Tocanita de cartofi

Retete cu cartofi Retete cu legume Retete de mancaruri cu legume Retete ieftine Retete rapide Retete simple

Reteta Tocanita de cartofi

Ma credeti daca va spun ca n-am mai facut tocanita de cartofi de peste doi ani? Dar nu mi-am pierdut indemanarea :p , a iesit la fel de buna cum mi-o aminteam. Este o retete simpla, fara pretentii si dupa cum a observat si Radu, m-am abtinut sa adaug orice aroma noua care sa-i "strice" gustul. Cum a exclamat el dupa ce a gustat: "asta e tocanita adevarata!". Si adevarul e ca reteta am pastrat-o neschimbata de pe vremea studentiei, inclusiv cabanosul, ca asa m-am obisnuit, tocanita trebuia sa fie musai cu cabanos.

Tocanita este mai buna dupa ce sta cateva ore, capata consistenta, dar una e teoria si alta practica, fiindca niciodata nu ma abtin sa nu-mi pun un mic bol imediat dupa ce am terminat-o, sa incing in sosul inca subtirel cu paine proaspata si evident sa-mi ard limba. Numai cu tocanita asta mi se intampla asa ceva.

Ingrediente

1.5 kg cartofi fainosi
2 fire cabanos (sau bacon, carnati)
1 ceapa mare
1/2 ardei gras rosu
2 lingurite boia dulce
1/2 lingurita piper
1 lingurita sare
3 linguri ulei
cateva fire de patrunjel

  1. Se curata cartofii de coaja si se taie cuburi potrivite. Se toaca ceapa marunt. Se taie ardeiul cubulete. Cabanosul se taie rondele.
  2. In uleiul incins se pun la calit ceapa, ardeiul si cabanosul, cam 5 minute.
  3. Se adauga sarea, boiaua si piperul, se amesteca rapid si se pun cartofii peste. Se amesteca bine si se adauga apa aproape cat sa acopere cartofii (cam 2 cani si jumatate). Se lasa totul la fiert la foc mediu pana cartofii sunt fierti (cam 30 minute).
  4. Se stinge focul, se verifica de sare si se adauga patrunjelul tocat. Se acopera cu capac si se lasa la racit. Tocanita este mai buna dupa ce sta cateva ore, sosul se ingroasa si gustul se intensifica.

Punem cartofii in oala

Punem cartofii in oala

Adaugam apa si fierbem

Adaugam apa si fierbem

Tocanita de cartofi

Tocanita de cartofi

Comentarii (325)

 

Ultimele comentarii

Pofta de tocanita  acum 6 ani - 11 Februarie 2018 22:35  

Scuzati ignoranta ?, dar care sunt cartofii fainosi? ?? Multumesc
Arata delicios. Maine vreau sa fac
 

Ioana  acum 6 ani - 12 Februarie 2018 13:01  

cand ii cureti si ii tai lasa urme albe pe cutit si o senzatie de amidon pe maini. aceia sunt cartofii fainosi :) de obicei sunt soi alb.
 

woolkhan  acum 6 ani - 22 Martie 2018 22:49  

tare bun......din imagini, pentru inceput, e exact mancarea copilariei.....si pentru ca gustul sa fie autentic, eu am facut reteta in cratita de tuci, cu lingura de lemn, - imediat ce va fi timpul frumos am sa o fac si afara, la foc de lemne - ....nu mai traieste mama, dar sigur ar fi ras de mine(pina o podideau lacrimile, apoi, desigur :) )........
Ma, n-o fi mare sofisticatenie, dar e mare lucru un qualitaetzeit cu aroma de trecut...
Sarut mana pentru reteta.
 

Nicusor:)  acum 5 ani - 22 Aprilie 2018 21:24  

:( *Se adauga 2cani de ce? Si cum adaugi ? In tigaie ,cartofii peste ceapa calita si carnati? Vreau raspuns,vreau sa incerc!
 

Adriana M  acum 5 ani - 23 Iulie 2018 09:01  

Este o reteta fantastica! A devenit de 5 ani deja tocanita favorita la noi in casa.
 

Ioana  acum 5 ani - 23 Iulie 2018 12:13  

;) minunat, Adriana!
 

Andrei  acum 4 ani - 9 August 2019 17:36  

Mie parca mi-a iesit mai misto ,:)))
 

Yoyo  acum 3 ani - 9 Februarie 2021 19:08  

Ahhh, deci nu punem bulion, iese rosu de la mama natura
 

Ioana  acum 3 ani - 9 Februarie 2021 20:12  

Da, boiaua e 100% de la mama natura ;) ardei rosii uscati la soare... rezultat, culoare rosie naturala
 

Lilian Alexandru Petcu  acum 3 ani - 17 Martie 2021 18:13  

On topic: reteta este foarte buna
Off topic: Nicusor draga. Nu mai citi doar titlul si ai sa vezi ca se explica si canile si tot.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...