglet cu piperade

Nu va lasati intimidati de numele celor doua componente din farfurie. Piperade e o mancarica de ardei din Franta, iar steak onglet o bucata de vita buna de pregatit pe gratar. Cand nu gasiti steak onglet (sfios din fire, apare mai rar in raionul de carne), il puteti inlocui cu piept de pui la gratar, ou posat/ou ochi sau o bucata de sunca.

Ingrediente

Steak la grill

1 bucata steak onglet (hanger steak)
sare, piper, Piment d'Espelette fulgi

Piperade

2 cepe mici (cca 130 gr)
3 rosii coapte
2 ardei rosii
5 catei usturoi
1 foaie dafin
1 fir cimbru
1/4 lingurita fulgi de chili (sau dupa gust; am folosit Piment d'Espelette)
2 linguri ulei
sare

Sos verde

1/4 legatura patrunjel
1 catel mare usturoi
ulei masline

  1. Piperade: in uleiul incins se adauga ceapa taia felii subtiri si se caleste la foc mic pana e moale si miroase dulceag (cca 10-15 minute).
  2. Se adauga usturoiul curatat si lasat intreg, dafinul, cimbrul si fulgii de de ardei iute si se mai caleste totul 2-3 minute, amestecand des.
  3. Se adauga rosiile decojite si taiate cubulete si ardeiul taiat fasii de 2 cm.
  4. Se adauga 1/2 cana de apa si sare si se aduce la fierbere. Se da focul la mic si se fierbe cu capac timp de 40 minute.
  5. Steak onglet se scoate din frigider cu 1 ora inainte de a fi preparat, ca sa aiba timp sa ajunga la temperatura camerei. Se presara cu sare, piper si fulgi de chili. Se unge carnea cu ulei pe ambele parti. Se incinge tigaia grill minim 5 minute, apoi se prajeste carnea cate 2-3 minute / parte. Se scoate pe o farfurie, se acopera cu folie de aluminiu si se lasa sa stea 10 minute. Se taie fasii subtiri, perpendicular pe fibra.
  6. Sos verde: se toaca patrunjelul impreuna cu catelul de usturoi. Se adauga peste ele ulei de masline pana se leaga verdeata.
  7. Montare pe farfurie: se pune sos verde pe marginea farfuriei, de jur imprejur, formand un cerc; in centrul cercului se aseaza piperade, cladind o movilita din legume, iar sosul se va scurge pe farfurie si se va amesteca cu sosul verde; deasupra puneti felii de steak onglet.

Aromele peste ceapa calita

Aromele peste ceapa calita

Adaugam rosiile, ardeiul si apa

Adaugam rosiile, ardeiul si apa

Piperade e gata

Piperade e gata

Steak onglet

Steak onglet

Steak pe gratar

Steak pe gratar

Comentarii (4)

 

Lia  acum 10 ani - 17 Iulie 2013 07:12  

Cand am primit ieri pe mail reteta asta eu tocmai eram cu carnea de vita pregatita s-o pun pe gratar peste o ora.
Garnitura voiam sa fac rapid cartofi natur.

Reteta de piperade a venit la fix si am executat-o pe loc. Da, o voi mai repeta ca garnitura la carnea la gratar chiar daca n-am neaparat steak. Este foarte buna.

Numai ca eu fac ce fac si nu-mi iese ceva dupa cum indici. Am avut probleme cu prajirea cepei timp de 10 minute. 2 cepe mici (am pus una aproape mare) in doar 2 linguri de ulei intr-o tigaie teflonata Teffal (deci groasa) de vreo 22cm, desi la foc moderat ci nu mare, dupa 2-3 minute a inceput sa se arda si innegreasca desi mestecam des. Nefiind sanatoasa cam arsa trebuia s-o arunc si sa repet figura sotand-o cat permitea dar am insistat sa respect reteta si s-o prajesc 10min dar jumate arata prea bruna.
 

Ioana  acum 10 ani - 17 Iulie 2013 09:19  

Lia, tu zici ca ai calit ceapa la foc mediu, iar eu am specificat foc mic, de aici diferenta. nu e rau ce ai facut, dar atunci trebuie sa stai langa ea, sa o mai amesteci si evident se va cali mai repede decat timpul specificat de mine. eu incing uleiul, adaug ceapa care va sfarai destul de tare si apoi rapid dau focul la mic mic sub tigaie. amestec apoi rar in ea.
asa si cand prajesti semintele (am vazut ca ai avut probleme cu prajitul lor la vindaloo), focul la mic si acolo amesteci mai des. cand le simti mirosul puternic , gata, opresti focul.
 

Valentin  acum 10 ani - 17 Iulie 2013 12:49  

Miammm, imi ploua in gura deja. Chiar aveam pofta de ceva cu carne de vita, si Ioana, te-ai intrecut pe tine insati cu reteta asta. =P~
 

Maria Nicolae  acum 8 ani - 19 Aprilie 2015 21:10  

Zic ca e cam iute si foarte dun dar eu nu am pus cili si ardei.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...