Cum se fierb ouale tari si mai ales cum se curata usor

Tehnici in bucatarie

Reteta Cum se fierb ouale tari si mai ales cum se curata usor

Intotdeauna a fost o tortura sa curat ouale fierte. Se stie ca ouale, cu cat sunt mai proaspete cu atat se curata mai greu. Si acum sincera sa fiu, solutia sa le tin 2 saptamani doar ca sa le pot curata ca lumea nu ma aranjeaza deloc, nu mi se pare practica.

Cineva de pe site mi-a dat pontul sa le pun in apa rece, crapate un pic. Totusi problema mea nu s-a rezolvat chiar atunci, fiindca le puneam in apa rece, le lasam acolo, apa se incalzea si nici asa nu se curatau bine de fiecare data. Toata smecheria este sa le lasi in apa rece-gheata pana se racesc complet. Deci soc termic prima data si apoi racire completa, asta e tehnica mea acum. Fac asa de mai bine de 1 an si procentul reusitelor a crescut foarte mult. Nici asta nu e o metoda infailibila, un ou din 20 sigur se va incapatana sa se curete greu, dar totusi ma pot bucura ca restul arata bine si in cazul oualor umplute asta e o binecuvantare. Tehnica asta e valabila si pentru oua fierte tari dar si pentru cele mai moi. Ceea ce vedeti in poze sunt oua de la tara, nu mai vechi de 1 saptamana. Chiar cu oua tocmai luate de sub gaina nu am incercat...

Nu stiu exact care este explicatia stiintifica. Dar presupun ca are legatura cu vaporii care se formeaza sub coaja in timpul fieberii. La soc termic rece devin rapid apa si probabil atunci se intampla ceva sub coaja (expandare-contractare) care ajuta pielita albusului sa se desfaca de pe coaja si asta face curatarea mai usoara.

Fiindca se apropie Pastele, poate e util sa aflati cum fierb ouale tari (pentru vopsit sau oua umplute), fara a deveni cauciucoase sau si mai rau cu acel inel verzui-albastrui in jur (asta e semn ca au fost fierte prea mult) si cu gust sulfuros.

oua 
sare

  1. Ouale se pun la fiert reci, direct de la frigider, asa e masurat timpul de fierbere.
  2. Intr-o oala/cratita (in care sa intre ouale pe un singur strat, sa nu fie inghesuite) se aduce la fierbere multa apa (cat sa acopere cu cativa cm ouale). Se adauga sare in apa. Sarea are rol de a impiedica albusul sa se imprastie in oala daca cumva se sparge vreun ou.
  3. Cand apa clocoteste bine de tot se da focul la mic. Cu o paleta scufundati ouale reci in apa fierbinte. Le lasati usor pe fundul oalei. Astfel nu vor crapa.
  4. Lasati ouale sa fiarba la foc mic (apa doar sa bolboroseasca usor, sa vedeti doar bule mici ridicandu-se la suprafata; deci atentie, nu lasati sub nicio forma apa sa clocoteasca!!!) timp de 12-13 minute.
  5. Pregatiti un bol cu apa rece gheata (cat de rece curge de la robinet). Cu paleta scoateti ouale din apa fierbinte si le puneti direct in bolul cu apa rece. Dati drumul la apa peste oua, astfel incat apa sa nu se incalzeasca. Lasati ouale sa se raceasca complet in apa rece (macar 15 minute).
  6. Spargeti coaja oualor lovindu-le de jur imprejur de masa. Acum, asa crapate, le mai puteti lasa inca 5 minute in apa. Nu e obligatoriu, dar ajuta daca ouale sunt super proaspete (de cateva zile).
  7. Rulati-le apoi usor pe masa, o sa auziti cum coaja pocneste peste tot. Curatati ouale incepand de la capatul gros. Daca reusiti sa prindeti pielita de jub coaja si sa va ajutati de ea e si mai bine, coaja se va curata bucati mai mari, deci mai rapid.
  8. Clatiti ouale curatate sub jet de apa sa mearga bucatelele mici de coaja care au ramas lipite de albus.
  9. Ouale fierte sunt cele mai bune in aceeasi zi (albusul e mai matasos, la rece parca devine usor cauciucos), dar rezista pana la 2 zile la frigider. Ouale fierte tari si nedecojite rezista 1 saptamana la frigider.
Scufundam ouale in apa fierbinte cu paleta

Scufundam ouale in apa fierbinte cu paleta

Ouale fierb la foc mic 12 minute

Ouale fierb la foc mic 12 minute

Le mutam in apa rece

Le mutam in apa rece

Racim apa de cate ori e necesar

Racim apa de cate ori e necesar

Rulam usor oul pe masa

Rulam usor oul pe masa

Curatam dinspre capatul gros

Curatam dinspre capatul gros

Perfect si de data asta!

Perfect si de data asta!

5 din 5 curatate perfect

5 din 5 curatate perfect

Comentarii (16)

 

Ultimele comentarii

Gabriel  acum 8 ani - 24 Aprilie 2016 14:02  

Ioana,
eu as spune ca perforarea cojii unui ou, folosind un ac (sau si mai bine, un boltz (un cui ceva mai gros decat un ac, bine ascutit), nu inseamna mai mult de cateva secunde.
Apoi, sarea sau otetul in apa in care se fierb ouale inseamna o mica cheltuiala in plus.
Dar, mai ales, o mica poluare a apei [ ;) ]. Mai inseamna si o "mica" toxicitate a oului; banalul otet de masa nu este un aliment lipsit de toxicitate. Este suficienta o privire pe eticheta ca sa-l scoatem din bucataria saantoasa!

Ei, poate folosm otet de mere si este altceva [ :p ]
(o duminca frumoasa!)
 

Mihai  acum 8 ani - 24 Aprilie 2016 14:17  

Oana, cred ca m-ai inteles gresit: nici n-a fost vorba de "super moale, moale, cleios", tot ce am scris a fost doar pentru ouale tari. Pentru celelalte exista alte trucuri si nu le-am comentat aici pentru ca ar fi fost off-topic, sorry.

A propos de off-topic: un alt comentator (nu vreau sa dau nume!) ne ofera "mai multe solutii de curatat oalele", nu ouale. Oricine si-ar da seama ca un asemenea comentariu e aici din cale-afara de off-topic.

Metoda clasica de fiert oua tari nu o mai folosesc de catva timp, pentru ca am un fierbator automat de fiert oua, marca "Clatronic", care fierbe in max. 10 minute cate 7 oua odata. Acest aparat a costat vreo 15 Euro si merita toti banii. Ouale le fierbe aparatul in aburi, nu in apa. Pot sa spun ca ouale fierte tari la acest aparat se cojesc foarte usor dupa ce le pun in apa foarte rece cca. 5 minute si apoi le tin in frigider pana ce le folosesc.
 

Ioana  acum 8 ani - 24 Aprilie 2016 14:19  

o, am auzit si eu ceva de otet contrafacut... doamne, ce mai inventeaza astia... dar sa evitam otetul din caza unor iresponsabili e prea mult. nu am folosit niciodata otet din ala alb (distilat), doar de vin, sherry, de orez sau balsamic. cel de mere e prea tare pentru papilele mele. cum i-am spus si Adrianei, am incredere in papilele mele si daca ceva nu le place ori nu e pregatit pe gustul meu ori e slab calitativ si atunci caut altceva. si nu merg pe produse suspect de ieftine, in general reflecta slaba calitate. prefer sa mananc mai putin cantitativ ca sa ma incadrez in buget decat sa cumpar asa ceva.

o sa incerc si eu o data faza cu gauritul, suna cel putin distractiv. sa vezi daca le gauresc de imi iese oul afara...
 

Ioana  acum 8 ani - 24 Aprilie 2016 14:29  

am inteles, Mihai si de aceea am spus ca merge metoda ta foarte bine pe oua tari.
ma explicam pe mine, de ce prefer varianta asta. cand arat cum se fierb ouale folosesc acelasi "material" pentru toate stadiile (de la moale la tare) si scot ouale pe rand dupa 7, 8, 9, 12 etc minute. asa "invataceii" vad diferenta, dar au de retinut o singura metoda pentru orice fel de oua prefera.
 

Leonte Niculae  acum 6 ani - 24 Aprilie 2018 17:04  

Ha, ha, .... ! ;) ...tocmai azi am primit, dupa doua luni, pachetul comandat prin net, in china, ce contine 6 recipiente din plastic (in forma de ou, Eggletes Maker, poate le-ati vazut reclama pe net), concepute pentru a fierbe oua...
Chiar acum, le-am pus la fiert, (pentru dezinfectare ), urmand sa fac o proba de fiert oua in diferite stadii (tari, cleioase sau moi). Sunt curios sa vad cum merge ca tot din cauza curatzatului ma lipseam de multe ori sa mananc oua fierte.
In aceste recipiente, se toarna doar continutul unui ou, cu grija,sa nu se amestece albusul cu galbenusul,se insurubeaza capacelul si se scufunda in apa clocotita, dar care nu mai fierbe puternic. Dupa timpul stabilit (prin experimentari), obtineti oul in recipient, fara coaja, fiert cum dorim si il putem manca direct sau daca este fiert tare il rasturman pe farfurie (el va sta motz in fund ... ;)... ) si neocupam sa-l matrashim dupa bunul plac.
 

Ioana  acum 6 ani - 25 Aprilie 2018 10:47  

ce chestii dragute sunt formele alea pentru oua! sa ne spui daca se scot ouale asa usor cu pare.
 

Leonte Niculae  acum 6 ani - 25 Aprilie 2018 12:00  

Da, pare,... Treaba chinezeasca,... "afara-i vopsit gardul si inauntru, leopardul"... trebuie sa le dezlipesti usor cu un cutit cu varful rotund..., nu am incercat sa ung usor capacele cu ulei... :(
 

Robert  acum 4 ani - 24 August 2019 17:20  

Sau mai pe scurt: [link] ;) ;) ;)
 

dragos  acum 2 ani - 2 Iunie 2021 22:00  

Vrajeala, a trebuit sa le pun din nou la fiert 30 minute dupa cele 13-14 minute zise de voi. Asa e cand o suni pe mama dar te iei tot dupa retetele de pe net.

Imposibil sa iasa oua fierte in 14 minute voi astia cu retetele!!!
 

Ioana  acum 2 ani - 4 Iunie 2021 09:58  

44 minute ca sa fierbi un ou? probabil erau de strut, greseala mea ca nu am specificat ca reteta e pentru oua de gaina :))))))))))))))))))))
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...