Retete Culinare : e-Retete

 

Cum pregatim couscousul sau bulgurul

Categorie: Tehnici in bucatarie

 

Cum pregatim couscousul sau bulgurul. Imagini pas cu pas pentru cum pregatim couscousul sau bulgurul

Couscousul este un tip de pasta foarte marunt, facuta din faina de grau dur sau faina de mei. Bulgurul se obtine din boabe de grau macinate mare.
Modul de preparare este identic: pe abur sau prin inmuiere cu apa calda. Pot fi folosite ca si garnitura in special la mancarurile cu sos sau in salate.

Cele doua sunt asemanatoare la aspect si la gust insa bulgurul imi pare ca are o aroma mult mai intensa. Demonstratia de mai jos am facut-o cu bulgur. Este garnitura noastra preferata pe timp de vara fiindca se prepara rapid si fara foc (incalzesc apa la microunde), e gata in maxim 7 minute.

Retete cu bulgur sau couscous:

Salata de couscous cu legume (Tabbouleh)
Garnitura pentru ghiveciul de legume
Saorma
Garnitura pentru tocanita de pui cu lamai murate si masline
Garnitura pentru p
uiul cu migdale

Ingrediente pentru Cum pregatim couscousul sau bulgurul

1 ceasca couscous mediu (sau bulgur fin)
1 ceasca apa fierbinte
1/2 lingurita sare
1 lingura ulei de masline (sau de samburi de struguri sau de nuci)

Cum pregatim couscousul sau bulgurul - Preparare

  1. Punem couscousul sau bulgurul intr-un bol. Adaugam sarea si amestecam bine.
  2. Turnam peste el 1 ceasca apa fierbinte. Lasam sa stea 5 minute, pana apa se absoarbe.
  3. Adaugam uleiul si cu o furculita incepem sa amestecam in bulgur (couscous) pana se desface bob cu bob, cam 1 minut, apoi se poate servi.
    * uleiul de nuci care e mai scump dar foarte aromat e indicat sa il folositi cand serviti bulgurul simplu sau langa o salata asortata; daca il serviti langa mancaruri cu sos folositi fie ulei de masline, fie de samburi de struguri.

 
Click pe imagini pentru a mari

Bulgur
Bulgur
Couscous
Couscous
O ceasca bulgur
O ceasca bulgur
Punem bulgurul cu sare intr-un bol
Punem bulgurul cu sare intr-un bol
O ceasca apa fierbinte
O ceasca apa fierbinte
Turnam apa peste bulgur
Turnam apa peste bulgur
Lasam 5 minute sa se absoarba apa
Lasam 5 minute sa se absoarba apa
Adaugam uleiul si afanam bulgurul cu furculita pana se desface bob cu bob
Adaugam uleiul si afanam bulgurul cu furculita pana se desface bob cu bob

 

4 12

 

 

Din aceeasi categorie 

Cum aleg un ananas Cum facem unt de casa
Cum aleg un ananas Cum facem unt de casa
O casa plina cu aromele Craciunului Cum preparam orezul pentru sushi
O casa plina cu aromele Craciunului Cum preparam orezul pentru sushi

Conecteaza-te cu contul tau de Facebook folosind link-ul din dreapta sus si fii prima persoana care incarca o fotografie cu "Cum pregatim couscousul sau bulgurul"

 

Comentarii

manuela moise  acum 4 ani 19 Noiembrie 2009 11:23  

Re: Cum pregatim couscousul sau bulgurul

super bravo, mai ales pentru secretul uleiului de nuca.
 

camelia elena  acum 4 ani 17 Decembrie 2009 11:07  

Re: Cum pregatim couscousul sau bulgurul

am incercat intradevar inainte de a vedea acest sfat
...cred ca uleiul adaugat dupa este secretul

eu am mincat la niste vecini arabi...cind am vazut data viitoare ca il freaca cu mina..ugh...n-am mai vrut
asa ca am incercat eu acasa si nu imi placuse ce iesise o sa incerc dupa aceasta retetaPUPICI
 

Ioana  acum 4 ani 17 Decembrie 2009 11:21  

Re: Cum pregatim couscousul sau bulgurul

Arabii adauga la sfarsit un fel de unt tinut in borcane, care rancezeste (sau nu stiu cum sa-i zic) si capata un miros puternic si acela e adaugat la sfarsit... dar eu in lipsa pun ulei aromat (si cel de nuca se potriveste cel mai bine aici). dar am vazut la tv ca unii arabi plecati in alte tari si care nu au acces la acel unt adauga branza cu mucegai (gen roquefort sau gorgonzola) doar un cubulet mic. poate incerci si asa.
 

Elizabeth  acum 4 ani 15 Ianuarie 2010 19:26  

Re: Cum pregatim couscousul sau bulgurul

Eu am o sticluta in care am amestecat ulei de floarea soarelui cu ulei de masline si ulei de porumb, in care am bagat un catel de usturoi, piper boabe o foaie de dafin, o crenguta de rozmarin si l-am lasat asa .Are o aroma deosebita la cous-cous.
 

Catalina  acum 4 ani 9 Martie 2010 15:22  

Re: Cum pregatim couscousul sau bulgurul

Ioana, untul acela la borcan este unt ghee...de origine indian.

Imi place postarea, interesanta. felicitari!
 

Dragos  acum 4 ani 24 Aprilie 2010 17:36  

Re: Cum pregatim couscousul sau bulgurul

Couscous-ul este si asemanator cu bulgur-ul, dar si diferit. Tot grau vechi sunt amandoua la baza, doar ca bulgurul ("couscous"-ul turcesc) este prefiert.
Daca ne gandim ca este un fel de mancare mediteranean, putem gasi o gama vasta de feluri in care poate fi preparat. Reteta pe care am citit-o nu e prea aproape de retetele unde couscous-ul este un preparat national (ma refer aici la retetele tunisiene). Unele ingrediente tin de specificul bucatariilor din Orientul Mijlociu (dar aici nu are o raspandire prea mare) si ma refer la ghee, altele, cum ar fi dovlecelul, pur si simplu nu l-am intalnit inca; dovleac, da.
O ceasca de couscous la doua persoane inca nu am auzit; indeobste cantitatea optima pt. o persoana este minim o cana si jumatate.Daca o sa cresti canttatea de rosii, elimini piperul, adaugi naut fiert si ar mai fii cateva detalii, vei obtine acel couscous standardizat deja de tunisieni. Altfel poti sa dai retete de couscous siciliene sau evreiesti, dar pt. europeni couscous-ul de referinta este cel tunisian.
 

Attachee  acum 4 ani 29 Iunie 2010 22:36  

Re: Cum pregatim couscousul sau bulgurul

Eu pregatesc o salata de patrujel cu marar, lamaie si ulei de masline
Ingredientul care o face minunata e bulgurul
Acesta absoarbe partea lichida si capata toate gusturile: lamaie , verdeataza si e moale de la uleiul de masline
Salata e delicioasa
Dar nu am mai gasit grau de bulgur de 3 ani!
Va rog sa ma indatorati cu un raspuns
Multumesc
 

Adriana  acum 3 ani 21 Octombrie 2010 16:44  

Re: Cum pregatim couscousul sau bulgurul

Bulgur turcesc se gaseste pe str.Drumul Sarii.Acolo este un magazin unde gasiti si carne de oaie si alte semipreparate , condimente si alte chestii. Magazinul cred ca are o legatura cu restaurantul Pinar (turcesc,evident )de la intersectia cu Calea 13 Septembrie.
 

Romeo  acum 2 ani 1 August 2011 13:13  

Re: Cum pregatim couscousul sau bulgurul

Bulgur gasesti in piata Crangasi si in Piata Prosper (calea 13 septembrie colt cu Sebastian) la taraba. Au si alte chestii interesante.
 

Irina  acum 2 ani 7 August 2011 20:19  

Re: Cum pregatim couscousul sau bulgurul

Am fost sia am luat bulgur din piata Crangasi (multumesc de pont Romeo). La etaj am gasit in capatul pietei un mic paradis.Nu va imaginati cate produse care nu se prea gasesc in Romania.
In afara de bulgur(care e fantastic, apropo) au nuci de tot felul , braziliene,macadamia , goji , sofran si inca sute de produse... Extraordinar , m-am abonat.
 

adriana  acum un an 15 Noiembrie 2012 14:39  

Re: Cum pregatim couscousul sau bulgurul

pentru ca bulgurul sau cus-cusul sa se desfaca bob cu bob e mai bine sa puneti uleiul inainte de a pune apa. Deci, se pune uleiul, se amesteca bine cu furculita si apoi se toarna apa calda. Incercati!
 

Irina  acum un an 7 Mai 2013 22:34  

Re: Cum pregatim couscousul sau bulgurul

Buna seara,

caut de ceva vreme o reteta de orez turcesc. Mi-a spus sotul meu ca a mancat la un turc acum cativa ani un orez scurt cu bobul gras(asa zicea el), care era dulceag la gust.

Acum eu zic ca era bulgur dupa descrierea lui, dar nu gasesc nicaieri nici un indiciu despre cum l-as putea face sa iasa ca acela...mai zicea ca este si alb...aveti vreo ideea. Imi doresc tare mult sa ii pot face orezul acela?

Multumesc.
 

Ioana  acum un an 8 Mai 2013 09:23  

Re: Cum pregatim couscousul sau bulgurul

Irina, era pilaf de orez turcesc, facut cu unt. o sa-l postez si eu pe site. eventual inscrie-te la newsletter ca sa fii sigura ca-l primesti.
 

Irina  acum un an 8 Mai 2013 09:41  

Re: Cum pregatim couscousul sau bulgurul

Multumesc mult pentru raspuns. Astept cu nerabdare reteta. Abia astept sa ii prepar orezul favorit Sper sa ii placa. M-am abonat si la newsletter pentru ca imi plac retetele gasite aici si o sa fac si eu cateva. In general imi place sa gatesc din bucataria internationala, mai mult decat din a noastra, iar combinatiile de arome si condimente ma incanta.
 

Maria  acum 8 luni 7 Noiembrie 2013 16:29  

Re: Cum pregatim couscousul sau bulgurul

Felicitari Ioana pentru site si pentru toate retele minunate pe care le postezi.

In Tunisia coucous-ul se face pe aburi.
Se amesteca bine cu putin ulei, dupa care se toarna putina apa calduta. Se pune pe aburi intr-o oala speciala numita couscous-iera ([link]) cam 1h/1h:30. Se amesteca din cand in cand.
In aceslas mod pregatesc si orezul.

Cred ca se poate foarte bine improviza o astfel de couscous-iera cu ajutorul unei strecuratori metalice in genul asta: [link]
 

Elena  acum 7 luni 1 Decembrie 2013 16:26  

Re: Cum pregatim couscousul sau bulgurul

Am incercat si eu sa fac couscous dupa reteta de aici cand eram in criza de o garnitura dar a iesit tare la gust si a ramas si surplus de apa. Deci nu a absorbit apa si nu s-a inmuiat. Probabil sunt mai multe tipuri, sincer nici nu m-am mai uitat pe pachet la indicatii de preparare. Iar bulgur nu am vazut in magazine prin Bucuresti. Daca stie cineva sa-mi zica si mie
 

Ioana  acum 8 luni 2 Decembrie 2013 13:53  

Re: Cum pregatim couscousul sau bulgurul

Elena, cel mai probabil ai folosit paste cus-cus, nu couscous cum am aratat in poza.
 

gaby  acum 2 ore 19 Iulie 2014 13:04  

Re: Cum pregatim couscousul sau bulgurul

Buna
Eu azi am incercat altceva si nu a iesit rau,am umflat bulgurul cu lapte,am adaugat zahar si coaja de lamaie iar la sfarsit am batut oua si l.am bagat la cuptor. Si uite asa am facut si o prajitura dar care e ceva mai deosebita decat orezul cu lapte sau grisul cu lapte de la noi. I.am pus si un pic de anason si cateva fructe confiate si e un deliciu. Reteta inventata pe loc .Ce zice.ti
De cand am mancat la turci prodese traditionale am ramas fan al mancarurilor lor.
 

 

Adauga comentariu

 
nu va fi facut public


zambet
zambet
zambet
pofta
trist
greata

 

 

 

 

 

 

 

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon

 

 

 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email:

 

 

Constructii si amenajari interioare Cluj www.casamicon.ro
Noi am amenajat bucataria e-Retete!
Click aici ca sa vezi rezultatul

 

 

 

 

 
 

 

 

Ultimele Retete RSS

Ultimele Comentarii RSS