Tarta cu cirese si migdale

Categorii: Retete desert, Retete cu fructe

 

Tarta cu cirese si migdale
Pinterest

Tarta cu cirese fiertein Merlot si crema de migdale. Ciresele imi plac proaspete si rareori le folosesc in deserturi, dar anul trecut am primit aceasta reteta in newsletter-ul de la Cordon Bleu. La noi trecuse sezonul cireselor, asa ca mi-am salvat-o pentru anul acest. Am urmat reteta fara nicio modificare si a iesit foarte buna. Crusta faramicioasa, umplutura aromata, ciresele in Merlot bune. Aspectul e foarte apropiat de poza lor, numai ca la mine se vede ca ciresele sunt posate. Totusi data viitoare vreau sa o fac neaparat cu visine, mi se par mai potrivite in deserturile de genul acesta.

Ingrediente
Tarta cu cirese si migdale

Crusta

125 gr unt (la temp. camerei)
50 gr zahar
coaja rasa de la 1 lamaie mica
1 ou
1/2 lingurita esenta/pasta de vanilie
200 gr faina(tip BL55 / 550)
o prizade sare

Cirese in Merlot

500 gr cirese
250 ml Merlot
150 gr zahar
1 lingurita pasta de vanilie (sau 1 pastaie de vanilie)

Crema de migdale (frangipane)

115 gr unt (la temp. camerei)
115 gr zahar
coaja rasa de la 1/2 lamaie
1/2 lingurita pasta de vanilie
2 oua
30 gr faina
115 gr migdale macinate (faina de migdale)
20 ml Kirsch (sau 2-3 picaturi esenta de migdale)

Decor

10 bucati fistic

Portii: 6

Preparare
Tarta cu cirese si migdale

  1. Cu mixerul sau in robot, frecati untulcu zaharulsi coaja de lamaiepanaavetio crema moale (cca 3 minute). Adaugati oul si vanilia si mixati pana aveti o culoare omogena. Adaugati faina si sarea si mixati scurt pana avetiun aluatlegat.
  2. Puneti aluatulpe folie de plastic, aplatizati-l cu mana saaveti un disc mai subtire. Inveliti-l in foliesi puneti-l la frigider 30 minute, sase intareascaastfel incat sa il puteti intinde usor.
  3. Curatati cireselede samburi.
  4. Intr-ocraticioara puneti zaharul si vinulsi aduceti la fierbere. Adaugati vanilia si fierbetila foc mediu, fara sa amestecati 2minute.
  5. Adaugati ciresele, dati focul la mic si fierbeti5 minute, doar cat ciresele sa se inmoaie usor. Le scoateti cu o paleta cu gauri intr-o farfurie. Lichidulramas in cratita il fierbeti la foc mediu spre mic pana se ingroasa un pic, capata consistenta de sirop (cca 10 minute). Lasati siropul sa se raceasca complet.
  6. Intindeti aluatulfoaiesubtire din care puteti decupa cu ajutorul unei farfuriiun disc de 25 cm. Daca cumva l-ati lasat mai mult la frigider si aluatul crapa la intins, doar il lasati sa stea afara cateva minute pana redevine usor de intins. daca afara e foarte cald si incepe sa se lipeasca de sucitor, doar il dati asa cum e la frigider si continuati sa il intindeti dupa ce se intareste. Aluatul nu e sensibil, chiar daca se rupe il puteti "petici" la loc apasand cu mana.
  7. Asezati aluatul intr-o tavarotunda de tarta sauuna rotunda cu pereti detasabili (de 20 cm diametrul). Intepati fundultartei cu furculita din loc in loc, casa nu se umfle la copt. Dati tava la congelator15 minute (daca nu va grabiti o puteti lasa la frigider minim 30 minute).
  8. Puneti hartie de copt pestecrusta si umpleti-o cu boabe de fasole sau orez. Coaceti crusta la 180C timp de 15 minute, apoi scoatetihartia si boabele si continuati sa o coaceti pana e usor rumena pe margini si uscata pe fund (cca 10-15 minute). Scoateti crusta din cuptor.
  9. Frecati untulcu zaharul, vaniliasi coaja de lamaie pana aveti o crema moale si pufoasa (cca 3 minute). Adaugati cate un ou pe rand si mixati pana aveti o culoare omogena. Adaugati faina, migdalele macinate si Kirsch. Mixati pana se omogenizeaza. Turnati crema obtinuta in crusta.
  10. Coacetitartala 160C cam 20 minute, verificand crema cu o scobitoare sa fie facutain centru. Lasati tarta sa se raceasca complet.
  11. Asezati ciresele deasupra. Ungeti-le cu siropul de vinsi turnati putin sirop peste ele. Presarati fistic tocat mare. Se serveste in urmatoarele ore, altfel ciresele isi pierd forma (se zbarcesc).
 

Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 1)  

 

Cirese in crusta

8 Iunie 2009

Cirese in crusta

 

 

Cori Cj  acum o ora - 4 Iulie 2017 14:35  

Re: Tarta cu cirese si migdale

Ce apetisant/de nerefuzat/delicios arata.. imi e pofta imi e pofta imi e pofta
 

Clau  acum 33 minute - 4 Iulie 2017 15:31  

Re: Tarta cu cirese si migdale

Vrem, vrem, vreeeem vesel
 

Ioana  acum 15 minute - 4 Iulie 2017 15:49  

Re: Tarta cu cirese si migdale

Cori, lasa loc si pentru ce vine maine! va fi la fel, de nerefuzat vesel

Clau, raciti bine vinul, mai aducem vesel
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus