Varza bavareza

Retete garnituri Retete din Germania si Austria Retete cu legume Retete fara gluten Retete ieftine

Reteta Varza bavareza

Varza pregatita in stil nemtesc, dar dupa gustul meu. Am incercat sa mananc varza pregatita in acest fel in Germania si Cehia, dar nu am reusit sa trec peste agresivitatea otetului. Acum ca am pregatit-o cu manuta mea, am reusit sa echilibrez gustul dulce-acrisor pe placul meu. De asemenea am ales sa o fac la cuptor, fiindca e mult mai simplu de controlat caldura decat pe plita. Este o garnitura foarte buna pentru orice carne (cotlet la gratar, ciolan afumat), dar merge servita si cu cartofi fierti sau orez.

Ingrediente

varza alba (1.2 kg)
100 gr bacon (sau alta afumatura; pancetta afumata sau speck)
1 ceapa medie (cca 100 gr)
100 ml vin alb sec
3 linguri otet de orez (sau 2 linguri otet de vin alb)
1 lingura rasa zahar
1 lingurita seminte chimen
1 foaie dafin
250 ml supa de pui  
250 gr cartofi fainosi (2 buc. medii)
1 lingura generoasa de unt
sare, piper negru

Portii: 4-5

  1. Se pune o oala mare cu apa la fiert. Se adauga sare astfel incat apa sa fie placut sarata.
  2. Varza se taie in jumatate si apoi fiecare jumatate in 2 sau 3 bucati. Se pun in apa care fierbe. Se pune capacul si se lasa 3 minute. Se scoate varza intr-un bol cu apa rece. Se schimba succesiv apa de pe varza pana nu se mai incalzeste.
  3. Se scurg foarte bine bucatile de varza de apa. Se decupeaza cotorul si apoi se toaca patratele de cca 1 cm.
  4. Intr-o cratita larga (cca 24-26 cm) se pune baconul taiat fasii. Se lasa sa se prajeasca, la inceput la foc mic pana-si lasa grasimea. Cand incep sa se rumeneasca scoateti baconul din cratita, nu-l lasati sa devina crocant.
  5. Se adauga untul peste grasimea lasata de bacon. Cand untul e topit se adauga ceapa tocata marunt si se caleste pana se inmoaie bine de tot (cca 5 minute).
  6. Se adauga varza amestecandu-se bine. Se adauga sare si piper negru. Se pune capacul si se lasa sa se inabuse 5 minute.
  7. Adaugati vinul, otetul si zaharul si lasati sa fiarba pana lichidul scade aproape de tot (cca 10 minute), amestecand din cand in cand.
  8. Adaugati baconul, chimenul, dafinul si amestecati. Gustati de sare.
  9. Adaugati supa de pui si puneti capacul pe oala. Dati la cuptor la 150C timp de 30 minute. Adaugati cartofii cruzi dati pe razatoarea mare, amestecati si puneti iar capacul. Dati iar la cuptor pentru inca 45 minute.
  10. La final nu mai trebuie sa fie lichid aproape deloc in cratita, doar pe fund un strat subtire de sos lucios si matasos. E buna si reincalzita.

 

Oparim varza

Oparim varza

Varza tocata patratele

Varza tocata patratele

Baconul si-a lasat grasimea

Baconul si-a lasat grasimea

Calim ceapa

Calim ceapa

Cratita cu varza intra la cuptor

Cratita cu varza intra la cuptor

Comentarii (10)

 

olga  acum 9 ani - 4 Februarie 2015 10:58  

M-ai salvat; nu aveam idee ce sa gatesc pana nu am deschis site-ul tau.

Danke schon. :)
 

Ioana  acum 9 ani - 4 Februarie 2015 13:46  

Bitteschon :)
 

Silviu  acum 9 ani - 4 Februarie 2015 17:42  

La varza bavareza "adevarata" se adauga si cateva boabe de ienupar.
 

Ioana  acum 9 ani - 4 Februarie 2015 18:04  

la cea rosie pun condimente mai "calde" ca sa se potriveasca cu rata: [link]
in asta alba am pus chimen.
 

Simona  acum 9 ani - 5 Februarie 2015 10:55  

Mmmm.... varza + chimen + dafin = o combinatie pe gustul meu. De-abia astept sa-ncerc reteta ta. Ideea cu cartofii rasi mi se pare geniala, e chiar...bavareza?
 

Ioana  acum 9 ani - 5 Februarie 2015 12:34  

este total bavareza ideea cu cartofii! asa sosul - si toata mancarea dealtfel - devine matasos, isi lasa cartofii amidonul. ei obisnuiesc sa puna un pic de amidon sa dea "corp" mancarii, dar varianta cu cartofii (care intr-adevar e mai rar intalnita) mi se pare mai buna.
 

Nicole  acum 9 ani - 6 Februarie 2015 11:01  

Reteta pare un deliciu. Intrebare pentru tine: pot sa folosesc varza cruda congelata si gata rasa ? Presupun ca in acest caz o adaug direct peste ceapa calita, fara sa o mai fierb in prealabil. Multumesc !
 

Ioana  acum 9 ani - 6 Februarie 2015 11:04  

sigur nu o mai fierbi, faci asa cum ai zis.
nu am congelat niciodata varza. cum se comporta la gatit? fierbe mai repede?
 

Nicole  acum 9 ani - 7 Februarie 2015 05:09  

S-a intamplat sa congelez varza cand, dupa ce am tocat-o, am considerat ca e multa prea multa pentru numarul de portii pe care vroiam sa le fac. Asa ca am congelat restuil de varza cruda tocata intr-o punga Ziploc . O las la decongelat la temperatura ambianta si e ok. Lasa mai multa apa, ceea ce e normal caci e congelata, dar in rest merge foarte bine la mancaruri cu varza calita. O sa o folosesc la reteta ta minunata ! :)
 

Ioana  acum 9 ani - 7 Februarie 2015 09:37  

multumim, e bine de stiut.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...