Cum fierbem si pastram nautul

Categorie: Tehnici in bucatarie

 

Cum fierbem si pastram nautul
Pinterest

"Nautul este bogat in proteine, saruri minerale (fosfor, potasiu, magneziu, calciu, fier) şi in complexul de vitamine B. Avand o concentratie ridicata de proteine (24%), la care se adauga si un procent consistent de hidrati de carbon si grasimi, nautul are o valoare alimentara deosebita, inlocuind in buna parte proteinele din carne." - Wikipedia

Ingrediente
Cum fierbem si pastram nautul

500 gr naut uscat
2 foi de dafin
1 felie telina radacina (optional)
1 lingurita bicarbonat de sodiu (optional)
sare

Preparare
Cum fierbem si pastram nautul

  1. Cum fierbem nautul uscat

    • Se pune nautul uscat la inmuiat in multa apa rece. Se lasa nautul la inmuita peste noapte (cam 12- 15 ore), timp in care veti observa ca isi va dubla volumul. Daca intervine ceva si trebuie sa-l lasati mai mult in apa, introduceti bolul in frigider ca sa nu fermenteze.
    • Se scurge nautul de apa in care a stat si se spala in cateva ape curate.
    • Se pune la fiert intr-o oala cu multa apa, frunzele de dafin, telina bucati, bicarbonatul dar FARA SARE. Atentie, bicarbonatul are rolul de a scadea timpul de fierbere, de a inmuia boabele de naut si a reduce gazele. Dezavantajul e ca distruge unele vitamine din naut. Asadar decindeti voi cand si cat il folositi (preferabil cand faceti pasta de naut, ca sa iasa mai cremoasa mai ales daca blenderul vostru nu este foarte puternic).
      * am fiert doua ture de naut in paralel, una cu bicarbonat si a doua fara. rezultatul: boabele cu bicarbonat se simteau mai moi si au fiert cu 10 minute mai repede (35 minute fata de 45 minute cele fara bicarbonat).
    • Se aduce la fierbere. Se da focul la mic, apa sa bolboroseasca usor (nautul se striveste daca clocoteste apa prea tare). Spumati apa din cand in cand pana nu se mai formeaza spuma la suprafata apei.
    • Dupa 30 minute incepeti sa verificati cand si cand nautul. Luati un bob intre degete si strangeti-l. Daca se striveste e gata.
      * timpul de fierbere al nautului e variabil, de la 30 minute pana la 1 1/2 - 2 ore, in functie de marimea bobului si cat e de uscat; de aceea trebuie verificat constant in timpul fierberii
    • Cand nautul se striveste intre degete il puteti si gusta ca sa fiti siguri ca e gata. Trebuie sa stiti ca bobul fiert de naut nu e chiar asa cremos ca cel de fasole, e cumva mai faramicios. Adaugati acum sare in apa.
    • Stingeti focul, puneti capacul pe oala si lasati sa se raceasca complet.
  2. Cum pastram nautul fiert

    • Daca il pastrati doar cateva zile, il puneti la frigider lasandu-l in apa in care a fiert, astfel boabele nu se vor usca. Apa in care a fiert se foloseste cand faceti crema/pate/hummus de naut. Nautul are niste cojite transparente deasupra. Daca doriti ca pate-ul de naut sa iasa mai fin, aceste cojite se pot da jos, doar frecand boabele intre degete, se desprind usor.
    • Daca doriti sa il pastrati timp mai indelungat, il scurgeti de apa, il puneti in pungi sau caserole (portii potrivite familiei dv.) si il pastrati in congelator.

Vezi aici toate retetele mele cu naut

 
Cum fierbem si pastram nautul - Punem nautul la inmuiat in apa rece

1. Punem nautul la inmuiat in apa rece

Cum fierbem si pastram nautul - Dupa 15 ore se dubleaza volumnul boabelor

2. Dupa 15 ore se dubleaza volumnul boabelor

Cum fierbem si pastram nautul - Fierbem nautul si spumam

3. Fierbem nautul si spumam

Cum fierbem si pastram nautul - Cum fierbem si pastram nautul

4. Cum fierbem si pastram nautul


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 30)  

 

 

 

adry  acum 6 ani - 26 Februarie 2009 16:40  

Re: Cum fierbem si pastram nautul

Il pregatesc in mod identic cu diferenta ca la fiert eu pun crengute de rosmarin!!!
 

Ioana  acum 6 ani - 26 Februarie 2009 16:46  

Re: Cum fierbem si pastram nautul

foarte buna idee, eu folosesc frunze de dafin si am mai auzit ca altii pun o ceapa si putina telina
 

Flory  acum 6 ani - 21 Noiembrie 2009 20:05  

Re: Cum fierbem si pastram nautul

Ioana, pot sa te intreb ceva? de ce la fasole se pune sare la fiert, dar la naut nu?
 

Ioana  acum 6 ani - 21 Noiembrie 2009 20:29  

Re: Cum fierbem si pastram nautul

pentru ca se zice ca sarea va incetini fierberea si va face bobul mai tare. dar e valabil si la fasole. eu adaug sare doar catre sfarsitul fierberii. vezi aici cum am fiert fasolea si cand am adaugat sarea: [link]

adevarul e ca nu am testat personal sa vad daca acel "se zice" e adevarat si chiar se intareste bobul daca pui sare, dar respect acest fapt ca sa nu am surprize.
 

Flory  acum 6 ani - 25 Noiembrie 2009 04:28  

Re: Cum fierbem si pastram nautul

ok, am inteles. multumesc!
 

Tipric Suceava  acum 5 ani - 5 Februarie 2011 18:09  

Re: Cum fierbem si pastram nautul

Buna Ioana. De 3 ani folosesc cu placere [link] pe care il recomand cu placere la toata lumea plus ca l-am adaugat si pe facebook.
Chiar acuma ma pregatesc sa gatesc supa de varza si naut, si il fierb (nautul) chiar in momentul asta respectand cu sfintenie indicatiile tale.
Am sa las un comentariu la reteta supa de varza si naut ca sa stie toti cum a iesit, tinand cont faptul ca e ptr prima data cand gatesc si mananc naut.
Multumesc !
 

Dorin  acum 3 ani - 2 Septembrie 2012 14:25  

Re: Cum fierbem si pastram nautul

Pentru a iesii delicios si a nu se pierde din nutrienti ,indic,ca nautul sa fie fiert intr-o oala sub presiune !
Cea mai ,,tare'' reteta cu naut ,este si foarte simpla.
Pasta de naut.
Nautul dupa ce a fost lasat la inmuiat cu o seara inainte,se ia si se fierbe intr-o oala sub presiune.
Dupa fierbere se paseaza intr-un mixer,adaugand unt , ardei iute tocat,sare ,totul dupa gust. Se serveste pe felii de paine.
Pofta mare !
 

pina perescu  acum 3 ani - 20 Februarie 2013 22:06  

Re: Cum fierbem si pastram nautul

am facut naut asa cum am inteles din reteta de aici.
eu muncesc in Israel si l-am procurat din piata de la vinzatori taraba.
Dupa fierbere ,a lasat coaja multa .
Maine fac pasta sa vad aprecierea celor care vor servi.
Multumesc ca existati si aveti sfaturi practice.
multa sanatate! vesel
vesel
 

Raluca  acum 2 ani - 4 Martie 2013 14:49  

Re: Cum fierbem si pastram nautul

Vreau si eu sa gatesc naut pentru toata familia (asta inseamna si pentru fetita mea de un an ) si vreau neaparat sa nu provoace disconfort la stomacel sa nu aibe pitica gaze.

Asa ca vreau sa il fierb corect si bine.
Intrebarile mele sunt:
1) de cate ori sa schimb apa cand il las la inmuiat (vreau sa il las la inmuiat cam 15-20 de ore)

2) De cate ori sa schimb apa cand il fierb (se schimba ca la fasole de 3-4 ori) ?

Multumesc mult de tot.
 

Ioana  acum 2 ani - 4 Martie 2013 15:04  

Re: Cum fierbem si pastram nautul

ca sa fie cat mai usor de diferat schimba apa o data in timpul inmuierii si o data in timpul fierberii (pune apa fiarta cand schimbi apa). Spala-l bine inainte de a-l pune la fiert. Ai grija sa spumezi bine in timp ce fierbe. Fierbe-l bine, astfel se va digera mai usor.
in timpul fierberii poti adauga alge kombu in apa, usureaza digestia ([link]). sau poti adauga condimente, asta e secretul indienilor pentru ca nautul sa se digere usor. ei folosesc turmenic, ghimbir, fenugreek etc...
 

Miha  acum 2 ani - 28 Martie 2013 06:57  

Re: Cum fierbem si pastram nautul

Vad ca ti-a mai zis si Pina Perescu mai sus. Si eu fierbeam nautul si de fiecare data ramaneau cojite. Acum, prefer sa iau la conserva chiar daca stiu ca ar fi mai sanatos sa il fierb eu dar macar nu are cojitele alea. Care, by the way, imi raman si de la mazarea verde pe care am congelat-o si apoi am gatit-o. Oare ce fac eu gresit si ce ar trebui sa fac?
 

Ioana  acum 2 ani - 28 Martie 2013 08:06  

Re: Cum fierbem si pastram nautul

cojile de pe naut se pot lua jos dupa fierbere, doar freci nautul fiert intre palme si ies usor. o parte din coji chiar cad in timpul fierberii, le iei cu spuma.
 

lidia  acum 2 ani - 7 August 2013 09:46  

NAUT

L-am fiert ff mult tim si este totusi mazarat nu cremos !!??
Asa trebuie sa fie?
 

Ioana  acum 2 ani - 7 August 2013 09:56  

Re: Cum fierbem si pastram nautul

ai observat bine, nautul nu e la fel de moale (cremos) ca fasolea.
 

mirancea  acum 2 ani - 30 Octombrie 2013 09:35  

Re: Cum fierbem si pastram nautul

va multumesc de informatii am facut si a esit super bun. vesel vesel vesel
 

Eggo  acum 9 luni - 4 Mai 2015 10:45  

Re: Cum fierbem si pastram nautul

Zapaceala mare:
- la capitolul "Cum fierbem nautul uscat" zice sa-l fierbem pana la 2 ore;
- la comentarii apare ca ar trebui schimbata apa.
Este o omisiune facuta la inceput ?
 

Ioana  acum 9 luni - 4 Mai 2015 10:59  

Re: Cum fierbem si pastram nautul

nu, doar ca eu nu prea schimb apa cand fierb boabe (fasole, naut), dar cei care au probleme mari cu gazele pot face asta. mie mi-e suficient sa arunc apa de la inmuiat si atat. folosirea de bicarbonat de asemenea reduce gazele si inmoaie coaja. deci daca la fasole schimbi apa, fa-o si la naut.
 

Maria   acum 6 luni - 20 August 2015 16:14  

Re: Cum fierbem si pastram nautul

Buna ziua,

In sfarsit o reteta practica, bine explicata si simpla.

Va felicit!

vesel vesel
 

ionel  acum 2 luni - 5 Decembrie 2015 09:47  

Re: Cum fierbem si pastram nautul

multumim mult pentru sfatul util. Pentru ca sa fiarba mai bine e de dorit de inmuiat, dar si de fiert cu apa fierta si racorita. Daca de pune in apa clocotinda la fiert, coja ramane tare. Coaja ramane tare si daca se adauga sarea la inceput. ea se drejge doar cand boabele sunt fierte pe deplin ...
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus