Tarhon in otet

Retete condimente Retete de Muraturi si Conserve

Reteta Tarhon in otet

In primavara v-am povestit despre tarhonul MEU, despre combinatiile potrivite si retetele mele cu tarhon. Acum l-am conservat pentru iarna. Tufele de la bunica-mea au fost extrem de generoase, asa incat o parte l-am congelat si restul l-am pus in otet. Frunzele macerate care rezulta fac minuni in ciorbele cu smantana.
Nu e mare filosofie conservarea in otet, practic este exact asa cum suna: se acopera frunzele de tarhon cu otet. Dar am realizat ca si lucrurile simple sau cele care credem ca se subinteleg trebuie spuse :)

Ingrediente

tarhon 
otet de vin alb (9%)
sare de muraturi

  1. Citeste aici despre cele doua tipuri de tarhon, ca sa fii sigur ca-l folosesti pe cel potrivit, aromat. Se spala bine tarhonul, se scurge si apoi se lasa sa se usuce complet.
  2. Se iau frunzele de tarhon de pe tije. Se indeasa in borcanele (spalate cu apa fierbinte si uscate complet). Se apasa cu dosul unei linguri sa intre bine in borcan.
  3. Se dizolva sarea in otet (cam 50 gr sare la 1 l otet), apoi se toarna peste tarhon pana acesta e complet acoperit.
    * nu e obligatoriu sa adaugati sare, doar ca aceasta mareste "viata" conservei; dar si fara sare rezista peste iarna
  4. Se infileteaza capacul si se pastreaza borcanele in camara racoroasa sau frigider. Tarhonul se toaca cand il folositi. E bun in ciorbele cu smantana (de fasole, de cartofi, perisoare cu smantana sau de porc ardeleneasca). Otetul de pe el e bun pentru acrit ciorbe sau in dressinguri/marinate/sosuri.

Comentarii (3)

 

Dana Muresan  acum 7 ani - 21 Septembrie 2016 14:19  

La noi in Arad nu are gust tarhonul ca cel de la Sibiu sau alte zone, nu e aromat sunt mai multe soiuri de tarhon?
 

Ioana  acum 7 ani - 21 Septembrie 2016 14:26  

Dana, sunt doua tipuri de tarhon: frantuzesc si rusesc. cel frantuzesc e aromat, cel rusesc are miros slab iar in mancare mai deloc. citeste aici detalii: [link]
 

Dana Muresan  acum 7 ani - 21 Septembrie 2016 16:07  

Multumesc pt raspunsul prompt, inseamna ca eu am din cel rusesc in gradina si din pacate in piata din Arad tot asa e. Mie chiar imi place sa-l folosesc in ciorba de gaturi de curcan si in sos de smantana
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...