Jurnal de Paris

23 Mai 2013

Jurnal de Paris

vezi toate evenimentele »

Cateva sfaturi practice

In restaurantele din Paris nu este nevoie sa lasati bacsis. In general doar se rotunjeste suma. De exemplu: daca luati doua cafele pe terasa si va costa 4.80 eur, puteti lasa 5. Sau daca un pranz costa 19 euro, puteti lasa 20 in cazul in care vi s-a parut exceptional de bun. Dar in niciun caz 10-15 % cat se "poarta" la noi, fiindca serviciul este deja inclus in nota.
De asemenea, in restaurantele unde luati masa, nu va sfiiti sa cereti "tap water" (adica apa de la robinet). O sa vi se aduca apa in sticle sau carafe frumoase. Si e gratis! Nu veti parea nepoliticosi sau zgarciti, fiindca toti localnicii fac asta.
Nu va asezati la cafenelele din zonele turistice (ex. Champs-Elysees) fiindca preturile sunt exagerate. Rezistati cateva strazi si veti gasi cafenele cu preturi mai decente. Atentie! Cafeaua servita direct la bar este mai ieftina decat daca stati pe terasa (unde e aproape dublu pretul). La fel, intr-o patiserie, daca cumparati croissant-ul "la pachet" va costa 1 eur, daca il serviti acolo va costa 2 eur.
Nu comandati "cafe au lait" daca doriti cafea cu lapte. Cereti simplu cafe sau expresso (daca o doriti simpla) sau cafe crème (daca o doriti cu lapte).
Daca stati mai mult timp in Paris, pentru metrou si RER (zonele 1 si 2) exista un abonament saptamanal (atentie e valabil de luni pana luni; daca il luati marti tot pana luni e valabil vesel ) de 19 euro. Este foarte avantajos daca veti vizita mult, avand in vedere ca altfel calatoria va costa 1.7 eur.

 

8 Iunie - Am ajuns acasa!

Miercuri mi-am luat la revedere de la Paris. Am fost inca o data la Les Papilles, am trecut si pe la Da Rosa sa-mi iau niste stafide pentru drum, plus o sticla de Rioja pentru acasa. Seara am sarbatorit cu o duzina de stridii stropite de cate un pahar de Sancerre. Imi parea rau ca plec. Mi-a placut Parisul vazut in ritmul lent al locuitorului parizian si nu a turistului, mi-au placut oamenii relaxati intalniti acolo, mi-a placut mancarea, mi-a placut cum gurmanda din mine era stimulata la fiecare pas de cate o vitrina, o poza, mirosul dintr-o bulangerie sau mancarea din farfuria celor de pe terase. Ajunsa acasa mi-am dat seama insa cat mi-au lipsit doua lucruri din viata mea "banala" de clujeanca: bucataria si piata. Am fost extatica ieri cand am intrat in piata, cand am vazut cat de bogata a devenit de cand am plecat, ca a aparut mazarea (ufff, de cand o asteptam!), rosiile oltenesti de solar (dar destul de bunute pentru o salata) si porumbul de fiert (inca scump, dar merg doua bucati de pofta). Cateodata trebuie sa fiu plecata mai mult timp ca sa pot aprecia micile lucruri din viata mea. Asadar, pregatiti-va oalele si tigaile! Avem multe de recuperat! vesel

 

3 Iunie - O mica descoperire

Acest bar mi-a atras atentia inca din primele zile. Intotdeauna cand treceam pe langa el era inghesuiala, coada, oameni cu pahare de vin in mana stateau afara si asteptau... ceva. In final am cedat curiozitatii si am intrebat ce e inauntru de e asa inghesuiala mereu. Mi s-a raspuns ca locul e faimos, ca bucatarul de la Le Comptoir a deschis un bar stil tapas, insa cu mancare inspirata din gastronomia franceza si cu putine accente spaniole. Intr-o seara m-am pregatit si eu de lupta si am pornit catre L'Avant Compotir (3 Carrefour de l'Odéon). A durat cam 10 minute ca sa putem intra. Inauntru spatiul e mic, cam 3-4 metri patrati pentru clienti si un pic mai mult pentru bucataria deschisa. Se mananca direct pe tejgheaua barului si o mica etajera in spate. Atat. Prima provocare: sa ajungi la tejghea sa-ti faci comanda. Dupa ceva coate si scuze in stang si-n dreapta am reusit-o si pe asta. Cam in doua minute vinul nostru era dat din mana in mana prin toata incaperea pana a ajuns la noi. Apoi a inceput sa vina mancarea in acelasi fel. Spre surpriza mea a ajuns exact ce am comandat: crochete cu sunca, creveti sotati, porc caramelizat si carpaccio de vita vesel Pe tejghea era plin de borcane cu muraturi, pachete de unt, fleur de sel si paine la discretie. Se mananca la gramada. N-am vazut oameni mai fericiti la un loc si ataaaat de aproape unul de altul. Asadar, locul acesta este deosebit si il recomand doar daca sunteti sociabili si nu aveti probleme prea mari cu dezordinea. Pentru ca dupa ce treceti peste toate astea, mancarea este foarte buna, vinul la fel si atmosfera deosebita.

 

1, 2 Iunie - Cultura si arta

Weekendul acesta l-am dedicat mai mult culturii si artei. Am inceput cu vizita la Pantheon, un mausoleu din Cartierul Latin, in care sunt inmormantati Voltaire, Rousseau, Hugo, Zola, Marie Curie si Dumas.
A urmat Versailles (am luat RER C timp de aproape 1 ora pana acolo). Am vizitat castelul si gradina, ambele impozante si bine conservate. Mi-a facut placere vizita, desi astfel de castele nu sunt de obicei pe gustul meu. Mai ales plimbarea prin gradina a fost extrem de placuta, pe fundal se auzea apa fantanilor arteziene si muzica clasica. Recomand incaltaminte comoda si mancare la pachet pentru o astfel de vizita. Dureaza mult si preturile la mancare si apa sunt de-a dreptul nesimtite.
Centrul Pompidou a fost urmatoarea tinta. Surpriza! In prima duminica a fiecarei luni intrarea e gratuita, asa ca am economisit cate 10 Eur vesel Picturi si sculpturi moderne. Matisse, Picasso, Starck sunt cativa care sunt expusi in expozitiile permanente. Si evident atelierul lui Brancusi, aflat intr-o cladire separata, dedicata doar lui.
Cu atatea vizite, am avut timp doar de mancare fast-food, de la restaurantele cu autoservire cu sushi si mancare chinezeasca. Sushi este foarte la moda in Paris, veti gasi sushi baruri la tot pasul si preturile sunt foarte bune.
Sa nu uit de un mic spectacol: un batranel cu o pianina pe roti ne-a intretinut la micul dejun. Si provocarera zilei: cine manaca aceasta branza (vezi poza)?

 

1 Iunie - La multi ani, copii!

Doar doua cuvinte: Pierre Herme.

 

30 Mai - Papilele mele fericite

Postul de ieri s-a pierdut. Se pare ca la salvare a fost o problema si am pierdut textul. Nu l-am rescris fiindca cred ca unele lucruri se intampla cu un scop si trebuie lasate asa. Poate ca universul stia ca ceea ce va urma va fi incomparabil mai bun.
Les Papilles (30, rue Gay Lussac), locul unde papilele mele au luat-o razna de fericire timp de doua ore. Este un bistro, unde le chef creeaza meniuri demne de cateva stele michelin, insa la preturi rezonabile si intr-o atmosfera relaxata. Meniul este fix, insa se schimba in fiecare zi in functie de oferta pietei. Pretul unei meniu (supa, fel principal, branza si desert) este de 35 Eur. Noi am ajuns la ora 12:10 in restaurant si era aproape gol, insa dupa o jumatate de ora nu mai gaseai loc. Am inteles ca pentru cina este necesara o rezervare. Oferta de vinuri este imensa, toti peretii sunt "tapetati" cu sticle. Am mers pe recomandarea barmanului, fiindca am fost coplesita in fata acestei oferte. Portiile s-au dovedit mari, asa ca pentru noi ar fi fost suficient un meniu la doua persoane. Masa a inceput cu o supa crema de cartofi si praz cu crutoane de bacon, patrunjel, ceapa si putina frisca. Am primit apoi un vas oval de cupru care continea nici mai mult nici mai putin decat un puiutz la grill taiat bucati si penne, intr-un sos pesto cu ceapa, rosii, usturoi si cimbru. A urmat apoi branza zilei: Sain-Nectaire cu dulceata de mere si piment d'Espelette. Iar la final ganache cu spuma de caramel. La fel ca in multe bistro-uri pariziene, mesele sunt mici si inghesuite, asa ca si de data asta am avut parte de companie placuta, un cuplu de localnici foarte simpatic, care ne-a facut cateva recomandari binevenite pentru zilele urmatoare in Paris.

 

28 Mai - Macarons

Tocmai am terminat al doilea curs de patiserie, cel de MACARONS. A fost mult mai greu decat primul curs, cel de croissante. Poate si fiindca, cu maitre patissier non-stop in spatele meu, m-am trezit dintr-o data ca am doua maini stangi... In timp ce maitre Pierre ne facea demonstratia, mi-am dat seama ca azi nu voi invata doar sa fac macarons ci si sa fiu eficienta.
Am realizat brusc, ca acasa sunt foarte atenta la ingrediente, la cum le procesez, la aspectul final, dar nu sunt atenta niciodata la miscarile mele. Altfel spus, dau mai multa importanta mancarii decat mie. Am inteles atunci de ce unele operatiuni mi se par foarte obositoare. Pana azi am crezut ca are a face doar cu conditia mea fizica si mainile mult prea slabe si fara forta. Dar nu era doar asta... In timp ce maitre era foarte rapid si elegant, eu macontorsionam in jurul spatulelor sau a telului. Acelasi rezultat, dar cata energie risipita! Ma dureau mainile ingrozitor! Si atunci am inceput sa fiu atenta la mine si la miscarile maestrului si brusc totul a devenit mult mai usor. Am invatat sa frec galbenusurile cu zahar doar cu un minim efort si fara sa-mi folosesc tot bratul, am invatat sa amestec eficient in bezea, am invatat chiar sa folosesc spritzul de patiserie intr-un mod foaaarte elegant... ma simteam ca un pictor care manevreaza penelul. Am invatat multe astazi, lucruri marunte la care nu ma asteptam si astea sunt cele mai pretioase. Cred ca am invatat si multa franceza azi, fiindca cursurile se desfasoara in franceza, fara traducator si eu a trebuit sa-mi folosesc fiecare miligram de atentie ca sa nu pierd niciun detaliu. Si a fost al naibii de greu sa tin pasul cu debitul lor verbal.Si in final am obtinut si niste macarons delicioase: cu ciocolata, zmeura si caramel.
Merit o recompensa. Am revenit la Da Rosa unde nu a trebuit sa ma hotarasc, pana la urma am luat de toate: si risotto, si sandwich cu jamon iberico (v-am zis ce bun e? se topeste in gura!!!) si membrillo cu branza. Si iar Rioja, prea e bun. Pentru acasa o punga cu Pimandes (migdale trase-n ciocolata cu chili) si stafide cu Sauternes, trase-n ciocolata neagra.

 

27 Mai - La Vie en Rose sau La ViDa Rosa?

Astazi temperatura e perfecta pentru pierdut timpul pe strazile Parisului. Am inceput ziua cu un quiche cu trei feluri de branza si o mini tarta cu mere. Erau inca caldute. Mi-am luat cartea si am iesit la plaja in Gradinile Luxembourg pentru vreo 2 ore. Pranzul a fost tot la Le Risale (v-am spus ca mi-a placut enorm mancarea lor), unde am ales spanac cu iaurt si vinete umplute cu carne. Foarte satios... asa ca s-a cerut o alergare de 40 minute dupa-masa. Catre seara, la Vie en Rose s-a transformat in La ViDa Rosa. Fiindca in plimbarea noastra de seara am ajuns la Da Rosa (62 Rue de Seine), un tapas bar cu cele mai bune sunci din Spania (jamon Iberico si jamon Serrano), masline din Spania si Italia (inclusiv masline taggiasca), sandwich-uri si salate proaspete, o buna selectie de vinuri din Spania, Italia si Franta. Am stat la un platou tapas (cu jamon iberico, masline si paine cu rosii) udat cu cate doua pahar de Rioja. Vreau sa ma intorc maine seara pentru membrillo cu branza Manchego si pentru un sandwich sau poate un risotto... hm, nu ma pot hotara inca.

 

26 Mai - Ceva vechi si ceva nou

Dimineata am inceput-o pe Rue Mouffetard, la un mic dejun simplu, traditional: bagheta cu unt, suc de portocale si o cafea. Inca de la 9 dimineata, strada era aglomerata si era forfota mare... era targ de vechituri. Am aruncat si eu un ochi, dar la acea ora n-am avut rabdare pentru scotocit. Am coborat doua stradute si am dat de o piata de legume si fructe. Aveau si mancare gatita cu produsele oferite spre vanzare. Mi-am luat o punga cu chouquettes (choux cu zahar perlat) pentru drum.
Vizita la cel mai mare muzeu de stiinta din Europa, situat in Parc de la Villette. Un loc interesant, mai ales pentru copii, unde toate fenomenele naturii sunt interactive, astfel incat pot fi usor intelese. Mie una mi-a placut zona cu materiale ale viitorului, in special pijamaua autobronzanta pe baza de uleiuri naturale. Cred insa ca ar mai trebui sa lucreze la design, probabil ca a fost desenata de un barbat, fiindca e in V, si ma gandesc ca eu una n-as vrea sa ma trezesc dimineata bronzata asa vesel Mai era pijamaua care-si adapta temperatura astfel incat sa-ti fie bine noaptea, plus era tratata si antibacterian de unde am inteles ca nici nu trebuie sa o spal vesel Mi-as fi luat si un tricou care dadea informatii despre starea fizica in timpul zilei (cata miscare ai facut, temperatura, nivelul de stres etc).
Pranz foarte tarziu la restaurantul libanez cu autoservire de care am mai amintit (Al Dar de pe 8/10 rue Frédéric Sauton). Mancarea gatita a fost buna, insa nu pe atat de buna pe cat arata. Singurul care s-a diferentiat a fost orezul cu migdale, era gatit aproape de perfectiune. Si deserturile sunt excelente, nu sunt exagerat de dulci.

 

25 Mai - Shopping

Zi de shopping la Les Halles, cu magazine de tot felul concentrate pe cateva stradute. Acolo sunt si cele mai bine aprovizionate magazine cu ustensile de bucatarie. Bovida, A. Simon si Mora sunt primele trei in care am intrat. Mora mi-a placut in mod deosebit fiindca are foarte multe ustensile de patiserie. Insa am lasat ce era mai bun la final: E Dehillerin. Acest magazin m-a "dat pe spate". Nu doar fiindca gasesti tot ce vrei (de la cutite, forme/inele de patiserie de toate dimensiunile, unele chiar ciudate), oale/tigai de cupru sau fonta etc., dar aspectul magazinului m-a dus instant cu 100 de ani in urma: etajere inalte, vechi, inghesuite, sertarase cu maruntisuri interesante. Iti trebuie timp si rabdare sa scormonesti peste tot. In acest magazin preturile nu sunt afisate, asa ca fie intrebati, fie luati codurile de pe produse si apoi le cautati in cartile atarnate la capetele rafturilor. Mi-am luat de la ei niste varfuri pentru spritzul de patiserie, o tava cu forme pentru canelles si o tava de tarte cu fund detasabil.
Apoi am ajuns direct in rai. A fost momentul in care am intrat in G. Detou, un magazin cu delicatese la niste preturi exceptional de bune, chiar si pentru Paris. Acest magazin nu trebuie ratat de gurmanzi. Mustar Edmond Fallot (cu piper verde am luat), piment d'espelette (chili din sudul Frantei), otet de sherry (xerex), ulei de fistic, vanilie bourbon, orez Bomba (pentru paella), sare Maldon si fleur de sel Guerande sunt doar cateva din produsele care au ajuns in rucsacul meu. Si pe cand credeam ca am terminat pe ziua de azi, urmatoarea intrare era tot un magazin G. Detou specializat insa pe produse de patiserie: de la cacao si ciocolata Valrhona, la batoane de ciocolata Barry (pentru pain au chocolat), la pungi mari cu fistic sau migdale decojite si la aditivi speciali pentru copt... un vis, o minune!
Pranzul l-am luat tot in aceasta zona: file de peste cu risotto si sparanghel. Bun, dar cu prea mult unt: unt in orez, pestele prajit in unt, sosul cu unt!!!

Un pic de cultura la final de zi: expozitia Chagall la Muzeul Luxembourg. E deschisa pana in 21 iulie, asadar daca ajungeti in Paris in aceasta perioada, dati o fuga pana acolo.

 

24 Mai - Dependenta

Niste prieteni (nu dam nume ca sa nu-i rusinam in public, dar stiu ei la cine ma refer) au fost in Paris si s-au plans ca erau sa moara de foame, fiindca nu au gasit nimic pe placul lor de mancare. What? In Paris? Vi se pare si voua ciudat ceea ce tocmai ati citit? Acum intelegeti de ce nu am dat nume vesel Ei, si m-am gandit eu sa le arat ca se poate manca rapid si "clasic" (a se citi "mancare-fara-ingrediente-ciudate-de-preferat-sa-contina-pui-si-cartofi" ) chiar si in Paris. Si pe deasupra mai e si ieftin! Asa ca am pus la cale un picnic in gradinile Luxembourg: un pui rotisat si o punga mare de cartofi copti dedesubt, care practic se faceau in sucul puiului. Astea au costat 12 Eur (cam 3 portii bune au fost acolo, deci 4 eur/portie). Am mai luat si o sticla de Chablis si... a inceput sa ploua cu galeata. Adio picnic trist Dar masa a fost reusita, chiar daca am mancat-o acasa. Si adevarul e ca faza cu prietenii mei era doar un pretext ca sa ma infig in muntele acela de cartofi, la care-mi statea gandul de 3 zile, de cand i-am vazut in prima mea plimbare pe Rue Mouffetard. Ei na, acum ati aflat cat sunt de dependenta de carbohidrati si cat de usor pot fi ademenita vesel Doar niste cartofi...

Branzeturile zilei (de la stanga la dreapta): Roquefort, Gloriotte (branza de capra maturata din Loire), si o branza similara cu Mont D'Or, dar facuta din branza de oaie. Acelasi vin Chablis langa ele si o paine "boule traditionnelle".

 

23 Mai - Aici totul pare posibil

Pranz traditional la Le Timbre. Acest restaurant e dovada ca acolo unde este pasiune si vointa, lucrurile se pun in miscare si ies chiar bine. Restaurantul este extrem de mic, cred ca nu e mai mare decat sufrageria mea. Are doar 12 mese a cate 2 locuri, lipite una de alta. Ca sa te asezi, singura chelnerita de acolo, iti trage masa doar cat sa te strecori pe bancheta si apoi o pune la loc. Vrand, nevrand ajungi sa conversezi cu vecinii tai de masa. In bucatarioara deschisa e loc doar de bucatar si ajutorul lui. Mancarea e traditionala, simpla, corecta si foarte foarte proaspata. Am luat la aperitiv cap de porc crocant cu capere si melci in sos de rosii. La felul principal am ales miel cu ardei copti umpluti cu piure de cartofi si piept de rata cu ceapa. Astazi nu m-am abtinut de la desert (am vazut ca se poate alerga in Gradinile Luxembourg vesel ) si am ales ceva de sezon: supa rece de capsuni. Cafea, vin... ca de obicei, francezii nu concep altfel pranzul si mie imi place sa le fac pe plac. Preturile un pic mai mari decat la Le Risale. Servirea foarte buna, chelnerita prietenoasa.

 

22 Mai - Cum sa pierzi vremea in Cartierul Latin

Dimineata linistita. Mic dejun: unt Bordier, iaurt natur, dulceata de fructe rosii si bagheta, normal (toate cumparate de la Androuet cu o seara inainte).

Pranzul l-am luat la Le Risale, un restaurant turco-grecesc, aflat peste drum de apartamentul nostru. Am mers pe meniul zilei: salata de vinete si chiftele de vita cu cartofi in sos de rosii. Un vin rosu si o cafea au desavarsit pranzul care a durat o ora jumate (! si va jur ca am fost cei mai rapizi). Restaurantul e intim, placut, foarte curat si mancarea gatita in stilul meu, ceea ce m-a incantat peste masura. Preturile sunt accesibile si servirea rapida. Siesta in Gradinile Luxembourg.

Plimbarea de seara am facut-o in zona Notre Dame, destul de aglomerata. In drum am dat de un restaurant libanez cu mancaruri foarte apetisante. Am cumparat doar niste baclavale de la ei, insa data viitoare iau si mancare si daca e buna va dau si adresa. M-am "impiedicat" de un magazin cu "caramel, bonbon et chocolat" unde mi-am facut un pic de cap. Caramele sunt slabiciunea mea, stiti si voi cum e.

La cina am avut loc doar de niste branzeturi: Brie si Epoisses.

 

21 Mai - Cum sa nu pierzi vremea in Paris

Prima zi in Paris! Obosita dupa drum. Imi revin repede, fiindca cursul de "Croissants et Pain au Chocolat" incepe la 9 si dureaza 4 ore. E chic sa gatesti intr-o bucatarie cu vedere la Champs Elysees, alaturi de un maitre patissier de la scoala LeNotre. O experienta de neuitat si... de repetat.

Spre seara mai am un pic de energie, cat sa ma plimb pe Rue Mouffetard (arond. 5), una dintre cele mai vechi strazi din Paris. Se zice ca are peste 200 restaurante. Nu le-am numarat, dar erau muuuulte. M-am oprit doar la Androuet, un magazin de branza si am cumparat cate ceva pentru micul dejun.

 


Gatind cu vedere la Champs Elysees

1. Gatind cu vedere la Champs Elysees

Maitre patissier

2. Maitre patissier

Croissante formate

3. Croissante formate

Croissante coapte

4. Croissante coapte

Textura!

5. Textura!

Pain au chocolat

6. Pain au chocolat

Rue Mouffetard

7. Rue Mouffetard

Fromagerie Androuet

8. Fromagerie Androuet

Primul mic dejun

9. Primul mic dejun

Salata de vinete la  Le Risale

10. Salata de vinete la Le Risale

Chiftele de vita in sos de rosii la  Le Risale

11. Chiftele de vita in sos de rosii la Le Risale

Siesta in Gradinile Luxembourg

12. Siesta in Gradinile Luxembourg

Gradinile Luxembourg

13. Gradinile Luxembourg

Gradinile Luxembourg

14. Gradinile Luxembourg

Gradinile Luxembourg

15. Gradinile Luxembourg

Brie si Epoisses

16. Brie si Epoisses

Notre Dame

17. Notre Dame

Pont d' Archeviche

18. Pont d' Archeviche

Pots au caramel

19. Pots au caramel

Macarons

20. Macarons

Ciocolata

21. Ciocolata

Le Timbre

22. Le Timbre

Bucataria Le Timbre

23. Bucataria Le Timbre

Oferta de sezon la Le Timbre

24. Oferta de sezon la Le Timbre

Cap de porc crocant cu capere

25. Cap de porc crocant cu capere

Melci cu sos de rosii

26. Melci cu sos de rosii

Miel cu ardei copti umpluti

27. Miel cu ardei copti umpluti

Piept de rata cu ceapa

28. Piept de rata cu ceapa

Supa rece de capsuni

29. Supa rece de capsuni

Rotiserie

30. Rotiserie

Roquefort, Gloriotte si o branza similara cu Mont D'Or

31. Roquefort, Gloriotte si o branza similara cu Mont D'Or

Magazin delicatese

32. Magazin delicatese

G. Detou

33. G. Detou

Ciocolata Valrhona

34. Ciocolata Valrhona

Oale La Bovida

35. Oale La Bovida

Oale de cupru La Bovida

36. Oale de cupru La Bovida

E Dehillerin

37. E Dehillerin

Vase de cupru la E Dehillerin

38. Vase de cupru la E Dehillerin

Macelarie

39. Macelarie

Peste cu risotto si sparanghel

40. Peste cu risotto si sparanghel

Piata Bastilia

41. Piata Bastilia

Expozitia Chagall

42. Expozitia Chagall

Targ de vechituri pe Rue Mouffetard

43. Targ de vechituri pe Rue Mouffetard

Chouquettes in piata

44. Chouquettes in piata

Tarte cu fructe in piata

45. Tarte cu fructe in piata

Muzeul de stiinta

46. Muzeul de stiinta

Pijamaua autobronzanta

47. Pijamaua autobronzanta

Al Dab

48. Al Dab

Al Dab

49. Al Dab

Desert la Al Dab

50. Desert la Al Dab

Orez la Al Dab

51. Orez la Al Dab

Quiche cu trei branzeturi

52. Quiche cu trei branzeturi

Tarta cu mere

53. Tarta cu mere

Palatul Luxembourg

54. Palatul Luxembourg

Spanac cu iaurt

55. Spanac cu iaurt

Vinete umplute

56. Vinete umplute

Da Rosa

57. Da Rosa

Tapas la Da Rosa

58. Tapas la Da Rosa

Formam macarons

59. Formam macarons

Macarons in tava

60. Macarons in tava

Macarons coapte

61. Macarons coapte

Macarons cu ciocolata

62. Macarons cu ciocolata

Macarons cu caramel

63. Macarons cu caramel

Macarons

64. Macarons

Membrillo cu branza la Da Rosa

65. Membrillo cu branza la Da Rosa

Salata la Da Rosa

66. Salata la Da Rosa

Sandwich cu jamon Iberico la Da Rosa

67. Sandwich cu jamon Iberico la Da Rosa

Risotto cu jamon Iberico la Da Rosa

68. Risotto cu jamon Iberico la Da Rosa

Brasserie

69. Brasserie

Vita cu sos de piper

70. Vita cu sos de piper

Burta in stil lionez

71. Burta in stil lionez

Les Papilles

72. Les Papilles

Vinuri la Les Papilles

73. Vinuri la Les Papilles

Crutoanele pentru supa crema

74. Crutoanele pentru supa crema

Supa crema de cartofi si praz

75. Supa crema de cartofi si praz

Pui si penne in sos pesto

76. Pui si penne in sos pesto

Branza cu dulceata si chili

77. Branza cu dulceata si chili

Ganache cu caramel

78. Ganache cu caramel

Desire (Pierre Herme)

79. Desire (Pierre Herme)

Mille-feuille (Pierre Herme)

80. Mille-feuille (Pierre Herme)

Macarons (Pierre Herme)

81. Macarons (Pierre Herme)

Pantheon

82. Pantheon

Versailles

83. Versailles

Gradina Versailles

84. Gradina Versailles

Gradina Versailles

85. Gradina Versailles

Sushi

86. Sushi

Supa cu galuste si taieteti

87. Supa cu galuste si taieteti

Galuse cu creveti

88. Galuse cu creveti

Arta cu condimente (mirosea frumos)

89. Arta cu condimente (mirosea frumos)

Matisse

90. Matisse

Atelierul lui Brancusi

91. Atelierul lui Brancusi

Atelierul lui Brancusi

92. Atelierul lui Brancusi

Spectacol privat la micul dejun

93. Spectacol privat la micul dejun

Cine mananca aceast branza?

94. Cine mananca aceast branza?

L'avant Comptoir

95. L'avant Comptoir

L'avant Comptoir

96. L'avant Comptoir

L'avant Comptoir

97. L'avant Comptoir

Crochete

98. Crochete

Porc caramelizat

99. Porc caramelizat

Creveti sotati

100. Creveti sotati

Carpaccio

101. Carpaccio

 

 

 

 

Laura Aioani  acum 6 ani - 23 Mai 2013 20:00  

Re: Jurnal de Paris

Ohhhh...am murit si am inviat! Foarte frumos..si presimt ca vii cu retete noi vesel
 

senzed  acum 6 ani - 23 Mai 2013 21:16  

Re: Jurnal de Paris

SUPER!!!
Super ideea de jurnal vesel
Felicitari si distractie faina vesel
 

olga  acum 6 ani - 23 Mai 2013 22:41  

Re: Jurnal de Paris

Divin. Felicitari Ioana.

Ma bucur pentru tine si putin, dar foarte putin te invidiez.

Pe cand reteta de croissant?
 

Simona-Adina Hotea  acum 6 ani - 24 Mai 2013 00:25  

Re: Jurnal de Paris

Sa-ti fie foaaaaarte de bine ! N-am stiut ce "coci" de cateva zile...
 

D.  acum 6 ani - 24 Mai 2013 08:59  

Re: Jurnal de Paris

Super!
 

Ioana  acum 6 ani - 24 Mai 2013 09:14  

Re: Jurnal de Paris

Salutare! M-am gandit sa nu dispar in ceata, ci sa va povestesc pe scurt "aventurile" mele culinare din concediu vesel cu siguranta o sa revin cu retete, idei si combinatii interesante.
 

Anca  acum 6 ani - 24 Mai 2013 10:22  

Re: Jurnal de Paris

vacanta placuta!
 

monika  acum 6 ani - 24 Mai 2013 10:39  

Re: Jurnal de Paris

Ce bine ca faci jurnalul acesta Ioana asa macar putem visa si noi ca suntem in Paris si il vedem prin AVENTURIle tale
Asa ca AVOIRDU PLAISIR
vesel
 

Crina  acum 6 ani - 24 Mai 2013 13:47  

Re: Jurnal de Paris

Si eu am mancat la "Le Timbre" cand am fost in Paris, acum 1 an si jumatate vesel Intr-adevar, e un restaurant mic, dar cu mancare excelenta... cand am fost eu aveau si afara mese... cateva. Oricum, nu as putea refuza o a doua vizita a Parisului. Sper sa fie cat de curand... vesel
 

Mari Ana  acum 6 ani - 24 Mai 2013 15:00  

Re: Jurnal de Paris

Wow, esti la cursuri de perfectionare, in timpul tau liber... Iar noi vom profita din plin de ce inveti tu pe-acolo. Distreaza-te! vesel
 

miha diaconescu  acum 6 ani - 25 Mai 2013 22:59  

Re: Jurnal de Paris

vesel distractie placuta si noi retete culinare!!
 

Ela  acum 6 ani - 27 Mai 2013 11:24  

Re: Jurnal de Paris

Jurnalul acesta trebuia sa il citesc inainte sa ajungem la Paris, dar ne-am grabit asta este. Vreau si eu macaronsss de la mama lor de acasa. Distractie placuta si la multe si marunte delicatese si promitem ca nu mai murim de foame la Paris chiar daca nu avem cultura gastronomica vesel vesel
 

Ioana  acum 6 ani - 27 Mai 2013 12:23  

Re: Jurnal de Paris

Ela, cand am vazut rotiseriile astea pe cele mai multe strazi din paris m-am gandit la voi si nu-mi dadeam seama cum le-ati ratat vesel plus ca pentru Csabi aveau si varianta cu ciolane de porc, purcelusi de lapte si tocanuri delicioase care se fac dedesubt imi e pofta
 

Ela  acum 6 ani - 27 Mai 2013 14:56  

Re: Jurnal de Paris

Ioana, daca rotiseriile nu au fost langa sau in punctele interesante de vizitat (gen turnul Eiffel, Notre Dame) noi nu le-am zarit, dar data viitoare vom avea timp mai mult, sper. Spor mult si la shopping trist vesel
 

Ioana  acum 6 ani - 27 Mai 2013 15:32  

Re: Jurnal de Paris

adevarul e ca in zonele turistice de mare importanta din orice oras, nu prea merita sa mananci. nici calitatea, nici preturile nu sunt ok. dar daca mergi doua-trei stradute in lateral, e alta poveste.
 

Ana  acum 6 ani - 29 Mai 2013 09:07  

Re: Jurnal de Paris

Buna Ioana,

e ceva timp de cand citesc blogul tau. Felicitari, este excelent!. Daca nu te deranjeaza, as dori sa-mi spui despre cazare. Intentionez o excursie la Paris si mi-ar prinde bine sa stiu unde ai fost cazata (site-ul de pe care ai facut rezervarea) si daca ai fost multumita. Iti multumesc anticipat pentru raspuns si continua sa ne povestesti, te rog..
 

gina  acum 6 ani - 29 Mai 2013 10:20  

Re: Jurnal de Paris

Buna Ioana,
daca motivul pt care nu au aparut noutati deoarece esti intr-o binemeritata vacanta, atunci "vacanta placuta in continuare", dar nu prea mult, deoarece altii sunt la munca!!! trist
 

Ioana  acum 6 ani - 29 Mai 2013 10:46  

Re: Jurnal de Paris

Buna Ana. pentru cazare am folosit siteul acesta [link] Am ales un apartament in Cartierul Latin, langa Gradinile Luxembourg si sunt multumita de el. Cand cauti pe site doar sa fii atenta ca locuinta sa aiba multe review-uri bune si punctaje bune la curatenie.
 

Ioana  acum 6 ani - 29 Mai 2013 10:47  

Re: Jurnal de Paris

da gina, de aceea nu sunt noutati, sunt la Paris vesel
 

Maria  acum 6 ani - 29 Mai 2013 10:59  

Re: Jurnal de Paris

Macarons!!!! In sfarsit de cand astept reteta...astepatrea mea a primit un raspuns...de abea astept
 

Diana   acum 6 ani - 29 Mai 2013 13:30  

Re: Jurnal de Paris

Omg!!!!!! O sa ne incanti si pe noi cu reteta de macarons? Te rugaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaam!!!!!!!!!!!!!
 

Ioana  acum 6 ani - 29 Mai 2013 15:15  

Re: Jurnal de Paris

bineinteles, doar nu o sa tin reteta doar pentru mine. ceva atat de bun trebuie impartit cu altii, altfel placerea paleste.
 

cabinet stomatolgie  acum 6 ani - 30 Mai 2013 21:54  

Re: Jurnal de Paris

yummy
 

Laura Aioani  acum 6 ani - 1 Iunie 2013 13:23  

Re: Jurnal de Paris

Si eu am aceeasi problema, imi obosesc mainile ingrozitor, mai ales la mixarea manuala a galbenusurilor cu zahar. Ma gandeam eu ca trebuie sa existe o tehnica vesel E complicat sa o descrii Ioana? Poate daca aflu secretul nu ma mai apuca disperarea la pasul asta vesel Multumesc
 

Ioana  acum 6 ani - 1 Iunie 2013 21:31  

Re: Jurnal de Paris

in acest filmulet al lui Jamie [link], se vede cand freaca galbenusurile cu zahar ca incepe sa amestece cu toata mana, dar de la minutul 1:26 daca esti atenta schimba stilul. si la minutul 1:55 se vede aceeasi miscare. asta e ce am vazut la patiserul nostru. pur si simplu pune telul pe fundul vasului si misca mana doar din incheietura (din pacate la jamie nu i se vede) ca si cum ai mazgali cu creionul pe o hartie. faci doar miscari in sus in jos si laterale din incheietura, fara sa ridici telul din cand in cand mai dai cu telul si normal, sa iei compozitia de pe margini si apoi reiei miscarea din icheietura. asta e tot si functioneaza super bine vesel vasul nu trebuie inclinat asa tare cum se vede in acest filmulet.
 

Mari Ana  acum 6 ani - 2 Iunie 2013 12:34  

Re: Jurnal de Paris

Abia asteptam sa te intorci, cred ca e cel mai lung concediu al tau de pana acum, de care vor profita si noi din plin...Pierre Herme... hmmmm (Je desire un Desire). vesel
 

Andra B  acum 6 ani - 2 Iunie 2013 12:59  

Re: Jurnal de Paris

Buna din nouvesel,
Pare o super experienta Parisul culinar si cultural!!Ma bucur sincer ca o impartasesti pe blog, pentru ca dai idei de concedii frumoase si practice celor interesati!
Daca se poate, dupa ce revii pe meleaguri clujene, ne poti impartasi putin din tehnica croissantelor si a mille-feuille-urilor?Sincer, fac croissante cu maia, dupa retele si indicatiile de aici ([link]), plus altevideo-uri de pe youtube, dar mi-ar place sa vad si "a french approach"( din pacate nu stiu franceza..iar google translate nu e cea mai potrivita varianta cand e vorba de retete).
Referitor la mille-feuille, am vazut in cofetarii la noi dar....nu m-au tentat deloc sa le gust. Poza facuta de tine pare extrem de apetisantaveselvesel!
Pana revii pe meleaguri romanesti, distractie placuta si..la cat mai multe experiente culinare si culturale interesante!!
Andravesel
 

Ioana  acum 6 ani - 3 Iunie 2013 18:52  

Re: Jurnal de Paris

MariAna, vestea buna e ca macaron-urile facute de noi la scoala au fost mai bune vesel astea a lui PH au fost prea dulci. in schimb umpluturile erau bune si combinatiile pline de imaginatie.
 

Mari Ana  acum 6 ani - 4 Iunie 2013 10:02  

Re: Jurnal de Paris

vesel Inseamna ca ati aflat secretul macarons-urilor, nu e putin sa spui ca au iesit mai bune decat ale lui PH... Iar la capitolul imaginatie, avem incredere in tine. vesel Plus croissantele, plus mille-feuilles, plus altele care iti mai apar pe drum....Te asteptam.
 

Mari Ana  acum 6 ani - 9 Iunie 2013 20:19  

Re: Jurnal de Paris

Bine ai venit, Ioana!
 

Gabriela  acum 6 ani - 6 Iulie 2013 01:11  

Re: Jurnal de Paris

Super!imagineaza-ti ca eu locuiesc la 5 min. de Paris!Mi-a placut descrierea(comentariu tau)Ma bucur pentru tine!
 

cati  acum 6 ani - 29 Noiembrie 2013 06:24  

Re: Jurnal de Paris

Paris este un vis. It is a beautiful city with places to go and things to see. We had a great experience.
Salutari de la New York....
 

mandala  acum 5 ani - 16 Ianuarie 2014 15:13  

Re: Jurnal de Paris

WAW ! Am citit fara sa respir ,multumsc ca m-ai ajutat sa fac momentan un tur virtual a Parisului, e pe lista de dorinte de multa vreme o excursie la Paris dar am rabdare, imi place cum scrii ma simteam acolo la masa cu tine, si informatiile sant pretioase pentru cine vrea sa mearga si sa aiba anumite repere.
vesel
 

Ioana  acum 5 ani - 16 Ianuarie 2014 15:25  

Re: Jurnal de Paris

pentru gurmanzi am scris aceste randuri vesel sper sa-ti programezi cat mai repede vizita la Paris, este o alta lume, eu as mai merge o data chiar acum. iar pe partea de patiserie vei gasi o gramada de surse de inspiratie. si o gramada se "scule" de bucatarie.
 

mandala  acum 5 ani - 16 Ianuarie 2014 15:28  

Re: Jurnal de Paris

Surse ca surse, dar magazinul ala cu tot felul de oale si forme si de toate ma obsedeaza, am enspe mii de forme si farfurii si cani si forme de biscuiti si nu mai incap in casa de recuzita, oare ce fac alte blogeritze cu ele ca la mine nu mai incap vesel
 

Ioana  acum 5 ani - 16 Ianuarie 2014 15:35  

Re: Jurnal de Paris

da, magazinul Dehillerin e special si poti sta acolo cu orele (desi nu e mare ca suprafata). si magazinul cu ingrediente de patiserie o sa-ti placa, toate sunt mai ieftine decat in RO.
 

mandala  acum 5 ani - 16 Ianuarie 2014 15:40  

Re: Jurnal de Paris

Multumesc !
 

adriana  acum 4 ani - 11 Martie 2015 18:32  

Re: Jurnal de Paris

Vaaaai Draga Ioana, ce frumoasa plimbare am facut cu tine acum, am fost ca turist in Paris, dar in partea culinara am priceput f. putin . Multumesc mult pt. tot ce ne impartasesti !
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

 
mergi sus