Ciorba de miel cu leustean

Retete cu carne de miel Retete de Pasti Retete romanesti Retete de supe si ciorbe

Reteta Ciorba de miel cu leustean

Ciorba rustica usurica. Am dat zarzavaturile pe razatoare si am tocat restul mai grob ca sa mearga totul repede, asa ca de mijloc de saptamana. Ciorba asta a fost un motiv sa-mi folosesc leusteanul din ghiveci si niste coaste atasate de la o pulpa proaspata de miel.

Ingrediente

1 kg oase de miel/berbecut (am folosit coastele atasate unei pulpe si partea de sus a piciorului ca sa raman si cu putina carne in ciorba; daca doriti mai multa carne, puteti adauga si o bucata cu carne macra la kilogramul de oase)
1 morcov mare
1 ceapa medie
1 felie generoasa de telina
1 radacina patrunjel
1 fir frunze de telina
1/2 ardei rosu (kapia)
1 rosie medie coapta
1 lingurita boabe piper
2 linguri otet de pe ardei iuti murati
suc de lamaie dupa gust
4 linguri ulei
2 linguri orez
4 fire bogate de leustean
sare

Portii: 7

  1. Se spala carnea in apa rece, apoi se acopera cu apa clocotita si se lasa sa stea 10 minute. Eu fac acest pas de oparire a carnii doar la carnea de miel fiindca ii mai taie din gust, unii dintre noi nu suporta mirosul si gustul prea intens al mielului. Daca nu aveti astfel de probleme puteti sari acest pas.
  2. Se pun oasele intr-o oala incapatoare si se acopera cu 3l de apa rece. Se aduce incet la fierbere (la foc mediu spre mic). Cand incepe sa fiarba (dureaza cam 20-30 minute) dati fosul la mic si continuati sa fierbeti. In acest timp se va face spuma deasupra, curatati acea spuma cu o lingura cu gauri sau o lingura simpla. Acest pas va mai dura cam 30 minute.
  3. In acest timp, intr-o tigaie larga incingeti uleiul si adaugati zarzavaturile (morcov, telina, radacina patrunjel) date pe razatoare si ceapa tocata marunt. Caliti-le pana se inmoaie bine de tot (cca 15 minute), amestecand cand si cand, dar nu le lasati sa se rumeneasca. Cand sunt gata, adaugati ardeiul tocat cubulete si rosia (crestata in X, oparita in supa de oase cateva secunde si curatata de pielita) taiata cuburi. Amestecati 1 minut, apoi luati de pe foc si lasati sa stea pana e nevoie de ele.
  4. Cand vedeti ca supa nu mai face spuma, adaugati zarzavaturile calite (tot continutul tigaii) si 2 lingurite sare. Adaugati frunzele de telina si boabele de piper. Continuati sa fierbeti la foc mic (supa doar sa bolboroseasca usor) pana carnea e bine fiarta (se verifica cu furculita si cand vedeti ca vine carnea usor de pe oase e gata; inca 1 ora a durat la mine). Stergeti marginea oalei (dungile de spuma ramase pe margine) cu un servetel.
  5. Scoateti carnea din supa si lasati sa se racoreasca. Adaugati in supa orezul si lasati sa fiarba pana e facut (maxim 10 minute).
  6. Desprindeti toata carnea de pe oase (cu mana si cu furculita dupa cum e mai usor). Adaugati bucatile de carne inapoi in supa.
  7. Acriti supa cu otetul de pe ardeii iuti. Daca vreti sa fie mai acra, puteti adauga treptat cate 1 lingura de suc de lamaie pana e pe gustul vostru (am mai pus 1 lingura suc de lamaie). Adaugati si sare daca mai trebuie (am mai adaugat 1/2 lingurita).
  8. Stingeti focul si adaugati leusteanul tocat grob.

Oasele fierb, incepe sa se faca spuma

Oasele fierb, incepe sa se faca spuma

Se adauga zarzavaturile

Se adauga zarzavaturile

Ciorba e gata!

Ciorba e gata!

Comentarii (1)

 

zs  acum 4 ani - 19 Ianuarie 2020 04:02  

Foarte buna ciorba, si substantial diferita de altele.
Faptul ca vegetalele sant date pe razatoare adauga mult la gust. N-am avut ocazia sa fac asta inainte, si e un lucru bun aici.
Asta a fost un fel de reteta de Radio Erevan pentru mine: "Da; am facut-o, cu trei mici diferente..." etc.
Am folosit cam 1.5 kg carne de miel cu os, nu "os", 1/2 carne cu ceva os de la gat, 1/2 cotlet de umar, cu putin os. Proportia de carne / ciorba a iesit buna.
Iarna asta nu am leustean proaspat, a trebuit sa folosesc uscat. Nu grozav, dar nu rau.
Un alt lucru care n-am avut a fost radacina de patrunjel, am folosit pastarnac.
O reteta usoara, cu succes.
(Am tinut cantitatile la lucrurile folosite, ca sa pot repeta / modifica gustul. Lucruri ca "mare, mic, mijlociu, generos" ma lasa intotdeauna mai confuz decat am inceput - greu, dar posibil)
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...