Tarta cu piersici

Retete desert Retete cu fructe Retete lact-ovo-vegetariene

Reteta Tarta cu piersici

Cu toate ca erau 25 de grade in bucataria mea, am reusit sa fac o crusta perfecta pentru aceasta tarta cu piersici dupa instructiunile pretioase ale lui Judy Rodgers, un cunoscut chef in USA. Crusta are o consistenta similara aluatului foietaj, dar mult mai buna fiindca e facuta doar cu unt. Puteti sa o umpleti cu orice fructe de sezon gasiti. Azi a fost randul tartei cu piersici.

In aluat intr-adevar nu se pune zahar, nu e o omisiune a mea, se pare ca zaharul absoarbe umezeala si atunci crusta nu ar mai iesi asa crocanta. Puteti folosi crusta si pentru tarte sarate (cu ceapa, rosii, ciuperci etc.)

Ingrediente

125 gr faina alba
115 gr unt rece
5 linguri apa rece
4 piersici (cca 500 gr; coapte, dar nu foarte moi)
4 linguri zahar
1 plic zahar vanilat (bourbon de la Dr. Oetker)
1 priza sare

Portii: 4-6; tarta de 26 cm diametru

  1. Nota: Untul si apa se dau la frigider cu cca 15 minute inainte de a incepe prepararea aluatului pentru a va asigura ca sunt foarte reci. La fiecare pas al retetei lucrati cat de repede puteti ca sa nu se inmoaie untul si cu mainile racite.
  2. Se aseaza faina intr-un bol, daca e posibil unul mai larg la baza.
  3. Untul se taie felii, apoi fiecare felie se ia intre degete (ideal ar fi sa va raciti mainile sub jet de apa rece inainte) si se apasa pana se rupe untul bucati. Veti obtine astfel "fulgi" de unt.
  4. Se toarna apa pe margine bolului, de jur imprejur.
  5. Incepeti sa formati aluatul astfel: bagati palma sub faina, aduceti deasupra untului si apasati cu podul palmei. Rotiti bolul si faceti aceasta miscare pana cand toata faina este "lipita" de unt. Sub nicio forma nu framantati aluatul ca si cel de paine, chiar daca sunteti tentati. Vrem ca bucatile de unt sa ramana intregi in aluat si pe aceesi directie. Nu trebuie sa obtinem un aluat omogen sau fin (vezi poza 2), cand faina din bol e "lipita" de unt aluatul nostru e gata, chiar daca nu pare ;) Invartiti aluatul in folie si dati la frigider pentru 30 minute.
  6. Presarati pe masa de lucru (eu am folosit hartie de copt) putina faina. Intindeti aluatul sub forma de dretunghi, la o grosime usor mai mica decat un deget, cu latura mai mare inspre voi. Impachetati aluatul in 3, aducand marginle laterale (cele scurte) catre centru. Intindeti iar aluatul dreptunghi, de data asta cu latura scurta catre voi. Impachetati iar aluatul in 3, aducand marginile scurte catre centru (vezi pozele 4, 5, 6). Alautul e usor lipicios cand se incalzeste, dar daca faceti aceste intinderi si plieri foarte repede nu se va lipi prea tare. Dati sucitorul cu faina de cate ori e necesar.
  7. Impachetati aluatul iar in folie si dati la frigider pentru 20 minute. Curatati masa de lucru in cazul in care aluatul s-a lipit un pic.
  8. Repetati pasul 6 si 7 inca o data.
    * Important: in acest moment puteti congela aluatul; cand doriti sa-l folositi doar il scoateti din congelator, il puneti in frigider pana e decongelat complet, apoi continuati cu pasii de mai jos; daca e usor cam tare si crapa cand il intindeti lasati-l cateva minute la temp. camerei pana devine flexibil
  9. Presarati pe o hartie de copt noua un pic de faina. Intindeti pe ea o foaie circulara de cca 30 cm diametru (daca aluatul incepe sa se lipeasca un pic de sucitor, dati foaia asa cum e la frigider 10 minute si continuati apoi intinderea). Cand aluatul e intins subtirel introduceti o tava sub el si dati-l la frigider alte 20 minute.
  10. Pregatiti piersicile: spalati-le bine sub jet de apa pana mege pufuletul de pe coaja. Taiati-le cam in 8-10 felii fiecare. Presarati-le sare, apoi cu 3 linguri de zahar si zaharul vanilat si amestecati cu mainile pana sunt acoperite de zahar.
  11. Asezati feliile de piersici pe foaia intinsa, lasand o margine de cca 5 cm. Ridicati marginile peste fructe, avand grija sa nu rupeti aluatul. Presarati inca o lingura de zahar desupra piersicilor.
  12. Dati tarta cu piersici la cuptorul preincalzit la 220C pentru 45 minute, pana margine e usor rumena.
    * daca piersicile de deasupra sunt usor uscate, folosind o pensula de silicon ungeti-le cu siropul de sub ele, vor deveni instant lucioase ca si piersicile de dedesubt
  13. Lasati tarta sa se racoreasca apoi serviti. E mai buna servita in timp de 1 ora de cand a fost preparata. E buna si a doua zi, dar crusta se inmoaie un pic.

Faina cu untul facut "fulgi"

Faina cu untul facut "fulgi"

Aluatul dupa framantare

Aluatul dupa framantare

In folie il dam la frigider 30 minute

In folie il dam la frigider 30 minute

Prima intindere si impaturat in trei

Prima intindere si impaturat in trei

A doua intindere

A doua intindere

Impaturat iar in trei

Impaturat iar in trei

Intindem foaia pentru tarta

Intindem foaia pentru tarta

Pregatim piersicile

Pregatim piersicile

Punem piersicile pe foaia de aluat

Punem piersicile pe foaia de aluat

Ridicam marginile

Ridicam marginile

Tarta coapta

Tarta coapta

Tarta cu piersici

Tarta cu piersici

Comentarii (10)

 

ynna  acum 13 ani - 20 Iulie 2010 21:54  

Suuuuper site felicitari din suflet. Iti urmaresc de muuult timp retetele dar nu am indraznit sa-ti scriu multe le-am si incercat. Felicitari pentru tot. Si daca tot am indraznit sa-ti scriu as avea o rugaminte daca se v-a putea cand o sa fie posibil ;) sa postezi reteta de Gyro =P~ ! Sper ca nu am indraznit prea mult. Multumesc anticipat. :)
 

Cristina  acum 13 ani - 20 Iulie 2010 23:09  

Chiar aveam de gand sa fac si eu o tarta, insa cred ca ar merge foarte bine ca peste piersici sa fie si o crema de vanilie. Oricum, multumesc pentru reteta, aveam intr-adevar nevoie!
 

elena  acum 13 ani - 21 Iulie 2010 09:14  

Dumnezeule mare ce delicatese ,arata de-a dreptul extraordinar ,cat despre gust ( imi lasa gura apa).Mi se pare cam dificila de facut cu toti pasii astia si ma cam tem sa o fac .Cred ca esti o incantare pentru toti cei care te cunosc si care au posibilitatea sa guste toate bunatatile pe care le faci. PUPICEI
 

Ioana  acum 13 ani - 21 Iulie 2010 12:11  

ynna, o sa postez gyros cu siguranta, dar inca mai "rumeg" reteta, cum sa iasa bine si in acelasi timp sa poata fi facuta usor acasa...

cristina, cu crema de vanilie sau un glob de inghetata peste care presari praline =P~

elena, pasii sunt simpli, doar ca, asa cum fac de obicei incerc sa dau cat mai multe detalii ca sa fiu sigura ca va iese bine. dar am aici o varianta de crusta mai simpla: /retete/crostata-cu-gem-de-rubarba-si-capsuni?de-sezon=true , doar elimina zaharul sau pune un strat subtire de gem sub piersici ca sa nu se inmoaie aluatul.
 

ynna  acum 13 ani - 22 Iulie 2010 09:36  

Suuper, multumesc muult, atunci cand se poate e bine venita ;) =P~
 

gabi  acum 13 ani - 26 August 2010 18:57  

Multumesc pentru reteta, mi-am si notat-o in caietul meu de bunatati. Din pacate am cautat acesta reteta dupa ce mi-e nu mi-a iesit deloc tarta. Cu multa rabdare, am sa urmez pasii si sper ca o sa am bucuria de a manca o portie de tarta ce se anunta delicioasa. Sunt convinsa ca aluatul e forte bun si o sa-l fac si pentru branza sarata. Pofta buna si sa va iasa tuturor! ;)
 

gabi  acum 13 ani - 26 August 2010 22:07  

Scuzati greselile la "mie" si la "foarte", asa patesti cand nu faci o ultima citire si corectiile ce se impun.
Aceeasi.
 

eli  acum 11 ani - 13 Iulie 2012 13:25  

am faut-o ieri...dar am folosit mere nu piersici si a iesit DEMENTIALA!!!!! aluatul nu e greu de facut, desi asa pare la prima citire.

 

Balaj Madalina   acum 8 ani - 18 Septembrie 2015 01:39  

Buna, Ioana! Eu as vrea sa fac tarta aceasta cu prune. As avea o întrebare, daca se poate( este prima data când fac un desert cu prune proaspe) ... Am tot citit retete de preparare a lor, dar nu m'au convins. Crezi ca ar trebui sa le pun doar zahar sau si altceva? Cu ce se potrivesc combinate? Scortisoara? Rom? Multumesc mult.
Felicitari înca o data!
Îti urmaresc blocul mereu.
 

Ioana  acum 8 ani - 18 Septembrie 2015 09:11  

cu prunele merg multe arome: scortisoara, cuisoare, cardamom, ghimbir, anason, lamaie, portocala... dar combinatia cu scortisoara si rom este clasica si preferata de multa lume.

ultima data eu am folosit o combinatie de scortisoara, cuisoare si coaja de lamaie. foarte reusita, lamaia face mai proaspata umplutura. uite aici: [link]
poti folosi chiar acea umplutura la tarta asta, calculand cantitatile la cantitatea de prune pe care o pui. Prunele daca sunt mici le poti taia in doua si aseza cu taietura in sus, inghesuite. sa adaugi si amidon, prunele sunt mult mai suculente decat piersicile si au nevoie de putin ajutor. cam 1 lingura la o tarta de dimeniunea asta ar trebui sa fie ok, se mai si evapora din suc la copt.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...