Sunca de pui facuta in casa

Categorii: Retete aperitive, Retete cu carne de pui, Retete de Pasti, Retete ieftine

 

Sunca de pui facuta in casa
Pinterest

Mezel de casa cel putin la fel de bun ca si cel cumparat. Aceeasi textura fina, suculenta sichiaraceeasi culoare. Nu seamana deloc la textura cu carnea de pui fiarta. Avantajul in prepararea acestui mezel acasa e ca se foloseste doar sare si zahar pentru procesare. Ele sunt obligatorii, restul hotarati voi ce mai adaugati. Mi-as dori sa incercati aceasta reteta, alaturi desunca de porc, ca sa aveti pe masa de Pasti doar aperitive homemade. Asa poate reusim sa schimbam incarcatura negativa a cuvantului "mezel" cu ceva ce era el odata.

Ingrediente
Sunca de pui facuta in casa

1 piept de pui (500 gr)
2 lingurite cu varf sare grunjoasa de mare
1/2 lingurita piper negru proaspatmacinat
2 linguri rase zahar

Sos de verdeturi

1-2 catei de usturoi
1 lingurita oregano uscat
1 fir mic rozmarin
1 fir tarhon
cateva fire patrunjel
2 linguri ulei de masline

Portii: 450 gr sunca

Preparare
Sunca de pui facuta in casa

  1. Se desparte pieptul in cei doi lobi si se curata de pielite si grasime. Se spala si se usca bine cu servetele. Se introduc intr-o punga cu fermoar (zip-bag). Deasupra se presara sarea, zaharul si piperul. Se maseaza carnea peste tot cu ele. Inchideti punga, avand grija sa scoateti cat de mult aer puteti inainte de a inchide fermoarul.
  2. Lasati carnea sa se macereze 2 zile (48 ore) la frigider. Dupa 2 zileveti vedea ca a lasat mult suc in punga.
  3. Scoateti puiul din punga si spalati-l bine in cateva ape sa mearga sarea de pe el. Puneti carnea intr-un bol si acoperiti-o cu apa rece. Lasati-o la desarat 1 ora.
  4. Scurgeti carnea si uscati-o foarte bine cu servetele.
  5. Carnea poate fi lasata asa simpla (sariti acum la pasul 6) sau poate fi condimentata cu orice doriti. Daca doriti sa o condimentati o asezati cu partea unde a fost pielea in jos si intindeti condimentele doar pe partea opusa. Numai sare sa nu mai adaugati.
    Am ales verdeturi si usturoi de data asta, dar puteti folosi orice alte verdeturi sau doar chili daca doriti sunca picanta. Am strivit in mojar frunzele de tarhon, rozmarin, oregano si usturoiul pana au devenit pasta. La final le-am ajutata cu putin ulei. Am adaugat apoi patrunjelul tocat marunt. Am intins sosul asta pe o parte a carnii.
  6. Se introduce carnea intr-o punga de friptura (nu folositi alta punga, nu rezista la temperaturi mari; eventual puteti folosi folie de aluminiu in locul pungii). Aveti grija sa rulati carnea cu partea unsa in interior. Nu va sta rulata dar ii dati forma in punga. Asezati cele doua bucati de piept varf in varf ca sa obtineti o grosime cat mai egala in punga. Rulati punga strans, astfel incat sa aveti un rulou cat mai compact. Punga rulata o legati cu sfoara, ca pe un salam, ca sa nu se desfaca la fierbere.
  7. Intr-o oala (folositi o oala cu pereti grosi care tine bine caldura, poate fi chiar un tuci sau o oala cu fund dublu) aduceti la fierbere suficienta apa cat sa acopere de tot rulada. Cand clocoteste dati focul la mic, apa doar sa bolboroseasca usor. Asezati ruloul in apa (am pus pe el o farfurie cu fundul in sus, ca sa fiu sigura ca-l tine scufundat in intregime), puneti capacul (un capac care etanseaza bine) si lasati la fiert la foc mic timp de 5 minute.
  8. Stingeti focul si lasati oala asa acoperita pentru 90 minute. Nu ridicati capacul, sunca se va fierbe incet in apa fierbinte. Daca aveti termometru de friptura, la final carnea va avea putin peste 70C (71-72C este ideal pentru pieptul de pui).
  9. Scoateti ruloul din apa si asezati-l intr-un vas. Puneti o farfurie peste el si apoi o greutate ca sa tina carnea presata. Dupa ce s-a racorit, dati ruloul la frigider (cu tot cu greutate pe el) si lasati peste noapte sa se raceasca complet. Se feliaza subtire si se foloseste in sandwichuri, salate sau platouri cu aperitive.
 
Sunca de pui facuta in casa - Pieptul de pui cu sare, piper si zahar

1. Pieptul de pui cu sare, piper si zahar

Sunca de pui facuta in casa - Dupa 2 zile, observati cat suc a lasat

2. Dupa 2 zile, observati cat suc a lasat

Sunca de pui facuta in casa - Pieptul uns cu sos de verdeturi

3. Pieptul uns cu sos de verdeturi

Sunca de pui facuta in casa - Carnea in punga

4. Carnea in punga

Sunca de pui facuta in casa - Carnea rulata si legata

5. Carnea rulata si legata

Sunca de pui facuta in casa - Fierbem ruloul

6. Fierbem ruloul


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 31)  

 

Sunca fiarta

25 Martie 2013

Sunca fiarta

 

 

Miska  acum un an - 5 Aprilie 2016 12:12  

Re: Sunca de pui facuta in casa

Ioana, blogul tau e o comoara cu idei deosebite. Multumim si continua munca frumoasa.
 

Mirela  acum un an - 5 Aprilie 2016 14:01  

Re: Sunca de pui facuta in casa

GROZAVA IDEE! vesel
 

maria  acum un an - 5 Aprilie 2016 17:15  

Re: Sunca de pui facuta in casa

Abia astept sa o gatesc.Multumesc Ioana!
 

Ioana  acum un an - 5 Aprilie 2016 17:31  

Re: Sunca de pui facuta in casa

si eu abia astept. am testat-o pe "cobaii" mei si a starnit deja cateva pasiuni vesel
 

olga  acum un an - 5 Aprilie 2016 20:49  

Re: Sunca de pui facuta in casa

Pot sa devin si eu cobaiul tau? vesel
 

Ioana  acum un an - 11 Aprilie 2016 10:54  

Re: Sunca de pui facuta in casa

Olga, poti, dar numai daca semnezi ca e pe proprie raspundere si te angajezi ca testezi tot vesel la mine daca esti vegetarian mananci chiar si carne, daca esti la cura de slabire mananci dulciuri. si neaparat fara mofturi sau preconceptii vesel
 

olga  acum un an - 11 Aprilie 2016 12:04  

Re: Sunca de pui facuta in casa

Cu toata inima semnez ce vrei tu vesel
 

Alina  acum un an - 18 Aprilie 2016 10:56  

Re: Sunca de pui facuta in casa

Oare sunca gata facuta se pastreaza la frigider cateva zile sau sa o pun in congelator? Multumesc.
 

Ioana  acum un an - 18 Aprilie 2016 11:06  

Re: Sunca de pui facuta in casa

e fara aditivi, deci rezista 5-7 zile la frigider. mai mult cred ca merge la congelator.
 

anca  acum un an - 19 Aprilie 2016 16:15  

Re: Sunca de pui facuta in casa

Multumesc pentru reteta, Ioana! Este delicioasa, am facut-o si cu piept de gaina, dar si de pui. Ma intreb daca cu muschiulet de porc ar fi la fel de buna.
 

Ioana  acum un an - 19 Aprilie 2016 16:21  

Re: Sunca de pui facuta in casa

eu cred ca da, chiar la asta ma gandisem si eu. muschiuletul e cam la fel de gros ca un piept de pui si ar trebuie sa functioneze dupa acelasi timp de fierbere.
doar daca e mai greu de 500 gr trebuie sa cresti cantitatea de sare si zahar proportional.
 

anca  acum un an - 19 Aprilie 2016 16:24  

Re: Sunca de pui facuta in casa

Revin cu impresii, o sa il incerc saptamana viitoare!
 

Ioana  acum un an - 19 Aprilie 2016 16:27  

Re: Sunca de pui facuta in casa

chiar te rog, sigur eu nu o sa-l fac mai repede.
 

Dor  acum un an - 25 Septembrie 2016 19:25  

Re: Sunca de pui facuta in casa

Vroiam neaparat sa multumesc pentru reteta. Am urmat exact pasii retetei si este foarte buna,tocmai ce am gustat-o. Eu am pus doar piper colorat si fulgi de ardei iute,sare si zahar si ulei de masline pentru gatit. Vreau sa incerc sa fac si cu carne de vita.
 

sas stefana   acum 11 luni - 25 Noiembrie 2016 14:53  

Re: Sunca de pui facuta in casa

Ioana, pot aplica exact aceeasi reteta si in cazul pieptului de curcan? As incerca pt baietel sa-i facvesel
 

Ioana  acum 11 luni - 28 Noiembrie 2016 10:50  

Re: Sunca de pui facuta in casa

Se face la fel, doar ca pieptul de curcan e mai mare asa ca va trebuie sa cresti proportional cantitatea de sare+zahar.
daca pipetul de curcan e mult mai greu de 500 gr, atunci va trebui sa cresti si timpul de saramurare. poate cu 12-24 ore in plus...

apoi timpul cat sta in apa fierbinte trebuie sa fie un pic mai lung. ca sa fii sigur ai avea nevoie de un termometru de friptura ca sa scoati carnea doar cand trece de 70C la mijloc. daca dupa 90 minute mijlocul nu a ajuns la 70C, va trebui sa reinfierbanti apa si sa mai lasi pana se intampla asta.
 

Celia  acum 9 luni - 7 Ianuarie 2017 12:58  

Re: Sunca de pui facuta in casa

Buna, Ioana si La multi ani vesel

am incercat saptamana asta reteta ta, varianta simpla, dar am schimbat modul de gatire al carnii. am facut rulourile la un aparat de gatit cu aburi timp de 35 de minute. am gustat sunca si calda (si am gasit'o un pic cam dulce) si rece, a doua zi, dupa stat la presat in frigider.

de-li-cioa-sa

o sa mai refac, sigur, dar in loc de 2 linguri de zahar voi pune 2 lingurite
 

Mariana  acum 7 luni - 14 Martie 2017 19:46  

Re: Sunca de pui facuta in casa

Foarte buna a iesit, recunosc ca nu ma asteptam. Am un motiv bun sa nu mai cumpar mezeluri din comert (not an addicted fan anyway). Este si baby-friendly,piticai mele i-a placut mult. Pot sa incerc si cu muschiulet de porc oare? Se urmeaza aceeasi reteta? Multumesc oricum pt postare.
 

Ioana  acum 7 luni - 15 Martie 2017 10:29  

Re: Sunca de pui facuta in casa

cred ca merge cu un muschiulet mai mic (cam la 400 gr - 500 gr)
 

Mirela  acum 6 luni - 4 Aprilie 2017 12:26  

Re: Sunca de pui facuta in casa

E pe lista de Pasti de anul asta, tot vreau sa o pregatesc de ceva timp. Si cu ocazia asta testez in sfarsit si termometrul de friptura! vesel
 

Mirela  acum 6 luni - 12 Aprilie 2017 16:18  

Re: Sunca de pui facuta in casa

Cat e timpul minim pentru stat la frigider? Nu stiu daca mai am timp sa o las peste noapte.
 

Ioana  acum 6 luni - 12 Aprilie 2017 18:07  

Re: Sunca de pui facuta in casa

trebuie sa se raceasca complet, deci macar cateva ore la frigider.
 

Crina_Crinutza   acum 6 luni - 19 Aprilie 2017 15:12  

Re: Sunca de pui facuta in casa

Hristos a inviat!
Am pregatit aceasta sunca acum, de Sfintele Pasti. Nu cere mult timp (lucru care m-a bucurat mult), nu este complicat de preparat. A iesit foarte bine. Ceea ce mi-am propus totusi sa modific data viitoare este cantitatea de zahar: voi pune doar jumatate si voi adauga si putin usturoi in marinada si, poate, putin otet balsamic.
Eu am facut sunca simpla, fara sos de verdeturi, de data aceasta. Poate voi posta si o fotografie, in zilele urmatoare.
Multumesc, Ioana.
 

Service BMW  acum 6 luni - 24 Aprilie 2017 16:16  

Re: Sunca de pui facuta in casa

super
 

Mirela  acum 5 luni - 2 Mai 2017 13:51  

Re: Sunca de pui facuta in casa

Am pregatit-o tot de Pasti si a fost si ea un succes vesel Ierburile sunt exact cele din reteta si mi se pare ca seamana si ca aspect bine de tot cu ce ti-a iesit tie. Am avut mari emotii la reteta asta, temerea principala fiind faptul ca oala nu are peretii suficeint de grosi si o sa ramana carnea cam cruda. Am folosit o oala obsinuita si a iesit totusi extra. Pana la urma am lasat-o peste noapte la frigider, asa ca a fost gata fix cand am venit de la Inviere. vesel)
 

Ioana  acum 5 luni - 2 Mai 2017 15:19  

Re: Sunca de pui facuta in casa

chiar ti-a iesit bine, arata fain feliile vesel
 

Mirela  acum 5 luni - 2 Mai 2017 16:07  

Re: Sunca de pui facuta in casa

Datoria cutitului din dotare in mare parte vesel
 

Irene  acum 4 luni - 18 Iunie 2017 12:25  

Re: Sunca de pui facuta in casa

Sunca pare foarte buna, dar as prefera sa pun miere in loc de zahar. E posibil, si daca da, cita miere?

Cu ce se poate inlocui firul de rozmarin?

 

Ioana  acum 4 luni - 18 Iunie 2017 18:09  

Re: Sunca de pui facuta in casa

da, poti adauga miere, maxim jumatate din cantitatea zaharului.
 

Stefan  acum 4 zile - 17 Octombrie 2017 20:58  

Re: Sunca de pui facuta in casa

Buna !
Felicitari pentru retete !
Vreau sa folosesc boia afumata.
Cand sa-o folosesc, la marinare sau la fierbere?
Dupa preparare cum se pastreza si in cat timp trebuie consumata .
Multumesc!
 

Ioana  acum 3 zile - 18 Octombrie 2017 10:38  

Re: Sunca de pui facuta in casa

la fierbere. doar sa nu exagerezi cu cantitatea, boiaua afumata e puternica si poate acoperi gustul puiului. daca vrei sunca mai rosie, eventual poti completa cu boia dulce neafumata.
o pastrezi la frigider, maxim 7 zile.
 

Laura  acum 9 ore - 21 Octombrie 2017 23:04  

Re: Sunca de pui facuta in casa

Buna! Oare la cuptor merge in loc de fierbere? Multumesc
 
loading

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus