Retete Culinare : e-Retete

 

Supa rece de rosii (Gazpacho)

Categorii: Retete cu legume, Retete cu putine calorii, Retete de post, Retete din Spania, Retete de supe si ciorbe

 

Supa rece de rosii (Gazpacho). Imagini pas cu pas pentru supa rece de rosii (gazpacho)

Este o supa rece din Spania care se pregateste rapid si fara foc, asa ca va veti putea bucura de toate vitaminele legumelor din care este preparata. Recomand prepararea ei doar in sezonul rosiilor, cu rosii adevarate din piata de la tarani. Eu am pregatit supa asta din rosiile de la bunica mea prea moi pentru a le folosi in salate.

Daca nu va incanta supa de legume crude exista si o alta varianta sa o preparati: coaceti legumele pe grill si apoi procedati la fel.

Ingrediente pentru Supa rece de rosii (Gazpacho)

1 kg rosii coapte
2 castraveciori
1 ardei
3-4 catei usturoi
1 ceapa mica
1 felie paine
2 linguri suc lamaie
100 ml ulei masline
150 ml apa
oregano
sare, piper

Toppinguri:

rosii, ceapa, castraveti taiati cuburi
patrunjel tocat
oua coapte si tocate
creveti grillati

Supa rece de rosii (Gazpacho) - Preparare

  1. Punem painea in apa la inmuiat si o lasam asa pana pregatim restul ingredientelor.
  2. Legumele se spala si se taie bucati.
  3. In blender se pune painea stoarsa de apa, legumele taiate, uleiul, apa, sucul de lamaie si se condimenteaza cu sare, piper si oregano dupa gust. Se mixeaza pana devine o pasta.
  4. Se trece supa printr-o sita si ce ramane in ea se arunca. Se pune supa la frigider pana in momentul servirii.
    * daca va grabiti si trebuie sa serviti rapid supa si nu e timp sa o lasati la frigider puteti sa puneti cuburi de gheata in paharele in care serviti.
  5. Se serveste in pahare cu toppingurile puse separat in boluri pe masa astfel incat fiecare sa aleaga cu ce serveste supa.

 
Click pe imagini pentru a mari

Toate ingredientele in blender
Toate ingredientele in blender
Strecuram supa mixata
Strecuram supa mixata
O dam la frigider
O dam la frigider
O servim cu toppingurile dorite
O servim cu toppingurile dorite

 

5 28

 

 

Retete similare 

Supa crema de spanac si leurda Supa de parmezan
Supa crema de spanac si leurda Supa de parmezan
Supa crema de dovleac Supa crema de dovlecei
Supa crema de dovleac Supa crema de dovlecei

Conecteaza-te cu contul tau de Facebook folosind link-ul din dreapta sus si fii prima persoana care incarca o fotografie cu "Supa rece de rosii (Gazpacho)" »

 

Comentarii

Angel  acum 5 ani 23 Ianuarie 2009 14:18  

Re: Supa rece de rosii (Gazpacho)

Buna eu sunt mai noua pe aici... am sa incerc si eu ,ce nu inteleg si scuze...,cum adica oua coapte?eu traiesc in Japonia ,poate am sa postez si eu cate ceva din bucataria Japoneza
 

Ioana  acum 5 ani 23 Ianuarie 2009 15:15  

Re: Supa rece de rosii (Gazpacho)

scuze, oua fierte tari ai grija sa iei rosii coapte si dulci, altfel nu va fi asa reusita. dar e tare sanatoasa si eu o beau ca pe suc
 

alis  acum 5 ani 9 Iunie 2009 07:26  

Re: Supa rece de rosii (Gazpacho)

Nu este asa RETETA ,sunt casatorita de multi ani cu un spaniol ,este mancarea sotului ptr anotimpul cald ,deci fac de 2-3 ori pe saptamana cate 2 litrii ,nu mai publicati retete inventanta ,nu este cea corecta.
 

Ioana  acum 5 ani 9 Iunie 2009 09:08  

Re: Supa rece de rosii (Gazpacho)

as prefera sa nu-mi spui ce sa postez pe site atata timp cat nu ai scris reteta corecta, sau macar sa-mi spui ce ti se pare ca am gresit. dar astept reteta corecta
 

maria  acum 5 ani 18 Iulie 2009 18:15  

Re: Supa rece de rosii (Gazpacho)

alis, de ce sa nu fie corecta reteta???sa stii ca la fel ca si paella, cocido etc. si sa nu mai zic ca la fel ca si sarmale ciorbe etc. sunt mai multe variante de a prepara o reteta culinara dar asta nu inseamna ca numai una e corecta, fiecare o prepara dupa gust, mai pune ceva in plus, mai scoate ceva ce nu-i place...dar tot aia e

ioana, eu zic ca e bine
 

bueno, bueno....  acum 5 ani 29 Iulie 2009 19:56  

Re: Supa rece de rosii (Gazpacho)

Am citit ( cu interes as spune) reteta de gazpacho.
Intai am sa o rog pe dna Alis sa citeasca ce scrie mai jos, in limba lui Cervantes, apoi sa isi revizuie atitudinea atunci cand intra in locuri unde n-o invita nimeni, cum ar fi acest blog.
Se conoce como gazpacho a un tipo de preparación culinaria consistente en la elaboración -generalmente en frío- de una sopa con ingredientes como el pan, aceite, hortalizas, aceite de oliva y otros aditamentos. El origen del gazpacho frío está en Andalucía (España), donde el aceite de oliva y los productos de la huerta son abundantes,[1] aunque es un plato que admite tantas variantes como el gusto personal o los ingredientes disponibles en cada zona.
Acestea fiind spuse ( scrise ) ), am sa va spun cum fac eu Gazpacho Andaluz:
cumpar rosii care aici se numesc Tomate Pera si care in Romania sunt cunoscute, in zona de unde vin eu ( Transilvania) ca " tzatza caprii".
Sunt tomate lunguiete.
trebuie sa fie foarte coapte- daca aveti posibilitatea sa le culegeti din gradina atunci cand sunt visinii la culoare, are sa va iasa un gazpacho senzational.
Important la gazpacho este textura, culoarea si gustul fiecarui ingredient.
asadar, eu pun ochiometric ingredientele:
multe rosii, un castravete sau doi, paine uscata o felie sau doua, un ardei rosu , ulei de masline, o ceapa ( proaspata), otet de Jerez ( sau balsamico de Modena ), sare.
Toate astea le mixez pana se face o pasta, adaugand eventual niste apa daca rosiile nu sunt suficient de zemoase.
Apoi strecor mixtura si conserv zeama in sticle de 2 litri.
Dupa ce se raceste bine ( in general o pun in congelator daca e graba mare ), se serveste in boluri de sticla .
Se umple bolul putin mai mult de jumatate, se pun 2-3 cuburi de gheata ( eu de aia nu pun apa in gazpacho), se pun cateva picaturi de ulei de masline pe deasupra, o frunzulita de busuioc si separat, pe o farfurioara, se pun cubulete de rosii ( fara pielita si samburi), cubulete de castravete, cubulete de ceata rosie si crutoane de paine prajita in ulei de masline, toate taiate infiorator de mici...

 

Anca S.  acum 5 ani 30 Iulie 2009 16:31  

Re: Supa rece de rosii (Gazpacho)

Supa de peste pentru Paella de Marisco.

Se fierbe peste sau capete de peste- de preferat peste marin, in apa de mare sau, dupa caz, apa cu sare marina.
Se adauga 2 rosii, o ceapa mare taiata in 4, 2 frunze de dafin, boabe de piper si sofran sau colorant alimentar.
Se fierb aprox. 2-3 ore la foc mic.
Se mixeaza si apoi se strecoara prin sita fina sau tifon.
Se rezerva zeama pentru Paella de Marisco.
Se poate congela pentru a o folosi ulterior.

Paella de Marisco
pentru 4 persoane:
4 lanostino
4 creveti mari
16 scoici negre-midii
1 sepia
1 calamar
...........
1 ardei rosu
2 rosii proapete, bine coapte
4-5 catei de usturoi
sofran sau colorant alimentar.
masuram supa de peste 12 pahare - se masoara cu un pahar gol de iaurt de 125 ml.
orez cu bobul rotund, 4 pahare
o lamaie taiata in 4.
ulei de masline
sare

Se prajesc in ulei incins crevetii si langostino.
Cand capata culoare rosiatica se scot din ulei si se rezerva pe un platou.
In uleiul ramas se prajeste sepia si calamarul taiate in cubulete si cei 4=5 catei de usturoi, in coaja.
Cand sunt prajite, se adauga ardeiul rosu taiat cubulete si dupa ce s-a calit putin ardeiul, se pun rosiile, fara pielita si samburi, taiate in cuburi sau razuite.
Se lasa sa fiarba 5 minute, apoi se adauga orezul.
Se prajeste orezul alte 5 minute, apoi se adauga zeama de peste masurata anterior si se lasa la fiert la foc mare 10 minute.
Se adauga crevetii si langostino prajit anterior, dandu-i o forma estetica paellei,se adauga cele 4 bucati de lamaie si apoi cele 16 scoici , curatate de " mustati" , 6 fasii de ardei rosu taiate in lung, pentru decor si apoi dam focul mic si mai lasam paella inca 10 minute.
Daca vreti sa folositi un orez caruia sa ii ramana bobul intreg si nelipicios, folositi "orez vaporizat".



 

Kmil  acum 4 ani 21 Octombrie 2009 09:25  

Re: Supa rece de rosii (Gazpacho)

Uau abia astept vara sa incerc si eu sa fac gazpacho. M-a lasat cu gura apa
 

SUSLI  acum 4 ani 18 Martie 2010 00:27  

Re: Supa rece de rosii (Gazpacho)

NU AI DE CE SA TE SUPERI DAR RETEATA NU ESTE ASA AI INGREDIENTE CA OREGANO PIPER LAMAIE(IN SPANIA SE FOLOSESTE OTET DE JEREZ)TOPPINGUL CARE PRIN CATE RESTAURANTE SPANIOLE AM SERVIT GAZPACHO NU SE ADAUGA,DE OUA NICI POMENEALA. USTUROIUL E LA PUTERE IN SPANIA CA SABOR...CUM AR FII DACA SPANIOLI AR POSTA RETETA DE SARMALE GRESIT ,EU CRED CA I AM CONTRAZICE...IN STIL ROMANESC...IN REST INTERESANTA PAGINA
 

bibix  acum 4 ani 11 Aprilie 2010 16:36  

Re: Supa rece de rosii (Gazpacho)

retete mai pe intelesul oamenilor nu gasiti??????????????????????????????
 

jos3phine  acum 4 ani 24 Aprilie 2010 16:28  

Re: Supa rece de rosii (Gazpacho)

Nu inteleg de ce va iesiti asa din fire.
Susli si Alis nu prea cred ca ati fost de fata knd s-a gatit gazpacho pentru prima data si nici sarmalele , care se fac intr-o multime de feluri.
Si eu am servit , am facut si am si vazut cum se face gazpacho intr-un restaurant spaniol.Dar pentru aceasta nu pot sa afirm ca eu stiu reteta originala si nici nu as avea cum deoarece nici una nu era exact la fel ca si cealalta. Si topingurile , imi pare rau sa va contrazic dar se servesc si se ofera intotdeauna , ramanand la optiunea clientului daca le doreste sau nu.
Topingul cu oua fierte taiate cubulete se foloseste (din cate am vazut eu) la o varianta mai "suave" a gazpacho-ului care se numeste "SALMOREJO"si deasemenea se pun si cubulete de Jamon iberico , sunca traditionala a spaniolilor.Diferenta dintre salmorejo si gazpacho este ca la salmorejo nu se pun castraveti(cel putin eu aceasta reteta o cunosc).
Iar in ceea ce priveste lamaia si otetul de Jerez sau Balsamico , ramane la latitudinea fiecaruia ce vrea sa foloseasca. Eu pun otet normal si a iesit super bun de fiecare data.
Asadar , eu zic sa disfrutam de retetele gasite aici , dak avem idei noi le putem imbunatati sau sa impartasim trucuri si retete noi daca le cunoastem si in nici un caz sa nu ne insusim retete , mai ales daca nu sunt autohtone.
Ce pot sa va mai spun?Spor la gatit si POFTA BUNA!
Ioana , felicitarile mele pt rabdarea pe care o ai!
 

adi  acum 4 ani 12 Iunie 2010 04:22  

Re: Supa rece de rosii (Gazpacho)

mai fetelor se vede ca mai trebe sa invatati un pic din bucataria spanoiola bravo voua dar mai trebe sa lucrati prin bucatariile din spania sa dati lectii cum se face gasp.supa de riosii
 

Vali  acum 4 ani 7 August 2010 11:27  

Re: Supa rece de rosii (Gazpacho)

"Cada uno que se lo haga como da la gana" = adica, fiecare il face asa cum are chef. Eu va spun si pizza nu se face identic cum e in Italia, fiecare o face si o condimenteaza cu fel si fel de ingrediente si produse , asa cum doreste, oricum un lucru va spun sigur. Am mancat pizza originala in Italia si sincer va spun nu e mai buna ca a noastra de la restaurantele din tara.De ce? pentru ca noi stim sa o condimentam cu produsele noastre traditionale (carnaciori, sunca, beicon, etc), italienii pun sosul de rosii pe aluat un pic de mozzarela si gata.La fel si Gazpacho, in fiecare zona a spaniei e facut diferit, oricum fiecare ce il gusti e delicios, sigur incercand o reteta oricare ar fi ea, vei avea mereu tendinta sa mai adaugi ceva, si va fi mai special pentru tine. Asa ca lasati cearta gaitelor si la treaba, puneti gazpacho la rece si chemati invitatii.Va salut, iar daca cuiva tensiunea a luato razna sa numere pana la 10 ca ii va trece si sa bea un gazpacho rece. Pe curand
 

Natalia  acum 3 ani 28 Octombrie 2010 05:11  

Re: Supa rece de rosii (Gazpacho)

foarte buna!! es tipica en Huelva( España) se suele comer en verano y es lo mejor de lo mejor en entrantes, muuuy buena!!
 

narcisa  acum 3 ani 22 Ianuarie 2011 20:17  

Re: Supa rece de rosii (Gazpacho)

e foarte buna si in special toate mancarurile spaniole sunt delicioase am mancat foarte multe in zona madridului
 

Iulian  acum 3 ani 3 Februarie 2011 08:17  

Re: Supa rece de rosii (Gazpacho)

Am petrecut cativa ani buni in Spania in special in zona Madridului. Susli se pare ca habar nu ai de gazpacho eu am consumat tone crede-ma. La restaurante ti-l servesc cu topingul alaturat adica intr-un recipient special care contine tot felul de legume taiate marunt ba chiar intr-un restaurant am gasit si paine uscata si albus de ou fiert. Se serveste de obicei in castroane de lut. Poate a fost impresia mea dar mi s-a parut ca nu a avut niciodata acelasi gust adica e diferit dupa bucatar. A si sa nu uit folositi rosii cat mai coapte si de la tara daca se poate. Pofta mare!
 

iubitu  acum 3 ani 31 Martie 2011 19:53  

Re: Supa rece de rosii (Gazpacho)

vededi nici unu nnu stiti sa fdaceti gazpacho
ingrediente carne de vita ,carne de porc ,sin carne de miel se toaca toate marunt apoi se dau un clocot apoi se dau pe batidora si se adauga leegumele cat mai puine desigur
 

Alexandru  acum 3 ani 9 Aprilie 2011 16:36  

Re: Supa rece de rosii (Gazpacho)

Ma numesc Alex si lucrez ca bucatar sef de multi ani , atat in tara cat si pe alte meleaguri. Reteta afisata e una din cele mai des intalnite in Spania si de altfel cea mai populara. Am citit comentariile de mai sus si nu pot spune decat ca gustul difera in functie de mai multi factori,dupa cum ar fi: zona in care se face, ingredientele folosite, gradul de coacere al legumelor, traditia in zonele respective,sezonul in care se face si nu in ultimul rand sa nu uitam si de bucatarul care o prepara. Deci , dragi prieteni , nu va mai certati pe probleme pe care nu le cunoasteti bine . ci bucurati-va de o mancare savuroasa. Pofta buna!
 

plesa simona  acum 3 ani 31 Mai 2011 13:57  

Re: Supa rece de rosii (Gazpacho)

da e o reteta super si merita sa o incercati si nu stiu de ce tot criticati pe alti.cine nu vrea sa o faca reteta nu o face .
 

julia  acum 2 ani 30 Septembrie 2011 21:36  

Re: Supa rece de rosii (Gazpacho)

vad ca va place sa cititi ce au comentat oamenii in loc sa va vedeti de treaba,e o pagina de retete sau de etalare a cunostintelor in limba spaniola?ce rai sunteti!mai ales astia care ati fost prin ''tari straine'',(cine n-a fost?) ,in fine,ramane la latitudinea fiecaruia daca gatesc sau nu aceasta reteta,puneti-va pe treaba sau cautati alt site..e simplu!!!
 

AdrianSb  acum 2 ani 24 Octombrie 2011 23:24  

Re: Supa rece de rosii (Gazpacho)

Daca a invatat-o sotul (spaniol) intrun fel ea saracuta crede ca ia aratat tot universul culinar...
 

irina  acum 2 ani 11 Noiembrie 2011 15:31  

Re: Supa rece de rosii (Gazpacho)

dacă pe mine m-a învăţat mama să tai ceapa in palma şi să tai mamaliga cu aţa, nu înseamnă k ăia sau alea care taie ceapa pe tocător şi mămăliga cu cuţitu sunt proşti!
 

cosmina  acum 2 ani 26 Decembrie 2011 23:55  

Re: Supa rece de rosii (Gazpacho)

Felicitari pt. site Ioana, imi place ca nu le dai apa la moara la toti "istetii" si ii lasi sa cante la alta masa .
Eu vreau sa iti zic varianta puturoasa a supei care se practica in sua. Folosesc suc de legume (aici ii zice v8) in care se pun legumele taiate marunt: rosii, ceapa, ardei, castraveti, dovlecei, tulpina de telina, usturoi tocat marunt. Se stoarce zeama de lamaie si se pune foi de patrunjel si de telina care dupa parerea mea fac tot meciu.
N-am fost in Spania si nu stiu cum se practica pe-acolo, vroiam doar sa zic varianta americana a gaspacho-ului.
Baga mare ca zici bine ce zici!
 

Vlad  acum 2 ani 16 Septembrie 2012 16:10  

Re: Supa rece de rosii (Gazpacho)

Reteta este foarte buna Ioana. Am facut-o si a iesit foarte bine si foarte gustoasa. Alis nu are dreptate. Reteta este excelenta.
 

rebeca  acum 2 ani 17 Septembrie 2012 11:31  

Re: Supa rece de rosii (Gazpacho)

si eu o fac cam la fel eu pun otet in oc de lamaie
 

George  acum un an 4 Octombrie 2012 15:39  

Re: Supa rece de rosii (Gazpacho)

Atita caz pt o zeama de 2 bani . Unii o maninca cu ou , altii cu mezeluri , carne sau chiar brinza . Orisicum este un mare rahat de zeama ca si in general bucataria lor ! In afara de vita OK , in rest au mincare proasta
 

gatonegro  acum un an 14 Iunie 2013 18:18  

Re: Supa rece de rosii (Gazpacho)

''Oua coapte'' la topping, oaie..? :-))
 

ANDREEA  acum 9 ore 24 Septembrie 2014 23:20  

Re: Supa rece de rosii (Gazpacho)

Gazpacho: reteta e ok dar fara lamiie, piper si oregano. lamiia este de fapt otet de Jerez sau otet normal de vin. Topingul este optional, se serveste ca supa in boluri de cerámica (lut ars), in pahare de sticla ca racoritoare (de la frigider sau cu cuburi de gheata) si daca ai chef direct din sticla de lapte. A... un truc ca sa fie fin si cremos un e neaparat nevoie sa se treaca prin sita ( de fapt este o strecuratoare speciala cu forma de con si cu gaurele foarte mici), cind este triturata omogena compozitia puneti un galbenus de ou crud, si inlocuiti 50 ml de ulei de masline cu 100ml ulei de floarea soarelui si mixati inca 4-5 minute la viteza máxima.
Uleiul de masline este sanatos dar in functie de aciditate, de calitate si de varianta de masline folosita poate sa fie foarte greu de digerat.

Salmorejo: piine fara coaja 150g, 3-4 rosii bine coapte curatate de pielita, usturoi 2-4 catei potriviti ( dupa gustul fiecaruia), sare, 2-3 linguri de otet (niciodata balsamic) ulei masline (daca n-ai nu pui) sau de floarea soarelui cam un pahar (de iaurt). Cantitatile nu sint exacte trebuie sa aiba consistenta unei creme. Se serveste rece (nu se adauga gheata) cu ou fiert tocat marunt si bucatele de Jamon (crocante mai gustoase).
Se serveste ca primul fel de mincare, dar incercati si ca aperitiv uns pe piine prajita pe plita si cu feliute subtiri de chorizo, cascaval crocant (se topeste in cuptor pe o hirtie de copt cerata), muschiulet taiat feliute subtiri, etc. Imaginatie!!!!!
 

 

Adauga comentariu

 
nu va fi facut public


zambet
zambet
zambet
pofta
trist
greata

 

 

 

 

 

 

 

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon

 

 

 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email:

 

 

Constructii si amenajari interioare Cluj www.casamicon.ro
Noi am amenajat bucataria e-Retete!
Click aici ca sa vezi rezultatul

 

 

 

 

 
 

 

 

Ultimele Retete RSS

Ultimele Comentarii RSS