Cum fierbem si pastram nautul

Tehnici in bucatarie

Reteta Cum fierbem si pastram nautul

"Nautul este bogat in proteine, saruri minerale (fosfor, potasiu, magneziu, calciu, fier) şi in complexul de vitamine B. Avand o concentratie ridicata de proteine (24%), la care se adauga si un procent consistent de hidrati de carbon si grasimi, nautul are o valoare alimentara deosebita, inlocuind in buna parte proteinele din carne." - Wikipedia

500 gr naut uscat
2 foi de dafin
1 felie telina radacina (optional)
1 lingurita bicarbonat de sodiu (optional)
sare

  1. Cum fierbem nautul uscat

    • Se pune nautul uscat la inmuiat in multa apa rece. Se lasa nautul la inmuita peste noapte (cam 12- 15 ore), timp in care veti observa ca isi va dubla volumul. Daca intervine ceva si trebuie sa-l lasati mai mult in apa, introduceti bolul in frigider ca sa nu fermenteze.
    • Se scurge nautul de apa in care a stat si se spala in cateva ape curate.
    • Se pune la fiert intr-o oala cu multa apa, frunzele de dafin, telina bucati, bicarbonatul dar FARA SARE. Atentie, bicarbonatul are rolul de a scadea timpul de fierbere, de a inmuia boabele de naut si a reduce gazele. Dezavantajul e ca distruge unele vitamine din naut. Asadar decindeti voi cand si cat il folositi (preferabil cand faceti pasta de naut, ca sa iasa mai cremoasa mai ales daca blenderul vostru nu este foarte puternic).
      * am fiert doua ture de naut in paralel, una cu bicarbonat si a doua fara. rezultatul: boabele cu bicarbonat se simteau mai moi si au fiert cu 10 minute mai repede (35 minute fata de 45 minute cele fara bicarbonat).
    • Se aduce la fierbere. Se da focul la mic, apa sa bolboroseasca usor (nautul se striveste daca clocoteste apa prea tare). Spumati apa din cand in cand pana nu se mai formeaza spuma la suprafata apei.
    • Dupa 30 minute incepeti sa verificati cand si cand nautul. Luati un bob intre degete si strangeti-l. Daca se striveste e gata.
      * timpul de fierbere al nautului e variabil, de la 30 minute pana la 1 1/2 - 2 ore, in functie de marimea bobului si cat e de uscat; de aceea trebuie verificat constant in timpul fierberii
    • Cand nautul se striveste intre degete il puteti si gusta ca sa fiti siguri ca e gata. Trebuie sa stiti ca bobul fiert de naut nu e chiar asa cremos ca cel de fasole, e cumva mai faramicios. Adaugati acum sare in apa.
    • Stingeti focul, puneti capacul pe oala si lasati sa se raceasca complet.
  2. Cum pastram nautul fiert

    • Daca il pastrati doar cateva zile, il puneti la frigider lasandu-l in apa in care a fiert, astfel boabele nu se vor usca. Apa in care a fiert se foloseste cand faceti crema/pate/hummus de naut. Nautul are niste cojite transparente deasupra. Daca doriti ca pate-ul de naut sa iasa mai fin, aceste cojite se pot da jos, doar frecand boabele intre degete, se desprind usor.
    • Daca doriti sa il pastrati timp mai indelungat, il scurgeti de apa, il puneti in pungi sau caserole (portii potrivite familiei dv.) si il pastrati in congelator.

Vezi aici toate retetele mele cu naut

Punem nautul la inmuiat in apa rece

Punem nautul la inmuiat in apa rece

Dupa 15 ore se dubleaza volumnul boabelor

Dupa 15 ore se dubleaza volumnul boabelor

Fierbem nautul si spumam

Fierbem nautul si spumam

Cum fierbem si pastram nautul

Cum fierbem si pastram nautul

Comentarii (28)

 

Ultimele comentarii

ionel  acum 8 ani - 5 Decembrie 2015 09:47  

multumim mult pentru sfatul util. Pentru ca sa fiarba mai bine e de dorit de inmuiat, dar si de fiert cu apa fierta si racorita. Daca de pune in apa clocotinda la fiert, coja ramane tare. Coaja ramane tare si daca se adauga sarea la inceput. ea se drejge doar cand boabele sunt fierte pe deplin ...
 

Catalina   acum 7 ani - 10 Februarie 2017 21:15  

Am lasat si eu naut (pentru prima oara in viata mea!) la inmuiat o noapte, iar a doua zi l-am gasit stricat, de parca il lasasem o saptamana la cald!... Apa avea bulburuci deasupra, iar boabele miroseau urat si devenisera moi. Il cumparasem vrac, de la Kaufland Vest - Ploiesti, probabil nu de prea buna calitate...
 

Ioana  acum 7 ani - 12 Februarie 2017 11:43  

Catalina, se paote sa fi avut ceva nautul. nu e normal ce s-a intamplat intr-o singura noapte. eu iau naut bio la punga de la Cora si a fost bun de fiecare data.
 

tatoiu cristian  acum 7 ani - 22 Martie 2017 06:38  

sa nu mai iasa mazarat mai trebuie pus apa de la fiert,sa nu fie prea vartos humusul sau pateul de naut.
 

Margo  acum 6 ani - 28 Iulie 2017 16:41  

Il fierb in oala subpresiune, dupa ce a stat o noapte l-a inmuiat.
 

Adrian  acum 6 ani - 26 Octombrie 2017 15:03  

Cum se prepara nautul crud , cumparat vrac din magazin?.
este nevoie sa-l fierb sau se poate pune la copt in cuptor fara a mai fi fiert initial.?
As dori sa-l consum doar copt in cuptor.
 

Ioana  acum 6 ani - 26 Octombrie 2017 15:41  

nautul se fierbe prima data, e ca fasolea. abia apoi se poate coace daca vrei si va deveni crocant.
 

Ioana  acum 6 ani - 19 Noiembrie 2017 09:00  

Buna ziua.
Aveti idee la 100 gr naut nefiert cate grame rezulta dupa fierbere? Multumesc mult!
 

Ioana  acum 6 ani - 20 Noiembrie 2017 13:55  

probabil 200 gr? dar nu sunt absolut sigura...
 

Gabriela  acum 3 ani - 19 Noiembrie 2020 07:17  

Va propun sa incercati si aceasta varianta de fierbere pe care eu o aplic de o vreme: pun nautul la inmuiat dimineata, seara schimb apa si il fierb 10 min din momentul in care a dat in clocot, cu capac si focul mic. Nu ridic capacul deloc. Il las peste noapte in oala. Pentru asta folosesc o oala cu peretii dubli, cu capac aproape etans. Sau o oala de tuci cu capac. Dimineata oala este inca calduta si nautul perfect. E de preferat sa nu facem asta vara cand peste noapte e prea cald. Spor la gatit!
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...