Retete Culinare : e-Retete

 

Toba de casa

Categorii: Retete aperitive, Retete cu carne de porc, Retete de Craciun, Retete romanesti

 
Toba de casa. Imagini pas cu pas pentru toba de casa

Toba mea in varianta "de oras". Nu am gasit stomac de porc, prin urmare am format-o in tava de chec. Nu am gasit nici limba, nici urechi, desi mi-ar fi placut. Numai dupa cap de porc am alergat cateva ore prin oras. Bine ca l-am gasit si pe ala. Partea buna e ca am primit de la bunica mea un ciolanel, 2 picioare de porc, niste sorici si inima. Restul am completat cu carne cumparata. A iesit o toba foarte buna.

Recomandare: faceti rost de carne de porc de la tara, nu numai ca se va simti diferenta, dar se va si vedea (vezi poza 1).

Ingrediente pentru Toba de casa

3 picioare de porc
1/2 cap de porc (+ limba si urechea)
1 inima de porc
300 gr sorici
500 gr carne de porc (macra sau cu grasime, cum doriti; eu am pus macra)
1 ciolan de porc
10 boabe ienibahar
1 lingurita coriandru boabe
1 lingurita piper negru boabe
2 foi dafin
1 capatana usturoi
sare, piper negru macinat, 1 lingurita boia dulce

Toba de casa - Preparare

  1. Se taie picioarele de porc in doua pe lungime (printre unghie, cu un cutit mare merge destul de usor). Se spala bine carnea in apa rece, insistand mai ales pe inima.
  2. Se pune totul intr-un vas mare si se acopera cu apa fierbinte, si se lasa sa se opareasca timp de 10 minute. Se spala iar carnea cu apa rece.
  3. Se aseaz totul (exceptand carnea macra) intr-o oala. Se acopera cu apa rece, doar cat sa depaseasca cu 2 cm. Se adauga aromele (ienibahar, coriandru, dafin , piper boabe) si se aduce la fierbere incet. Se fierbe la foc mic timp de 2 ore. Se spumeaza la inceput si se sterge marginea oalei.
  4. Dupa 2 ore se adauga si carnea macra si 1 lingura de sare. Se mai fierbe inca 2 ore la foc mic.
  5. Se strecoara supa, retinand carnea care se lasa sa se racoreasca.
  6. Se striveste usturoiul pasta. Se adauga treptata pasta de usturoi in supa, pana devine usturoiata dupa gustul vostru (am pus 3 lingurite de pasta de usturoi). Se lasa supa 5 minute sa se infuzeze cu usturoiul. Se drege supa si de sare.
  7. Se aseaza tifon in 4 straturi intr-o sita asezata pe un vas. Se strecoara inca o data supa, pentru a indeparta usturoiul.
  8. Urmeaza degresarea supei. Cea mai simpla si rapida metoda, pe care eu o folosesc in asemenea momente, este degresarea cu un servetel de bucatarie. Procedati astfel: luati doua servetele de hartie de bucatarie si suprapuneti-le. Asezati-le apoi deasupra supei, cat sa se imbibe usor de supa la suprafata. Veti vedea grasimea cum se aduna pe servetel. Prindeti servetelul de capete si ridicati-l usor, mutandu-l intr-o farfurie (fara sa strangeti sau sa stoarceti). Repetati acest pas de 3-4 ori, ca sa se degreseze supa cat mai bine.
  9. Carnea se dezoseaza. Eu am retinut inima, carnea, bucati de soric de pe ciolan si picioarele de la bunica-mea (aveau textura mai buna decat cel de pe piciorul cumparat care arata ca gelatina), deci ce era si arata mai bine si am indepartat partile tari, cartilaginoase si grasimea. Daca aveti si limba o curatati de pielita.
  10. Se taie carnea aleasa fasii lungi. Urechile si soricul se taie fideluta. Se condimenteaza carnea cu sare, piper negru macinat si boia. Adaugati condimente (sare, piper, boia), amestecati cu mainile sa se omogenizeze si apoi gustati pana vi se pare potrivit de sarat si piperat. Boiaua este si pentru culoare.
  11. Tava de chec se unge cu unt (sau ulei; acesta are rol doar de a fixa folia). Se tapeteaza tava cu folie de plastic. Se aseaza carnea, punand fasiile pe lungimea tavii. Cu dosul unei linguri apasati carnea in tava, sa se aseze bine.
  12. Cu polonicul turnati supa usturoiata peste carne, doar cat sa ajunga sus, dar sa nu depaseasca carnea.
  13. Acoperiti tava cu folie de plastic. Asezati o bucata de carton (decupata dupa dimensiunea tavii) deasupra. Asezati o greutate deasupra sa preseze carnea.
  14. Dati tava la frigider peste noapte, sa se inchege.
  15. A doua zi, rasturnati toba pe un platou. Desprindeti folia. La servire, taiati felii.

 
Click pe imagini pentru a mari

Diferenta picior de porc de casa si cumparat (cel din stanga e de casa)
Diferenta picior de porc de casa si cumparat (cel din stanga e de casa)
Crapam piciorul in doua
Crapam piciorul in doua
Acoperim totul cu apa rece
Acoperim totul cu apa rece
Carnea fiarta, dupa 4 ore
Carnea fiarta, dupa 4 ore
Supa strecurata
Supa strecurata
Carnea in tava cu supa
Carnea in tava cu supa
Cu greutate deasupra
Cu greutate deasupra

 

5 10

 

 

Retete similare 

Piftie de cocos
Piftie de cocos  

Conecteaza-te cu contul tau de Facebook folosind link-ul din dreapta sus si fii prima persoana care incarca o fotografie cu "Toba de casa" »

 

Comentarii

Anca  acum 11 luni 4 Decembrie 2013 13:42  

Re: Toba

Nu imi vine sa cred!!!!!!azi ma gandeam ca nu ai pe site nici o reteta de toba!ca nu am vazut eu.
Sigur o fac ! fac tot ce postesti tu sunt sigura de rezultat!
Multumesc!
 

Ioana  acum 11 luni 4 Decembrie 2013 14:14  

Re: Toba

cu placere Anca, am pus acum si pozele de detaliu
 

Anca  acum 11 luni 4 Decembrie 2013 14:16  

Re: Toba

am vrut sa zic postezi!acum am vazut greseala, e mai bine cu poze!
 

Maria  acum 11 luni 4 Decembrie 2013 14:22  

Re: Toba

Super....ii simt gustul...!
 

bucatarasa  acum 11 luni 4 Decembrie 2013 16:22  

Re: Toba

Nu se poate compara cu toba facuta in stomac sau besica de porc. Nu conteaza daca e la oras sau la tara, conteaza reteta si priceperea gospodinei.
Degresarea: eu las zeama la racit, grasimea se intareste la suprafata si o adun usor cu paleta de spumuit. Astfel nu ma mai complic cu carpe & Co.
 

ionas florin  acum 11 luni 4 Decembrie 2013 18:15  

Re: Toba

Super..Abia astept sa o fac.Din experinta am o obiectiune la pct.3 . Aromele trebuiesc puse numai dupa ce se spumeaza fiertura,altfel arunci aromele care plutesc impreuna cu spuma,oricat de atent vei fi.Multumesc pentru raspunsuri. Va urmaresc in continuare .SUCCES.
 

Simona-Adina Hotea  acum 11 luni 4 Decembrie 2013 19:55  

Re: Toba

Arata exceptional ! Bravo, Ioana, esti grozava !
 

Ioana  acum 11 luni 6 Decembrie 2013 09:02  

Re: Toba

Merci Simona, avusesem emotii cu toba facuta la Cluj. de obicei toate astea le facem la bunica-mea, ca sa fie autentice.
 

Mirela  acum 11 luni 8 Decembrie 2013 20:04  

Re: Toba

Sa stii ca se mai poate pune rinichii si coada porcului.Este chiar o varianta de oras pentru cine nu taie porcul de Craciun.O sa incerc atunci cand nu am burta.Felicitari pentru efort!
 

Popa georgiana  acum 11 luni 15 Decembrie 2013 17:07  

Re: Toba

Buna ziua, as vrea sa știu in cāt timp se poate consuma toba, poate fi consumată mai tārziu sau trebuie consumată imediat ce a a fost preparata. Si in ce condiții poate fi păstrată mai mult timp, m-a refer dacă poate fi congelată. Multumesc mult
 

Ioana  acum 11 luni 16 Decembrie 2013 08:04  

Re: Toba

in varianta asta in maxim o saptamana. cred ca cea in burta, care se mai fierbe dupa umplere, rezista mai mult. eu n-am incercat sa o congelez, dar nu vad de ce nu ar fi posibil.
 

Ionescu-Manafu Elena Natalia  acum 22 minute 19 Noiembrie 2014 11:10  

Re: Toba de casa

multumim pt sugestii! O sa incercam ceea ce ni se pare mai gustos simai carnos!
 

 

Adauga comentariu

 
nu va fi facut public


zambet
zambet
zambet
pofta
trist
greata

 

 

 

 

 

 

 

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon

 

 

 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email:

 

 

Constructii si amenajari interioare Cluj www.casamicon.ro
Noi am amenajat bucataria e-Retete!
Click aici ca sa vezi rezultatul

 

 
Visit Ioana's profile on Pinterest.
 

 

 
 

 

 

Ultimele Retete RSS

Ultimele Comentarii RSS