Retete Culinare : e-Retete

 

Cum fierbem si pastram nautul

Categorie: Tehnici in bucatarie

 

Cum fierbem si pastram nautul. Imagini pas cu pas pentru cum fierbem si pastram nautul

"Nautul este bogat in proteine, saruri minerale (fosfor, potasiu, magneziu, calciu, fier) şi in complexul de vitamine B. Avand o concentratie ridicata de proteine (24%), la care se adauga si un procent consistent de hidrati de carbon si grasimi, nautul are o valoare alimentara deosebita, inlocuind in buna parte proteinele din carne." - Wikipedia

Cum fierbem nautul uscat

  1. Se pune nautul uscat la inmuiat in multa apa rece si putin bicarbonat. Dupa cateva ore se verifica daca a absorbit toata apa si daca da se completeaza, sa fie nautul acoperit. Se lasa nautul la inmuita 15 ore, timp in care-si va dubla volumul.
  2. Se scurge nautul de apa in care a stat si se spala in cateva ape.
  3. Se pune la fiert intr-o oala cu multa apa si cateva frunze de dafin, dar FARA SARE.
  4. Se lasa la fiert la foc mijlociu (nautul se striveste daca clocoteste apa prea tare) pentru 1 1/2 ore - 2 ore, depinde de marimea bobului. Spumati apa din cand in cand pana nu se mai formeaza spuma la suprafata apei.
  5. Ca sa verificati daca nautul e fiert, luati un bob intre degete si daca il strangeti trebuie sa se striveasca usor.

Cum pastram nautul fiert

  1. Daca il pastrati doar cateva zile, il puneti la frigider acoperit cu apa in care a fiert, astfel boabele nu se vor usca.
  2. Daca doriti sa il pastrati timp mai indelungat, il scurgeti de apa, il puneti in pungi sau caserole (portii potrivite familiei dv.) si il puneti in congelator.

 
Click pe imagini pentru a mari

Punem nautul la inmuiat in apa rece
Punem nautul la inmuiat in apa rece
Dupa 15 ore se dubleaza volumnul boabelor
Dupa 15 ore se dubleaza volumnul boabelor
Fierbem nautul si spumam
Fierbem nautul si spumam

 

5 14

 

 

Din aceeasi categorie 

Cum aleg un ananas Cum facem unt de casa
Cum aleg un ananas Cum facem unt de casa
O casa plina cu aromele Craciunului Cum preparam orezul pentru sushi
O casa plina cu aromele Craciunului Cum preparam orezul pentru sushi

Conecteaza-te cu contul tau de Facebook folosind link-ul din dreapta sus si fii prima persoana care incarca o fotografie cu "Cum fierbem si pastram nautul"

 

Comentarii

adry  acum 4 ani 26 Februarie 2009 16:40  

Re: Cum fierbem si pastram nautul

Il pregatesc in mod identic cu diferenta ca la fiert eu pun crengute de rosmarin!!!
 

Ioana  acum 4 ani 26 Februarie 2009 16:46  

Re: Cum fierbem si pastram nautul

foarte buna idee, eu folosesc frunze de dafin si am mai auzit ca altii pun o ceapa si putina telina
 

Flory  acum 3 ani 21 Noiembrie 2009 20:05  

Re: Cum fierbem si pastram nautul

Ioana, pot sa te intreb ceva? de ce la fasole se pune sare la fiert, dar la naut nu?
 

Ioana  acum 3 ani 21 Noiembrie 2009 20:29  

Re: Cum fierbem si pastram nautul

pentru ca se zice ca sarea va incetini fierberea si va face bobul mai tare. dar e valabil si la fasole. eu adaug sare doar catre sfarsitul fierberii. vezi aici cum am fiert fasolea si cand am adaugat sarea: [link]

adevarul e ca nu am testat personal sa vad daca acel "se zice" e adevarat si chiar se intareste bobul daca pui sare, dar respect acest fapt ca sa nu am surprize.
 

Flory  acum 3 ani 25 Noiembrie 2009 04:28  

Re: Cum fierbem si pastram nautul

ok, am inteles. multumesc!
 

ciprian  acum 2 ani 5 Februarie 2011 18:09  

Re: Cum fierbem si pastram nautul

Buna Ioana. De 3 ani folosesc cu placere [link] pe care il recomand cu placere la toata lumea plus ca l-am adaugat si pe facebook.
Chiar acuma ma pregatesc sa gatesc supa de varza si naut, si il fierb (nautul) chiar in momentul asta respectand cu sfintenie indicatiile tale.
Am sa las un comentariu la reteta supa de varza si naut ca sa stie toti cum a iesit, tinand cont faptul ca e ptr prima data cand gatesc si mananc naut.
Multumesc !
 

Dorin  acum un an 2 Septembrie 2012 14:25  

Re: Cum fierbem si pastram nautul

Pentru a iesii delicios si a nu se pierde din nutrienti ,indic,ca nautul sa fie fiert intr-o oala sub presiune !
Cea mai ,,tare'' reteta cu naut ,este si foarte simpla.
Pasta de naut.
Nautul dupa ce a fost lasat la inmuiat cu o seara inainte,se ia si se fierbe intr-o oala sub presiune.
Dupa fierbere se paseaza intr-un mixer,adaugand unt , ardei iute tocat,sare ,totul dupa gust. Se serveste pe felii de paine.
Pofta mare !
 

pina perescu  acum 8 luni 20 Februarie 2013 22:06  

Re: Cum fierbem si pastram nautul

am facut naut asa cum am inteles din reteta de aici.
eu muncesc in Israel si l-am procurat din piata de la vinzatori taraba.
Dupa fierbere ,a lasat coaja multa .
Maine fac pasta sa vad aprecierea celor care vor servi.
Multumesc ca existati si aveti sfaturi practice.
multa sanatate!

 

Raluca  acum 7 luni 4 Martie 2013 14:49  

Re: Cum fierbem si pastram nautul

Vreau si eu sa gatesc naut pentru toata familia (asta inseamna si pentru fetita mea de un an ) si vreau neaparat sa nu provoace disconfort la stomacel sa nu aibe pitica gaze.

Asa ca vreau sa il fierb corect si bine.
Intrebarile mele sunt:
1) de cate ori sa schimb apa cand il las la inmuiat (vreau sa il las la inmuiat cam 15-20 de ore)

2) De cate ori sa schimb apa cand il fierb (se schimba ca la fasole de 3-4 ori) ?

Multumesc mult de tot.
 

Ioana  acum 7 luni 4 Martie 2013 15:04  

Re: Cum fierbem si pastram nautul

ca sa fie cat mai usor de diferat schimba apa o data in timpul inmuierii si o data in timpul fierberii (pune apa fiarta cand schimbi apa). Spala-l bine inainte de a-l pune la fiert. Ai grija sa spumezi bine in timp ce fierbe. Fierbe-l bine, astfel se va digera mai usor.
in timpul fierberii poti adauga alge kombu in apa, usureaza digestia ([link]). sau poti adauga condimente, asta e secretul indienilor pentru ca nautul sa se digere usor. ei folosesc turmenic, ghimbir, fenugreek etc...
 

Miha  acum 8 luni 28 Martie 2013 06:57  

Re: Cum fierbem si pastram nautul

Vad ca ti-a mai zis si Pina Perescu mai sus. Si eu fierbeam nautul si de fiecare data ramaneau cojite. Acum, prefer sa iau la conserva chiar daca stiu ca ar fi mai sanatos sa il fierb eu dar macar nu are cojitele alea. Care, by the way, imi raman si de la mazarea verde pe care am congelat-o si apoi am gatit-o. Oare ce fac eu gresit si ce ar trebui sa fac?
 

Ioana  acum 8 luni 28 Martie 2013 08:06  

Re: Cum fierbem si pastram nautul

cojile de pe naut se pot lua jos dupa fierbere, doar freci nautul fiert intre palme si ies usor. o parte din coji chiar cad in timpul fierberii, le iei cu spuma.
 

lidia  acum 2 luni 7 August 2013 09:46  

NAUT

L-am fiert ff mult tim si este totusi mazarat nu cremos !!??
Asa trebuie sa fie?
 

Ioana  acum 2 luni 7 August 2013 09:56  

Re: Cum fierbem si pastram nautul

ai observat bine, nautul nu e la fel de moale (cremos) ca fasolea.
 

mirancea  acum 2 minute 30 Octombrie 2013 09:35  

Re: Cum fierbem si pastram nautul

va multumesc de informatii am facut si a esit super bun.
 

 

Adauga comentariu

 
nu va fi facut public


zambet
zambet
zambet
pofta
trist
greata

 

 

 

 

 

 

 

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon

 

 

 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email:

 

 

Constructii si amenajari interioare Cluj www.casamicon.ro
Noi am amenajat bucataria e-Retete!
Click aici ca sa vezi rezultatul

 

 

 

 

 
 

 

 

Ultimele Retete RSS

Ultimele Comentarii RSS