Retete Culinare : e-Retete

 

Supa de peste (Gregada)

Categorii: Retete cu cartofi, Retete din Croatia, Retete cu peste si fructe de mare, Retete rapide, Retete simple, Retete de supe si ciorbe

 
Supa de peste (Gregada). Imagini pas cu pas pentru supa de peste (gregada)

V-am promis mai demult reteta de supa de peste specifica insulei Hvar, Gregada. Este o supa simpla, gustoasa si matasoasa - cum a descris-o Radu - care are doar un secret: sa folositi peste proaspat. In Hvar, aceasta supa se servea doar cu precomanda din ziua precedenta, pentru a putea folosi doar pestii prinsi in acea dimineata. Daca e posibil sa folositi un amestec de mai multe tipuri de peste pentru aceasta supa ar fi excelent. Am pus poze cu pestii pe care i-am vazut si cumparat in piata din Zadar, unii imi sunt cunoscuti, altii nu. Poate cunoscatorii acestor pesti ma ajuta si pe mine sa aflu denumirea lor. Va raman datoare!

Eu am pus ton (cam 300 gr), 5 pestisori spada (erau mici, cam 300 gr in total; i-am pus mai mult pentru gust) si un macrou de vreo 900 grame. Daca aveti 2-3 creveti, ii puteti adauga la sfarsit, odata cu patrunjelul si ii folositi pentru a decora supa in momentul in care o serviti. Noua asa ne-a fost adusa, cu crevetii deasupra si un cos de paine proaspata din care recunosc ca mi-am facut cu nesimtire provizii si pentru micul dejun No, nu va inchipuiti ca fac asta des, dar painea aceea era cu adevarat speciala. Mai puneti un pahar de vin alb langa (din cel care ati pus in supa) si nu veti avea nici o plangere de la comeseni.

Ingrediente pentru Supa de peste (Gregada)

1.5 kg peste proaspat de calitate (dorada, ton, macrou, cod, peste spada)
1 kg cartofi
2 cepe
3 rosii mici (cca 200 gr)
5 catei usturoi
2 foi dafin
sare, piper
1/2 lingurita turmenic (optional)
1/2 legatura patrunjel
150 ml vin alb (sec sau demisec)
80 ml ulei masline

Portii: 8

Supa de peste (Gregada) - Preparare

  1. Se va folosi o oala larga cu pereti nu foarte inalti. Daca aveti o oala aspectuoasa astfel incat sa puteti servi supa direct din ea e si mai bine.
  2. Se curata pestele si se taie felii. Se spala bine. Se pastreaza capetele si cozile, se vor adauga si ele in supa.
  3. Cartofii si rosiile se taie rondele.
  4. Se caleste ceapa tocata in 50 ml ulei de masline incins. Cand e sticloasa, se adauga 4 catei de usturoi striviti si se mai amesteca 1 minut.
  5. Din acest moment nu se mai amesteca in oala, doar se scutura daca e necesar!
  6. Asezam straturi alternative de felii de cartofi si rosii in oala. Presaram piper (cam 3-4 prize), sare (cam 2 lingurite) si turmenicul (pentru culoare). Adaugam 1.5 litri apa si foile de dafin si fierbem cam 10 minute din momentul in care supa incepe sa clocoteasca. Nu uitati, in acest timp nu amestecam in oala, doar o scuturam.
  7. Adaugam apoi feliile de peste, vinul, restul de ulei de masline, scuturam oala sa se aseze bine continutul si pestele sa fie acoperit de supa si mai fierbem 15 minute.
  8. Adaugam catelul de usturoi strivit si patrunjelul tocat si mai dam cateva clocote. Gustam de sare si adaugam daca mai este necesar.
  9. De preferat sa se serveasca in ziua in care a fost preparata, cel tarziu a doua zi. Ideal ar fi sa o serviti imediat dupa ce e gata cu paine proaspata taraneasca.

 
Click pe imagini pentru a mari

Fierbem cartofii
Fierbem cartofii
Adaugam pestele
Adaugam pestele
Supa de peste (Gregada)
Supa de peste (Gregada)
Supa de peste (Gregada)
Supa de peste (Gregada)
Piata de peste din Zadar
Piata de peste din Zadar
Piata de peste din Zadar
Piata de peste din Zadar
Piata de peste din Zadar
Piata de peste din Zadar
Piata de peste din Zadar
Piata de peste din Zadar
Piata de peste din Zadar
Piata de peste din Zadar
Piata de peste din Zadar
Piata de peste din Zadar
Creveti
Creveti
Ansoa
Ansoa
Dorada
Dorada
Piata de peste din Zadar
Piata de peste din Zadar
Pestisori spada
Pestisori spada
Ton
Ton

 

5 11

 

 

Retete similare 

Ciorba de peste Ciorba de peste a la grec
Ciorba de peste Ciorba de peste a la grec
Tocanita de peste cu legume Peste cu sos Veracruzana
Tocanita de peste cu legume Peste cu sos Veracruzana

Conecteaza-te cu contul tau de Facebook folosind link-ul din dreapta sus si fii prima persoana care incarca o fotografie cu "Supa de peste (Gregada)"

 

Comentarii

Ana  acum 4 ani 26 Noiembrie 2009 14:16  

Re: Supa de peste (Gregada)

iti urmaresc de ceva timp blogul pt ca imi plac retetle tale, dar azi iti scriu cu o rugaminte:imi poti spune,te rog ce program folosesti pentru a pune copyright-ul pe poze? ca tare imi place...evident lamine nu ar merge cratita aceea draguta,dar tot as vrea sa stiu programul,poate are si alte pictograme.
Multam fain!
Ana
 

Ioana  acum 4 ani 26 Noiembrie 2009 14:45  

Re: Supa de peste (Gregada)

aici gasesti un tutorial cum sa pui manual, la fiecare imagine in parte, watermark din photoshop: [link]

mie insa mi l-am facut automat din soft. poate daca cauti pe google dupa "watermark plugin blogspot" sau ceva de genul asta, gasesti cum se poate pune watermark automat din blogspot. eu nu sunt familiarizata cu blogspotul ca sa-ti pot spune exact daca are acest plugin.

ai gasit capere?
 

dana  acum 4 ani 26 Noiembrie 2009 18:05  

Re: Supa de peste (Gregada)

in italiana pestele din poza nr.10 se numeste scorfano (imi pare rau nu stiu denumirea in romana). este recunoscut dupa uratenia lui, dar are un gust deosebit. poate fi rosu (ca cel din poza ta) sau negru. am niste reviste italiene, am comparat pozele si seamana f mult
 

Ticu  acum 4 ani 26 Noiembrie 2009 20:21  

Re: Supa de peste (Gregada)

pestele scorfano este pestele scorpion (asa se traduce)
nu am vazut acest peste la noi in tara!
despre blog si despre retete, ce sa mai.....super!
deabia astept noi retete sa le pun in practica si sa savurez bunatatile!
 

Ioana  acum 4 ani 26 Noiembrie 2009 20:27  

Re: Supa de peste (Gregada)

dana, am mancat si eu peste din asta pregatit sub forma de tocanita si servit cu mamaliguta. e gustos intr-adevar. dar nu mi-am cumparat asa ceva din Croatia fiindca imi era urat cum arata si am zis ca nu pot sa-l tin in frigider

ticu, eu am luat pestii din Croatia. Dar nu din asta, doar restul din poze. dar l-am pozat fiindca era infiorator de urat.
 

Ana  acum 4 ani 26 Noiembrie 2009 21:44  

Re: Supa de peste (Gregada)

daaa abia azi am gasit la Carrefour Unirea. Multam de raspuns
 

Laura  acum 4 ani 28 Noiembrie 2009 23:58  

Re: Supa de peste (Gregada)

La supa de peste nu ma bag, ca nu prea fac eu mancare cu peste. Dar imi place facuta de altii . In alta ordine de idei, crevetii din poza ta arata foarte diferit de ce se pescuieste pe aici (US). Probabil si la gust difera.
 

elena  acum 4 ani 1 Decembrie 2009 12:54  

Re: Supa de peste (Gregada)

de abia astept sfarsitul de saptamana sa fac supa de peste
 

Ada  acum 4 ani 25 Martie 2010 18:14  

Re: Supa de peste (Gregada)

Felul acesta va fi gatit de sotul meu , nu le prea am cu supele de peste. Weekendul asta o vom incerca mai mult ca sigur, pentru ca na, am aflat si noi ca urmeaza sa avem un bebe si nu pot ramane cu poftele . Ai un blog nemaipomenit.
 

Ioana  acum 4 ani 26 Martie 2010 12:12  

Re: Supa de peste (Gregada)

felicitari pentru bebe dar si pentru un sot asa de harnic. te astept cu pareri despre supa dar eu sper sa fie pe masura poftelor
 

Ada  acum 4 ani 31 Martie 2010 14:25  

Re: Supa de peste (Gregada)

Multumesc.
A gatit-o, desi eu am lucrat weekendul acesta, duminica de Florii a fost imbelsugata din punct de vedere gastronomic . Nemaipomenita. Nu prea mananc peste de fel, dar am mancat vreo 3 castronase de supa. Deliciu . Acum am o scuza, mananc pt doi .
 

Ioana  acum 4 ani 31 Martie 2010 15:37  

Re: Supa de peste (Gregada)

banuiam ca o sa va placa, dar cu poftele celui mic nu se stie niciodata. e mai deosebita supa de peste decat orice supa se face la noi in sud, dar e foarte reusita.
 

crys  acum 4 ani 10 Aprilie 2010 16:29  

Re: Supa de peste (Gregada)

supa de peste e nemaipomenita dar e si mai gustoasa daca folosesti toate tipurile de peste cum ai zis.nu stiu care il cunosti si care nu am sa incerc sa ti le spun pe toate dar in romana nu prea cunosc denumirile.la 8 ai un gen scoici(VONGOLE)care sunt nemaipomenite gatite separat cu paste sau farasi nu trebuie decat incins un pic de ulei de masline cu un catel de usturoi sile arunci in uleiul fierbinte si le lasi cateva minute(2/3)ca se deschid repede si un pic de patrunjel si sare si piper.cand sau deschis le iei repede si le mananci una cate una din interior un deliciu crede-ma.
la 9 rosioara se numestecare da un gust super la supa de peste.la 10 ai un raci (scampii)care gustul lor consta cel mai mult in cap de asta nu trebuie aruncat la inceput .un secret daca vrei sa-i pregatesti separat da capurile deoparte si fierbe-le in apa cu sare dupa gust si ajuti sucul obtinut in mancarea care care o pregatesti.ultimul e saumon si ceilalti nu stiu denumirea in romana.pofta mare
 

ciocan mihaela  acum 3 ani 26 Aprilie 2010 15:13  

Re: Supa de peste (Gregada)

cam grea de facut imi este greu cu ml sau altele
 

Ioana  acum 3 ani 26 Aprilie 2010 15:27  

Re: Supa de peste (Gregada)

un pahar gradat de plastic costa doar cativa lei.
 

ramona  acum 3 ani 3 Septembrie 2010 18:26  

Re: Supa de peste (Gregada)

ii superba...am mancat de am spart 2 week-enduri la rand de nu ma puteam abtine....multumim ptr reteta si mai asteptam
 

isabel  acum 2 ani 27 Aprilie 2011 15:54  

Re: Supa de peste (Gregada)

acum vreau sa incerc,,sper sa iasa buna,,imi pare ca va fi dulce ..........
 

Andrei  acum un an 4 Iunie 2012 16:07  

Re: Supa de peste (Gregada)

Sincer astazi de dimineata cand m am uitat pe blog ma uitam cam stramb la supa asta cu peste si cartofii dar dupa ce am facut o cu majoritatea pestilor specificati de tine + alte cateva specii cu care am inlocuit ce nu am gasit am ramas uimit e superb de buna aromele se imbina perfec!!! Ioana te rog sa ma ajuti cu ceva(La noi nu prea gasesc turmeric,si sunt inebunit dupa culoare pe cre o ofera mancarii cand gasesc cumpar mai mult dar se intampla sa mai raman si fara)l as putea inlocui cu alceva?? Multumesc!!
 

Ioana  acum un an 4 Iunie 2012 16:12  

Re: Supa de peste (Gregada)

andrei, poti folosi sofran, dar putin sa nu dea gust amarui supei. e mai scump decat turmenicul.
 

lenuta...  acum 3 luni 6 Ianuarie 2014 13:24  

Re: Supa de peste (Gregada)

foarte buna supa...
 

 

Adauga comentariu

 
nu va fi facut public


zambet
zambet
zambet
pofta
trist
greata

 

 

 

 

 

 

 

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon

 

 

 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email:

 

 

Constructii si amenajari interioare Cluj www.casamicon.ro
Noi am amenajat bucataria e-Retete!
Click aici ca sa vezi rezultatul

 

 
Visit Ioana's profile on Pinterest.
 

 

 
 

 

 

Ultimele Retete RSS

Ultimele Comentarii RSS