O scurta vizita in Salzburg

16 Februarie 2011

O scurta vizita in Salzburg

vezi toate evenimentele »

Acum doua saptamani ne-am hotarat brusc sa facem o scurta vizita orasului Salzburg, sa vedem ce experiente culinare ne poate oferi.

De atmosfera nu eram ingrijorati, fiindca deja stiam ca orasul lui Mozart e unul foarte vizitat chiar si in extra-sezon cum e acum. Asa ca sambata la amiaza am aterizat la hotelul Mercur, care e situat destul de aproape de centrul vechi al orasului, cam la 10-15 minute de plimbare lejera pana acolo... insa mai era situat strategic si intre un restaurant indian, unul chinezesc si altul tailandez. L-am ales perfect, nu-i asa?

Numai ce ne-am lasat bagajele in hotel si am mers in oras unde, nu se putea altfel, decat sa vizitam casa in care a copilarit Mozart. Cand am ajuns la bucataria casei mi s-a facut foame brusc. Am trecut rapid prin restul camerelor si ne-am facut drum printre sutele de turisti catre beraria Augustine. Ne-am dus ata catre standul cu halbe, ne-am luat cate una, am clatit-o la fantana din stanga si apoi am platit-o. Ni s-au umplut halbele direct de la butoi si apoi am pornit sa ne cautam loc in una din cele 3 sali imense ale berariei. Aglomeratie mare peste tot, dar fiind doar doi am reusit sa ne gasim un coltisor liber. Am sorbit prima halba ca pe apa, fiindca eram insetati de pe drum. Deasupra noastra era crucea (nu v-am spus inca ca beraria Augustine e o fosta manastire!) asa ca am baut toata seara cu binecuvantare de sus. Ne-am reumplut halbele si ne-am amintit ca ne e foame... am mers la bufetul cu mancaruri si ne-am luat un "mic" snack traditional: carnati cu mustar, ceafa si ciolan la cuptor, costite la gratar, salata de varza si salata de cartofi. Painea cu chimen era buna si calda... am fi stat acolo pe vecie. Din pacate se inchidea la 11, iar noi eram obositi de pe drum.

A doua zi ne-am trezit tarziu, asa cum se cade intr-un concediu, si care credeti ca a fost primul obiectiv pe care l-am vizitat? Nu e Domul, nici castelul Hohensalzburg, nici Salzburg Museum... nu ati ghicit! Am mers la fabrica de bere Stiegl, unde se afla si cel mai mare muzeu al berii din Europa, o expozitie pe 3 etaje. Ce ziceati de piramida de sticle de bere care m-a hipnotizat? Are 300 sticle, toate berile din Austria!!! Turul a fost placut, a costat 9 euro / 2 pers. si la final ne-au oferit o degustare cu 3 feluri de bere si cate o sticla pentru acasa. Dar nu... noua nu ne-a fost de ajuns si in bunul obicei am facut un popas la restaurantul fabricii si am luat o masa "doi in unu" (dejun+pranzul): gulas, carnati traditionali cu mustar si pretzel si cate un strudel cu mere si unul cu branza.

Cu burtile aproape sa explodeze ne-am zis ca e intelept sa ne plimbam putin prin oras, sa ardem calorii. Ne-am pierdut printre stradutele inguste cateva ore si am vizitat cele mai importante atractii turistice. Cu mici intreruperi (bineinteles!) pentru o cafea (la Cafeneaua Tomaselli, unde m-am scapat si la o felie de tort Sacher) si shopping de suveniruri.

Dupa dezmatul culinar de pana atunci, alegerea pentru cina a restaurantului Bankok (cu specific Thai) a fost inteleapta. Eu am luat o portie medie de sushi si Radu un curry verde.

Ce am ratat? Salzburg Nockerl, dar pur si simplu nu a mai avut loc. Dar nu sunt trista, e un motiv bun sa ma intorc in vara, cand o sa pot vizita si frumoasele gradini Mirabell .

 


Bucataria din Casa Mozart

1. Bucataria din Casa Mozart

Ia o halba

2. Ia o halba

Clateste-o la fantana, mergi la casa sa platesti si apoi la butoi sa-ti umple halba

3. Clateste-o la fantana, mergi la casa sa platesti si apoi la butoi sa-ti umple halba

Cauta-ti un loc in berarie

4. Cauta-ti un loc in berarie

Mergi cu tava sa-ti iei ceva de mancare... un snack langa bere

5. Mergi cu tava sa-ti iei ceva de mancare... un snack langa bere

"Micul" nostru snack alaturi de bere

6. "Micul" nostru snack alaturi de bere

Vizita la fabrica de bere Stiegl

7. Vizita la fabrica de bere Stiegl

Vizita la fabrica de bere Stiegl

8. Vizita la fabrica de bere Stiegl

Gulas

9. Gulas

Pretzel

10. Pretzel

Carnati traditionali

11. Carnati traditionali

Strudel cu branza

12. Strudel cu branza

Tort Sacher

13. Tort Sacher

Curry verde cu vinete thai

14. Curry verde cu vinete thai

Sushi

15. Sushi

 

 

 

 

Anca  acum 8 ani - 16 Februarie 2011 10:26  

Hm, oare vom primi vreodata si o retete pentru tortul Sacher? Nu am gasit niciuna pe Internet care sa imi placa si, in plus, am incredere maxima in retetele tale, de cand mi-au iesit peste douazeci din ele.
 

Ioana  acum 8 ani - 16 Februarie 2011 10:29  

drept sa-ti spun de aceea am si incercat dulciurile de acolo, cand le fac sa am cea mai buna referinta. deci un tort sacher nu e exclus...
 

viorica  acum 8 ani - 17 Februarie 2011 09:58  

Foarte interesant! Mi a facut pofta...mmmm...
 

Ioana  acum 8 ani - 17 Februarie 2011 10:14  

de bere? vesel
 

Mara Manole  acum 8 ani - 17 Februarie 2011 11:50  

NU prea m-a impresionat tortul Sacher, cu toate ca sunt cea mai mare fana a ciocolatei. In schimb, as fi mancat numai Apfelstrudel! Desigur, si sutele de feluri de wurst!!
 

Ioana  acum 8 ani - 17 Februarie 2011 11:57  

asta a zis si radu, ca muffins cu inima moale pe care-l fac eu e mai bun decat sacher vesel in schimb carnatii aia albi ni s-au lipit de suflet. si mustarul dulceag pe care-l servesc la ei... desi mie nu-mi plac chestiile dulcege de acest gen, prefer mustarul simplu. insa ala era cumva perfect echilibrat. am vrut sa-mi cumpar un borcan, dar m-am luat cu altele si am uitat.

Nockerl ai mancat?
 

andrei  acum 8 ani - 17 Februarie 2011 15:24  

scuza-ma, am impresia ca ii spune Brezel la covrigul acela :D nu cu "P" vesel eu mananc mereu cand merg in Germania, am impresia ca in august e un festival in Friedberg si merg mereu cu parintii si luam cativa brezel(brețăl) si peste la cuptor cu bere la halbe de 1L sau radler (se pronunta "radla" si e un amestec de suc de lamaie cu bere, gen beck's lemon la noi). mai e Leberkässe( Lebercheze - adica , cas de carne) care e genial :D si sa nu uit ca mai au o delicatesa...supa de clatite vesel) si inca ceva...nu mi-a placut in Germania piftia, fiindca are morcovi in ea si mult otet... imi cer scuze daca am deviat de la subiectul initial :D dar am zis ca daca e vorba de Austria si Germania e aproape, poate au aceleasi obiceiuri gastronomice :D bafta in continuare
 

Ioana  acum 8 ani - 17 Februarie 2011 15:45  

cred ca ai dreptate, in germana e brezel, in engleza e pretzel. eu am citit meniurile in engleza si cred ca de aceea nu am sesizat diferenta.

nu-i nimic, nu ai deviat de la subiect, de aceea l-am si deschis, sa povestim despre mancarurile austriece si nemtzesti, sa impartasim ce e mai bun pe la ei si cand avem ocazia sa-i vizitam sa stim ce e de incercat. acum eu o sa sar peste piftia aia otetoasa. vesel
 

Mihaela  acum 8 ani - 18 Februarie 2011 18:48  

De inghetata de vanilie la strudel cu mere stiu. Dar movila aia alba e frisca?
 

Ioana  acum 8 ani - 18 Februarie 2011 19:22  

da
 

Crina  acum 8 ani - 18 Februarie 2011 21:32  

Buna Ioana,
De ceva vreme am inceput sa gatesc, folosind retele tale si trebuie sa te felicit pentru ca sunt cu adevarat exceptionale!!! M-a cucerit de-a dreptul reteta de taitei cu legume in stil chinezesc si eu nu sunt singura vesel.
O reteta pe care o caut de ceva vreme este cea de Pui vienez, insa niciuna nu e pe placul meu. Unele au morcov si rosii, altele au prea multa smantana. Eu am mancat o reteta care avea piept de pui,cartofi, ceapa, ciuperci, smantana si cascaval.
As fi foarte fericita daca m-ai recomanda macar o varianta a acestei retete pe care ai incercat-o si tu.
Multumesc,
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

 
mergi sus