Vinete, dovlecei si rosii cherry in stil sicilian

Retete din Italia Retete cu legume Retete de mancaruri cu legume Retete de post Retete ieftine

Reteta Vinete, dovlecei si rosii cherry in stil sicilian

Ghiveci de legume sicilian preparat in stilul meu. Inspirat din caponata siciliana, contine legume proaspete din piata intr-un sos dulce-acrisor-picant. Desi se obisnuieste sa fie servit langa peste, e bun si simplu sau langa carne de pui.

Ingrediente

1 vanata mare (cca 700 gr)
1 dovlecel mic (cca 300 gr)
300 gr rosii cherry
1 ceapa mica (cca 50 gr)
2 catei de usturoi
2 lingurite cu varf capere in otet (cca 30 gr; + 2-3 lingurite otet de pe ele)
10 masline verzi (cca 30 gr)
1 lingura pasta de rosii
1 lingurita zahar
4 linguri ulei
1 lingurita crema de otet balsamic
6 linguri apa
busuioc
sare, piper negru, fulgi de chili (peperoncino)

Portii: 3

  1. Vanata si dovlecelul se taie cuburi de cca 1.5 cm. Se stropesc cu putin ulei, se presara cu sare si piper negru si se amesteca bine. Se aseaza in tava cuptorului (cu hartie de copt pe fund) si se coc la 200C timp de 20 minute.
  2. In acest timp se taie rosiile cherry in doua. Se amesteca pasta de rosii cu zaharul, 2 linguri de ulei si 3 linguri de apa. Se toarna peste rosii si se amesteca.
  3. Se dizolva crema de otet balsamic in 3 linguri de apa.
  4. Intr-o cratita mai larga se incing 2 linguri de ulei si se caleste ceapa tocata marunt pana se inmoaie. Se adauga usturoiul strivit si se mai caleste 30 secunde.
  5. Se adauga rosiile, avand grija sa fie toate cu taietura in jos. Se presara cu sare, piper negru si chili si se fierbe la foc mic timp de 5 minute, scuturand cratita de cateva ori, cu miscari fata-spate.
  6. Se adauga otetul balsamic si se mai fierbe 1 minut.
  7. Se trage cratita de pe foc si se adauga caperele, otetul de pe ele si maslinele taiate bucati. Se amesteca.
  8. Se adauga vinetele si dovleceii copti si se amesteca totul usor, pana se acopera uniform de sos. Se drege mancarea de sare si otet (adaugati otet de pe capere daca vi se pare prea dulce).
  9. Se serveste calduta sau la temp. camerei, cu paine prajita, o bucata de burrata (sau mozzarella fresca) si frunze de busuioc.

Comentarii (18)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 8 ani - 17 August 2015 10:35  

Radu, reteta de zacusca o gasesti aici: [link] oare asta ai mancat?
 

Radu  acum 8 ani - 17 August 2015 17:03  

Am mancat ceva asemanator cu zacusca, preparat pe loc, intr-un local arabesc, din bucati mari de vanata, cu ciuperci, ceapa, rosii, dovlecei, ardei rosii si alte ingrediente pe care nu le-am recunoscut. Delicios!
 

Ioana  acum 8 ani - 17 August 2015 20:26  

Radu, daca vrei ceva similar cu arome turcesti poti face aceasta tocanita: [link] din care poti omite carnea.
 

andreea  acum 8 ani - 2 Octombrie 2015 19:05  

buna, Ioana. cand pun rosiile in cratita, adaug si sosul?
 

Ioana  acum 8 ani - 3 Octombrie 2015 20:23  

da, rosiile cu tot cu sosul de pe ele.
 

Monica Trica  acum 8 ani - 7 Ianuarie 2016 17:10  

Tocmai am incercat reteta, e minunata! Nu am gasit dovlecel, asa ca l-am inlocuit cu cartof. Cu siguranta va deveni una dintre retetele favorite.
 

Ioana  acum 8 ani - 7 Ianuarie 2016 20:55  

sa-ti fie de bine, Monica.
 

Cristina Dragan   acum 3 ani - 22 Mai 2020 15:04  

Buna Ioana,
Daca o gatesc azi pentru maine, crezi ca va fi la fel de gustoasa sau isi va pierde din bunatate?
Multumesc
 

Ioana  acum 3 ani - 22 Mai 2020 16:39  

Va fi la fel de gustoasa. Poate la aspect va pierde un pic, legumele se inmoaie daca stau.
 

Camelia  acum 3 ani - 29 Decembrie 2020 13:13  

Fac si refac aceasta reteta pentru ca nu ne saturam de ea. Este minunata pentru zilele fara carne. E adevarat ca burata ii completeaza gustul perfect.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...