Zagreb, oras tihnit

12 Aprilie 2016

Zagreb, oras tihnit

vezi toate evenimentele »

Zagrebul meu, oras tihnit.

Am pornit din Cluj spre Zagreb, via Viena. Ne-am oprit la Viena pentru ca pe 6 aprilie Zaz a concertat live, albumul Paris. Daca va place muzica frantuzeasca si aveti ocazia sa-i vedeti vreodata live, sa nu ratati ocazia. Dragalasa Isabelle are o voce minunata, iti patrunde pana in suflet, iar trupa ei este pe masura. Au fost naturali si au sunat grozav live. Un concert de 2 ore care mi s-au parut 10 minute. Am dansat, am cantat si cand s-a terminat as mai fi vrut sa o ascult inca 2 ore.

A doua zi am plecat spre Zagreb. Ne-am cazat intr-o mansarda cocheta in Trg žrtava fašizma (Piata victimelor fascismului) o zona centrala (10 minute pe jos de centru, in ritmul celui care nu are nimic de facut) dar foarte linistita. Mansarda s-a dovedit de data asta si utila. In concedii preferam sa mancam in oras, dar nu si de data asta. Pentru ca in centrul Zagrebului chiar deasupra Pietei Josipa Jelacica si langa Catedrala, am descoperit o piata agro-alimentara fantastica.

Piata Dolac este in aprilie cat se poate de vie. Orgie de verdeturi, unele cunoscute, altele total noi pentru mine. Toate proaspete si colorate incat nu stiam la care sa ma opresc. Inclusiv zarzavaturile care se gasesc si la noi erau atat de frumos aranjate si pastrate incat imi venea sa le iau acasa. Aprilie-mai este aici sezonul sparanghelului. Am gasit sparanghel de cultura (dulce si proaspat) si sparanghel salbatic (mai subtire, mai aromat si usor amarui). Pretul sparanghelului salbatic e mai mare dar abia acum am inteles de ce: se culege incet si creste in zone cu serpi, culegatorii isi asuma anumite riscuri. Asa ca am platit cu mare placere cat mi-au cerut, numai sa nu vad serpi vesel Cele mai multe produse din piata sunt "bio". Localnicii au ras cand au auzit cuvantul, la ei nu exista altfel e produse decat in supermarket si la cativa reselleri. Ca sa fiti siguri ca luati doar produse naturale si locale in piata cautati doar tarabele care nu au casa de marcat, deci nu dau chitanta. Asta e garantia produselor traditionale naturale. Simplu!

Au respect pentru traditie incat pe toate produsele facute in casa este trecuta clar zona si numele producatorului. Deci numele, nu un nume abstract de firma. Pe etichetele produselor locale scrie in general "domaci" sau chiar zona din care au fost aduse. Astfel am gasit lamai si portocale din Dalmatia, ulei de masline si migdale din insula Brac, cei ma buni cartofi din zona Lički Osik (super fainosi), blitva (un fel de fruze de sfecla). Fiind o zona mai calda decat la noi, aparusera deja capsunile locale dar pretul era inca enorm. O mica intrerupere, daca tot suntem la subiect: nu-i asa ca voi, cititorii mei, nu sunteti printre cei care cumpara capsunile acelea de import fara gust care au aparut pe tarabele noastre? Faceti-mi ziua mai frumoasa, dati-mi o veste buna si spuneti-mi ca stiti ce gust are o capsuna adevarata si nu va lasati papilele jignite asa usor.

Revenim la Zagreb, de data asta in piata de peste, este pe o latura a pietei Dolac. Pestele e proaspat fiindca portul Rijeka este doar la 1.5 ore cu masina de capitala Croatiei.

Daca cobori sub piata de legume, gasesti zona cu carne si lactate. De la afumaturi, muraturi, pana la branza si smantana proaspata. Cea mai buna branza maturata e cea din Pag. Sfat: cumpara o felie de painea de malai facut dimineata, amesteca branza si smantana si mananca-le impreuna. Heaven.

Cea mai surprinzatoare captura: Teranino, un lichior de vin rosu cu aroma de cirese si ierburi. Doar 15% alcool si un gust catifelat si echilibrat. Deja pregatesc urmatoarea escapada in Croatia care sigur va include o vizita la distileria Aura, care am auzit ca are si un lichior de masline si migdale (trebuie sa-l gust  imi e pofta ).

Am mancat cate ceva si prin oras. Orasul e linistit, nu foarte aglomerat, cel putin in aceasta perioada, cu multe zone verzi care te invitau afara. Atat de frumos incat am facut cate 20 de km pe zi pe jos.

  • Micul dejun l-am luat la Mundoaka, un loc mic si dragut ideal pentru o omleta si o cafea. Folosesc doar produse organice, totul e preparat de ei, inclusiv painea.
  • Cel mai bun burek l-am mancat chiar in piata, la o bodega numita simplu "Burek". Loc fara pretentii de design dar cu un burek adevarat cum nu veti gasi la patiserii.
  • Cei mai buni strukli se gasesc unde altundeva decal "La struk". Dulci sau sarati, fierti sau copti, sunt niste pufosenii umplute cu branza care efectiv se topesc in gura.
  • Ca rezerva de energie am luat bomboane traditionale de la Kras. Nu foarte dulci, cu umpluturi diverse.
  • Cina romatica la Agava. Mancare (fiind sezonul sparanghelului am optata pentru un risotto cu sparanghel si trufe negre) si vinuri locale bune, insa servirea a fost cea care m-a impresionat. Cea ma buna servire ever, jos palaria.

Cam asta a fost Zagrebul meu. Tot ce nu am scris veti vedea in pozele de mai jos.
Numai ce am venit acasa, dar abia astept sa ma reintorc.

 

Cu multumiri Samiei de la Best of Zagreb care ne-a oferit 2 ore din timpul ei pentru a ne arata ce sa cumparam si cum sa gatim ca localnicii.

 


Isabelle, Zaz

1. Isabelle, Zaz

Zaz

2. Zaz

Orgie de verdeturi in piata Dolac

3. Orgie de verdeturi in piata Dolac

Blitva

4. Blitva

Zarzavaturi pentru supa

5. Zarzavaturi pentru supa

Culori

6. Culori

Mai multe verdeturi proaspete

7. Mai multe verdeturi proaspete

Ceapa mica

8. Ceapa mica

Cei mai buni cartofi

9. Cei mai buni cartofi

Culoare

10. Culoare

Sparanghel salbatic

11. Sparanghel salbatic

Ce sfecla proaspata, ce culoare

12. Ce sfecla proaspata, ce culoare

Culoare

13. Culoare

Lamai si portocale din Dalmatia

14. Lamai si portocale din Dalmatia

Usturoi local (desi e mare nu e chinezesc)

15. Usturoi local (desi e mare nu e chinezesc)

Spanac atat de proaspat ca-l mananci direct de pe taraba

16. Spanac atat de proaspat ca-l mananci direct de pe taraba

Piata de peste

17. Piata de peste

Branza din Pag

18. Branza din Pag

Paine de malai...

19. Paine de malai...

... cu branza si smantana de casa

20. ... cu branza si smantana de casa

Mic dejun la Mundoaka (omleta umpluta cu branza, gem de rosii, sos de iaurt, salata, paine de casa)

21. Mic dejun la Mundoaka (omleta umpluta cu branza, gem de rosii, sos de iaurt, salata, paine de casa)

Risotto la Agava

22. Risotto la Agava

Zagreb, oras tihnit

23.

Zagreb, oras tihnit

24.

Zagreb, oras tihnit

25.

Zagreb, oras tihnit

26.

Zagreb, oras tihnit

27.

Zagreb, oras tihnit

28.

Zagreb, oras tihnit

29.

Zagreb, oras tihnit

30.

Zagreb, oras tihnit

31.

Pauza de dulce la Kras

32. Pauza de dulce la Kras

33. Piata cu flori, locul unde se iese la špica

Cel mai bun Burek

34. Cel mai bun Burek

La struk

35. La struk

Biscuiti traditionali cu piper

36. Biscuiti traditionali cu piper

Zagreb, oras tihnit

37.

 

 

 

 

Irina   acum 3 ani - 12 Aprilie 2016 13:03  

Re: Zagreb, oras tihnit

Multumesc pentru poveste si poze minunate.
Nu ai spus nimic despre preturi. Cum sunt? Cat te-a costat micul dejun, pranzul sau cumparaturile prin oras?
 

Ioana  acum 3 ani - 12 Aprilie 2016 13:29  

Re: Zagreb, oras tihnit

Irina, 1 euro e 7 kune, ca sa poti transforma cateva preturi care se vad in poze.
- cazarea a fost in jur de 50 euro / noapte (aici mai exact [link])
- micul dejun a fost mediu, cam 10 euro / 2 persoane.
- cina la agava a fost scumpa, cam 40 euro / 2 persoane.
- covrig cu sare 0.2 euro
- snack (strukli, burek etc) in jur de 5 euro / 2 persoane
- la restaurantele normale se poate manca binisor si cu 5 euro / persoana ; burgerii traditionali si cevapcici sunt ieftini peste tot
- cafea 1 euro

preturile in piata mi s-au parut doar usor mai mari decat la noi. un manunchi de sparanghel 4 euro. 4 legaturi ridichi 1.5 euro, portocale 3 euro / kg, capsuni, 2.2 euro / kg, cartofi 0.8 euro /kg am luat de exmplu o plasa mare de rucola la putin peste 1 euro
 

maria  acum 3 ani - 12 Aprilie 2016 15:44  

Re: Zagreb, oras tihnit

Ma bucur pentru tine.Ti-am simtit satisfactia .
Astept retete.
 

Simona  acum 3 ani - 12 Aprilie 2016 23:50  

Re: Zagreb, oras tihnit

Hm. Ca de obicei, bucuria calatoriei tale = placerea lecturii noastre. Mulumim pentru tot.
 

florin  acum 3 ani - 13 Aprilie 2016 05:08  

Re: Zagreb, oras tihnit

Sarut mana. Foarte frumoasa povestea si imaginile. Asteptam si alte povesti culinare .Multumesc.
 

faragau simion   acum 3 ani - 13 Aprilie 2016 05:39  

Re: Zagreb, oras tihnit

Multumesc pentru, excelenta prezentare, Virtual am calatorit impreuna Va doresc sanatate si fericire ,, cu stima, Nonu,,
 

Ioana  acum 3 ani - 13 Aprilie 2016 10:40  

Re: Zagreb, oras tihnit

ma bucur ca v-am bucurat sufletul si poate v-am inspirat o viitoare calatorie
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

 
mergi sus